Komunikaty PR

Artykuły gospodarstwa domowego inaczej – do czego wykorzystuje je szef kuchni?

2020-08-20  |  14:00
Biuro prasowe

Długie godziny spędzone w kuchni potrafią wiele nauczyć – co z czym połączyć, aby było smakowicie i oryginalnie, ale także jak usprawnić sam proces przygotowywania potraw. Wiedzą o tym najlepiej profesjonalni kucharze, którzy sztukę tworzenia patentów i nowych rozwiązań opanowali do perfekcji – dzięki temu gotuje się szybciej, łatwiej, a do tego zawsze z doskonałym efektem. Do czego wykorzystują w swojej pracy obecne w każdej kuchni artykuły gospodarstwa domowego? Przedstawiamy kilka ciekawych i niedrogich pomysłów.

 

Sekretem smaku grillowanego lub pieczonego mięsa jest odpowiednie marynowanie – finalny efekt zależy zarówno od jakości produktu, jak i składników marynaty oraz tego, ile czasu sztuki mięsa spędziły w ziołowo-oliwnej kąpieli. Nawet jeśli nie brzmi to skomplikowanie, to będzie jeszcze prostsze, jeśli wykorzystamy woreczek strunowy (taki do przechowywania żywności).

 

Dlaczego? Foliowa torebka z praktycznym zamknięciem to właściwy wybór do stworzenia oleistej mieszanki – wystarczy umieścić w niej wszystkie składniki, zamknąć torebkę suwakiem i energicznie potrząsnąć. Marynata gotowa! W drugim kroku zanurzamy w niej kawałki mięsa i ponownie mieszamy. Szczelnie zamknięte specjały mogą bezpiecznie i praktycznie (woreczek zajmuje znacznie mniej miejsca niż duża miska) leżakować w lodówce, czekając na wielki finał na ruszcie. – Używanie woreczków do marynowania mięsa to świetny pomysł, ale zanim go wykorzystamy, zwróćmy uwagę na dwie kwestie: szczelne zamknięcie i jakość woreczka. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że cała procedura nie przysporzy nam bałaganu w kuchni, a dodatkowo woreczek będziemy mogli wykorzystać więcej niż jeden raz. W naszej ofercie mamy woreczki z suwakiem – zip slider, które są szczelne i wytrzymałe. Ponadto występują w dwóch wariantach: 1 i 3 litry, więc idealnie nadają się do skrzydełek z kurczaka i większych plastrów karkówki – podpowiada Marta Krokowicz, Brand Manager marki Paclan.

 

Potrawy od linijki

Jemy oczami, dlatego przykładamy szczególną uwagę do tego, jak wyglądają nasze dania – jeśli prezentują się apetycznie, nawet bez filtra na Instagramie, możemy być z siebie dumni. Istnieją jednak takie potrawy i przystawki, w których poprzeczka jest wysoko postawiona, bo liczy się forma i idealny kształt. Czasem to nie lada wyzwanie – trzeba wykazać się precyzją i cierpliwością przy zwijaniu składników i formowaniu. Dlatego warto zastosować sprawdzony patent z folią spożywczą w roli głównej.

 

Produkt ułatwi wykonanie uromaków, czyli sushi w wersji z ryżem na wierzchu – wystarczy owinąć folię wokół maty bambusowej, na której ułożymy nori wraz z ryżem i innymi składnikami. Dzięki niej zwinięcie całości w kształtny rulon będzie łatwe, a maty nie będzie trzeba oczyszczać z ziarenek ryżu. Jeśli mamy problemy z uformowaniem kotleta de volaille, tak aby podczas smażenia nie wypłynęło masło, folia spożywcza na rolce będzie wybawieniem. Po zrolowaniu mięsa z farszem, zawińmy w nią całość, mocno dociskając. Tak uformowany „cukierek” odstawmy na dłuższą chwilę i rozwińmy przed smażeniem. I voilà – idealne kotlety gotowe!

 

Ma być klarownie

Oliwa smakowa z czosnkiem czy ostrą papryczką to gratka nie tylko dla miłośników włoskich smaków. Przy jej przygotowywaniu ważne jest podgrzanie mieszanki, które pozwoli wydobyć smak z ziołowych dodatków. Niestety drobno pokrojone składniki trzeba wyłowić, aby nadać oliwie klarowną formę, a przy okazji nie pozatykać otworów w dozownikach. Jak to zrobić? Z pomocą przychodzą uniwersalne filtry do kawy marki Paclan – są lepsze niż cedzak i nie trzeba ich myć.

 

– Żyjemy coraz szybciej i ciągle brakuje nam czasu, także na gotowanie. Dlatego warto szukać nowych, praktycznych rozwiązań i osiągnąć profesjonalny efekt przy użyciu niedrogich produktów, które mamy w kuchni, pod ręką. Okazuje się, że woreczki strunowe albo folia spożywcza mogą nam posłużyć nie tylko do przechowywania jedzenia, a filtry do kawy sprawdzą się nie tylko przy poszukiwaniu porannej dawki kofeiny. Nie bójmy się niekonwencjonalnych rozwiązań i ułatwiajmy sobie życie. Szczególnie w kuchni, która czasami przypomina prawdziwe pole bitwy. Walczmy więc ze sprytem i (praktycznym) orężem w ręku – podsumowuje Marta Krokowicz, Brand Manager marki Paclan.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Tylko 7% Polaków wie, co oznacza pierwotna czystość wody Biuro prasowe
2025-02-17 | 13:20

Tylko 7% Polaków wie, co oznacza pierwotna czystość wody

Pierwotna czystość oznacza brak jakichkolwiek zanieczyszczeń chemicznych i mikrobiologicznych już w źródle. To główna cecha naturalnych wód mineralnych
Żywienie Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!
2024-12-31 | 10:00

Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!

Wraz z nowym rokiem OSM Piątnica powraca z kampanią reklamową „Przejdź na dobrą stronę mocy”, promującą Skyry – jogurty typu islandzkiego. Dzięki wysokiej zawartości
Żywienie Ciasta na sylwestrowy stół
2024-12-30 | 14:50

Ciasta na sylwestrowy stół

Ile ciast potrzeba na świąteczno-noworoczny stół, aby domownicy byli zadowoleni? Wszystko zależy od liczby zaproszonych gości, ale jesteśmy pewni, że często wystarczy jedno ciasto,

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Seriale

Zdrowie

Przybywa osób biorących leki dla chorych na cukrzycę, aby szybciej schudnąć. To rozwiązanie niekorzystne dla zdrowia

Dietetycy ostrzegają przed wykorzystywaniem leków niezgodnie z ich przeznaczeniem. Tak dzieje się coraz częściej z lekami na cukrzycę, które stosują osoby chcące zrzucić zbędne kilogramy. Jak podkreśla dietetyk Jakub Mauricz, może to prowadzić do przykrych dolegliwości zdrowotnych, a nawet zagrażać życiu. Jednocześnie zaznacza, że podstawą leczenia dla osób z nadwagą powinna być zmiana nawyków żywieniowych.

Media

Patricia Kazadi: Maciek Rock jest dla mnie ogromną inspiracją. Uczę się od mistrza

Prowadząca „Must Be the Music” jest przekonana, że nowa odsłona programu zrobi wśród widzów prawdziwą furorę. Ona sama, mimo że zna kulisy, to i tak z dużym zaciekawieniem obejrzała pierwszy odcinek i to, co zobaczyła na ekranie, zrobiło na niej ogromne wrażenie. Patricia Kazadi chwali uczestników, jurorów, a także współprowadzących nową edycję. Nie ukrywa, że dużą inspiracją jest dla niej Maciej Rock, pracowity, utalentowany, a zarazem niezwykle skromny człowiek.