Komunikaty PR

Artykuły gospodarstwa domowego inaczej – do czego wykorzystuje je szef kuchni?

2020-08-20  |  14:00
Biuro prasowe

Długie godziny spędzone w kuchni potrafią wiele nauczyć – co z czym połączyć, aby było smakowicie i oryginalnie, ale także jak usprawnić sam proces przygotowywania potraw. Wiedzą o tym najlepiej profesjonalni kucharze, którzy sztukę tworzenia patentów i nowych rozwiązań opanowali do perfekcji – dzięki temu gotuje się szybciej, łatwiej, a do tego zawsze z doskonałym efektem. Do czego wykorzystują w swojej pracy obecne w każdej kuchni artykuły gospodarstwa domowego? Przedstawiamy kilka ciekawych i niedrogich pomysłów.

 

Sekretem smaku grillowanego lub pieczonego mięsa jest odpowiednie marynowanie – finalny efekt zależy zarówno od jakości produktu, jak i składników marynaty oraz tego, ile czasu sztuki mięsa spędziły w ziołowo-oliwnej kąpieli. Nawet jeśli nie brzmi to skomplikowanie, to będzie jeszcze prostsze, jeśli wykorzystamy woreczek strunowy (taki do przechowywania żywności).

 

Dlaczego? Foliowa torebka z praktycznym zamknięciem to właściwy wybór do stworzenia oleistej mieszanki – wystarczy umieścić w niej wszystkie składniki, zamknąć torebkę suwakiem i energicznie potrząsnąć. Marynata gotowa! W drugim kroku zanurzamy w niej kawałki mięsa i ponownie mieszamy. Szczelnie zamknięte specjały mogą bezpiecznie i praktycznie (woreczek zajmuje znacznie mniej miejsca niż duża miska) leżakować w lodówce, czekając na wielki finał na ruszcie. – Używanie woreczków do marynowania mięsa to świetny pomysł, ale zanim go wykorzystamy, zwróćmy uwagę na dwie kwestie: szczelne zamknięcie i jakość woreczka. Dzięki temu będziemy mieli pewność, że cała procedura nie przysporzy nam bałaganu w kuchni, a dodatkowo woreczek będziemy mogli wykorzystać więcej niż jeden raz. W naszej ofercie mamy woreczki z suwakiem – zip slider, które są szczelne i wytrzymałe. Ponadto występują w dwóch wariantach: 1 i 3 litry, więc idealnie nadają się do skrzydełek z kurczaka i większych plastrów karkówki – podpowiada Marta Krokowicz, Brand Manager marki Paclan.

 

Potrawy od linijki

Jemy oczami, dlatego przykładamy szczególną uwagę do tego, jak wyglądają nasze dania – jeśli prezentują się apetycznie, nawet bez filtra na Instagramie, możemy być z siebie dumni. Istnieją jednak takie potrawy i przystawki, w których poprzeczka jest wysoko postawiona, bo liczy się forma i idealny kształt. Czasem to nie lada wyzwanie – trzeba wykazać się precyzją i cierpliwością przy zwijaniu składników i formowaniu. Dlatego warto zastosować sprawdzony patent z folią spożywczą w roli głównej.

 

Produkt ułatwi wykonanie uromaków, czyli sushi w wersji z ryżem na wierzchu – wystarczy owinąć folię wokół maty bambusowej, na której ułożymy nori wraz z ryżem i innymi składnikami. Dzięki niej zwinięcie całości w kształtny rulon będzie łatwe, a maty nie będzie trzeba oczyszczać z ziarenek ryżu. Jeśli mamy problemy z uformowaniem kotleta de volaille, tak aby podczas smażenia nie wypłynęło masło, folia spożywcza na rolce będzie wybawieniem. Po zrolowaniu mięsa z farszem, zawińmy w nią całość, mocno dociskając. Tak uformowany „cukierek” odstawmy na dłuższą chwilę i rozwińmy przed smażeniem. I voilà – idealne kotlety gotowe!

 

Ma być klarownie

Oliwa smakowa z czosnkiem czy ostrą papryczką to gratka nie tylko dla miłośników włoskich smaków. Przy jej przygotowywaniu ważne jest podgrzanie mieszanki, które pozwoli wydobyć smak z ziołowych dodatków. Niestety drobno pokrojone składniki trzeba wyłowić, aby nadać oliwie klarowną formę, a przy okazji nie pozatykać otworów w dozownikach. Jak to zrobić? Z pomocą przychodzą uniwersalne filtry do kawy marki Paclan – są lepsze niż cedzak i nie trzeba ich myć.

 

– Żyjemy coraz szybciej i ciągle brakuje nam czasu, także na gotowanie. Dlatego warto szukać nowych, praktycznych rozwiązań i osiągnąć profesjonalny efekt przy użyciu niedrogich produktów, które mamy w kuchni, pod ręką. Okazuje się, że woreczki strunowe albo folia spożywcza mogą nam posłużyć nie tylko do przechowywania jedzenia, a filtry do kawy sprawdzą się nie tylko przy poszukiwaniu porannej dawki kofeiny. Nie bójmy się niekonwencjonalnych rozwiązań i ułatwiajmy sobie życie. Szczególnie w kuchni, która czasami przypomina prawdziwe pole bitwy. Walczmy więc ze sprytem i (praktycznym) orężem w ręku – podsumowuje Marta Krokowicz, Brand Manager marki Paclan.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Trwający Festiwal Mozartowski przyciąga tłumy melomanów. To jedno z najważniejszych wydarzeń w stolicy

Artystka zaznacza, że za sprawą Warszawskiej Opery Kameralnej jeszcze przez dwa tygodnie Warszawa będzie rozbrzmiewać Mozartem. Kolejna edycja festiwalu poświęconego temu wybitnemu kompozytorowi zajmuje ważne miejsce w kulturalnym kalendarzu stolicy i przyciąga tłumy melomanów. A przed nimi jeszcze sporo atrakcji. Alicja Węgorzewska szczególnie zaprasza na dwie premiery, jedną skierowaną do młodych odbiorców, drugą – dedykowaną koneserom. Niezwykle ciekawie zapowiada się także nowy sezon artystyczny w WOK-u. Twórcy już pracują nad kolejnymi spektaklami i nagrywają nowe płyty.

Muzyka

Mietek Szcześniak: Gdybym chciał zbudować karierę, tobym ją budował. Nigdy o tym nie myślałem, zawsze po prostu chciałem muzykować

Wokalista zaznacza, że płyta „Brothers”, którą nagrał z czarnoskórym chórem, to efekt jego amerykańskiej przygody. Nie planuje robić kariery za granicą, ale z entuzjazmem przyjął propozycję współpracy z ludźmi, którzy tak jak on kochają śpiewać i muzykować. Krążek utrzymany jest w klimacie starego rhytmnbluesa, gospelu i soulu. Producentem jest H.B. Barnum, który przez trzy dekady był kierownikiem muzycznym Arethy Franklin i produkował albumy Franka Sinatry.

Farmacja

Konieczna większa edukacja na temat dbania o zdrowie i dostępnych leków. To kluczowe dla rozwoju samoleczenia

Osoba o niskim poziomie świadomości zdrowotnej zapłaci ostatecznie za opiekę medyczną trzy razy tyle, ile osoba, która wie na ten temat więcej – wskazuje Jonathan Workman z AESGP. Świadomość to ważny element samoleczenia, czyli samodzielnego dbania o zdrowie i zajmowania się drobnymi dolegliwościami, które pełni coraz istotniejszą funkcję w przeciążonym systemie ochrony zdrowia. Dlatego eksperci wskazują na konieczność prowadzenia szeroko zakrojonych kampanii zdrowotnych, a w działania edukacyjne powinny się włączyć zarówno firmy farmaceutyczne, personel medyczny, jak i rząd.