Komunikaty PR

Bardo, czyli Miasto Cudów kolejnym punktem na trasie Naturalnych Poranków Blisko

2022-06-02  |  10:00
Biuro prasowe

Polska Toskania – tak lokalsi określają Bardo położone w przełomie rzeki Nysy Kłodzkiej. Ta niewielka, lecz urokliwa miejscowość, znajdująca się w samym sercu Gór Bardzkich to kolejny przystanek trasy Naturalnych Poranków Blisko Natury. Adriana Marczewska, prowadząca program, właśnie tutaj postanowiła spędzić aktywny poranek w Sudetach oraz znaleźć odpowiedź na pytanie, dlaczego Bardo zasługuje na tytuł Miasta Cudów. Nie zabrakło także poszukiwań regionalnych produktów, z których słynie okolica.

 

Aktywne poranki w Sudetach

Adriana Marczewska podczas dotychczasowej trasy Naturalnych Poranków Blisko Natury odwiedziła już kilka wyjątkowych punktów na mapie Dolnego Śląska: Polanę Jakuszycką, Twierdzę Srebrna Góra, Kopalnię Złoty Stok czy Karkonoski Park Narodowy z Zamkiem Chojnik. W piątym odcinku serii przyszedł czas na Bardo – miejsce, które od lat cieszy się popularnością wśród turystów, głównie ze względu na ciekawe położenie w przełomie Nysy Kłodzkiej czy niepowtarzalną architekturę. Znajdziemy tu m.in. barokową bazylikę, ale też wiele propozycji aktywnych form spędzania czasu wolnego – od ścieżek rowerowych, przez górskie szlaki, aż po spływy pontonowe i kajakowe Przełomem Bardzkim, określanym mianem cudu Sudetów.

 

- Na Dolnym Śląsku miałam już okazję zdobyć górski szczyt, odwiedzić ruiny twierdzy czy starą kopalnię. W Bardzie z kolei spróbowałam spływu pontonem, co okazało się niezłą frajdą! Ta aktywność – mimo że jest relaksująca, wymaga sporego wysiłku fizycznego. Przygotowując propozycje śniadań z produktami z linii Tarczyński Naturalnie, postawiłam więc na ich pożywność i wartościowy skład, mając świadomość, że trzeba mieć siłę, aby zwiedzić całe miasteczko i w pełni skorzystać z jego uroków – mówi Adriana Marczewska, szefowa kuchni.


Pożywne śniadania z lokalnych składników

Pierwsze ze śniadań serwowanych przez szefową kuchni to wytrawne placki przygotowane na bazie kefiru z lokalnej mleczarni podane z oryginalnymi dodatkami: małosolnymi warzywami (ogórkiem, rzodkiewką i kalarepą) oraz parówkami 100% z kurczaka Tarczyński. Całość posypana kwiatami rzepaku i świeżymi czereśniami z pobliskiego sadu. 

Drugie ze śniadań to gryczane naleśniki, podane w towarzystwie sosu holenderskiego i ziołowej ricotty. Do tego szparagi podgrzane na rozgrzanym maśle z parówkami 100% z szynki Tarczyński Naturalnie. 

Dlaczego padło na taki wybór? Dolny Śląsk słynie z uprawy wyjątkowych warzyw, które są produktami coraz częściej wykorzystywanymi w polskiej kuchni, więc nie sposób było przygotować śniadania bez ich dodatku. 

 

Najnowszy odcinek trasy Naturalne Poranki Blisko Natury dostępny jest pod linkiem: www.youtube.com/watch?v=QQa9UEsuKvI.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Unsplash
2025-07-31 | 06:00

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

W raporcie Równi i równiejsi? Czas na środki lustrzane w handlu produktami rolnymi pisano o podwójnych standardach w polityce UE dotyczącej
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.

Podróże

Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.