Bardo, czyli Miasto Cudów kolejnym punktem na trasie Naturalnych Poranków Blisko
Polska Toskania – tak lokalsi określają Bardo położone w przełomie rzeki Nysy Kłodzkiej. Ta niewielka, lecz urokliwa miejscowość, znajdująca się w samym sercu Gór Bardzkich to kolejny przystanek trasy Naturalnych Poranków Blisko Natury. Adriana Marczewska, prowadząca program, właśnie tutaj postanowiła spędzić aktywny poranek w Sudetach oraz znaleźć odpowiedź na pytanie, dlaczego Bardo zasługuje na tytuł Miasta Cudów. Nie zabrakło także poszukiwań regionalnych produktów, z których słynie okolica.
Aktywne poranki w Sudetach
Adriana Marczewska podczas dotychczasowej trasy Naturalnych Poranków Blisko Natury odwiedziła już kilka wyjątkowych punktów na mapie Dolnego Śląska: Polanę Jakuszycką, Twierdzę Srebrna Góra, Kopalnię Złoty Stok czy Karkonoski Park Narodowy z Zamkiem Chojnik. W piątym odcinku serii przyszedł czas na Bardo – miejsce, które od lat cieszy się popularnością wśród turystów, głównie ze względu na ciekawe położenie w przełomie Nysy Kłodzkiej czy niepowtarzalną architekturę. Znajdziemy tu m.in. barokową bazylikę, ale też wiele propozycji aktywnych form spędzania czasu wolnego – od ścieżek rowerowych, przez górskie szlaki, aż po spływy pontonowe i kajakowe Przełomem Bardzkim, określanym mianem cudu Sudetów.
- Na Dolnym Śląsku miałam już okazję zdobyć górski szczyt, odwiedzić ruiny twierdzy czy starą kopalnię. W Bardzie z kolei spróbowałam spływu pontonem, co okazało się niezłą frajdą! Ta aktywność – mimo że jest relaksująca, wymaga sporego wysiłku fizycznego. Przygotowując propozycje śniadań z produktami z linii Tarczyński Naturalnie, postawiłam więc na ich pożywność i wartościowy skład, mając świadomość, że trzeba mieć siłę, aby zwiedzić całe miasteczko i w pełni skorzystać z jego uroków – mówi Adriana Marczewska, szefowa kuchni.
Pożywne śniadania z lokalnych składników
Pierwsze ze śniadań serwowanych przez szefową kuchni to wytrawne placki przygotowane na bazie kefiru z lokalnej mleczarni podane z oryginalnymi dodatkami: małosolnymi warzywami (ogórkiem, rzodkiewką i kalarepą) oraz parówkami 100% z kurczaka Tarczyński. Całość posypana kwiatami rzepaku i świeżymi czereśniami z pobliskiego sadu.
Drugie ze śniadań to gryczane naleśniki, podane w towarzystwie sosu holenderskiego i ziołowej ricotty. Do tego szparagi podgrzane na rozgrzanym maśle z parówkami 100% z szynki Tarczyński Naturalnie.
Dlaczego padło na taki wybór? Dolny Śląsk słynie z uprawy wyjątkowych warzyw, które są produktami coraz częściej wykorzystywanymi w polskiej kuchni, więc nie sposób było przygotować śniadania bez ich dodatku.
Najnowszy odcinek trasy Naturalne Poranki Blisko Natury dostępny jest pod linkiem: www.youtube.com/watch?v=QQa9UEsuKvI.

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Kiedyś niepotrzebnie uwierzyłam, że nie umiem śpiewać. Teraz już wiem, że to była nieprawda
Tancerka cieszy się, że wreszcie dała się namówić do udziału w programie „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, bo podczas nagrań przekonała się, że stać ją na więcej, niż myślała. Znalazła w sobie odwagę do tego, by przełamać pewne swoje wewnętrzne blokady, i teraz jest dumna z tego, co udało jej się osiągnąć. Wcześniej Edyta Herbuś bała się przede wszystkim tego, że nie poradzi sobie wokalnie. Teraz dzięki odpowiednim warsztatom staje już na scenie dużo pewniejsza siebie.
Handel
Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.
Podróże
Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.