Komunikaty PR

BatonLove, czyli zostań mistrzem domowych przekąsek

2021-07-22  |  16:30
Biuro prasowe

Własnoręcznie zrobione, domowe słodycze przeżywają wielki renesans (wiwat nasze babcie i ich pochowane w kuchni pyszności!). A batoniki to słodka klasyka gatunku, można by rzec! Samodzielne ich przygotowywanie to nie tylko sposób na pyszny deser czy przekąskę, ale też świetny pomysł na spędzenie wolnego czasu, dający mnóstwo satysfakcji. Gdy sami „bawimy się” w cukierników, mamy wpływ nie tylko na smak i wygląd, ale też na skład naszych słodkości. Wystarczy tylko kilka produktów – bez zbędnych dodatków, by stworzyć doskonałą kompozycję. Warto wybierać te jakościowe – ulubione orzechy, suszone owoce czy ekspandowane zboża. Oczywiście nie może zabraknąć czekolady – aksamitnej, idealnie rozpuszczającej się, perfekcyjnej w smaku.

Domowe słodkie przekąski to najlepsza propozycja, gdy sami mamy ochotę na małe „co nieco”, a także na poczęstunek dla rodziny czy przyjaciół. Oto propozycja na batoniki, po brzegi wypełnione orzechami, zbożami i najlepszą mleczną czekoladą, która powstaje ze starannie wyselekcjonowanych składników. Czekolada mleczna Terravita to połączenie intensywnego smaku kakao i z delikatnością mleka, które razem stanowią znakomite zestawienie. Ma aksamitną, przyjemną konsystencję. Dobrze się rozpuszcza, tworząc idealną polewę batoników.

Batoniki orzechowo-zbożowe w mlecznej czekoladzie (15 szt.)

Składniki:
Ekspandowane zboża (proso, ryż, orkisz lub ich mieszanka) ¾ szklanki

Orzechy laskowe prażone 50 g

Orzechy nerkowca prażone 50 g

Czekolada mleczna Terravita 200 g  

Sposób przygotowania:
Rozpuść 1 tabliczkę czekolady mlecznej w mikrofalówce (przez ok. 30 s) lub w kąpieli wodnej, a następnie przestudź, aby nie była zbyt gorąca. W tym czasie posiekaj orzechy na dość drobne kawałki, dodaj ekspandowane zboża, wsyp do naczynia z roztopioną czekoladą i dobrze wymieszaj łyżką. Następnie wyłóż masę do prostokątnej blaszki, wyrównaj i schłódź w lodówce przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyjmij ją delikatnie z blachy i pokrój tak, aby uzyskać oczekiwany kształt batoników. Rozpuść drugą tabliczkę czekolady, delikatnie oblej batoniki cienką warstwą (najlepiej na papierze do pieczenia) i zostaw na chwilę do zastygnięcia. Gotowe!

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Śniadaniowe inspiracje z Majonezem Kieleckim w roli głównej Biuro prasowe
2024-04-19 | 01:00

Śniadaniowe inspiracje z Majonezem Kieleckim w roli głównej

24 kwietnia obchodzimy Europejski Dzień Śniadania, który ma przypominać nam o tym, jak ważny jest to posiłek. Hasłem tego święta, ustanowionego w 2012 r. jest „Znajdź czas na
Żywienie Król polskich energetyków w nowych szatach
2024-04-18 | 17:15

Król polskich energetyków w nowych szatach

Najnowsza odsłona kampanii King of the Night jest podkreśleniem rynkowego sukcesu ostatnich lat, ze wskazaniem na wieloletnią misję brandu, którą jest odkrywanie drzemiącej w ludziach
Żywienie Życie w biegu a zdrowe odżywianie
2024-04-16 | 17:00

Życie w biegu a zdrowe odżywianie

Sprawdzone “lifehacki”, które pomogą utrzymać równowagę między zdrowiem, a pędem codzienności Jednym z nich jest planowanie posiłków z wyprzedzeniem.

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Maria Sadowska: Często kupujemy ubrania tylko na jeden sezon, a powinniśmy recyklingować modę. Ja jestem królową second handów

Wokalistka zauważa, że co kilka miesięcy do sprzedaży trafiają nowe kolekcje ubrań, a te, które jeszcze nie są zniszczone i mogłyby się przydać innym, lądują na śmietniku. Podobnie jest z różnymi urządzeniami elektronicznymi, sprzętem RTV i AGD. Nowe modele z dnia na dzień wypierają starsze, a góra elektrośmieci stale rośnie. Maria Sadowska apeluje więc, by zadać sobie trochę trudu i niepotrzebne telefony, tablety czy komputery oddać do odpowiedniego punktu, z którego trafią do recyklingu i utylizacji. Artystka docenia też kreatywność swojego męża, który maluje obrazy na starych, skórzanych kurtkach i tworzy w ten sposób nietuzinkowe elementy garderoby.

Media

Edyta Herbuś: Program „Tańcząca ze światem” łączy ze sobą moją pasję do podróży, tańca i odkrywania świata. Podczas nagrań wskakuję z jednej półki energetycznej w drugą

W nowej odsłonie programu „Tańcząca ze światem” Edyta Herbuś zabierze widzów do Jordanii. Jak zaznacza, plan wyjazdu był bardzo intensywny. Przez dziewięć dni ekipa realizująca pracowała po 12 godz., by pokazać niezwykłe, kulturowe i historyczne bogactwo tego fascynującego kraju. Tancerka zdradza też, że te wyjątkowe miejsca pozwoliły jej odkryć w sobie uśpione pokłady wrażliwości i stały się powodem wielu wzruszeń.

Konsument

Brytyjscy naukowcy dowiedli, że odczuwania szczęścia można się nauczyć. Trzeba jednak stale to ćwiczyć

Sześcioletnie badania, połączone z prowadzeniem kursów uczących tego, jak poprawić samopoczucie i stać się człowiekiem szczęśliwym, wykazały, że stosując odpowiednie strategie, można uzyskać zadowalające rezultaty. Przejście kursu prowadzonego przez naukowców z Uniwersytetu Bristolskiego umożliwia poprawę parametrów świadczących o samopoczuciu nawet o 15 proc. Okazuje się jednak, że zalecane ćwiczenia należy wykonywać trwale – w przeciwnym razie następuje regres do poziomu sprzed ich wdrożenia. Dobre wyniki badań skłoniły ich autora do wydania poradnika. Jego polskojęzyczna wersja ukaże się w maju.