Bez wyrzeczeń w kuchni, czyli powiedz tak fleksiterianizmowi
To nie dieta, a styl życia. Nie głodzisz się od rana do wieczora, a wielu gdzie indziej zabronionym produktom mówisz smacznie „tak”. Zamiast coś zdecydowanie eliminować - stawiasz na jakość tego, co kładziesz na talerzu. FRoSTA podpowiada jak z łatwością możesz zostać fleksiterianinem!
Z czym się je fleksiterianizm?
Chcesz zdrowo się odżywiać, przestać szkodzić planecie i nie cierpieć nadmiernie z powodu kulinarnych wyrzeczeń? Pomyśl o fleksiterianizmie! Tego terminu użyto po raz pierwszy na początku lat 90 ubiegłego wieku. Jest on kompilacją dwóch angielskich słów flexible (elastyczny) oraz vegetarian (wegetariański). Nowy sposób odżywiania wymyśliła dietetyczka Dawn Jakson Blanter i od tamtej pory zyskuje on coraz mocniejszą pozycję wśród najpopularniejszych diet świata.
Skąd takie uznanie? Ano stąd, że jeśli chwilowo będziemy mieli dość owoców, warzyw i pełnoziarnistych produktów, a na takich właśnie składnikach bazuje fleksiterianizm, to nic się dramatycznego nie stanie, jeśli sięgniemy po… smakowitego burgera! Jedyne czego powinniśmy przestrzegać w chwilach kulinarnej słabości, to jakość spożywanego mięsa – powinna być jak najwyższa! Warto też wspomnieć o innym istotnym szczególe – jedząc nie za często, a tylko od czasu do czasu mięsne produkty będziemy wspierać piękną ideę ochrony środowiska. Nie tylko samochody i fabryki szkodzą naszej planecie. Równie destrukcyjny wpływ na nią mają przemysłowe hodowle zwierząt, odpowiedzialne za emisję gazów cieplarnianych.
Wiemy ile korzyści niesie za sobą fleksitarianizm czy weganizm, dlatego wprowadzając na rynek np. burgery z kalafiora czy paluszki warzywne (które posiadają certyfikat Too Good To Go) chcieliśmy dać szerszy wybór konsumentom stosującym taką dietę – mówi Aleksandra Wysocka, marketing director Polska & CEE FRoSTY.
Co fleksiterianin kładzie na talerzu?
Musimy jednak zawsze pamiętać, że jeśli chcemy czuć się dobrze i mieć prawidłowe wyniki badań, to nasza dieta powinna być odpowiednio zbilansowana. Na talerzu muszą pojawiać się wszystkie niezbędne składniki odżywcze potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W fleksiterianizmie nie jest to trudne, ponieważ opiera się on na zasadach racjonalnego żywienia, a od klasycznej diety różni się ograniczonym spożyciem mięsa i jego przetworów. Białko, tak istotne dla organizmu, pozyskuje się z podobnych źródeł jak w wegetarianizmie, czyli z ciecierzycy, bobu, grochu, soi, soczewicy i tofu. Bez wyrzutów sumienia możemy uzupełniać codzienną dietę nabiałem, takim jak jaja, a także do woli konsumować ryby. Natomiast mięso – zarówno białe jak i czerwone – jemy okazjonalnie.
Czy można szybko i smacznie gotować?
Oczywiście tutaj może ponieść Cię i kreatywność i fantazja! Pasztety z soczewicy, tofuryba, leczo z boczniakami – wszystko to brzmi niebywale smacznie. Jednak jeśli nie masz, aż tyle czasu na codzienne pichcenie z odsieczą przychodzi marka FRoSTA. W zaledwie kilka chwil możesz przygotować danie takie jak Makaron tagliatelle w sosie szpinakowym czy Kluski z warzywami i pieczarkami w sosie śmietankowym. Wystarczy tylko patelnia i po 6 minutach masz gotowe danie! A jeśli chcesz urozmaicić swój posiłek o ulubione przez ciebie dodatki, sięgnij po Burgery z kalafiora i brokuła. Możesz dobrać do nich swój ulubiony rodzaj bułki, sosu czy warzyw!

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.