Boże Narodzenie w stylu „fine dining”
Akademia Qulinarna Sokołów już od wielu lat dostarcza kulinarnych inspiracji i wspiera tych, którzy cenią znakomity smak i chcą rozwijać swoje umiejętności w zakresie przygotowywania wyśmienitych dań. – Z przyjemnością dzielimy się naszą wiedzą i doświadczeniem, zachęcając do poszerzania kulinarnych horyzontów – mówi Marcin Bałanda, Dyrektor ds. PR i Komunikacji w Sokołów S.A. – W ramach Akademii Qulinarnej Sokołów współpracujemy ze znakomitymi szefami kuchni, którzy znają najnowsze trendy i wyrafinowane techniki oraz są mistrzami w tworzeniu zaskakujących, perfekcyjnych połączeń smaków, tekstur i aromatów. Organizując świąteczne warsztaty w stylu „fine dining” chcieliśmy zaproponować nowe podejście do dań bożonarodzeniowych, czyniąc z nich ucztę dla wszystkich zmysłów. Realizację tego zadania powierzyliśmy kulinarnym ekspertom: Adrianie Marczewskiej – cenionej szefowej kuchni, z bogatym doświadczeniem oraz Dominikowi Moskalence -współpracującemu z nami od lat szefowi kuchni Sokołów.
Menu zaproponowane przez prowadzących warsztaty wymagało dużego zaangażowania ze strony uczestników. Zgodnie z ideą „fine dining” były to potrawy wykwintne, dostarczające niezwykłych wrażeń smakowych, jak i estetycznych. Grupa prowadzona przez Adrianę Marczewską przygotowała przystawkę, w postaci parmezanowych pączków, z domowym tatarem, majonezem szczypiorkowym i różową szalotką oraz danie główne – steki z polędwicy wołowej sous vide z masłem Café de Paris, puree dyniowym z palonym masłem szałwiowym i zimowymi korzeniami. Grupa gotująca z Dominikiem Moskalenką, przyrządziła aksamitne consome borowikowe z uszkami mięsnymi oraz wyjątkowy deser – krem dubajski zamknięty w mlecznej czekoladzie, zdobiony jadalnym złotem i płatkami kwiatów.
- Tradycyjne dania bożonarodzeniowe słusznie cieszą się niekwestionowaną popularnością – zaznacza Marcin Bałanda. – W naszej Akademii Qulinarnej cenimy oczywiście te klasyczne smaki, ale wiemy też, że warto być otwartym na zupełnie nowe kulinarne doznania. Dlatego podczas świątecznych warsztatów zaproponowaliśmy innowacyjny styl bożonarodzeniowych potraw. Oczywiście takie propozycje wymagają większego zaangażowania, jednak dzięki naszym ekspertom pokazaliśmy, że w każdej domowej kuchni mogą powstać dania, których nie powstydziłaby się renomowana restauracja. A święta są najlepszą okazją, by dostarczyć sobie i naszym gościom niecodziennych kulinarnych wrażeń. Mam nadzieję, że uczestnicy naszego spotkania wykorzystają zdobytą wiedzę i umiejętności, a także będą się nimi dzielić z innymi.

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Doda: Podczas koncertów zawsze staram się robić jakieś ekstrashow, by wzbudzić emocje. Mam dużo pomysłów, natomiast wszystko zależy od funduszy i organizatorów
Koncerty Dody to nie tylko popis jej umiejętności wokalnych, ale także spektakularne widowiska. W najbliższy weekend piosenkarka wystąpi podczas Polsat Hit Festiwal w Sopocie i z tej okazji również szykuje show, które ma zachwycić widownię w amfiteatrze i widzów zgromadzonych przed telewizorami. Artystka zdradza, że tym razem planuje między innymi nieco sentymentalny powrót do klimatu musicalu „Metro”. Niezwykłą oprawę będzie miał również jej duet ze Smolastym.
Muzyka
Jeden Osiem L: Przygotowaliśmy nową aranżację utworu „Jak zapomnieć”. Ten przebój śpiewają z nami już kolejne pokolenia

Zespół Jeden Osiem L wystąpi w sobotnim koncercie „Gdzie się podziały tamte prywatki” w ramach Polsat Hit Festiwal. Muzycy cieszą się, że po blisko 20 latach wracają do sopockiego amfiteatru i mają nadzieję, że nowa aranżacja przeboju „Jak zapomnieć” przypadnie do gustu odbiorcom. Łukasz Wółkiewicz i Krzysztof Bączek zdradzają, że poza udziałem w tym wydarzeniu wybiorą się także na spacer po ulubionych miejscach w Sopocie.
Farmacja
Statystyki dotyczące otyłości coraz bardziej niepokojące. Niewielki odsetek chorych podejmuje leczenie

Otyłość generuje gigantyczne koszty zdrowotne i ekonomiczne. Ma to odzwierciedlenie zarówno w wydatkach systemu ochrony zdrowia związanych z leczeniem czy hospitalizacją, jak i kosztach bezpośrednich związanych ze spadkiem produktywności w pracy. W dodatku z otyłością powiązanych jest ok. 200 innych chorób – podkreślają eksperci przy okazji Europejskiego Dnia Walki z Otyłością. Możliwości leczenia otyłości jest coraz więcej, ale pacjenci wciąż za rzadko zgłaszają się po pomoc.