Catering dietetyczny „od kuchni”
Catering dietetyczny „od kuchni”
Jak wygląda droga pudełek od surowca, aż pod drzwi Klienta?
Popularność diet pudełkowych bez przerwy rośnie - każdego dnia tysiące pudełek trafia pod drzwi domów i biur w całej Polsce. Mimo to niewiele osób zdaje sobie sprawę z całego procesu, którego finalnym efektem są smaczne, zdrowe i zbilansowane posiłki. To, jak wygląda ich droga od dostawców produktów, aż pod drzwi klientów zdradza Anna Foszer - założycielka i Prezes cateringu dietetycznego Pomelo.
Dziś catering dietetyczny to nie tylko wygodne rozwiązanie, ale przede wszystkim styl życia, który rokrocznie wybiera coraz więcej Polaków.
– Codzienne przygotowanie tak dużej ilości zestawów, które są różnorodne zarówno pod kątem diety, jak i kaloryczności, to bardzo złożony proces, przy którym pracuje sztab ludzi. Pierwszym etapem jest oczywiście zaplanowanie menu przez wykwalifikowanych dietetyków, dbających o to, by każde danie zawierało odpowiednią ilość składników odżywczych i właściwą kaloryczność. Przy komponowaniu jadłospisów uczestniczy również szef kuchni, do którego zadań należy dobieranie produktów spożywczych zgodnie z wytycznymi dietetyka, tak by całość była nie tylko właściwie zbilansowana, ale także smaczna. Po tym etapie cała machina produkcyjna zostaje uruchomiona - każdy z jej etapów jest istotny i podlega konkretnym procedurom, zapewniającym smak oraz bezpieczeństwo posiłków – tłumaczy Anna Foszer, założycielka cateringu Pomelo.
1. Przyjęcie surowców
Wszystkie surowce, które są wykorzystywane w zakładzie produkcyjnym cateringu dietetycznego Pomelo pochodzą od sprawdzonych i zaufanych dostawców. Firma stara się też by większość kupowanych produktów pochodziła od lokalnych producentów. Mimo pewności, co do naszych zaopatrzeniowców, podczas codziennych dostaw przeprowadzane są kontrole ilościowe oraz jakościowe. Sprawdzana jest ilość dostarczonego towaru, rodzaj opakowania, a przede wszystkim weryfikowane są świeżość i jakość produktu oraz jego termin przydatności do spożycia. Każdorazowo sprawdzane są także certyfikaty jaj naświetlonych, które są bezpieczne pod względem mikrobiologicznym, czyli na powierzchni których nie znajdują się wirusy oraz pałeczki salmonelli.
2. Przechowywanie surowców
Po przyjęciu i dokładnej kontroli surowców następuje ich przekierowanie do specjalnie do tego przeznaczonych miejsc, z uwzględnieniem odpowiednich i indywidualnych warunków, takich jak temperatura, dostęp światła czy wilgotność. Od momentu przyjęcia, aż do czasu produkcji z nich posiłków, produkty są przechowywane, w zależności od rodzaju: w magazynie suchych produktów (10-15⁰C), komorach chłodniczych (-2–4⁰C), mroźniach(-18⁰C) i magazynie warzyw okopowych i owoców (6-8⁰C). Ze względu na zanieczyszczenia mikrobiologiczne i ryzyko przenoszenia się mikroorganizmów nie umieszcza się produktów surowych z tymi poddanymi już obróbce termicznej oraz żywności gotowej do spożycia z surowcami oczekującymi na etap obróbki wstępnej. Dostarczane do zakładu jaja nie wymagają powtórnej sterylizacji i są od razu przechowywane w temperaturze 4-5⁰C. Mimo że są bezpieczne, nie mogą być trzymane w bezpośrednim sąsiedztwie innych produktów oraz z gotowymi potrawami. Prawidłowe przechowywanie surowców zapewnia utrzymanie ich wysokiej jakości i wartości odżywczej oraz zapobiega zakażeniom krzyżowym.
3. Obróbka surowców
Obróbkę surowców w cateringu dietetycznym, można podzielić na dwa etapy: „brudny” oraz „czysty”. Celem obu tych kroków jest przygotowanie surowców do bezpośredniego spożycia, przygotowanie ich do obróbki termicznej lub przetworzenie w półprodukty. Tzw. etap „brudny” rozpoczyna się od sortowania – surowce niezdatne do spożycia są od razu usuwane, podobnie niejadalne części oraz większe zanieczyszczenia. Od razu po zakończeniu tego etapu rozpoczyna się mycie produktów, dzięki czemu usuwany jest brud, bakterie i wszystkie zanieczyszczenia i ich pozostałości. Następnie surowce są oczyszczane z pozostałych niejadalnych części, w zależności od ich rodzaju: ziemniaki są obierane, mięso zostaje oddzielone od kości itp. Na koniec wymagane jest jeszcze dodatkowe płukanie pod bieżącą wodą, która również musi spełniać określone wymagania. W osobnym pomieszczeniu, zgodnie z wytycznymi, przeprowadzany jest kolejny etap, czyli obróbka „czysta” surowca – rozdrabnianie. Jej celem jest przygotowanie półproduktów do dalszej obróbki, nazywanej właściwą lub do bezpośredniego spożycia.
4. Przygotowania gotowych dań
Sercem naszego cateringu dietetycznego jest kuchnia, która jest najważniejszą częścią działu produkcyjnego. Odpowiednio przygotowane w poprzednim etapie surowce i półprodukty trafiają właśnie tutaj, a ich dalsza droga zależy w dużej mierze od rodzaju potrawy, w skład której wejdą. Wszyscy pracownicy kuchni przygotowują posiłki zgodnie z opracowanymi przez grono dietetyków wytycznymi, tak by były one zdrowe, bezpieczne, smaczne, dopasowane do aktualnych norm żywienia oraz wszystkich założeń diet.
5. Chłodzenie
W cateringu dietetycznym Pomelo wykorzystywana jest najnowsza technologia schładzania szokowego, która pozwala na szybkie obniżenie temperatury posiłków – od 90⁰C do 3⁰C w maksymalnie 1,5h. Dzięki temu jedzenie wykazuje większą trwałość mikrobiologiczną niż w przypadku tradycyjnego chłodzenia, które trwa od kilku do nawet kilkunastu godzin i, co istotne, nie traci koloru, smaku, zapachu oraz jakości. Schładzanie szokowe wpływa również na wydłużenie czasu przydatności dań do spożycia.
6. Porcjowanie
Kolejnym ważnym etapem jest porcjowanie przygotowanych dań, produktów spożywczych i dodatków, według ściśle określonych wytycznych przygotowanych przez wykwalifikowanego dietetyka, w zależności od założeń danej diety, w której skład wchodzą. Opakowania dań również muszą spełniać specjalne wymagania, dotyczące ich kontaktu z żywnością. Pojemniki w cateringu dietetycznym są szczelnie zamykane folią i zgrzewane przy użyciu zgrzewarek, co zwiększa trwałość produktu, utrzymuje jego jakość oraz zabezpiecza posiłki przed wszystkimi czynnikami zewnętrznymi. Tak przygotowane posiłki są kompletowane i zamykane w torbie lub pudełku, a następnie trafiają do chłodni, gdzie oczekują na transport prosto pod drzwi klienta.
7. Dostawa
Gotowe pakiety czekają w chłodni na odbiór przez zewnętrzną firmę transportową, która dysponuje samochodami typu chłodnia - to gwarantuje utrzymanie odpowiednio niskiej temperatury w trakcie przewozu posiłków. Ich transport jest ściśle kontrolowany, temperatura podczas przewozu na bieżąco monitorowana, podobnie jak utrzymanie właściwego stanu technicznego powierzchni transportowych oraz odpowiedniej higieny. Łańcuch chłodniczy przerywany jest dopiero w momencie pozostawienia paczki pod drzwiami. Dostawy zazwyczaj realizowane są w godzinach 2:00 – 6:00 - tak by już od samego rana posiłki czekały na każdego klienta.

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

A. Hyży: Hubert Urbański jest wisienką na torcie ramówki. To część planu Edwarda Miszczaka tworzenia telewizji gwiazd
Agnieszka Hyży, Elżbieta Romanowska, Lanberry, Martyna Kupczyk i Ewa Wachowicz wierzą, że kultowy format „Milionerzy” zyska w Polsacie drugie życie i znów milion będzie nie tylko w nazwie i w głównej wygranej, ale i w oglądalności. Teleturniej miał swoją premierę na antenie telewizji TVN w 1999 roku. Teraz prawa do tego programu wykupił Polsat. Prowadzącym pozostaje Hubert Urbański, który cieszy się zarówno sympatią widzów, jak i uznaniem innych gwiazd związanych z tą stacją. Zapewniają one, że będą oglądać nowe odcinki i już typują je na hit tej jesieni.
Polityka
Wśród Polaków rośnie zainteresowanie produktami emerytalnymi. Coraz chętniej wpłacają oszczędności na konta IKE i IKZE

Wzrosła liczba osób, które oszczędzają na cele emerytalne, jak również wartość zgromadzonych środków. Liczba uczestników systemu emerytalnego wyniosła w 2024 roku ponad 20,8 mln osób, a wartość aktywów – 307,5 mld zł – wynika z najnowszych danych Urzędu Komisji Nadzoru Finansowego (UKNF). Wyraźny wzrost odnotowano w przypadku rachunków IKE i IKZE, na których korzyść działają m.in. zachęty podatkowe. Wpłacane na nie oszczędności są inwestowane, a tym samym wspierają gospodarkę i mogą przynosić atrakcyjną stopę zwrotu.
Motoryzacja
Gwiazdy: Rower może być alternatywą dla samochodu. To nie tylko tani i ekologiczny środek transportu, ale też wspiera zdrowie

Jeśli tylko pogoda na to pozwala, to Anna Powierza, Iwona Guzowska i Piotr Zelt chętnie przesiadają się na rower, który doskonale sprawdza się zarówno jako środek transportu w zakorkowanym mieście, jak również podczas wycieczek krajoznawczych czy treningów zdrowotnych. Gwiazdy zgodnie przyznają, że jazda jednośladem przynosi wiele korzyści dla organizmu, jest również przyjazna dla środowiska. Pozwala też zaoszczędzić na paliwie i opłatach za parkowanie.