Komunikaty PR

Catering dietetyczny „od kuchni”

2021-06-22  |  14:00
Biuro prasowe

Catering dietetyczny „od kuchni”

Jak wygląda droga pudełek od surowca, aż pod drzwi Klienta? 

Popularność diet pudełkowych bez przerwy rośnie - każdego dnia tysiące pudełek trafia pod drzwi domów i biur w całej Polsce. Mimo to niewiele osób zdaje sobie sprawę z całego procesu, którego finalnym efektem są smaczne, zdrowe i zbilansowane posiłki. To, jak wygląda ich droga od dostawców produktów, aż pod drzwi klientów zdradza Anna Foszer - założycielka i Prezes cateringu dietetycznego Pomelo.    

Dziś catering dietetyczny to nie tylko wygodne rozwiązanie, ale przede wszystkim styl życia, który rokrocznie wybiera coraz więcej Polaków.

Codzienne przygotowanie tak dużej ilości zestawów, które są różnorodne zarówno pod kątem diety, jak i kaloryczności, to bardzo złożony proces, przy którym pracuje sztab ludzi. Pierwszym etapem jest oczywiście zaplanowanie menu przez wykwalifikowanych dietetyków, dbających o to, by każde danie zawierało odpowiednią ilość składników odżywczych i właściwą kaloryczność. Przy komponowaniu jadłospisów uczestniczy również szef kuchni, do którego zadań należy dobieranie produktów spożywczych zgodnie z wytycznymi dietetyka, tak by całość była nie tylko właściwie zbilansowana, ale także smaczna. Po tym etapie cała machina produkcyjna zostaje uruchomiona - każdy z jej etapów jest istotny i podlega konkretnym procedurom, zapewniającym smak oraz bezpieczeństwo posiłków – tłumaczy Anna Foszer, założycielka cateringu Pomelo.   

1. Przyjęcie surowców

Wszystkie surowce, które są wykorzystywane w zakładzie produkcyjnym cateringu dietetycznego Pomelo pochodzą od sprawdzonych i zaufanych dostawców. Firma stara się też by większość kupowanych produktów pochodziła od lokalnych producentów. Mimo pewności, co do naszych zaopatrzeniowców, podczas codziennych dostaw przeprowadzane są kontrole ilościowe oraz jakościowe. Sprawdzana jest ilość dostarczonego towaru, rodzaj opakowania, a przede wszystkim weryfikowane są świeżość i jakość produktu oraz jego termin przydatności do spożycia. Każdorazowo sprawdzane są także certyfikaty jaj naświetlonych, które są bezpieczne pod względem mikrobiologicznym, czyli na powierzchni których nie znajdują się wirusy oraz pałeczki salmonelli.

2. Przechowywanie surowców

Po przyjęciu i dokładnej kontroli surowców następuje ich przekierowanie do specjalnie do tego przeznaczonych miejsc, z uwzględnieniem odpowiednich i indywidualnych warunków, takich jak temperatura, dostęp światła czy wilgotność. Od momentu przyjęcia, aż do czasu produkcji z nich posiłków, produkty są przechowywane, w zależności od rodzaju: w magazynie suchych produktów (10-15⁰C), komorach chłodniczych (-2–4⁰C), mroźniach(-18⁰C) i magazynie warzyw okopowych i owoców (6-8⁰C). Ze względu na zanieczyszczenia mikrobiologiczne i ryzyko przenoszenia się mikroorganizmów nie umieszcza się produktów surowych z tymi poddanymi już obróbce termicznej oraz żywności gotowej do spożycia z surowcami oczekującymi na etap obróbki wstępnej. Dostarczane do zakładu jaja nie wymagają powtórnej sterylizacji i są od razu przechowywane w temperaturze 4-5⁰C. Mimo że są bezpieczne, nie mogą być trzymane w bezpośrednim sąsiedztwie innych produktów oraz z gotowymi potrawami. Prawidłowe przechowywanie surowców zapewnia utrzymanie ich wysokiej jakości i wartości odżywczej oraz zapobiega zakażeniom krzyżowym.

3. Obróbka surowców

Obróbkę surowców w cateringu dietetycznym, można podzielić na dwa etapy: „brudny” oraz „czysty”. Celem obu tych kroków jest przygotowanie surowców do bezpośredniego spożycia, przygotowanie ich do obróbki termicznej lub przetworzenie w półprodukty. Tzw. etap „brudny” rozpoczyna się od sortowania – surowce niezdatne do spożycia są od razu usuwane, podobnie niejadalne części oraz większe zanieczyszczenia. Od razu po zakończeniu tego etapu rozpoczyna się mycie produktów, dzięki czemu usuwany jest brud, bakterie i wszystkie zanieczyszczenia i ich pozostałości. Następnie surowce są oczyszczane z pozostałych niejadalnych części, w zależności od ich rodzaju: ziemniaki są obierane, mięso zostaje oddzielone od kości itp. Na koniec wymagane jest jeszcze dodatkowe płukanie pod bieżącą wodą, która również musi spełniać określone wymagania.  W osobnym pomieszczeniu, zgodnie z wytycznymi, przeprowadzany jest kolejny etap, czyli obróbka „czysta” surowca – rozdrabnianie. Jej celem jest przygotowanie półproduktów do dalszej obróbki, nazywanej  właściwą lub do bezpośredniego spożycia.

4. Przygotowania gotowych dań 

Sercem naszego cateringu dietetycznego jest kuchnia, która jest najważniejszą częścią działu produkcyjnego. Odpowiednio przygotowane w poprzednim etapie surowce i półprodukty trafiają właśnie tutaj, a ich dalsza droga zależy w dużej mierze od rodzaju potrawy, w skład której wejdą. Wszyscy pracownicy kuchni przygotowują posiłki zgodnie z opracowanymi przez grono dietetyków wytycznymi, tak by były one zdrowe, bezpieczne, smaczne, dopasowane do aktualnych norm żywienia oraz wszystkich założeń diet.

5. Chłodzenie

W cateringu dietetycznym Pomelo wykorzystywana jest najnowsza technologia schładzania szokowego, która pozwala na szybkie obniżenie temperatury posiłków – od 90⁰C do 3⁰C w maksymalnie 1,5h. Dzięki temu jedzenie wykazuje większą trwałość mikrobiologiczną niż w przypadku tradycyjnego chłodzenia, które trwa od kilku do nawet kilkunastu godzin i, co istotne, nie traci koloru, smaku, zapachu oraz jakości. Schładzanie szokowe wpływa również na wydłużenie czasu przydatności dań do spożycia.

6. Porcjowanie

Kolejnym ważnym etapem jest porcjowanie przygotowanych dań, produktów spożywczych i dodatków, według ściśle określonych wytycznych przygotowanych przez wykwalifikowanego dietetyka, w zależności od założeń danej diety, w której skład wchodzą. Opakowania dań  również muszą spełniać specjalne wymagania, dotyczące ich kontaktu z żywnością. Pojemniki w cateringu dietetycznym są szczelnie zamykane folią i zgrzewane przy użyciu zgrzewarek, co zwiększa trwałość produktu, utrzymuje jego jakość oraz zabezpiecza posiłki przed wszystkimi czynnikami zewnętrznymi. Tak przygotowane posiłki są kompletowane i zamykane w torbie lub pudełku, a następnie trafiają do chłodni, gdzie oczekują na transport prosto pod drzwi klienta.

7. Dostawa

Gotowe pakiety czekają w chłodni na odbiór przez zewnętrzną firmę transportową, która dysponuje samochodami typu chłodnia - to gwarantuje  utrzymanie odpowiednio niskiej temperatury w trakcie przewozu posiłków. Ich transport jest ściśle kontrolowany, temperatura podczas przewozu na bieżąco monitorowana, podobnie jak utrzymanie właściwego stanu technicznego powierzchni transportowych oraz odpowiedniej higieny. Łańcuch chłodniczy przerywany jest dopiero w momencie pozostawienia paczki pod drzwiami. Dostawy zazwyczaj realizowane są w godzinach 2:00 – 6:00 - tak by już od samego rana posiłki czekały na każdego klienta.

 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Zapakuj do torby i rusz w drogę z rogalikiem 7Days! Biuro prasowe
2024-04-29 | 12:00

Zapakuj do torby i rusz w drogę z rogalikiem 7Days!

Smaczny, zawsze świeży, dzięki szczelnemu opakowaniu, doskonały na każdą okazję. Tak w skrócie można opisać rogalika 7Days. Marka, która w swoim portfolio posiada
Żywienie Kaszotto z warzywami
2024-04-28 | 20:03

Kaszotto z warzywami

Doskonały pomysł na lekki obiad czy kolację. Łączy w sobie sycącą kaszę z soczystymi pomidorami malinowymi, cukinią oraz papryką. Smacznie, zdrowo, kolorowo! Składniki (na 2-3
Żywienie Rozpocznij sezon grillowy pełen naturalnego smaku – sięgnij po olej Rapso!
2024-04-28 | 20:00

Rozpocznij sezon grillowy pełen naturalnego smaku – sięgnij po olej Rapso!

Wiosna w pełni, a wraz z nią rozpoczyna się sezon na dania prosto z rusztu. Przygotowując specjały pod chmurką warto pamiętać o tym, aby były nie tylko aromatycznie i smaczne, ale

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

Rodziny zastępcze w kryzysie z powodu braku odpowiedniego wsparcia państwa. Zespoły robocze pracują nad wypracowaniem nowych przepisów

Na koniec 2022 roku w pieczy zastępczej przebywało 72,8 tys. dzieci, przy czym nieco ponad 56 tys. w pieczy rodzinnej. Od 2020 roku wzrasta ogólna liczba wychowanków placówek opiekuńczo-wychowawczych kosztem rodzin zastępczych, których jest coraz mniej. – Problemem jest niedofinansowanie całego systemu, brakuje też wsparcia i szkoleń dla rodziców – podkreśla Agnieszka Smarzyńska, prezeska Fundacji Happy Kids. Powołane niedawno przez resort polityki społecznej zespoły robocze mają wypracować nowe rozwiązania, które zapobiegną kryzysowi w pieczy zastępczej w Polsce.

Film

Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach

Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.

Gwiazdy

Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami

Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.