Komunikaty PR

CENTRUM BADAWCZO-ROZWOJOWE PRACUJE NAD PREPARATAMI BAKTERIOBÓJCZYMI

2020-05-28  |  10:25
Biuro prasowe

Mija piąty miesiąc od otwarcia Centrum Badawczo-Rozwojowego Agro-Środki-Technika-Technologia, ośrodka badawczego zajmującego się uprawą pasową. Podczas konferencji otwarcia jego twórcy zapowiadali kompleksowe pogłębianie wiedzy na temat pasowej uprawy roli oraz wprowadzenie na rynek innowacji, które pomogą zrewolucjonizować polskie rolnictwo. Aktualnie eksperci opracowują preparaty wirusobójcze służące do dezynfekcji, np. pomieszczeń.

Polskie i światowe rolnictwo wciąż stara się doskonalić i wdrażać innowacyjne technologie produkcji rolnej, techniki rolniczej i uprawy roślin, które pozwolą utrzymać wysoki poziom i jakość produkcji żywności przy wciąż zmieniającym się klimacie oraz pogarszających się warunkach wodnych. Jak zachować wodę w glebie oraz minimalizować emisję CO2 do atmosfery, by nasze uprawy cechowały się wysokim plonowaniem? Odpowiedzią jest uprawa pasowa, a Centrum Badawczo-Rozwojowe jest jednym z najnowocześniejszych tego typu ośrodków na świecie, specjalizującym się w kompleksowym badaniu i rozwoju tej technologii.

– Polskie rolnictwo od lat zmaga się z wieloma problemami, m.in. ze zmieniającym się klimatem, którego efektem są coraz to częstsze okresy posuszne. Centrum Badawczo-Rozwojowe jest stosunkowo młodym, a zarazem najnowocześniejszym  ośrodkiem badawczym w Polsce, jak i poza granicami naszego kraju. Od daty jego otwarcia minęło zaledwie pół roku, ale wykonywane tam prace badawcze idą pełną parą. Otwierając Centrum Badawczo-Rozwojowe, chciałem stworzyć w przeciągu trzech lat rozwiązania, które zrewolucjonizują branżę rolniczą oraz pozwolą na redukcję nakładów energii i emisji CO2 do atmosfery, a dodatkowo zminimalizują negatywny wpływ działalności człowieka na środowisko naturalne. Okres wegetacyjny roślin nie trwa w nieskończoność, dlatego zależy nam na zrobieniu i zebraniu jak największej ilości badań i pomiarów z upraw, a często jest to uzależnione warunkami atmosferycznymi. Od momentu otwarcia pracujemy nad nową konstrukcją siewników oraz przeprowadzamy testy nad agregatami do uprawy pasowej firmy Mzuri. Dodatkowo nasi eksperci zajmują się udoskonalaniem nawozów dolistnych marki Agrami, ale również pracujemy nad preparatami bakteriobójczymi, wirusobójczymi do dezynfekcji zarówno dla ludzi, jak i pomieszczeń, np. szpitalnych oraz pomieszczeń dla zwierząt – mówi Marek Różniak, twórca Centrum Badawczo-Rozwojowego.

Prace w CBR prowadzone są w trzech obszarach. Pierwszą gałęzią są laboratoria konstruktorskie, które zajmują się badaniem maszyn Mzuri Pro-Til pod względem mechanicznym oraz przystosowywaniem ich do różnych warunków środowiskowych. Kolejne obszary dotyczą zabiegów roślinnych oraz poprawy żyzności gleby, by dostosować technologie i metody uprawy roślin do aktualnych warunków klimatycznych i agrarnych, które wciąż się zmieniają. Eksperci opracowują składy i formuły mikrogranulatów nawozowych do uprawy roślin rolniczych i warzyw polowych oraz określają efekty ich zastosowania w agrotechnice roślin. Aktualnie prowadzone są badania nad preparatami bakteriobójczymi służącymi do odkażenia pomieszczeń, jak szpitale, przychodnie czy biura oraz do stosowania przez społeczeństwo.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Problemy społeczne

Od lipca ułatwienia w dostępie do terapii dla osób z przewlekłą chorobą nerek. Eksperci apelują o włączenie dietetyków w proces leczenia

Na przewlekłą chorobę nerek cierpi nawet ponad 4,7 mln osób. Według prognoz WHO liczba pacjentów wymagających dializ będzie szybko rosnąć. Niskobiałkowa dieta w połączeniu z leczeniem farmakologicznym obejmującym ketoanalogi aminokwasów może znacząco opóźnić konieczność rozpoczęcia dializoterapii. Od 1 lipca Ministerstwo Zdrowia ułatwia dostęp do terapii. Zmiany mają odciążyć specjalistów, dostosować program do codziennej praktyki lekarskiej i uprościć dostęp do terapii.

Żywienie

Dorota Szelągowska: W moim rodzinnym domu się nie przelewało. Od mamy i babci się nauczyłam, jak ugotować coś z niczego

Prezenterka zaznacza, że dużo czasu spędza w kuchni i jak przekonuje, zawsze da się przyrządzić coś smacznego, nawet gdy pod ręką nie ma zbyt wielu produktów. Tego nauczyła się w rodzinnym domu. Dorota Szelągowska uwielbia kulinarne eksperymenty, dlatego też chętnie podgląda, jak gotują inni i z ich pomysłów również czerpie inspiracje.