Komunikaty PR

CENTRUM BADAWCZO-ROZWOJOWE PRACUJE NAD PREPARATAMI BAKTERIOBÓJCZYMI

2020-05-28  |  10:25
Biuro prasowe

Mija piąty miesiąc od otwarcia Centrum Badawczo-Rozwojowego Agro-Środki-Technika-Technologia, ośrodka badawczego zajmującego się uprawą pasową. Podczas konferencji otwarcia jego twórcy zapowiadali kompleksowe pogłębianie wiedzy na temat pasowej uprawy roli oraz wprowadzenie na rynek innowacji, które pomogą zrewolucjonizować polskie rolnictwo. Aktualnie eksperci opracowują preparaty wirusobójcze służące do dezynfekcji, np. pomieszczeń.

Polskie i światowe rolnictwo wciąż stara się doskonalić i wdrażać innowacyjne technologie produkcji rolnej, techniki rolniczej i uprawy roślin, które pozwolą utrzymać wysoki poziom i jakość produkcji żywności przy wciąż zmieniającym się klimacie oraz pogarszających się warunkach wodnych. Jak zachować wodę w glebie oraz minimalizować emisję CO2 do atmosfery, by nasze uprawy cechowały się wysokim plonowaniem? Odpowiedzią jest uprawa pasowa, a Centrum Badawczo-Rozwojowe jest jednym z najnowocześniejszych tego typu ośrodków na świecie, specjalizującym się w kompleksowym badaniu i rozwoju tej technologii.

– Polskie rolnictwo od lat zmaga się z wieloma problemami, m.in. ze zmieniającym się klimatem, którego efektem są coraz to częstsze okresy posuszne. Centrum Badawczo-Rozwojowe jest stosunkowo młodym, a zarazem najnowocześniejszym  ośrodkiem badawczym w Polsce, jak i poza granicami naszego kraju. Od daty jego otwarcia minęło zaledwie pół roku, ale wykonywane tam prace badawcze idą pełną parą. Otwierając Centrum Badawczo-Rozwojowe, chciałem stworzyć w przeciągu trzech lat rozwiązania, które zrewolucjonizują branżę rolniczą oraz pozwolą na redukcję nakładów energii i emisji CO2 do atmosfery, a dodatkowo zminimalizują negatywny wpływ działalności człowieka na środowisko naturalne. Okres wegetacyjny roślin nie trwa w nieskończoność, dlatego zależy nam na zrobieniu i zebraniu jak największej ilości badań i pomiarów z upraw, a często jest to uzależnione warunkami atmosferycznymi. Od momentu otwarcia pracujemy nad nową konstrukcją siewników oraz przeprowadzamy testy nad agregatami do uprawy pasowej firmy Mzuri. Dodatkowo nasi eksperci zajmują się udoskonalaniem nawozów dolistnych marki Agrami, ale również pracujemy nad preparatami bakteriobójczymi, wirusobójczymi do dezynfekcji zarówno dla ludzi, jak i pomieszczeń, np. szpitalnych oraz pomieszczeń dla zwierząt – mówi Marek Różniak, twórca Centrum Badawczo-Rozwojowego.

Prace w CBR prowadzone są w trzech obszarach. Pierwszą gałęzią są laboratoria konstruktorskie, które zajmują się badaniem maszyn Mzuri Pro-Til pod względem mechanicznym oraz przystosowywaniem ich do różnych warunków środowiskowych. Kolejne obszary dotyczą zabiegów roślinnych oraz poprawy żyzności gleby, by dostosować technologie i metody uprawy roślin do aktualnych warunków klimatycznych i agrarnych, które wciąż się zmieniają. Eksperci opracowują składy i formuły mikrogranulatów nawozowych do uprawy roślin rolniczych i warzyw polowych oraz określają efekty ich zastosowania w agrotechnice roślin. Aktualnie prowadzone są badania nad preparatami bakteriobójczymi służącymi do odkażenia pomieszczeń, jak szpitale, przychodnie czy biura oraz do stosowania przez społeczeństwo.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Farmacja

Konieczna większa edukacja na temat dbania o zdrowie i dostępnych leków. To kluczowe dla rozwoju samoleczenia

Osoba o niskim poziomie świadomości zdrowotnej zapłaci ostatecznie za opiekę medyczną trzy razy tyle, ile osoba, która wie na ten temat więcej – wskazuje Jonathan Workman z AESGP. Świadomość to ważny element samoleczenia, czyli samodzielnego dbania o zdrowie i zajmowania się drobnymi dolegliwościami, które pełni coraz istotniejszą funkcję w przeciążonym systemie ochrony zdrowia. Dlatego eksperci wskazują na konieczność prowadzenia szeroko zakrojonych kampanii zdrowotnych, a w działania edukacyjne powinny się włączyć zarówno firmy farmaceutyczne, personel medyczny, jak i rząd.

Moda

Anna Powierza: Nie lubię kupować nowych rzeczy. Śpię w pościeli po mojej babci i używam ręczników po mojej mamie

Aktorka wyznaje zasadę: zanim coś wyrzucisz na śmietnik, upewnij się, czy nie da się tego jeszcze w jakiś sposób wykorzystać. Jak przekonuje, ona sama nadal używa pościeli po babci czy ręczników po mamie. Anna Powierza nie zapełnia też po brzegi swojej szafy i nie musi koniecznie mieć tego, co właśnie jest modne. Preferuje ubrania ponadczasowe, które śmiało można założyć kilka razy i zawsze wygląda się w nich dobrze.