Komunikaty PR

Chlorofil – energia słoneczna w płynie

2021-09-02  |  06:50
Biuro prasowe
Kontakt
Jakub Gniadzik
Agencja Face it!

Bagatela 10 lok. 31
00-585 Warszawa
j.gniadzik|agencjafaceit.pl| |j.gniadzik|agencjafaceit.pl
+48 510 189 848
https://agencjafaceit.pl/

Zielony barwnik znajdujący się w roślinach umożliwia im fotosyntezę. Jego budowa do złudzenia przypomina hemoglobinę i choć oba związki mają zupełnie różne właściwości chemiczne, to chlorofil z pożywienia działa na nas bardzo korzystnie. Jeśli będziemy dostarczać go sobie wraz z pokarmem – najlepiej w postaci soków wyciśniętych z warzyw – wesprzemy nasz układ krwionośny i pokarmowy, pomożemy oczyścić nasze ciało z toksyn, obniżymy poziom cukru w krwioobiegu i zaserwujemy sobie dodatkową ochronę przed nowotworami.

Nazywam chlorofil „zieloną krwią” i proponuję, by pić go w smacznej postaci świeżego soku – opowiada Mariusz Budrowski, twórca projektu „Odmładzanie na Surowo” – ten składnik odżywczy ma m. in. właściwości przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne oraz działa korzystnie na florę bakteryjną jelit. Ochroni nas również przed działaniem wolnych rodników, odpowiedzialnych za niebezpieczne mutacje komórek. Pomoże nam nawet… odświeżyć oddech i zapobiega rozwojowi stanów zapalnych jamy ustnej!

Wspomaganie – odchudzanie

Coraz częściej cierpimy na dolegliwości układu trawiennego. Spożywamy za dużo jedzenia w stosunku do energii, którą zużywamy w ciągu dnia, a w efekcie tyjemy i czujemy się ciężko – nasze ciało ma problem z przetworzeniem nadmiarowego pożywania, obciążone stają się kluczowe organy, w tym żołądek i wątroba. Oczywiście najważniejsze jest by nie jeść ponad miarę, ale właśnie chlorofil pomoże nam pozbyć się dolegliwości trawiennych i w efekcie również lepiej kontrolować naszą wagę – zapewnia Budrowski – zielony barwnik z roślin niweluje wzdęcia, odżywia w jelitach dobre bakterie a uderza w szkodliwe i chorobotwórcze. Zapobiega także zaparciom i ułatwia pozbycie się resztek strawionego pokarmu z układu trawiennego. Dodatkowo reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu.

Magnez w zielonej krwi

Chlorofil pod względem budowy przypomina hemoglobinę, jednak zamiast żelaza znajduje się w nim duża ilość magnezu. Ten pierwiastek korzystnie działa na układ nerwowy, pomaga nam uporać się ze stresem i działa kojąco na sen. Nieprawdziwy jest jednak popularny mit, że chlorofil w jakiś sposób jest w stanie zastąpić hemoglobinę i pomóc nam w natlenieniu organizmu – tłumaczy twórca Odmładzania na Surowo – w naszym ciele jest ciemno i nie wytworzymy żadnego tlenu, nawet jakbyśmy potrafili! Z kolei magnez zawarty w chlorofilu bez wątpienia zadziała. Badania dowodzą, że jedzenie dużych ilości warzyw zawierających zielony barwnik obniża ryzyko zachorowania na wiele chorób układu sercowo-naczyniowego. W ten sposób dostarczamy sobie jednocześnie witaminy i minerały, w tym także różnorodne związki chemiczne o właściwościach antyoksydacyjnych. Dlatego nie polecam żadnych suplementów, a proponuję jedynie zrównoważoną, różnorodną dietę roślinną.

Chlorofil i inne korzyści zawarte w sokach

Które warzywa będą więc zarówno źródłem chlorofilu, jak i innych korzystnych dla nas składników odżywczych? Polecam spożywać wszystkie jadalne rośliny zielone! – mówi Mariusz – Szczególnie zachęcam do spróbowania soku z selera naciowego, który jest po prostu pyszny, a poza chlorofilem zawiera również m. in. witaminę C, E, beta-karoten i kwas foliowy. Jarmuż z kolei może być nieco gorzki, dlatego warto go połączyć z jabłkami, na które właśnie trwa sezon. Po ich wyciśnięciu uzyskamy smaczny sok, który doda nam energii z węglowodanów, a poza tym zasili organizm choćby dużą ilością wapnia, błonnika i aminokwasów.

Taka „terapia” sokami jest tania i wygodna – wystarczy wycisnąć świeże, sezonowe warzywa zielone, by cieszyć się pełnią ich smaku i korzystać z ich biopozywnych właściwości, w tym także z zalet chlorofilu. 

 

Mariusz Budrowski to współautor projektu „Odmładzanie na Surowo” – jego aktywność na facebooku obserwuje ponad 400 tys. osób, a kanał na YT subskrybuje prawie 300 tys. oglądających. Mariusz jest witarianinem, autorem bestsellera: „Surowe Zdrowie”, książki kulinarnej: „Na Surowo Przepisy” i książki dla dzieci „Wierszykowo na Surowo”. Dodatkowo jest także pomysłodawcą programów na odchudzanie, festiwalu Witariada, oraz konferencji Surowe Życie. Swoimi działaniami Mariusz chce inspirować Polaków do zmiany ich stylu życia i diety na takie, które przyniosą im zdrowie i poprawią jakość ich codziennego funkcjonowania.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Agencja Face it!
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie „Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War Biuro prasowe
2024-07-03 | 15:05

„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War

Oranżada Hellena wystartowała z nową odsłoną kampanii #hellendż, realizowaną w tym roku pod hasłem „Chwalcie siebie!”. W ramach akcji, na Nowym Mieście w Warszawie, pojawił
Żywienie Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!
2024-07-03 | 15:00

Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!

Spotkanie z ulubionymi postaciami z kultowych animacji, światowej klasy pokazy oraz pięć niezwykłych krain – to tylko część atrakcji jakie czekają na zwycięzcę loterii „Mus
Żywienie Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach
2024-07-02 | 11:00

Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach

Świadomość konsumentów w kwestii odżywiania rośnie w szybkim tempie, co potwierdzają wyraźne trendy z ostatnich lat[i]. Polacy coraz uważniej analizują składy

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Konsument

Media

Robert El Gendy: Jestem śpiochem i przychodzę do studia w ostatniej chwili. Raz nie obudziłem się na czas i dopiero telefon z redakcji postawił mnie na nogi

Prezenter „Pytania na śniadanie” zaznacza, że lubi sobie pospać, dlatego prowadzenie porannego programu to dla niego prawdziwe wyzwanie. Musi się bowiem sporo natrudzić, by być w studiu telewizyjnym na czas. Zazwyczaj nie udaje mu się jednak obudzić wraz z dźwiękiem pierwszego budzika i zdarzyło się, że z głębokiego snu wyrwał go dopiero telefon od produkcji „Pytania na śniadanie”.

Problemy społeczne

Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków

Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.