Chlorofil – energia słoneczna w płynie
Agencja Face it!
Bagatela 10 lok. 31
00-585 Warszawa
j.gniadzik|agencjafaceit.pl| |j.gniadzik|agencjafaceit.pl
+48 510 189 848
https://agencjafaceit.pl/
Zielony barwnik znajdujący się w roślinach umożliwia im fotosyntezę. Jego budowa do złudzenia przypomina hemoglobinę i choć oba związki mają zupełnie różne właściwości chemiczne, to chlorofil z pożywienia działa na nas bardzo korzystnie. Jeśli będziemy dostarczać go sobie wraz z pokarmem – najlepiej w postaci soków wyciśniętych z warzyw – wesprzemy nasz układ krwionośny i pokarmowy, pomożemy oczyścić nasze ciało z toksyn, obniżymy poziom cukru w krwioobiegu i zaserwujemy sobie dodatkową ochronę przed nowotworami.
Nazywam chlorofil „zieloną krwią” i proponuję, by pić go w smacznej postaci świeżego soku – opowiada Mariusz Budrowski, twórca projektu „Odmładzanie na Surowo” – ten składnik odżywczy ma m. in. właściwości przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne oraz działa korzystnie na florę bakteryjną jelit. Ochroni nas również przed działaniem wolnych rodników, odpowiedzialnych za niebezpieczne mutacje komórek. Pomoże nam nawet… odświeżyć oddech i zapobiega rozwojowi stanów zapalnych jamy ustnej!
Wspomaganie – odchudzanie
Coraz częściej cierpimy na dolegliwości układu trawiennego. Spożywamy za dużo jedzenia w stosunku do energii, którą zużywamy w ciągu dnia, a w efekcie tyjemy i czujemy się ciężko – nasze ciało ma problem z przetworzeniem nadmiarowego pożywania, obciążone stają się kluczowe organy, w tym żołądek i wątroba. Oczywiście najważniejsze jest by nie jeść ponad miarę, ale właśnie chlorofil pomoże nam pozbyć się dolegliwości trawiennych i w efekcie również lepiej kontrolować naszą wagę – zapewnia Budrowski – zielony barwnik z roślin niweluje wzdęcia, odżywia w jelitach dobre bakterie a uderza w szkodliwe i chorobotwórcze. Zapobiega także zaparciom i ułatwia pozbycie się resztek strawionego pokarmu z układu trawiennego. Dodatkowo reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu.
Magnez w zielonej krwi
Chlorofil pod względem budowy przypomina hemoglobinę, jednak zamiast żelaza znajduje się w nim duża ilość magnezu. Ten pierwiastek korzystnie działa na układ nerwowy, pomaga nam uporać się ze stresem i działa kojąco na sen. Nieprawdziwy jest jednak popularny mit, że chlorofil w jakiś sposób jest w stanie zastąpić hemoglobinę i pomóc nam w natlenieniu organizmu – tłumaczy twórca Odmładzania na Surowo – w naszym ciele jest ciemno i nie wytworzymy żadnego tlenu, nawet jakbyśmy potrafili! Z kolei magnez zawarty w chlorofilu bez wątpienia zadziała. Badania dowodzą, że jedzenie dużych ilości warzyw zawierających zielony barwnik obniża ryzyko zachorowania na wiele chorób układu sercowo-naczyniowego. W ten sposób dostarczamy sobie jednocześnie witaminy i minerały, w tym także różnorodne związki chemiczne o właściwościach antyoksydacyjnych. Dlatego nie polecam żadnych suplementów, a proponuję jedynie zrównoważoną, różnorodną dietę roślinną.
Chlorofil i inne korzyści zawarte w sokach
Które warzywa będą więc zarówno źródłem chlorofilu, jak i innych korzystnych dla nas składników odżywczych? Polecam spożywać wszystkie jadalne rośliny zielone! – mówi Mariusz – Szczególnie zachęcam do spróbowania soku z selera naciowego, który jest po prostu pyszny, a poza chlorofilem zawiera również m. in. witaminę C, E, beta-karoten i kwas foliowy. Jarmuż z kolei może być nieco gorzki, dlatego warto go połączyć z jabłkami, na które właśnie trwa sezon. Po ich wyciśnięciu uzyskamy smaczny sok, który doda nam energii z węglowodanów, a poza tym zasili organizm choćby dużą ilością wapnia, błonnika i aminokwasów.
Taka „terapia” sokami jest tania i wygodna – wystarczy wycisnąć świeże, sezonowe warzywa zielone, by cieszyć się pełnią ich smaku i korzystać z ich biopozywnych właściwości, w tym także z zalet chlorofilu.
Mariusz Budrowski to współautor projektu „Odmładzanie na Surowo” – jego aktywność na facebooku obserwuje ponad 400 tys. osób, a kanał na YT subskrybuje prawie 300 tys. oglądających. Mariusz jest witarianinem, autorem bestsellera: „Surowe Zdrowie”, książki kulinarnej: „Na Surowo Przepisy” i książki dla dzieci „Wierszykowo na Surowo”. Dodatkowo jest także pomysłodawcą programów na odchudzanie, festiwalu Witariada, oraz konferencji Surowe Życie. Swoimi działaniami Mariusz chce inspirować Polaków do zmiany ich stylu życia i diety na takie, które przyniosą im zdrowie i poprawią jakość ich codziennego funkcjonowania.
Wielkanocna terrine z jajem
Tchibo z nową propozycją kawy z limitowanej edycji Raritat
Nawożenie dolistne rzepaku – o czym pamiętać na początku wiosny?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Partner Serwisu Zdrowie
Gwiazdy
Monika Richardson: Co roku na święta organizujemy zjazd rodzinny w pięknym dworku w Wielkopolsce. Do śniadania wielkanocnego siada 40 osób
Była prezenterka podkreśla, że spędzanie świąt z dala od domu to duży komfort. Wtedy bowiem zamiast robić wielkie zakupy i stać godzinami w kuchni, przygotowując tradycyjne menu, można naprawdę odpocząć i nacieszyć się spotkaniem z bliskimi. Monika Richardson z ekscytacją czeka więc na wyjazd do Wielkopolski, gdzie od lat celebruje Wielkanoc w dużym, rodzinnym gronie.
Gwiazdy
Marcin Bosak: Mam to szczęście, że nie dostaję nietrafionych prezentów. Sam bardzo lubię je dawać
Aktor zaznacza, że lubi wręczać prezenty i obserwować reakcję osób, którym je wręcza. Raczej nie zdarzyło mu się w tej kwestii nieprzyjemnie kogoś zaskoczyć. On sam również nie dostał czegoś, co szybko wylądowało w koszu.
Gwiazdy
Enej: Wielkanoc musi być w rodzinnym gronie. Nie jesteśmy fanami wyjazdów do hoteli, żeby spędzać święta z obcymi ludźmi
Muzycy zespołu Enej przyznają, że lubią i celebrują święta, dlatego cieszą się na nadchodzącą Wielkanoc. Zamierzają wtedy zwolnić tempo, odłożyć na bok pracę i poświęcić czas rodzinie. Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha zdradzają, że ich popisowym, a jednocześnie ulubionym świątecznym przysmakiem jest sałatka jarzynowa. Sami też z przyjemnością ją przygotowują.