Komunikaty PR

Chlorofil – energia słoneczna w płynie

2021-09-02  |  06:50
Biuro prasowe
Kontakt
Jakub Gniadzik
Agencja Face it!

Bagatela 10 lok. 31
00-585 Warszawa
j.gniadzik|agencjafaceit.pl| |j.gniadzik|agencjafaceit.pl
+48 510 189 848
https://agencjafaceit.pl/

Zielony barwnik znajdujący się w roślinach umożliwia im fotosyntezę. Jego budowa do złudzenia przypomina hemoglobinę i choć oba związki mają zupełnie różne właściwości chemiczne, to chlorofil z pożywienia działa na nas bardzo korzystnie. Jeśli będziemy dostarczać go sobie wraz z pokarmem – najlepiej w postaci soków wyciśniętych z warzyw – wesprzemy nasz układ krwionośny i pokarmowy, pomożemy oczyścić nasze ciało z toksyn, obniżymy poziom cukru w krwioobiegu i zaserwujemy sobie dodatkową ochronę przed nowotworami.

Nazywam chlorofil „zieloną krwią” i proponuję, by pić go w smacznej postaci świeżego soku – opowiada Mariusz Budrowski, twórca projektu „Odmładzanie na Surowo” – ten składnik odżywczy ma m. in. właściwości przeciwzapalne i przeciwgrzybiczne oraz działa korzystnie na florę bakteryjną jelit. Ochroni nas również przed działaniem wolnych rodników, odpowiedzialnych za niebezpieczne mutacje komórek. Pomoże nam nawet… odświeżyć oddech i zapobiega rozwojowi stanów zapalnych jamy ustnej!

Wspomaganie – odchudzanie

Coraz częściej cierpimy na dolegliwości układu trawiennego. Spożywamy za dużo jedzenia w stosunku do energii, którą zużywamy w ciągu dnia, a w efekcie tyjemy i czujemy się ciężko – nasze ciało ma problem z przetworzeniem nadmiarowego pożywania, obciążone stają się kluczowe organy, w tym żołądek i wątroba. Oczywiście najważniejsze jest by nie jeść ponad miarę, ale właśnie chlorofil pomoże nam pozbyć się dolegliwości trawiennych i w efekcie również lepiej kontrolować naszą wagę – zapewnia Budrowski – zielony barwnik z roślin niweluje wzdęcia, odżywia w jelitach dobre bakterie a uderza w szkodliwe i chorobotwórcze. Zapobiega także zaparciom i ułatwia pozbycie się resztek strawionego pokarmu z układu trawiennego. Dodatkowo reguluje gospodarkę kwasowo-zasadową organizmu.

Magnez w zielonej krwi

Chlorofil pod względem budowy przypomina hemoglobinę, jednak zamiast żelaza znajduje się w nim duża ilość magnezu. Ten pierwiastek korzystnie działa na układ nerwowy, pomaga nam uporać się ze stresem i działa kojąco na sen. Nieprawdziwy jest jednak popularny mit, że chlorofil w jakiś sposób jest w stanie zastąpić hemoglobinę i pomóc nam w natlenieniu organizmu – tłumaczy twórca Odmładzania na Surowo – w naszym ciele jest ciemno i nie wytworzymy żadnego tlenu, nawet jakbyśmy potrafili! Z kolei magnez zawarty w chlorofilu bez wątpienia zadziała. Badania dowodzą, że jedzenie dużych ilości warzyw zawierających zielony barwnik obniża ryzyko zachorowania na wiele chorób układu sercowo-naczyniowego. W ten sposób dostarczamy sobie jednocześnie witaminy i minerały, w tym także różnorodne związki chemiczne o właściwościach antyoksydacyjnych. Dlatego nie polecam żadnych suplementów, a proponuję jedynie zrównoważoną, różnorodną dietę roślinną.

Chlorofil i inne korzyści zawarte w sokach

Które warzywa będą więc zarówno źródłem chlorofilu, jak i innych korzystnych dla nas składników odżywczych? Polecam spożywać wszystkie jadalne rośliny zielone! – mówi Mariusz – Szczególnie zachęcam do spróbowania soku z selera naciowego, który jest po prostu pyszny, a poza chlorofilem zawiera również m. in. witaminę C, E, beta-karoten i kwas foliowy. Jarmuż z kolei może być nieco gorzki, dlatego warto go połączyć z jabłkami, na które właśnie trwa sezon. Po ich wyciśnięciu uzyskamy smaczny sok, który doda nam energii z węglowodanów, a poza tym zasili organizm choćby dużą ilością wapnia, błonnika i aminokwasów.

Taka „terapia” sokami jest tania i wygodna – wystarczy wycisnąć świeże, sezonowe warzywa zielone, by cieszyć się pełnią ich smaku i korzystać z ich biopozywnych właściwości, w tym także z zalet chlorofilu. 

 

Mariusz Budrowski to współautor projektu „Odmładzanie na Surowo” – jego aktywność na facebooku obserwuje ponad 400 tys. osób, a kanał na YT subskrybuje prawie 300 tys. oglądających. Mariusz jest witarianinem, autorem bestsellera: „Surowe Zdrowie”, książki kulinarnej: „Na Surowo Przepisy” i książki dla dzieci „Wierszykowo na Surowo”. Dodatkowo jest także pomysłodawcą programów na odchudzanie, festiwalu Witariada, oraz konferencji Surowe Życie. Swoimi działaniami Mariusz chce inspirować Polaków do zmiany ich stylu życia i diety na takie, które przyniosą im zdrowie i poprawią jakość ich codziennego funkcjonowania.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Agencja Face it!
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Konsument

Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Gwiazdy

Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.