Komunikaty PR

Chrzan – tradycyjny i wyrazisty dodatek

2020-11-28  |  11:00
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr@bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

W tradycyjnej kuchni polskiej chrzan uważany jest za jedną z najważniejszych przypraw, obecnie wykorzystywaną  głównie jako dodatek do mięs czy ciężkich potraw. Jednak jego potencjał jest dużo większy! Intensywny smak chrzanu może nie tylko uzupełnić inne dania, ale także odegrać główną rolę na talerzu.

Ta wyjątkowa przyprawa to nie tylko szczególny smak, ale także wiele cennych właściwości. Wśród licznych korzyści płynących ze spożycia chrzanu wymienia się wspomaganie trawienia, przyspieszanie metabolizmu oraz działanie antybakteryjne. Dania z jego udziałem będą więc nie tylko smaczniejsze, ale też bogatsze w wartości odżywcze. W jakich potrawach najlepiej wykorzystać chrzan?

Idealnie zbalansowany sos

Sos chrzanowy to uniwersalny dodatek do wielu potraw. Doskonale uzupełni on smak nie tylko rozmaitych mięs, ale także warzyw lub kaszy. Sekretem jest znalezienie równowagi między delikatną kremowością a bardzo intensywnym aromatem chrzanu.

Zaczynamy od rozpuszczenia w niewielkim rondelku dwóch łyżek masła i dodania do niego dwóch łyżek mąki. Kiedy zasmażka nabierze złotego koloru, dolewamy do niej dwie szklanki bulionu i dokładnie wszystko mieszamy. Następnie przygotowujemy pół szklanki śmietany 18% i dodajemy do niej odrobinę sosu, aby się nie zwarzyła. Wlewamy śmietanę do rondelka i znowu mieszamy. Podgrzewamy sos jeszcze przez chwilę, a gdy osiągnie pożądaną konsystencję, zdejmujemy z gazu i dodajemy 2 lub 3 łyżki Chrzanu Luksusowego – w zależności od naszych preferencji. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe!

Zupa w sam raz na zimę

W chłodne zimowe wieczory nic nie rozgrzewa lepiej niż  talerz ciepłej, sycącej zupy. A co możemy zrobić, żeby dostarczyła nam ona jeszcze więcej energii? Dodajmy do niej pikantny chrzan!

W pierwszej kolejności w dużym garnku rozgrzewamy masło klarowane lub olej i smażymy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy kilka pokrojonych w kostkę ziemniaków. Podsmażamy chwilę, a następnie zalewamy czterema szklankami bulionu. Gotujemy pod przykryciem aż ziemniaki będą miękkie, po czym zdejmujemy z ognia. Blendujemy aż do powstania gładkiego kremu, a na koniec dodajemy około dwóch łyżek Chrzanu Luksusowego (warto spróbować, czy taki poziom ostrości nam odpowiada) oraz sól i pieprz do smaku. Podajemy z podsmażonym, chrupiącym boczkiem lub czosnkowymi grzankami. Smacznego!

Sugerowana cena Chrzanu Luksusowego: 3,50 zł brutto/ 180 g

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Best Brands PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Dziecko

Edukacja

W ubiegłym roku spadła liczba samobójstw. Dalsza reforma psychiatrii powinna pomóc utrzymać tę tendencję

W 2024 roku po raz pierwszy od kilku lat liczba samobójstw w Polsce spadła, jednak skala problemu wciąż jest poważna. Polska jest w trakcie reformy psychiatrii, w ramach której największy nacisk w kształtowaniu opieki ma być położony na wsparcie środowiskowe. Eksperci zwracają jednak uwagę również na potrzebę utrzymania działań oddolnych i podniesienia społecznej wiedzy na temat prewencji suicydalnej. Bardzo istotne w tym kontekście jest odpowiednie kształtowanie dyskursu medialnego, a także edukowanie na temat tego, jakie zasady są kluczowe w pierwszej pomocy emocjonalnej.

Psychologia

Otyłość nie wynika z braku samodyscypliny czy lenistwa. Ta poważna choroba niesie ze sobą 200 różnych powikłań

– Walka z otyłością wymaga nie tylko wprowadzenia zmian w stylu życia i sposobie odżywiania, ale przede wszystkim zrozumienia, że jest to choroba zarówno o podłożu fizycznym, jak i psychicznym – podkreśla psycholog Adrianna Sobol. Niestety często to schorzenie jest postrzegane jako wynik braku dyscypliny, nieprawidłowej diety lub lenistwa, co jest błędnym i krzywdzącym stereotypem. W rzeczywistości otyłość jest bowiem poważną chorobą, która niesie ze sobą wiele powikłań zdrowotnych i wymaga kompleksowego podejścia. Kluczowymi elementami, które mogą się przyczynić do skuteczniejszego leczenia i poprawy jakości funkcjonowania pacjentów, jest wsparcie emocjonalne oraz zwiększenie dostępności do specjalistów.

Nasza strona używa cookies między innymi w celu gromadzenia statystyk oraz prawidłowego funkcjonowania serwisu. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przegladarki oznacza, że ciasteczka będa zapisywane na Twoim urządzeniu. Pamietaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Kliknij tutaj aby zamknąć