Chrzan – tradycyjny i wyrazisty dodatek

Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
W tradycyjnej kuchni polskiej chrzan uważany jest za jedną z najważniejszych przypraw, obecnie wykorzystywaną głównie jako dodatek do mięs czy ciężkich potraw. Jednak jego potencjał jest dużo większy! Intensywny smak chrzanu może nie tylko uzupełnić inne dania, ale także odegrać główną rolę na talerzu.
Ta wyjątkowa przyprawa to nie tylko szczególny smak, ale także wiele cennych właściwości. Wśród licznych korzyści płynących ze spożycia chrzanu wymienia się wspomaganie trawienia, przyspieszanie metabolizmu oraz działanie antybakteryjne. Dania z jego udziałem będą więc nie tylko smaczniejsze, ale też bogatsze w wartości odżywcze. W jakich potrawach najlepiej wykorzystać chrzan?
Idealnie zbalansowany sos
Sos chrzanowy to uniwersalny dodatek do wielu potraw. Doskonale uzupełni on smak nie tylko rozmaitych mięs, ale także warzyw lub kaszy. Sekretem jest znalezienie równowagi między delikatną kremowością a bardzo intensywnym aromatem chrzanu.
Zaczynamy od rozpuszczenia w niewielkim rondelku dwóch łyżek masła i dodania do niego dwóch łyżek mąki. Kiedy zasmażka nabierze złotego koloru, dolewamy do niej dwie szklanki bulionu i dokładnie wszystko mieszamy. Następnie przygotowujemy pół szklanki śmietany 18% i dodajemy do niej odrobinę sosu, aby się nie zwarzyła. Wlewamy śmietanę do rondelka i znowu mieszamy. Podgrzewamy sos jeszcze przez chwilę, a gdy osiągnie pożądaną konsystencję, zdejmujemy z gazu i dodajemy 2 lub 3 łyżki Chrzanu Luksusowego – w zależności od naszych preferencji. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotowe!
Zupa w sam raz na zimę
W chłodne zimowe wieczory nic nie rozgrzewa lepiej niż talerz ciepłej, sycącej zupy. A co możemy zrobić, żeby dostarczyła nam ona jeszcze więcej energii? Dodajmy do niej pikantny chrzan!
W pierwszej kolejności w dużym garnku rozgrzewamy masło klarowane lub olej i smażymy na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodajemy kilka pokrojonych w kostkę ziemniaków. Podsmażamy chwilę, a następnie zalewamy czterema szklankami bulionu. Gotujemy pod przykryciem aż ziemniaki będą miękkie, po czym zdejmujemy z ognia. Blendujemy aż do powstania gładkiego kremu, a na koniec dodajemy około dwóch łyżek Chrzanu Luksusowego (warto spróbować, czy taki poziom ostrości nam odpowiada) oraz sól i pieprz do smaku. Podajemy z podsmażonym, chrupiącym boczkiem lub czosnkowymi grzankami. Smacznego!
Sugerowana cena Chrzanu Luksusowego: 3,50 zł brutto/ 180 g

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Ostatnio bardziej koncentrowałam się na aktorskim rozwoju w teatrze. Teraz znowu zawołała mnie telewizja i jest to czas fajnego odświeżenia
Tancerka robi sobie przerwę od teatralnej sceny i cieszy się, że teraz będzie jej więcej w telewizji. Ostatnie tygodnie spędza przede wszystkim na planie produkcji realizowanych dla Polsatu. Swoich sił próbuje między innymi w 22. edycji programu „Twoja twarz brzmi znajomo”. Będzie ją można oglądać również w nowych odcinkach serialu „Przyjaciółki”. Edyta Herbuś zaznacza jednak, że niezależnie od tego, jak bardzo jest zajęta, zawsze znajdzie chwilę, by potańczyć czy stworzyć spontaniczny układ choreograficzny.
Edukacja
Zaspokajanie potrzeb behawioralnych kota pomaga w budowaniu z nim pozytywnych relacji. Kluczem jest poznanie jego typu osobowości

Dobrostan kotów w dużej mierze zależy od właściwej opieki. Niezwykle istotne jest zaspokajanie ich potrzeb behawioralnych, wśród których ważne jest poczucie bezpieczeństwa, ale również m.in. prawidłowa dieta czy też instynkt łowiecki. Dla opiekunów pomocne w tym może być poznanie typu osobowości swojego kota. Już 7 sierpnia 2025 roku w specjalnej strefie WHISKAS przed wejściem do centrum handlowego Westfield Arkadia w Warszawie każdy będzie mógł wziąć udział w specjalnym Quizie Osobowości Kota i spotkaniu z behawiorystą.
Media
Tomasz Jacyków: W tym sezonie w Polsacie jest dużo „spadochroniarzy” z innych stacji. Ja nie oglądam telewizji w ogóle

Co prawda stylista zaznacza, że nie ogląda telewizji, ale pojawił się na prezentacji jesiennej ramówki Polsatu. To dla niego okazja, by nie tylko samemu się pokazać na ściance w nietuzinkowym stroju, ale także podejrzeć, co pozostali postanowili na siebie założyć. Tomasz Jacyków zauważa też, że do stacji dołączyły niedawno nazwiska wcześniej kojarzone z innymi kanałami, jest więc ciekawy, jakie będą efekty tej współpracy.