Komunikaty PR

Chwila rozkoszy dla podniebienia, czyli przepis na morelowe brownie

2020-09-26  |  11:00

Brownie wzbogacone o suszone morele to rozkosz dla podniebienia, choć dla zdrowia i urody również! Owoce te są naturalnym źródłem silnego przeciwutleniacza w postaci beta-karotenu, co powoduje, że zmniejszają one ryzyko występowania w organizmie chorób nowotworowych. Chronią także przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i nadają skórze promienny wygląd, znacząco spowalniając procesy starzenia się komórek. Odkryj przepis na pyszny deser z nimi w roli głównej!

Morelowe brownie

Składniki:
50 g suszonych Moreli Bakal Soft*
200 g odtłuszczonego masła
½ szklanki wody
¾ szklanki cukru trzcinowego
3 czubate łyżki kakao
200 g gorzkiej czekolady (każda po 100 g, z co najmniej 70% zawartością kakao)
4 jajka
350 g mąki tortowej
płaska łyżeczka proszku do pieczenia  

Przygotowanie:
W rondelku zagotować masło, wodę, kakao i cukier, co jakiś czas mieszając. Odstawić do wystygnięcia. Morele pokroić na małe kawałki. Jedną  czekoladę rozpuścić, a drugą zatrzeć na tarce, na drobnych oczkach. Do wystudzonej wcześniej masy dodać pojedynczo jajka, czekolady oraz morele. Wsypać mąkę i proszkek do pieczenia i dalej mieszać. Część masy przelać do szklanki, tak aby zapełnić ją do połowy. Resztę wlać do formy o wymiarach 24 × 12 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec 40 minut w 180 stopniach. Następnie wyjąć i polać masą ze szklanki. Smacznego!

*Owoce zostały poddane specjalnemu procesowy nawodnienia, który wpływa na ich miękkość i delikatność, dzięki czemu nie wymagają namoczenia.

Suszone morele Bakal Soft dostępne są na stronie: bakalsklep.pl

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach Biuro prasowe
2024-07-02 | 11:00

Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach

Świadomość konsumentów w kwestii odżywiania rośnie w szybkim tempie, co potwierdzają wyraźne trendy z ostatnich lat[i]. Polacy coraz uważniej analizują składy
Żywienie Polscy konsumenci zainteresowani mlekiem A2A2
2024-06-28 | 10:00

Polscy konsumenci zainteresowani mlekiem A2A2

Chociaż mleko A2A2 – w przeciwieństwie do krajów zachodnich – nie jest jeszcze powszechnie dostępne w naszym kraju, dotychczasowe działania w ramach
Żywienie Wakacyjne odchudzanie - jak utrzymać motywację podczas zrzucania kilogramów?
2024-06-25 | 23:20

Wakacyjne odchudzanie - jak utrzymać motywację podczas zrzucania kilogramów?

Zapewne myślami jesteś już na wakacjach w nadmorskim kurorcie, ale sporym wyzwaniem wydaje się utrzymanie zdrowej diety podczas błogiego lenistwa na all inclusive. Ale jak tu nie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Teatr

Ochrona środowiska

Rośnie liczba producentów ekologicznych zarówno w Polsce, jak i innych krajach Unii. Wciąż jednak jest to ułamek produkcji rolnej

Rolnictwo i hodowla zwierząt to jedna z głównych przyczyn wycinki lasów na świecie, utraty bioróżnorodności i największy emitent metanu. Sektor ten pochłania ogromne zasoby wody i odpowiada w dużym stopniu za zanieczyszczenie gleby. Ekspansja rolnictwa przyczynia się więc do zmian klimatu, a jednocześnie sektor boleśnie odczuwa ich skutki, co odbija się na produkcji rolnej. Zdaniem naukowców transformacja ekologiczna rolnictwa jest dziś koniecznością w walce z postępującymi niekorzystnymi zmianami klimatycznymi.

Ochrona środowiska

Radykalne formy protestów klimatycznych mogą mieć wpływ na spadek poparcia społecznego dla działań na rzecz klimatu. Najmniej akceptowalne blokady dróg czy niszczenie obrazów

Aktywiści klimatyczni coraz częściej wykorzystują pokojowe nieposłuszeństwo obywatelskie, aby podnieść ekologiczną świadomość społeczeństwa. Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu George’a Masona wykazały, że niektóre z ich działań, jak np. marsze i protesty okupacyjne, są postrzegane jako bardziej akceptowalne niż na przykład blokady dróg czy niszczenie obrazów. To sugeruje, że forma protestu może więc wpłynąć na to, jak bardzo ludzie popierają postulaty głoszone przez protestujących, ale wymaga to dalszych badań.