Ciasta na sylwestrowy stół
Ile ciast potrzeba na świąteczno-noworoczny stół, aby domownicy byli zadowoleni? Wszystko zależy od liczby zaproszonych gości, ale jesteśmy pewni, że często wystarczy jedno ciasto, za to z kategorii „wow”, którego smak długo się pamięta. Poznajcie nasze pewniaki, które idealnie sprawdzą się w Sylwestra.
Istnieją smaki, które jednoznacznie kojarzą się ze świętami. Aromat przypraw korzennych, słodycz miodu i chrupkość orzechów łącząca się z czekoladą. Do tego aromatyczna kawa, królowa beza i nic więcej nie potrzeba. Nie wierzycie? Przekonajcie się sami!
Czekoladowy sernik na pierniczkowo-orzechowym spodzie
Przepisów na idealny sernik jest wiele, można nawet zaryzykować tezę, że w każdym domu króluje inna receptura. My proponujemy połączenie klasyki ze świątecznymi przyprawami i otulającą czekoladą. Sernik w wersji premium podbije niejedno podniebienie.
Przygotuj:
Spód
- 250 g pierniczków
- 100 g orzechów nerkowca
- 50 g orzechów laskowych
- 150 g masła
Masa czekoladowo-serowa
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 1,25 kg twarogu tłustego (minimum 25% tłuszczu)
- 2 jajka w rozmiarze XL
- 4 żółtka
- 1 szklanka cukru trzcinowego lub kokosowego
- 40 g czekoladowego proszku budyniowego
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 150 ml śmietanki 30%
Polewa czekoladowa
- 50 g masła
- 110 g czekolady gorzkiej
Przygotowanie:
- Spód: rozpuść masło, a pierniczki i orzechy zmiksuj na drobny proszek. Możesz użyć blendera. Połącz składniki, by uzyskać zwarte ciasto. Wyłóż większą tortownicę papierem do pieczenia, a następnie wylep dno masą pierniczkową. Schłodź w lodówce przez 30 minut.
- Masa serowa: w rondelku rozpuść czekoladę z masłem. W osobnym naczyniu zmiksuj twaróg, jajka, żółtka, cukier, proszek budyniowy, kakao, skrobię oraz śmietankę. Dodaj roztopioną czekoladę i krótko zmiksuj, uważając, by nie napowietrzyć masy. Wylej masę na schłodzony spód.
- Pieczenie: piecz w temperaturze 165°C (góra-dół) przez 1 godzinę i 45 minut. Po upieczeniu uchyl drzwi piekarnika i pozostaw sernik na 20 minut, aby stopniowo ostygł.
- Polewa: rozpuść masło z czekoladą, wymieszaj i polej wystudzony sernik. Udekoruj wedle uznania, np. pierniczkami czy orzechami.
– Świąteczne wypieki to nie tylko kulinarna tradycja, ale przede wszystkim magiczny czas spędzany z rodziną i bliskimi. W okresie przygotowań szczególnie doceniamy praktyczne rozwiązania, takie jak papier do pieczenia. Produkt banalny, ale jakże potrzebny w kuchni – nie tylko zapobiega przywieraniu ciast, pierniczków czy makowców do formy, ale także ułatwia ich porcjowanie i późniejsze przechowywanie. To mały detal, który robi dużą różnicę w świątecznym szale pieczenia – podpowiada Marta Krokowicz z marki Paclan.
Beza dacquoise w kształcie gwiazdy
Beza dacquoise to delikatny deser wywodzący się z Francji. Połączenie lekkich, chrupiących bezowych blatów z kremem kawowym tworzy wyśmienitą kompozycję smaków. Tę wersję przygotowaliśmy w formie gwiazdy, co sprawia, że będzie się pięknie prezentowała na noworocznym stole.
Przygotuj:
Beza
- 6 białek
- 300 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- opcjonalnie: posiekane orzechy
Krem
- 250 g mascarpone
- 250 ml śmietanki słodkiej 36%
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej + 2 łyżki wrzątku
- 1 łyżka cukru
- opcjonalnie: 1 łyżka śmietan-fix
- garść posiekanych daktyli i dowolnych orzechów
Dekoracja
- 1 łyżka orzechów
- 1 łyżka daktyli
- 1 łyżka kakao
Przygotowanie:
- Beza: ubij białka z dodatkiem szczypty soli, aż powstanie sztywna piana. Stopniowo, po jednej łyżce, dodawaj cukier, kontynuując ubijanie przez około 15 minut, aż masa stanie się lśniąca i jednolita. Dodaj sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszaj. Jeśli chcesz, dodaj posiekane orzechy i wymieszaj szpatułką. Uformuj bezę na papierze do pieczenia w kształt gwiazdy.
- Pieczenie: włóż bezę do nagrzanego piekarnika (termoobieg) na 160°C i piecz przez 5 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 120°C i piecz przez kolejne 2 godziny. Po upieczeniu studź bezę w uchylonym piekarniku.
- Krem: zaparz mocną kawę i odstaw do ostygnięcia. W tym czasie ubij serek mascarpone, schłodzoną śmietankę oraz cukier na lekką i puszystą masę. Dodaj wystudzoną kawę, a opcjonalnie także śmietan-fix, miksując krótko, by zachować kremową konsystencję. Na koniec wmieszaj posiekane daktyle i orzechy, używając łyżki.
- Składanie: przełóż wypieczone blaty bezowe kremem. Na wierzchu udekoruj deser posiekanymi orzechami, daktylami i posyp kakao.
Niezależnie od tego, czy zdecydujecie się na gwiezdną bezę dacquoise, czy na aromatyczny sernik czekoladowy, każde ciasto będzie prawdziwą ozdobą sylwestrowo-noworocznego stołu. Życzmy, aby deser stał się słodkim zwieńczeniem tych magicznych chwil spędzonych z bliskimi.
Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!
Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
Świąteczne smaki Syberii. Jak kulinaria łączyły różne kultury.
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Prawo
Hazard coraz poważniejszym problemem dla zdrowia publicznego. Najbardziej zagrożone są dzieci
Z badania Komisji Zdrowia Publicznego „Lancet” ds. hazardu wynika, że na całym świecie stanowi on większe zagrożenie dla zdrowia publicznego, niż do tej pory sądzono. Jego szybki rozwój za pośrednictwem telefonów komórkowych i internetu sprawia, że kasyno można mieć dziś w kieszeni, dlatego zdaniem naukowców należy go traktować podobnie jak tytoń i alkohol. Zaburzenia związane z hazardem dotykają niemal 16 proc. dorosłych korzystających z kasyn online lub automatów, coraz częściej narażone są na nie także dzieci.