Komunikaty PR

Ciasteczka neapolitańskie w jesiennych barwach

2024-10-07  |  01:00
Biuro prasowe
Kontakt
Ewa Kawiecka
Soul&Mind

ul. Grudzieniec 102b
60-621 POZNAŃ
ewa.kawiecka|soulandmind.pl| |ewa.kawiecka|soulandmind.pl
+ 48 664979170
https://www.soulandmind.pl/

Jesień to czas, gdy natura maluje świat ciepłymi kolorami, a my chętniej sięgamy po słodkości, które idealnie pasują do długich wieczorów pod kocem z kubkiem aromatycznej herbaty w ręku. Trójkolorowe Ciasteczka neapolitańskie to przepis dla wszystkich, którzy kochają ciepłe swetry, rozgrzewające napary i domowe smakołyki.

Te kruche ciastka są proste w przygotowaniu, a zachwycają wyglądem oraz smakiem. Ich delikatna struktura to zasługa Cukru Drobnego Diamant, który doskonale łączy się z pozostałymi składnikami, nadając wypiekom idealną słodycz. Gdy za oknem jest ciemno i zimno, często mamy ochotę na coś słodkiego, dlatego ciasteczka neapolitańskie świetnie wpasują się w jesienną aurę.

SKŁADNIKI:

  • 420 g mąki pszennej 
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki liofilizowanych truskawek
  • 240 g masła o temperaturze pokojowej
  • 100 g Cukru Drobnego Diamant
  • 1 duże jajko
  • 1 duże żółtko
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • czerwony barwnik spożywczy
  • 2 łyżki kakao w proszku

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 

Piekarnik rozgrzewamy do 180°C i przygotowujemy 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia.

W średniej misce mieszamy mąkę, sodę oczyszczoną i sól. Liofilizowane truskawki rozdrabniamy blenderem na proszek. W misce miksera ubijamy na średnich obrotach masło, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dodajemy Cukier Drobny Diamant i ubijamy przez ok. 3 minuty (również na średnich obrotach), do uzyskania lekkiej i puszystej masy. Wbijamy jajko, żółtko oraz ekstrakt waniliowy i przez chwilę jeszcze mieszamy. Dosypujemy przygotowaną wcześniej mąkę z sodą oczyszczoną i solą, a następnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto powinno odklejać się od łopatki i brzegów miski. Jeśli jest zbyt klejące, dodajemy trochę mąki i ponownie miksujemy.

Gotowe ciasto dzielimy na 3 równe części. Jedną część umieszczamy z powrotem w mikserze i dodajemy sproszkowane truskawki oraz barwnik spożywczy. Miksujemy na niskich obrotach do całkowitego połączenia. Do drugiej części dodajemy kakao i również mieszamy je z ciastem. Urywamy niewielką porcję każdego z ciast, łączymy ze sobą (np. w okrągłym wykrawaczu do ciastek), dociskamy je do siebie, aby przylegały i stworzyły jednolity kształt. Ciastka umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy aż zaczną się rumienić, czyli ok. 10-12 minut. Po upieczeniu czekamy aż ciasteczka wystygną i staną się chrupiące

Po więcej przepisów warto zajrzeć na stronę marki Diamant. Znajdziemy tam kulinarne pomysły oraz wskazówki, jak w szybki i „zero waste” sposób przygotowywać posiłki tak, aby w naszej kuchni nic się nie marnowało:

https://www.diamant.pl/przepisy

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Soul&Mind
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Nauka

MNiSW reaguje na problemy psychiczne w środowisku akademickim. Specjalny zespół ma opracować skuteczne rozwiązania

W środowisku naukowym rośnie świadomość znaczenia dobrostanu psychicznego i potrzeby budowania bezpiecznego miejsca – zarówno dla studentów, jak i kadry akademickiej. Z badania SWPS wynika, że wiele osób w tym środowisku zmaga się z silnym stresem, wypaleniem zawodowym oraz zaburzeniami lękowymi i depresyjnymi. Do tego dochodzi także coraz częściej występujący problem mobbingu i dyskryminacji. Tematem zajmuje się MNiSW, powołując specjalny międzyresortowy zespół, ale też same uczelnie.

Media

Maciej Dowbor: Domówki i rolki przyniosły nam dużo większą popularność niż telewizja. Ludzie nas odbierają jak dobrych znajomych

Prezenter przyznaje, że domówki online i publikowane w mediach społecznościowych rolki pozwoliły im zbudować mocną pozycję w cyfrowym świecie. Dzięki nim zyskali dużo większą popularność niż z racji udziału w różnych projektach telewizyjnych czy serialowych. Maciej Dowbor odczuwa dużą satysfakcję z tego, że ich działalność internetowa przyciąga miliony odbiorców, zainteresowanie proponowanymi przez nich treściami nie słabnie, a widzowie, z którymi się spotykają na ulicy, traktują ich jak dobrych znajomych.