Ciasteczka z pomarańczowym curdem
Odkryj wyjątkowe ciasteczka, które łączą w sobie maślany aromat z chrupkością prażonych migdałów i orzeźwiającą, cytrusową nutą. To idealny deser, który zaskakuje smakiem i ujmuje formą. Smacznego!
Składniki:
Ciastka:
• 160 g mąki orkiszowej tortowej/typ 700
• 100 g migdałów w płatkach KRESTO
• 60 g ksylitolu
• 100 g masła
• 1 jajko
• łyżeczka proszku do pieczenia
Lukier pomarańczowy:
• ok 5-7 łyżek ksylitolu zmielonego na puder
• ok 2 łyżeczki mleka kokosowego lub jogurtu
• otarta skórka z 2 pomarańczy
Dodatkowo:
• białko jajka (do posmarowania ciastek)
• garść migdałów w płatkach KRESTO (do posypania ciastek)
Wykonanie:
1. Pozostaw masło w temp. pokojowej aby zmiękło.
2. Upraż na patelni migdały w płatkach, następnie dobrze je wystudź i zmiel na mąkę.
3. Mikserem utrzyj masło z jajkiem z ksylitolem. Dodaj mąkę z migdałów, mąkę orkiszową oraz proszek do pieczenia. Zagnieć ciasto aż będzie plastyczne i włóż je na ok. 45 min do lodówki.
4. Po tym czasie wyjmij połowę ciasta i rozwałkuj je miedzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia. Wycinaj ciasteczka w kształcie jajka następnie układaj na blaszce.
5. W co drugim ciasteczku wytnij kółko.
6. Ciastka z wyciętym kółkiem posmaruj białkiem i posyp rozdrobnionymi migdałami w płatkach.
7. Piecz w nagrzanym piekarniku do 160°C ok. 15-20 minut do zarumienienia.
8. Około 5 łyżek ksylitolu w pudrze (możesz go zmielić w młynku do kawy) wymieszaj z mlekiem kokosowym lub jogurtem oraz skórką z pomarańczy.
9. Ciasteczka posmaruj lukrem i nakładaj ciastko z dziurką aby kztałtem nawiązywało do formy jajka.
Egzotycznie orzeźwiająca nowość!
Smak i zapach owoców granatu ze słonecznej Grecji w każdej szklance!
Zioła mają … smak!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Uroda
M. Klajda (Miss Polonia 2024): Medycyna estetyczna to forma leczenia kompleksów. Każdy powinien sam zadecydować o ingerencji w swój wygląd
Choć medycyna estetyczna jest branżą bardzo atrakcyjną i perspektywiczną, to jednak taka ścieżka kariery nie była dla Miss Polski 2024 idealnym rozwiązaniem. Nie zdecydowała się rozwijać w tym właśnie kierunku, ale śledzi rozwój tej dziedziny. Maja Klajda nie krytykuje, ani też nie chwali tych, którzy decydują się na poszczególne zabiegi. Jej zdaniem, to indywidualna sprawa, zachęca jednak do podejmowania mądrych decyzji.
Konsument
Sztuczna inteligencja wzbudza w Polakach głównie ciekawość i obawy. Ponad połowa widzi w niej zagrożenie
Prawie połowa Polaków twierdzi, że myśląc o sztucznej inteligencji, odczuwa zaciekawienie, ale aż 39 proc. przyznaje, że są to głównie obawy. Dotyczą one niewłaściwego wykorzystania SI, utraty kontroli nad nią i marginalizacji roli człowieka na rynku pracy. Na razie jednak tylko 11 proc. badanych używa narzędzi opartych na sztucznej inteligencji w swojej pracy. Chociaż rozwiązania te zyskują zwolenników, to wciąż duża grupa pracowników nie wie, w jaki sposób mogłyby one wspomóc ich w obowiązkach zawodowych – wskazuje badanie „Polacy o AI. Codzienność, nadzieje, obawy”.
Ochrona środowiska
Polski rynek roślinny rozwija się wolniej niż na Zachodzie. Kraje z największą konsumpcją mamy szansę dogonić za kilkanaście lat
Wartość rynku roślinnego w Polsce przekroczyła już wartość 1 mld zł. Roślinne zamienniki nabiału stanowią ponad połowę tej kategorii, a silną pozycję w sprzedaży mają alternatywy dla mleka – wynika z raportu Polskiego Związku Producentów Żywności Roślinnej. Polski rynek z rocznymi wydatkami rzędu 4,23 euro na osobę wciąż jednak odbiega od kwot wydawanych na żywność roślinną na Zachodzie. Branża liczy na wsparcie państwa w wykorzystaniu potencjału konsumentów.