Ciasto marchewkowo - morelowe z kremem twarogowym
Zaskocz domowników pysznym ciastem marchewkowym. Sprawdź przepis blogerki kulinarnej Justyny Dragan.
Składniki (na tortownicę o średnicy 21 cm):
Ciasto marchewkowe:
3 jajka
szczypta soli
180 g cukru
150 ml oleju rzepakowego
200 g marchewki
200 g mąki pszennej
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
1 kopiasta łyżeczka cynamonu
½ łyżki naturalnego gorzkiego kakao
1 op. orzechów włoskich Bakal
100 g moreli suszonych Bakal
Konfitura morelowa:
100 g moreli suszonych Bakal
100 ml wrzątku
1 łyżka soku z cytryny
Krem twarogowy:
400 g twarogu tłustego
150 g miękkiego masła
100 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżki powyższej konfitury morelowej
Do dekoracji:
30 g gorzkiej czekolady + 15 g masła
kilka sztuk moreli suszonych Bakal
kilka sztuk orzechów włoskich Bakal
Przygotowanie:
Ciasto marchewkowe:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cynamonem i kakao. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Orzechy włoskie posiekać, morele drobno pokroić. Jajka ubić z solą oraz cukrem do jasności i puszystości. Nadal ubijając wlewać strumyczkiem olej. Dodać startą marchewkę, posiekane bakalie i wymieszane suche składniki. Całość krótko zmiksować na najniższych obrotach miksera. Masę przelać do tortownicy o średnicy 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno). Piec w piekarniku nagrzanym do 170 st. C przez około 70 minut do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyjąć i wystudzić. Nożykiem oddzielić boki ciasta od rantów tortownicy.
Konfitura morelowa:
Morele zalać wrzątkiem, pozostawić pod przykryciem na 15 minut. Po tym czasie, nie odsączając morel z wody, dodać do nich łyżkę soku z cytryny i całość zmiksować na gęstą konfiturę.
Krem twarogowy:
Twaróg zmielić trzykrotnie. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem do puszystości, następnie dodać zmielony twaróg, ekstrakt z wanilii oraz dwie łyżki przygotowanej wcześniej konfitury morelowej. Całość zmiksować do połączenia. Ostudzone ciasto marchewkowe przekroić ostrym nożem z ząbkami na dwa równe blaty. Dolny wysmarować pozostałą konfiturą morelową, wyłożyć ¾ kremu twarogowego (polecam wyciskać przez rękaw cukierniczy). Przykryć II blatem ciasta. Górę przyozdobić rozetkami kremu, oblać polewą czekoladową (czekoladę wraz z masłem stopić w kąpieli wodnej). Udekorować suszonymi morelami i orzechami włoskimi. Ciasto schłodzić w lodówce. Smacznego!
Bakalie dostępne są w sklepie marki Bakal: https://bakalsklep.pl

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Elżbieta Romanowska: Przez lata udało się pomóc wielu rodzinom zyskać nowy dom. Jesteśmy świadkami ich szczęścia
Prowadząca „Nasz nowy dom” przyznaje, że największą satysfakcję odczuwa w momencie, kiedy może zaprosić uczestników programu do wyremontowanego już domu i zobaczyć na ich twarzach radość. Wtedy wie, że misja została zakończona sukcesem. Takich pozytywnych zakończeń nie zabraknie również w jubileuszowym sezonie programu. Elżbieta Romanowska zdradza, że twórcy wprowadzili też kilka nowości, ale do czasu emisji pozostaną one niespodzianką.
Prawo
Kolejne polskie miasta chcą być przyjazne dzieciom. Planują stworzyć najmłodszym dobre warunki do rozwoju

Cztery miasta w Polsce posiadają tytuł Miasta Przyjaznego Dzieciom nadany przez UNICEF Polska. Dziewięć kolejnych miast czeka na certyfikację, a w ostatnich miesiącach do programu zgłosiło się kilka następnych. Na całym świecie inicjatywa została przyjęta już w ponad 4 tys. samorządów, a w Hiszpanii objęła połowę dziecięcej populacji miast. Program UNICEF-u ma na celu zachęcenie włodarzy do traktowania najmłodszych obywateli w sposób podmiotowy, respektowania ich praw i zaproszenia ich do współdecydowania o przyszłości.
Media
Agnieszka Hyży: W „Halo, tu Polsat” wreszcie mogę wykorzystać swoją wiedzę, wykształcenie i doświadczenie. Bardzo się tam rozwijam

Przy okazji prezentacji nowej ramówki Polsatu Agnieszka Hyży chwaliła programy, jakie proponuje stacja, i strategię działania Edwarda Miszczaka. Prezenterka przekonuje, że jesień spędzi albo w studiu, bo jest gospodynią weekendowego pasma śniadaniowego „Halo, tu Polsat” i show „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, albo przed telewizorem. Zamierza oglądać m.in. „Taniec z gwiazdami” i „Milionerów”.