Komunikaty PR

Co jeść wiosną, by czuć się dobrze?

2021-04-16  |  13:45
Biuro prasowe
Kontakt
Jakub Gniadzik
Agencja Face it!

Bagatela 10 lok. 31
00-585 Warszawa
j.gniadzik|agencjafaceit.pl| |j.gniadzik|agencjafaceit.pl
+48 510 189 848
https://agencjafaceit.pl/
Do pobrania jpg ( 0.14 MB )

O korelacji między tym co jemy, a naszym samopoczuciem wiadomo od zawsze. Składniki odżywcze zawarte w warzywach i owocach pozytywnie wpływają na cały nasz organizm, a wiosną mamy szczególną potrzebę dostarczenia sobie mikro- i makroelementów, których może brakować w zimowej diecie. Sezonowe produkty pozwolą uzupełnić braki, a przy okazji zapewnią nam dużo energii i sprawią, że naprawdę poczujemy się lepiej.

Wydaje się, że dzięki szklarniom i globalizacji mamy całoroczny dostęp do wszystkich warzyw i owoców. Warto jednak sięgać po produkty sezonowe, lokalne i uprawiane pod gołym niebem – mówi Mariusz Budrowski, który od wielu lat propaguje zdrową dietę poprzez projekt Odmładzanie na Surowo. Każdy, kto spróbuje świeżego ogórka gruntowego i tego szklarniowego, przyzna, że diametralnie różnią się smakiem. Inne jest także stężenie dobrych składników odżywczych duże ogórki, dostępne w sklepach przez cały rok, wydają nam się wodniste i zupełnie nie nadają się do kiszenia, poza tym muszą być zakonserwowane i „idealne”, by mogły dobrze się prezentować na sklepowej półce. Tymczasem w naturze warzywa i owoce mogą być zupełnie nieatrakcyjne, co jednak wcale nie ujmuje im wartości dla naszego zdrowia! Dobrze jest sprawdzić, czy gdzieś w najbliższej okolicy sprzedawane są produkty „prosto od rolnika”, które na pewno będą świeże. Postarajmy się wybierać do jedzenia to, co natura oferuje nam w danym momencie roku.

Wiosną możemy więc liczyć m. in. na świeże ogórki, rzodkiewkę, sałatę, kalarepę i bób. Dodatkowo możemy wzbogacić dietę o natkę pietruszki, szczypiorek, kiełki i jadalne kwiaty. Mariusz Budrowski często jednak wspomina o jeszcze jednej roślinie – o tej porze roku szczególnie polecam seler naciowy, którego korzyści ze spożycia mógłbym wymieniać naprawdę długo. Zawiera choćby: dużo witamin z grupy B, które wspierają nas układ nerwowy, błonnik, który poprawia trawienie, magnez, potrzebny, by odczuwać mniejsze zmęczenie…

 

Nasze ciało - wyciskarka

Z owoców z kolei już za chwilę będzie można sięgać po truskawki, które mają w sobie więcej witaminy C niż cytrusy. W truskawkach obecną są m. in.: żelazo, chroniące nas przed anemią, wapń i fosfor, wzmacniające kości. Poza tym mamy pektyny oczyszczające jelita, mniej znane fitocydy o właściwościach antybakteryjnych, czy bromelinę, stanowiącą wsparcie przy trawieniu białek i przy odchudzaniu. Mariusz zdradza także w jakiej formie najlepiej przyjmować te wszystkie produkty rolne: warto pić samodzielnie przygotowane soki warzywno-owocowe. Nasze ciało jest jak wyciskarka do soków, ale żeby składniki odżywcze lepiej się przyswajały, warto wycisnąć je najpierw z roślin. Poza tym będzie nam po prostu łatwiej je dostarczyć do organizmu, bo trudno jest schrupać takie ilości na przykład selera naciowego, które możemy mieć w szklance soku.

Mariusz  poleca wiosną zwiększyć ilość sezonowych i lokalnych warzyw i owoców w diecie także z powodu pewności, że będą one świeże, a ich transport będzie mniej szkodliwy dla planety. Co z tego, że możemy przez cały rok jeść w Polsce np. hiszpańskie pomidory, skoro od momentu ich zerwania do spożycia potrafi minąć tydzień? Nie sposób wspomnieć także o kosztach, które ponosi środowisko naturalne, byśmy mogli zjeść produkty rosnące tysiące kilometrów od nas. Zimą jedzmy więc warzywa i owoce mrożone, a sięgajmy po świeże, jak tylko będziemy mieć ku temu okazję.

 

Wiosenne orzechy, nasiona, oleje

Przez cały rok warto sięgać po orzechy, spośród których niektóre również są sezonowe. Wiosną pojawiają się popularne w Polsce orzechy laskowe, które zawierają dużą ilość witaminy E, której niedobory mogą prowadzić do kłopotów z koncentracją i ogólnego rozdrażnienia. Do tego możemy włączyć w dietę orzechy dostępne przez cały rok. Orzechy możemy na szczęście przechowywać w odpowiednich warunkach dosyć długo, bez szkody dla ich właściwości i dla środowiska, np. orzechy włoskie w łupinach i w chłodzie mogą leżeć nawet przez kilkanaście miesięcy.

Podobnie jest z nasionami – ziarna słonecznika należy koniecznie spożywać wiosną, bo nienasyconymi kwasami tłuszczowymi wspieramy nasz układ krwionośny, co stanowi receptę na zdrowie w połączeniu z aktywnością fizyczną, na którą decydujemy się, gdy robi się cieplej – wyjaśnia ekspert.

Warto też doceniać oleje spożywcze. Olej słonecznikowy to wartości odżywcze nasion skondensowane w postaci, w której możemy je dodać dosłownie do każdej potrawy. Warto to robić, bo z kolei niedobór kwasów tłuszczowych spowalnia wydzielanie serotoniny, która jest naszym hormonem szczęścia. Serotonina może być syntetyzowana w organizmie dzięki tryptofanowi, należących do grupy aminokwasów, które musimy sobie dostarczać wraz z pożywieniem – w pestkach dyni znajduje się najwięcej tryptofanu w przeliczeniu na 100 g! Choć jesteśmy przyzwyczajeni, że dynię spożywamy zwykle jesienią, zarówno olej z pestek, jak i same pestki możemy i powinniśmy włączyć również w wiosenną dietę. Obecny w nich cynk także wspiera nasze samopoczucie, ale także odporność i zdrową skórę – to jak wyglądamy także przecież wpływa na to jak się czujemy…

Aby więc zachować dobry humor wiosną, należy jeść to, co oferuje nam natura o tej porze roku i wzbogacać posiłki o produkty, które powinniśmy jeść przez cały rok. Można przyrządzić z tego smaczne posiłki, których spożycie będzie przyjemnością, a przygotowanie ich nie zajmie wiele czasu, bo warto spożywać wszystkie wymienione produkty bez wcześniejszego poddawania ich obróbce termicznej. Niefiltrowane oleje mają bardzo niską temperaturę dymienia, wiele witamin rozkłada się podczas gotowania, a ponieważ warzywa i owoce idealnie nadają się do przygotowania z nich zdrowych soków w domu, to nie ma potrzeby kupowania gotowych, pasteryzowanych wyrobów, dostępnych w sklepach.

 

Mariusz Budrowski to współautor projektu „Odmładzanie na Surowo” – jego aktywność na facebooku obserwuje ponad 400 tys. osób, a kanał na YT subskrybuje prawie 300 tys. oglądających. Mariusz jest witarianinem, autorem bestsellera: „Surowe Zdrowie”, książki kulinarnej: „Na Surowo Przepisy” i książki dla dzieci „Wierszykowo na Surowo”. Dodatkowo jest także pomysłodawcą programów na odchudzanie, festiwalu Witariada, oraz konferencji Surowe Życie. Swoimi działaniami Mariusz chce inspirować Polaków do zmiany ich stylu życia i diety na takie, które przyniosą im zdrowie i poprawią jakość ich codziennego funkcjonowania.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Sezon grillowy razem z Ajvarem PODRAVKA czas start! Biuro prasowe
2024-04-26 | 01:00

Sezon grillowy razem z Ajvarem PODRAVKA czas start!

Po długiej i mroźnej zimie przyszedł, przez wielu wyczekiwany, moment wiosny. Dni stają się dłuższe i cieplejsze, a my sami chętniej spędzamy czas poza domem, na świeżym powietrzu. To
Żywienie Czasowa głodówka jako sposób na uzdrawianie - komunikat prasowy
2024-04-25 | 15:00

Czasowa głodówka jako sposób na uzdrawianie - komunikat prasowy

Czasowa głodówka jako sposób na uzdrawianie Według wielu ekspertów, współczesny model jedzenia zakładający trzy posiłki dziennie i przekąski nie ma podstaw
Żywienie Warto ją poznać! Danusia Malinowa Beauty
2024-04-25 | 12:40

Warto ją poznać! Danusia Malinowa Beauty

Produkcja pierwszej MINIczekolady Danusia rozpoczęła się na początku XX wieku, kiedy to krakowski Mistrz Czekolady - Adam Piasecki - stworzył wyjątkową recepturę, a sam produkt nazwał

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Prawo

Rodziny zastępcze w kryzysie z powodu braku odpowiedniego wsparcia państwa. Zespoły robocze pracują nad wypracowaniem nowych przepisów

Na koniec 2022 roku w pieczy zastępczej przebywało 72,8 tys. dzieci, przy czym nieco ponad 56 tys. w pieczy rodzinnej. Od 2020 roku wzrasta ogólna liczba wychowanków placówek opiekuńczo-wychowawczych kosztem rodzin zastępczych, których jest coraz mniej. – Problemem jest niedofinansowanie całego systemu, brakuje też wsparcia i szkoleń dla rodziców – podkreśla Agnieszka Smarzyńska, prezeska Fundacji Happy Kids. Powołane niedawno przez resort polityki społecznej zespoły robocze mają wypracować nowe rozwiązania, które zapobiegną kryzysowi w pieczy zastępczej w Polsce.

Film

Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach

Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.

Gwiazdy

Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami

Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.