Coraz więcej Polaków chce jadać zdrowo. Gdzie znaleźć wysokiej jakości żywność?
Z roku na rok coraz większa część społeczeństwa zwraca uwagę na jakość spożywanej żywności. Analizujemy etykiety, przyglądamy się pochodzeniu produktów i ich właściwościom odżywczym. Choć w Polsce otwierają się kolejne sklepy z ekologiczną żywnością, często zakupy w nich wiążą się ze stosunkowo dużymi wydatkami. Zarówno lokalnie, jak i online pojawiają się jednak miejsca, które łączą rolników, właścicieli sadów, pasiek, plantatorów czy po prostu przetwórców żywności, oferujących zdrowe produkty, przystępne cenowo. Gdzie można ich znaleźć?
Według wyników opracowania „Jak odżywiają się Polacy? Kukuła Healthy Food 2020”, 60 proc. respondentów zadeklarowało, że stara się zdrowo odżywiać na co dzień, a 47 proc. zmieniło nawyki żywieniowe na zdrowsze w ciągu ostatnich 12 miesięcy. Nie w każdym aspekcie jest to jednak widoczne – w obszarze dań gotowych najczęściej Polacy wybierają m.in. pizzę oraz pierogi.
W badaniu CBOS „Jak zdrowo odżywiają się Polacy” – na pytanie o działania, które w największym stopniu przyczyniają się do poprawy zdrowia ludzi – niemal połowa ankietowanych wymieniła zdrowe odżywianie. Drugi wynik zajęło regularne uprawianie ćwiczeń fizycznych, sportu. Zdecydowana większość badanych (80 proc.) wg danych zebranych przez CBOS jest przekonana, że odżywia się zdrowo lub bardzo zdrowo. Jedynie 17 proc. respondentów twierdzi, że ich dieta jest niezdrowa, a 3 proc. nie jest w stanie tego określić.
Zwiększający się popyt na wysokiej jakości żywność coraz częściej zachęca rolników, właścicieli sadów i producentów do oferowania swoich produktów zainteresowanym, poszerzania oferty oraz promowania własnej działalności w internecie. Coraz więcej producentów oferuje zdrową i świeżą żywność, bez wzmacniaczy smaku.
Regionalizm pełną parą
Rolnicy często prowadzą działalnością opartą na rodzinnych tradycjach, kontynuowanych przez kolejne pokolenia. Kupując bezpośrednio od nich, można wesprzeć lokalne biznesy, a jednocześnie mieć pewność, że produkty będą wysokiej jakości. Producenci zwracają baczniejszą uwagę na naturalność, ekologiczność i bezpieczeństwo, a także przedstawienie własnej działalności w oparciu o produkty regionalne. Lokalni producenci podkreślają również właściwości prozdrowotne oferowanej żywności – np. miodów.
Każdy region słynie z innych produktów. Przykładem jest województwo lubelskie i okolice powiatu kraśnickiego, w którym króluje uprawa malin – to tam jest najwięcej plantacji tych owoców w Polsce, a ceny skupu cały czas wzrastają. Ze względu na popularność malin na Lubelszczyźnie, w tamtym regionie za pośrednictwem serwisu ogłoszeniowego OLX można zakupić m.in. sadzonki, świeże owoce na wagę oraz naturalne soki z malin. W województwie Lubelskim, podobnie jak m.in. na Podlasiu, w Wielkopolsce oraz na Warmii i Mazurach, na szeroką skalę odbywa się produkcja miodu – producenci oferują miody najwyższej jakości, wyprodukowane we własnych pasiekach – wielokwiatowe, gryczane, faceliowe i wiele innych rodzajów.
Jak w 2020 r. podawał Główny Urząd Statystyczny w opracowaniu „Rocznik Statystyczny Rolnictwa 2019”, Mazowsze jest na pierwszym miejscu pod względem powierzchni sadów. Gospodarstwa sadownicze oferują m.in. powidła, soki, galaretki i przetwory z własnych owoców – popularne są też dżemy, syropy, konfitury. Sadownicy sprzedają również przeróżne odmiany jabłek, gruszek i śliwek, a do łask wracają stare, polskie odmiany.
Zdrowe produkty zebrane w jednym miejscu
Miesięcznie średnio ponad 1,5 miliona osób szuka na OLX ogłoszeń związanych z żywnością i produktami rolnymi. Popularny serwis z ogłoszeniami w swojej kategorii Rolnictwo/Ryneczek na OLX skupia właścicieli sadów i pasiek, rolników, plantatorów oraz innych producentów i dostawców żywności wysokiej jakości z całej Polski – obecnie znajduje się tam ponad 20 tysięcy ogłoszeń związanych z ofertowaniem sprzedaży zdrowej żywności. Co można w nich znaleźć? Mogą to być świeże jaja od rolników, żywność ekologiczna, miody, sery, owoce, warzywa i grzyby.
Najwięcej osób poszukuje ogłoszeń z kategorii Rolnictwo/Ryneczek na OLX w niedzielę (średnio 90 tysięcy osób), za to województwa mazowieckie i małopolskie przodują na liście z największą liczbą ogłoszeń (około 2,5 tys. ofert). W ścisłej czołówce są producenci z Wielkopolski, Śląska i Lubelszczyzny (około 2 tys. ofert).
Wiosenne przepisy szefa kuchni restauracji Hotelu 500 Premium Zegrze
Słodkie święta z Haribo
Świąteczne wariacje na temat kiełbasy
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Partner Serwisu Zdrowie
Media
Michel Moran: Dorota Szelągowska jest dobrą i prawdziwą osobą, a coraz mniej prawdziwych ludzi na tym świecie. Jesteśmy przyjaciółmi, odkąd spotkaliśmy się w programie
Znany szef kuchni cieszy się z tego, że dane mu jest realizować tak ważny dla niego projekt zawodowy wspólnie z Dorotą Szelągowską. Choć wcześniej sporadycznie spotykali się na korytarzach TVN–u, to dopiero na planie programu „MasterChef Nastolatki” mieli okazję bliżej się poznać. Szybko nawiązali nić porozumienia i zostali przyjaciółmi. Teraz obydwoje nie szczędzą sobie pochwał i miłych słów.
Styl życia
Maria Sadowska: Niektórym się nie chce i zamiast malowania pisanek używają gotowych barwników albo naklejek. Dla mnie to jedna z najważniejszych tradycji świątecznych
Reżyserka podkreśla, że w kultywowaniu tradycji przygotowywania pisanek nigdy nie wybiera drogi na skróty. Nie dla niej więc gotowanie jajek w łupinach cebuli czy ozdabianie naklejkami. Maria Sadowska preferuje ręcznie malowane pisanki i tuż przed Wielkanocą angażuje do tego swoich bliskich. Jej zdaniem to doskonała okazja do pogłębienia relacji rodzinnych, a także do uruchomienia czasem uśpionych pokładów wyobraźni i kreatywności.
Handel
Polacy jedzą coraz mniej jaj. Częściej sięgają po te z chowu alternatywnego, za które są skłonni zapłacić więcej
Od 10 lat sukcesywnie rośnie udział alternatywnych systemów chowu kur niosek. Pochodzi z nich już co trzecie opakowanie jaj, choć nadal w klatkach żyje ponad 37 mln kur. Stopniowe zmiany w hodowli to skutek większej świadomości konsumentów, za którymi podąża branża HoReCa. Są oni gotowi nawet zapłacić więcej za jajka, które pochodzą z chowu nieklatkowego.