Komunikaty PR

Crumble z płynną czekoladą w środku

2024-09-10  |  01:00
Biuro prasowe
Kontakt
Ewa Kawiecka
Soul&Mind

ul. Grudzieniec 102b
60-621 POZNAŃ
ewa.kawiecka|soulandmind.pl| |ewa.kawiecka|soulandmind.pl
+ 48 664979170
https://www.soulandmind.pl/

Gdy dni stają się coraz krótsze i chłodniejsze, nic nie poprawia humoru lepiej niż słodka przekąska. Ciastka z rozpuszczoną czekoladą w środku to idealny wybór na jesień – doskonale nadają się jako sposób na relaks przy filiżance gorącej herbaty lub aromatycznej kawy. Ten deser to idealna opcja na wrześniowe wieczory, gdy potrzebujemy czegoś, co nas rozgrzeje i wprowadzi w dobry nastrój.

Dzięki wykorzystaniu cukru trzcinowego Dark Muscovado Diamant, charakteryzującego się głębokim, karmelowym smakiem i bogatym aromatem, crumble zyskuje wyjątkową nutę, która doskonale komponuje się z gorącą czekoladą. Ponadto, znajdujący się w przepisie, Cukier drobny Diamant, idealnie nadający się do wypieków, doda ciastkom odpowiedniej słodyczy i struktury.

Crumble z płynną czekoladą w środku, to deser, który nie tylko rozpieszcza podniebienie, ale także sprawia, że jesienne spotkania z przyjaciółmi lub rodziną nabierają wyjątkowego charakteru.

 

SKŁADNIKI:

 

▪️ 200 gramów miękkiego masła

▪️ 200 cukru trzcinowego Dark Muscovado Diamant

▪️ 120 g Cukru drobnego Diamant

▪️ 1 jajko

▪️ 280 g mąki

▪️ cukier wanilinowy

▪️1 łyżeczka proszku do pieczenia

▪️1/4 łyżeczki soli

▪️1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

▪️ 140 g czekolady

▪️ krem czekoladowy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Należy zacząć od przygotowania wsadu z kremu czekoladowego. Na papierze kuchennym formujemy łyżeczką niewielkie „kleksy" czekoladowe, a następnie umieszczamy je w zamrażarce na min. 30 min. Muszą być twarde, żeby łatwo móc je przełożyć do ciasta.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie ciasta. W misce umieszczamy: masło, cukier trzcinowy Dark Muscovado Diamant oraz Cukier drobny Diamant i mieszamy. Następnie dodajemy: jajko, mąkę, sól, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sodę. Mieszamy całość.

Czekoladę kroimy na małe kawałeczki. 1/5 przygotowanej czekolady zostawiamy do posypania ciastek. Resztę dodajemy do masy, ponownie mieszamy, formujemy kulę, a następnie, zawiniętą w folię spożywczą przekładamy do lodówki. Ciasto musi schładzać się ok. 30 minut. Proces można skrócić o połowę, wkładając ciasto do zamrażarki.

Łyżką do lodów nabieramy porcję ciasta, tworzymy w niej zagłębienie, w którym umieszczamy zmrożony kleks z kremu czekoladowego. Domykamy ciastem, rozpłaszczamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując duże odstępy, ponieważ ciastka „rozlewają się" podczas pieczenia. Ciastka dekorujemy pozostałymi kawałkami czekolady. Odkładamy na 15 minut do zamrażalnika, a potem pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut. Pozostawiamy do przestygnięcia, wówczas lekko stwardnieją i staną się chrupiące oraz ciągnące.

Po więcej przepisów warto zajrzeć na stronę marki Diamant. Znajdziemy tam kulinarne pomysły oraz wskazówki, jak w szybki i „zero waste” sposób przygotowywać posiłki tak, aby w  naszej kuchni nic się nie marnowało:

https://www.diamant.pl/przepisy

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Soul&Mind
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Farmacja

Konieczna większa edukacja na temat dbania o zdrowie i dostępnych leków. To kluczowe dla rozwoju samoleczenia

Osoba o niskim poziomie świadomości zdrowotnej zapłaci ostatecznie za opiekę medyczną trzy razy tyle, ile osoba, która wie na ten temat więcej – wskazuje Jonathan Workman z AESGP. Świadomość to ważny element samoleczenia, czyli samodzielnego dbania o zdrowie i zajmowania się drobnymi dolegliwościami, które pełni coraz istotniejszą funkcję w przeciążonym systemie ochrony zdrowia. Dlatego eksperci wskazują na konieczność prowadzenia szeroko zakrojonych kampanii zdrowotnych, a w działania edukacyjne powinny się włączyć zarówno firmy farmaceutyczne, personel medyczny, jak i rząd.

Moda

Anna Powierza: Nie lubię kupować nowych rzeczy. Śpię w pościeli po mojej babci i używam ręczników po mojej mamie

Aktorka wyznaje zasadę: zanim coś wyrzucisz na śmietnik, upewnij się, czy nie da się tego jeszcze w jakiś sposób wykorzystać. Jak przekonuje, ona sama nadal używa pościeli po babci czy ręczników po mamie. Anna Powierza nie zapełnia też po brzegi swojej szafy i nie musi koniecznie mieć tego, co właśnie jest modne. Preferuje ubrania ponadczasowe, które śmiało można założyć kilka razy i zawsze wygląda się w nich dobrze.