Komunikaty PR

Crumble z płynną czekoladą w środku

2024-09-10  |  01:00
Biuro prasowe
Kontakt
Ewa Kawiecka
Soul&Mind

ul. Grudzieniec 102b
60-621 POZNAŃ
ewa.kawiecka|soulandmind.pl| |ewa.kawiecka|soulandmind.pl
+ 48 664979170
https://www.soulandmind.pl/

Gdy dni stają się coraz krótsze i chłodniejsze, nic nie poprawia humoru lepiej niż słodka przekąska. Ciastka z rozpuszczoną czekoladą w środku to idealny wybór na jesień – doskonale nadają się jako sposób na relaks przy filiżance gorącej herbaty lub aromatycznej kawy. Ten deser to idealna opcja na wrześniowe wieczory, gdy potrzebujemy czegoś, co nas rozgrzeje i wprowadzi w dobry nastrój.

Dzięki wykorzystaniu cukru trzcinowego Dark Muscovado Diamant, charakteryzującego się głębokim, karmelowym smakiem i bogatym aromatem, crumble zyskuje wyjątkową nutę, która doskonale komponuje się z gorącą czekoladą. Ponadto, znajdujący się w przepisie, Cukier drobny Diamant, idealnie nadający się do wypieków, doda ciastkom odpowiedniej słodyczy i struktury.

Crumble z płynną czekoladą w środku, to deser, który nie tylko rozpieszcza podniebienie, ale także sprawia, że jesienne spotkania z przyjaciółmi lub rodziną nabierają wyjątkowego charakteru.

 

SKŁADNIKI:

 

▪️ 200 gramów miękkiego masła

▪️ 200 cukru trzcinowego Dark Muscovado Diamant

▪️ 120 g Cukru drobnego Diamant

▪️ 1 jajko

▪️ 280 g mąki

▪️ cukier wanilinowy

▪️1 łyżeczka proszku do pieczenia

▪️1/4 łyżeczki soli

▪️1/4 łyżeczki sody oczyszczonej

▪️ 140 g czekolady

▪️ krem czekoladowy

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Należy zacząć od przygotowania wsadu z kremu czekoladowego. Na papierze kuchennym formujemy łyżeczką niewielkie „kleksy" czekoladowe, a następnie umieszczamy je w zamrażarce na min. 30 min. Muszą być twarde, żeby łatwo móc je przełożyć do ciasta.

Kolejnym krokiem jest przygotowanie ciasta. W misce umieszczamy: masło, cukier trzcinowy Dark Muscovado Diamant oraz Cukier drobny Diamant i mieszamy. Następnie dodajemy: jajko, mąkę, sól, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, sodę. Mieszamy całość.

Czekoladę kroimy na małe kawałeczki. 1/5 przygotowanej czekolady zostawiamy do posypania ciastek. Resztę dodajemy do masy, ponownie mieszamy, formujemy kulę, a następnie, zawiniętą w folię spożywczą przekładamy do lodówki. Ciasto musi schładzać się ok. 30 minut. Proces można skrócić o połowę, wkładając ciasto do zamrażarki.

Łyżką do lodów nabieramy porcję ciasta, tworzymy w niej zagłębienie, w którym umieszczamy zmrożony kleks z kremu czekoladowego. Domykamy ciastem, rozpłaszczamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując duże odstępy, ponieważ ciastka „rozlewają się" podczas pieczenia. Ciastka dekorujemy pozostałymi kawałkami czekolady. Odkładamy na 15 minut do zamrażalnika, a potem pieczemy w 180 stopniach przez 10 minut. Pozostawiamy do przestygnięcia, wówczas lekko stwardnieją i staną się chrupiące oraz ciągnące.

Po więcej przepisów warto zajrzeć na stronę marki Diamant. Znajdziemy tam kulinarne pomysły oraz wskazówki, jak w szybki i „zero waste” sposób przygotowywać posiłki tak, aby w  naszej kuchni nic się nie marnowało:

https://www.diamant.pl/przepisy

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Soul&Mind
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd! Biuro prasowe
2024-12-31 | 10:00

Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!

Wraz z nowym rokiem OSM Piątnica powraca z kampanią reklamową „Przejdź na dobrą stronę mocy”, promującą Skyry – jogurty typu islandzkiego. Dzięki wysokiej zawartości
Żywienie Ciasta na sylwestrowy stół
2024-12-30 | 14:50

Ciasta na sylwestrowy stół

Ile ciast potrzeba na świąteczno-noworoczny stół, aby domownicy byli zadowoleni? Wszystko zależy od liczby zaproszonych gości, ale jesteśmy pewni, że często wystarczy jedno ciasto,
Żywienie Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
2024-12-23 | 12:00

Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]

Aż 83% Polaków wyrzuca jedzenie świąteczne między 23 a 30 grudnia. To przekłada się na 61,7 tys. ton, czyli aż 1,6 kg na osobę. Choć najczęściej wyrzucaną kategorią

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Regionalne – Mazowieckie

Większe bezpieczeństwo przechowywanych w magazynach dzieł sztuki. Muzeum Narodowe w Warszawie przeniesie je do nowego budynku

Kupiony ze wsparciem Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego budynek przy ulicy Puławskiej będzie służył Muzeum Narodowemu w Warszawie jako magazyn wielkogabarytowych dzieł sztuki. To tu jeszcze w tym roku mają trafić zbiory z magazynu w Tarczynie, który według opinii NIK nie spełnia niezbędnych norm technicznych. W ciągu dwóch–trzech lat w nowym budynku powstanie także przestrzeń wystawiennicza dla kolekcji mebli i wzornictwa należących do MNW.

Problemy społeczne

Czas oczekiwania na usługi opieki długoterminowej jest zbyt długi. Pacjenci i ich rodziny gubią się w skomplikowanym systemie

Zarządzanie opieką długoterminową w Polsce funkcjonuje w rozbiciu na dwa sektory: ochrony zdrowia i pomocy społecznej. Brak koordynacji między nimi powoduje, że opieka jest udzielana fragmentarycznie i nie zawsze efektywnie – wynika z raportu Banku Światowego. Co roku tego typu usług potrzebuje co najmniej pół miliona osób, a czas oczekiwania na nie jest zbyt długi. To efekt m.in. niedofinansowania sektora i braku kadr.