Czas na otwarcie sezonu grillowego
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Sezon grillowy to czas relaksu w gronie najbliższych, swobodnej atmosfery oraz… pysznego jedzenia! W tym roku z powodu epidemii koronawirusa ograniczamy do minimum spotkania ze znajomymi, a nie każdy z nas ma dostęp do ogrodu lub innej otwartej przestrzeni. Właśnie dlatego proponujemy przepisy na alternatywne dania z grilla, które możemy przygotować bez wychodzenia z domu!
Jeżeli zastanowimy się nad jednym sosem, którego nie może zabraknąć na naszych stołach w sezonie grillowym, prawdopodobnie większość z nas wskaże musztardę. W takim przypadku doskonale sprawdzi się Musztarda Kielecka delikatesowa w wygodnym, nowym plastikowym opakowaniu. Jest to nie tylko doskonały dodatek do mięs, ale także składnik rozmaitych marynat i sosów.
Marynata idealna
Wymarzona marynata to taka, która idealnie uzupełni niemal każdy rodzaj mięsa. Poniższy przepis wykorzystać możemy zarówno do klasycznej karkówki, jak i do nóżek lub piersi z kurczaka. Jej intensywny smak i aromat sprawią, że nie będziemy chcieli sięgać już po żadną inną recepturę! Do przygotowania marynaty na około 1 kg mięsa potrzebne będą:
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 1 łyżka Musztardy Kieleckiej delikatesowej
- 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- 1 łyżeczka soli
- poł łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka rozmarynu
Tak przygotowaną marynatą nacieramy mięso i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smażymy na rozgrzanej patelni grillowej na średnim ogniu. W przypadku karkówki będzie to ok. 6-7 minut z każdej strony.
A co z kuchnią roślinną?
Nie zapominamy także o fanach kuchni wegetariańskiej! Grillowane warzywa również możemy przyrządzić we własnej kuchni, bez wychodzenia z domu. Aby uzupełnić nasz posiłek o porządną porcję białka, możemy wzbogacić go wędzonym tofu w wyśmienitej marynacie musztardowej. Zaczynamy od połączenia w niewielkim naczyniu łyżki Musztardy Kieleckiej delikatesowej, łyżeczki miodu, łyżki oliwy, przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku oraz odrobiny soli i pieprzu. Tak przygotowaną marynatą smarujemy pokrojone na plasterki tofu i układamy na patelni grillowej. Następnie kładziemy na niej grube plastry cukinii i bakłażana, krążki cebuli oraz paprykę. Warzywa solimy i posypujemy ulubionymi przyprawami, możemy także skropić je odrobiną oliwy z oliwek. Całość smażymy przez kilka minut z każdej strony – do czasu, kiedy warzywa zrobią się miękkie, a tofu nabierze złocistego koloru.
Te proste przepisy sprawią, że sezon grillowy na dobre zagości w naszym mieszkaniu. W czasach, kiedy wychodzenie z domu nie jest wskazane, pozwolą nam one zasmakować prawdziwie letniej, beztroskiej atmosfery!
Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej delikatesowej w plastiku: 4,90 zł brutto/ 500g.

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Dorota Szelągowska: W moim rodzinnym domu się nie przelewało. Od mamy i babci się nauczyłam, jak ugotować coś z niczego
Prezenterka zaznacza, że dużo czasu spędza w kuchni i jak przekonuje, zawsze da się przyrządzić coś smacznego, nawet gdy pod ręką nie ma zbyt wielu produktów. Tego nauczyła się w rodzinnym domu. Dorota Szelągowska uwielbia kulinarne eksperymenty, dlatego też chętnie podgląda, jak gotują inni i z ich pomysłów również czerpie inspiracje.
Nauka
MNiSW reaguje na problemy psychiczne w środowisku akademickim. Specjalny zespół ma opracować skuteczne rozwiązania

W środowisku naukowym rośnie świadomość znaczenia dobrostanu psychicznego i potrzeby budowania bezpiecznego miejsca – zarówno dla studentów, jak i kadry akademickiej. Z badania SWPS wynika, że wiele osób w tym środowisku zmaga się z silnym stresem, wypaleniem zawodowym oraz zaburzeniami lękowymi i depresyjnymi. Do tego dochodzi także coraz częściej występujący problem mobbingu i dyskryminacji. Tematem zajmuje się MNiSW, powołując specjalny międzyresortowy zespół, ale też same uczelnie.
Media
Maciej Dowbor: Domówki i rolki przyniosły nam dużo większą popularność niż telewizja. Ludzie nas odbierają jak dobrych znajomych

Prezenter przyznaje, że domówki online i publikowane w mediach społecznościowych rolki pozwoliły im zbudować mocną pozycję w cyfrowym świecie. Dzięki nim zyskali dużo większą popularność niż z racji udziału w różnych projektach telewizyjnych czy serialowych. Maciej Dowbor odczuwa dużą satysfakcję z tego, że ich działalność internetowa przyciąga miliony odbiorców, zainteresowanie proponowanymi przez nich treściami nie słabnie, a widzowie, z którymi się spotykają na ulicy, traktują ich jak dobrych znajomych.