Komunikaty PR

Czas na owoce morza! Zasmakuj krewetek w wariancie wytrawnym i na ostro

2023-01-25  |  14:00
Biuro prasowe
Kontakt
Daniel Matejczyk
Lensomai Communication



d.matejczyk|lensomai.com| |d.matejczyk|lensomai.com
+48506945597

Krewetki to rarytas, który przywodzi na myśl wakacyjny czas. Nie oznacza to jednak,
że zimą nie może smakować pysznie! Wystarczy dobór produktu odpowiedniej jakościi
przepis, dzięki któremu skomponowanie smacznego dania będzie niezwykle proste
i przyjemne. Jak przygotować krewetki? Marcin Sikora, kucharz Winiarni Zamojskiej
prezentuje dwa wyjątkowe przepisy.

Krewetki śmiało możemy komponować z dowolnymi produktami, które podkreślą ich
delikatną strukturę. Sosy na bazie jogurtu, mleko kokosowe, a nawet egzotyczne owoce,
w tym cytrusy, wydobędą ich wyśmienity smak i aromat. Krewetki równie dobrze sprawdzają
się w formie wytrawnej - z warzywnymi kompozycjami, smażone w panierce, czy jako
dodatek do makaronów. I to właśnie ostatnia z form podania była inspiracją nowego przepisu
kucharza Winiarni Zamojskiej, Marcina Sikory:

- Wszystkim miłośnikom owoców morza proponuję podanie krewetek z makaronem,
borowikami i burattą, czyli esencjonalnym włoskim serkiem. Delikatny smak krewetek
podkreśli natomiast sos z boczniaków i suszonych pomidorów. Przygotowanie całości
zajmuje około 90 minut, a gotowe danie świetnie sprawdzi się zarówno w formie
szybkiego lunchu, jak również jako danie główne czy kolacja - radzi Marcin Sikora -
I to właśnie do kolacji polecam podanie krewetek z winem lekka czerwona porzeczka
od Winiarni Zamojskiej.

Kolejnym pomysłem na krewetki w wersji spicy jest podanie ich z chipsami z chorizo,
pomidorami oraz przyprawione chilli:

- Krewetki z chorizo idealny przepis dla każdego, kto ma ochotę na owoce morza, ale
nie chce spędzić zbyt dużo czasu w kuchni. Przygotowanie tego dania zajmuje jedynie
30 minut - mówi kucharz Winiarni Zamojskiej, Marcin Sikora - Do rozgrzanej na

patelni oliwy dodajemy cebulę i czosnek. Następnie dorzucamy 10 plastrów chorizo,
około 500 g obranych krewetek i chilli. Całość smażymy około 3 minuty. Do całości
dolewamy 100 ml wina agrestowego Winiarni Zamojskiej i ponownie smażymy przez
2 minuty. Na koniec dodajemy pomidory, posiekane zioła, szczyptę cukru i soli.
Smacznego!

Masz ochotę na więcej smacznych i łatwych w przygotowaniu potraw?

Koniecznie zajrzyj tu!

Przepis na krewetki z chorizo:
https://winiarniazamojska.pl/posts/2022/krewetki_z_chorizo.html

—-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ambra Brands to właściciel marki „Winiarnia Zamojska", której wina produkowane są wyłącznie
z polskich owoców, pochodzących z regionu Roztocza. Tworzy je w oparciu o bogactwa polskiej
natury i najlepszych winiarskich tradycji. Dzięki temu wina są pełne owocowych aromatów
i zaskakują świeżością. Więcej informacji: https://winiarniazamojska.pl/.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Lensomai Communication
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Konsument

Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Gwiazdy

Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.