Czas na owoce morza! Zasmakuj krewetek w wariancie wytrawnym i na ostro
Lensomai Communication
d.matejczyk|lensomai.com| |d.matejczyk|lensomai.com
+48506945597
Krewetki to rarytas, który przywodzi na myśl wakacyjny czas. Nie oznacza to jednak,
że zimą nie może smakować pysznie! Wystarczy dobór produktu odpowiedniej jakościi
przepis, dzięki któremu skomponowanie smacznego dania będzie niezwykle proste
i przyjemne. Jak przygotować krewetki? Marcin Sikora, kucharz Winiarni Zamojskiej
prezentuje dwa wyjątkowe przepisy.
Krewetki śmiało możemy komponować z dowolnymi produktami, które podkreślą ich
delikatną strukturę. Sosy na bazie jogurtu, mleko kokosowe, a nawet egzotyczne owoce,
w tym cytrusy, wydobędą ich wyśmienity smak i aromat. Krewetki równie dobrze sprawdzają
się w formie wytrawnej - z warzywnymi kompozycjami, smażone w panierce, czy jako
dodatek do makaronów. I to właśnie ostatnia z form podania była inspiracją nowego przepisu
kucharza Winiarni Zamojskiej, Marcina Sikory:
- Wszystkim miłośnikom owoców morza proponuję podanie krewetek z makaronem,
borowikami i burattą, czyli esencjonalnym włoskim serkiem. Delikatny smak krewetek
podkreśli natomiast sos z boczniaków i suszonych pomidorów. Przygotowanie całości
zajmuje około 90 minut, a gotowe danie świetnie sprawdzi się zarówno w formie
szybkiego lunchu, jak również jako danie główne czy kolacja - radzi Marcin Sikora -
I to właśnie do kolacji polecam podanie krewetek z winem lekka czerwona porzeczka
od Winiarni Zamojskiej.
Kolejnym pomysłem na krewetki w wersji spicy jest podanie ich z chipsami z chorizo,
pomidorami oraz przyprawione chilli:
- Krewetki z chorizo idealny przepis dla każdego, kto ma ochotę na owoce morza, ale
nie chce spędzić zbyt dużo czasu w kuchni. Przygotowanie tego dania zajmuje jedynie
30 minut - mówi kucharz Winiarni Zamojskiej, Marcin Sikora - Do rozgrzanej na
patelni oliwy dodajemy cebulę i czosnek. Następnie dorzucamy 10 plastrów chorizo,
około 500 g obranych krewetek i chilli. Całość smażymy około 3 minuty. Do całości
dolewamy 100 ml wina agrestowego Winiarni Zamojskiej i ponownie smażymy przez
2 minuty. Na koniec dodajemy pomidory, posiekane zioła, szczyptę cukru i soli.
Smacznego!
Masz ochotę na więcej smacznych i łatwych w przygotowaniu potraw?
Koniecznie zajrzyj tu!
Przepis na krewetki z chorizo:
https://winiarniazamojska.pl/posts/2022/krewetki_z_chorizo.html
—-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ambra Brands to właściciel marki „Winiarnia Zamojska", której wina produkowane są wyłącznie
z polskich owoców, pochodzących z regionu Roztocza. Tworzy je w oparciu o bogactwa polskiej
natury i najlepszych winiarskich tradycji. Dzięki temu wina są pełne owocowych aromatów
i zaskakują świeżością. Więcej informacji: https://winiarniazamojska.pl/.

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Maciej Dowbor: Ostatnio kupiłem zdalnie sterowane motorówki dla córki. Ten wspólnie spędzony czas pozwala oderwać dzieci od smartfonów
Zdaniem prezentera nawet niepozorny gadżet może pomóc w budowaniu relacji ze swoimi pociechami i tworzeniu pięknych wspomnień. On sam przekonał się o tym, kiedy jego siedmioletnia córka chętnie zaczęła się bawić małymi, zdalnie sterowanymi motorówkami. Teraz kolekcja systematycznie się powiększa, a w zabawie bierze udział cała rodzina.
Problemy społeczne
Od lipca ułatwienia w dostępie do terapii dla osób z przewlekłą chorobą nerek. Eksperci apelują o włączenie dietetyków w proces leczenia

Na przewlekłą chorobę nerek cierpi nawet ponad 4,7 mln osób. Według prognoz WHO liczba pacjentów wymagających dializ będzie szybko rosnąć. Niskobiałkowa dieta w połączeniu z leczeniem farmakologicznym obejmującym ketoanalogi aminokwasów może znacząco opóźnić konieczność rozpoczęcia dializoterapii. Od 1 lipca Ministerstwo Zdrowia ułatwia dostęp do terapii. Zmiany mają odciążyć specjalistów, dostosować program do codziennej praktyki lekarskiej i uprościć dostęp do terapii.
Żywienie
Dorota Szelągowska: W moim rodzinnym domu się nie przelewało. Od mamy i babci się nauczyłam, jak ugotować coś z niczego

Prezenterka zaznacza, że dużo czasu spędza w kuchni i jak przekonuje, zawsze da się przyrządzić coś smacznego, nawet gdy pod ręką nie ma zbyt wielu produktów. Tego nauczyła się w rodzinnym domu. Dorota Szelągowska uwielbia kulinarne eksperymenty, dlatego też chętnie podgląda, jak gotują inni i z ich pomysłów również czerpie inspiracje.