Komunikaty PR

Czas na owoce morza! Zasmakuj krewetek w wariancie wytrawnym i na ostro

2023-01-25  |  14:00
Biuro prasowe
Kontakt
Daniel Matejczyk
Lensomai Communication



d.matejczyk|lensomai.com| |d.matejczyk|lensomai.com
+48506945597

Krewetki to rarytas, który przywodzi na myśl wakacyjny czas. Nie oznacza to jednak,
że zimą nie może smakować pysznie! Wystarczy dobór produktu odpowiedniej jakościi
przepis, dzięki któremu skomponowanie smacznego dania będzie niezwykle proste
i przyjemne. Jak przygotować krewetki? Marcin Sikora, kucharz Winiarni Zamojskiej
prezentuje dwa wyjątkowe przepisy.

Krewetki śmiało możemy komponować z dowolnymi produktami, które podkreślą ich
delikatną strukturę. Sosy na bazie jogurtu, mleko kokosowe, a nawet egzotyczne owoce,
w tym cytrusy, wydobędą ich wyśmienity smak i aromat. Krewetki równie dobrze sprawdzają
się w formie wytrawnej - z warzywnymi kompozycjami, smażone w panierce, czy jako
dodatek do makaronów. I to właśnie ostatnia z form podania była inspiracją nowego przepisu
kucharza Winiarni Zamojskiej, Marcina Sikory:

- Wszystkim miłośnikom owoców morza proponuję podanie krewetek z makaronem,
borowikami i burattą, czyli esencjonalnym włoskim serkiem. Delikatny smak krewetek
podkreśli natomiast sos z boczniaków i suszonych pomidorów. Przygotowanie całości
zajmuje około 90 minut, a gotowe danie świetnie sprawdzi się zarówno w formie
szybkiego lunchu, jak również jako danie główne czy kolacja - radzi Marcin Sikora -
I to właśnie do kolacji polecam podanie krewetek z winem lekka czerwona porzeczka
od Winiarni Zamojskiej.

Kolejnym pomysłem na krewetki w wersji spicy jest podanie ich z chipsami z chorizo,
pomidorami oraz przyprawione chilli:

- Krewetki z chorizo idealny przepis dla każdego, kto ma ochotę na owoce morza, ale
nie chce spędzić zbyt dużo czasu w kuchni. Przygotowanie tego dania zajmuje jedynie
30 minut - mówi kucharz Winiarni Zamojskiej, Marcin Sikora - Do rozgrzanej na

patelni oliwy dodajemy cebulę i czosnek. Następnie dorzucamy 10 plastrów chorizo,
około 500 g obranych krewetek i chilli. Całość smażymy około 3 minuty. Do całości
dolewamy 100 ml wina agrestowego Winiarni Zamojskiej i ponownie smażymy przez
2 minuty. Na koniec dodajemy pomidory, posiekane zioła, szczyptę cukru i soli.
Smacznego!

Masz ochotę na więcej smacznych i łatwych w przygotowaniu potraw?

Koniecznie zajrzyj tu!

Przepis na krewetki z chorizo:
https://winiarniazamojska.pl/posts/2022/krewetki_z_chorizo.html

—-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ambra Brands to właściciel marki „Winiarnia Zamojska", której wina produkowane są wyłącznie
z polskich owoców, pochodzących z regionu Roztocza. Tworzy je w oparciu o bogactwa polskiej
natury i najlepszych winiarskich tradycji. Dzięki temu wina są pełne owocowych aromatów
i zaskakują świeżością. Więcej informacji: https://winiarniazamojska.pl/.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Lensomai Communication
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd! Biuro prasowe
2024-12-31 | 10:00

Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!

Wraz z nowym rokiem OSM Piątnica powraca z kampanią reklamową „Przejdź na dobrą stronę mocy”, promującą Skyry – jogurty typu islandzkiego. Dzięki wysokiej zawartości
Żywienie Ciasta na sylwestrowy stół
2024-12-30 | 14:50

Ciasta na sylwestrowy stół

Ile ciast potrzeba na świąteczno-noworoczny stół, aby domownicy byli zadowoleni? Wszystko zależy od liczby zaproszonych gości, ale jesteśmy pewni, że często wystarczy jedno ciasto,
Żywienie Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
2024-12-23 | 12:00

Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]

Aż 83% Polaków wyrzuca jedzenie świąteczne między 23 a 30 grudnia. To przekłada się na 61,7 tys. ton, czyli aż 1,6 kg na osobę. Choć najczęściej wyrzucaną kategorią

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Film

Joanna Kurowska: Żaden polski aktor nie dostał miliona dolarów za film. Gramy równie dobrze jak amerykańscy, a jesteśmy niedoceniani i hejtowani

Artystka nie ma żadnych wątpliwości – polska branża filmowa wymaga natychmiastowego uzdrowienia. Konieczne jest wprowadzenie gruntownych zmian po to, aby zapewnić aktorom lepsze warunki pracy, odpowiednie wynagrodzenie i wsparcie w sytuacjach kryzysowych. Joanna Kurowska zauważa, że honoraria w polskim kinie są rażąco niskie i chociażby w stosunku do zarobków amerykańskich gwiazd dysproporcja jest ogromna. Dla przykładu żaden polski aktor nie otrzymał jeszcze miliona dolarów za rolę, podczas gdy w USA takie kwoty są standardem.

Ochrona środowiska

Tylko 1 proc. zużytych tekstyliów jest przetwarzanych. Selektywna zbiórka może te statystyki poprawić

Wraz z nowymi przepisami dotyczącymi gospodarki odpadami od stycznia 2025 roku gminy w Polsce wprowadziły selektywną zbiórkę zużytych tekstyliów. To oznacza, że przykładowo zniszczonych ubrań nie można już wyrzucić do frakcji zmieszane. Część gmin wprowadza ułatwienia dla mieszkańców w postaci dodatkowych kontenerów. W innych mieszkańcy będą musieli samodzielnie dostarczyć tekstylia do punktów selektywnej zbiórki odpadów komunalnych (PSZOK).

Problemy społeczne

W Polsce rośnie liczba wykrywanych chorób przenoszonych drogą płciową. Coraz większa świadomość i możliwość testowania

Światowa Organizacja Zdrowia podaje, że na świecie codziennie odnotowuje się ponad milion nowych zakażeń chorób uleczalnych przenoszonych drogą płciową (STI). W rzeczywistości może ich być nawet wielokrotnie więcej. W Polsce tylko w 2023 roku wykryto ponad 5 tys. przypadków kiły, chlamydii i rzeżączki. Ze względu na tę samą drogę transmisji zakażenia choroby te często ze sobą współwystępują, a zakażenie jedną z nich zwiększa znacząco ryzyko zakażenia HIV.