Czas na przyjemność w kuchni! Porady na domowe gotowanie z czekoladą od E.Wedel
Gotowanie z użyciem czekolady jest niezwykle przyjemne. Gdy całe pomieszczenie wypełnia intensywny zapach kakao, aż trudno powstrzymać się od skosztowania kostki czekolady czy też spróbowania jej w formie jeszcze ciepłej polewy. Mało kto wie, że czekoladą można urozmaicić dania nie tylko słodkie, ale również wytrawne. Jak gotować z wykorzystaniem tabliczek? Które techniki kulinarne warto znać, aby czas spędzony w kuchni był jeszcze bardziej przyjemny? Na te oraz inne pytania odpowie Maestro Czekolady E.Wedel – Janusz Profus.
Jak smakuje prawdziwa czekolada?
Na pytanie o smak czekolady każdy z pewnością odpowie bez namysłu „słodki”, jednak nie jest to do końca prawda. Wbrew powszechnej opinii, czekolada jest bardzo uniwersalnym produktem, ponieważ łączy w sobie zarówno smaki gorzkie, kwaskowate oraz słodkie.
„Wedlowska czekolada jest charakterystyczna, ma idealne połączenie goryczki kakao oraz delikatnej słodyczy. W zależności od tego, który smak preferujemy, można sięgnąć po Mocno Gorzką 80% lub Czekoladę Białą. Każda z nich sprawdzi się w gotowaniu pod warunkiem, jeżeli będzie odpowiednio użyta” - wyjaśniaMaestro Czekolady E.Wedel Janusz Profus
Roztapianie vs. rozpuszczanie
Tabliczki pełne, czyli bez dodatków lub nadzienia, dają największe kulinarne możliwości, ponieważ można je obrabiać na wiele sposobów. Przygotowując sos, krem czy polewę, w pierwszej kolejności należy podgrzać czekoladę do odpowiedniej konsystencji.
„Często słyszę, że słowa rozpuszczanie i roztapianie używane są zamienne. Pamiętajmy, że to dwie zupełnie różne techniki” – tłumaczy ekspert. Roztapianie to proces, który najlepiej wykonać w kąpieli wodnej. „Na kuchence stawiamy garnek z wodą, na to zaś miskę z pokruszoną czekoladą. Pilnujemy, żeby miska nie dotykała powierzchni wody oraz aby woda była gorąca, ale nie wrząca. Idealna temperatura to ok. 50 °C, w sprawdzeniu temperatury pomoże termometr kuchenny” – podpowiada Maestro. „Jeżeli woda w garnuszku będzie zbyt gorąca, wtedy czekolada zbryli się, straci swój błysk i plastyczność. Jednak nie wpłynie to na jej smak” – dodaje. Czym różni się ten proces roztapiania od rozpuszczania czekolady? „Technikę rozpuszczania lepiej jest stosować w przypadku czekolad z mniejszą zawartością kakao, takich jak mleczne czy białe. Rozpuszczanie ich np. w mleku lub słodkiej śmietance zapobiega przypaleniu czy powstaniu kryształków cukru” – mówi Janusz Profus.
Śniadania, obiady, kolacje
Mając gotową bazę z płynnej czekolady, można zabrać się do dalszego gotowania. Jak wykorzystać ten produkt dalej? „Jedyne co nas ogranicza to nasza wyobraźnia. Uważam, że na śniadanie ciekawym pomysłem będzie szybki omlet czekoladowy z dodatkiem sezonowych owoców. Klasyczny omlet przygotowujemy z dwóch jaj i mąki, wersja na słodko zakłada dodatek cukru pudru, kakao oraz roztopionej czekolady. Należy jednak uważać, aby ciasto nie było zbyt gęste. Jeśli tak się stanie, dla poprawy konsystencji dobrze jest dodać odrobinę mleka”. Innym polecanym przez Maestro Czekolady przepisem jest pierś z kaczki w sosie czekoladowo-kawowym. „Nieoczywiste połączenia często pozytywie zaskakują smakiem. Mięso z pieczonej kaczki bardzo pasuje do czekolady, a wytopiony tłuszcz to świetny nośnik smaku. Przygotowując prosty sos na bazie czerwonego wina, kawy oraz pokruszonej czekolady, mamy pewność, że zaskoczymy współbiesiadników wykwintnym smakiem” – podsumowuje ekspert. Ciekawym pomysłem może być także zupa – na przykład krem z białych warzyw, w którym delikatną nutę słodyczy nada kilka kosteczek białej czekolady dodanych pod koniec gotowania.
Po więcej czekoladowych porad i inspiracji zapraszamy na stronę
https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Dorota Szelągowska: W moim rodzinnym domu się nie przelewało. Od mamy i babci się nauczyłam, jak ugotować coś z niczego
Prezenterka zaznacza, że dużo czasu spędza w kuchni i jak przekonuje, zawsze da się przyrządzić coś smacznego, nawet gdy pod ręką nie ma zbyt wielu produktów. Tego nauczyła się w rodzinnym domu. Dorota Szelągowska uwielbia kulinarne eksperymenty, dlatego też chętnie podgląda, jak gotują inni i z ich pomysłów również czerpie inspiracje.
Nauka
MNiSW reaguje na problemy psychiczne w środowisku akademickim. Specjalny zespół ma opracować skuteczne rozwiązania

W środowisku naukowym rośnie świadomość znaczenia dobrostanu psychicznego i potrzeby budowania bezpiecznego miejsca – zarówno dla studentów, jak i kadry akademickiej. Z badania SWPS wynika, że wiele osób w tym środowisku zmaga się z silnym stresem, wypaleniem zawodowym oraz zaburzeniami lękowymi i depresyjnymi. Do tego dochodzi także coraz częściej występujący problem mobbingu i dyskryminacji. Tematem zajmuje się MNiSW, powołując specjalny międzyresortowy zespół, ale też same uczelnie.
Media
Maciej Dowbor: Domówki i rolki przyniosły nam dużo większą popularność niż telewizja. Ludzie nas odbierają jak dobrych znajomych

Prezenter przyznaje, że domówki online i publikowane w mediach społecznościowych rolki pozwoliły im zbudować mocną pozycję w cyfrowym świecie. Dzięki nim zyskali dużo większą popularność niż z racji udziału w różnych projektach telewizyjnych czy serialowych. Maciej Dowbor odczuwa dużą satysfakcję z tego, że ich działalność internetowa przyciąga miliony odbiorców, zainteresowanie proponowanymi przez nich treściami nie słabnie, a widzowie, z którymi się spotykają na ulicy, traktują ich jak dobrych znajomych.