Komunikaty PR

Czas na przyjemność w kuchni! Porady na domowe gotowanie z czekoladą od E.Wedel

2022-12-16  |  01:00
Biuro prasowe

Gotowanie z użyciem czekolady jest niezwykle przyjemne. Gdy całe pomieszczenie wypełnia intensywny zapach kakao, aż trudno powstrzymać się od skosztowania kostki czekolady czy też spróbowania jej w formie jeszcze ciepłej polewy. Mało kto wie, że czekoladą można urozmaicić dania nie tylko słodkie, ale również wytrawne. Jak gotować z wykorzystaniem tabliczek? Które techniki kulinarne warto znać, aby czas spędzony w kuchni był jeszcze bardziej przyjemny? Na te oraz inne pytania odpowie Maestro Czekolady E.Wedel – Janusz Profus. 

Jak smakuje prawdziwa czekolada?    

Na pytanie o smak czekolady każdy z pewnością odpowie bez namysłu „słodki”, jednak nie jest to do końca prawda. Wbrew powszechnej opinii, czekolada jest bardzo uniwersalnym produktem, ponieważ łączy w sobie zarówno smaki gorzkie, kwaskowate oraz słodkie. 

„Wedlowska czekolada jest charakterystyczna, ma idealne połączenie goryczki kakao oraz delikatnej słodyczy. W zależności od tego, który smak preferujemy, można sięgnąć po Mocno Gorzką 80% lub Czekoladę Białą. Każda z nich sprawdzi się w gotowaniu pod warunkiem, jeżeli będzie odpowiednio użyta” - wyjaśniaMaestro Czekolady E.Wedel Janusz Profus

Roztapianie vs. rozpuszczanie 

Tabliczki pełne, czyli bez dodatków lub nadzienia, dają największe kulinarne możliwości, ponieważ można je obrabiać na wiele sposobów. Przygotowując sos, krem czy polewę, w pierwszej kolejności należy podgrzać czekoladę do odpowiedniej konsystencji.

„Często słyszę, że słowa rozpuszczanie i roztapianie używane są zamienne. Pamiętajmy, że to dwie zupełnie różne techniki” – tłumaczy ekspert. Roztapianie to proces, który najlepiej wykonać w kąpieli wodnej. „Na kuchence stawiamy garnek z wodą, na to zaś miskę z pokruszoną czekoladą. Pilnujemy, żeby miska nie dotykała powierzchni wody oraz aby woda była gorąca, ale nie wrząca. Idealna temperatura to ok. 50 °C, w sprawdzeniu temperatury pomoże termometr kuchenny” – podpowiada Maestro. „Jeżeli woda w garnuszku będzie zbyt gorąca, wtedy czekolada zbryli się, straci swój błysk i plastyczność. Jednak nie wpłynie to na jej smak” – dodaje. Czym różni się ten proces roztapiania od rozpuszczania czekolady? „Technikę rozpuszczania lepiej jest stosować w przypadku czekolad z mniejszą zawartością kakao, takich jak mleczne czy białe. Rozpuszczanie ich np. w mleku lub słodkiej śmietance zapobiega przypaleniu czy powstaniu kryształków cukru” – mówi Janusz Profus.

Śniadania, obiady, kolacje 

Mając gotową bazę z płynnej czekolady, można zabrać się do dalszego gotowania. Jak wykorzystać ten produkt dalej? „Jedyne co nas ogranicza to nasza wyobraźnia. Uważam, że na śniadanie ciekawym pomysłem będzie szybki omlet czekoladowy z dodatkiem sezonowych owoców. Klasyczny omlet przygotowujemy z dwóch jaj i mąki, wersja na słodko zakłada dodatek cukru pudru, kakao oraz roztopionej czekolady. Należy jednak uważać, aby ciasto nie było zbyt gęste. Jeśli tak się stanie, dla poprawy konsystencji dobrze jest dodać odrobinę mleka”. Innym polecanym przez Maestro Czekolady przepisem jest pierś z kaczki w sosie czekoladowo-kawowym. „Nieoczywiste połączenia często pozytywie zaskakują smakiem. Mięso z pieczonej kaczki bardzo pasuje do czekolady, a wytopiony tłuszcz to świetny nośnik smaku. Przygotowując prosty sos na bazie czerwonego wina, kawy oraz pokruszonej czekolady, mamy pewność, że zaskoczymy współbiesiadników wykwintnym smakiem” – podsumowuje ekspert. Ciekawym pomysłem może być także zupa – na przykład krem z białych warzyw, w którym delikatną nutę słodyczy nada kilka kosteczek białej czekolady dodanych pod koniec gotowania. 

Po więcej czekoladowych porad i inspiracji zapraszamy na stronę

https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Unsplash
2025-07-31 | 06:00

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

W raporcie Równi i równiejsi? Czas na środki lustrzane w handlu produktami rolnymi pisano o podwójnych standardach w polityce UE dotyczącej
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.

Podróże

Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.