Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole?
![Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1041025141.jpg)
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Święta Bożego Narodzenia kojarzą nam się z pierogami, barszczem, makowcem, ale…..czasami warto pomyśleć o innych potrawach i zaskoczyć gości perfekcyjnie upieczonym mięsem czy niekonwencjonalnym sposobem podania śledzi. Przedstawiamy kilka przepisów na świąteczne dania, które zachwycą nawet najbardziej wymagających smakoszy!
Podstawowa porada najlepszych kucharzy to wykorzystanie tradycyjnych produktów o najwyższej jakości – aby mieć pewność, że podczas świątecznych przygotowań wszystko pójdzie po naszej myśli. Mogą być to świeże zioła zamiast suszonych, ryby i mięso od sprawdzonych producentów oraz sosy od firm z wieloletnim doświadczeniem. Doskonałym uzupełnieniem świątecznych potraw będzie z pewnością tradycyjna Musztarda Kielecka delikatesowa, która gości na polskich stołach od 1932 roku.
Śledzie w nowej odsłonie
W niektórych rodzinach podczas Świąt Bożego Narodzenia jada się barszcz, a w niektórych grzybową lub rybną. W jednych pierogi, w innych kulebiak. Co pojawia się jednak na prawie każdym wigilijnym stole? Odpowiedź jest prosta – śledzie. A gdyby tak podać je inaczej niż zazwyczaj, na przykład w formie sałatki? Bez wątpienia będzie pysznie!
Potrzebne składniki:
- 4 filety śledziowe z oleju
- 1 jabłko
- 2 ogórki kiszone
- 1 mała cebula
- 2 jajka ugotowane na twardo
- pół szklanki groszku z puszki
- 2 łyżki Majonezu Kieleckiego
- łyżeczka Musztardy Kieleckiej delikatesowej
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól i pieprz
Śledzie osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na niewielkie paski i przekładamy do miski. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Obrane jabłko, jajka i ogórki kiszone kroimy na trochę większe kawałki, po czym dodajemy do śledzi razem z cebulą. Na koniec dosypujemy groszek i łączymy wszystkie składniki z Majonezem Kieleckim, Musztardą Kielecką delikatesową, śmietaną, solą oraz pieprzem.
Przepis na idealny schab
To danie, które doskonale sprawdzi się w Boże Narodzenie! Przedstawiamy przepis na idealnie soczysty i wspaniale aromatyczny pieczony schab z dodatkiem sekretnego składnika – Musztardy Kieleckiej delikatesowej.
Co będzie potrzebne do jego przygotowania?
- ok. 1-1,5 kg schabu środkowego bez kości
- pół szklanki oliwy z oliwek
- majeranek
- rozmaryn
- Musztarda Kielecka delikatesowa
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Zaczynamy od przygotowania marynaty. Do dużej miski wlewamy oliwę, dodajemy przyprawy, Musztardę Kielecką delikatesową oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i dokładnie smarujemy mięso marynatą. Odstawiamy do lodówki na około 12 godzin. Schab najlepiej jest upiec w rękawie do pieczenia, dzięki temu będzie bardziej soczysty. Po wyjęciu mięsa z lodówki, wkładamy je do rękawa i szczelnie zamykamy, pozostawiając wewnątrz puste miejsce. Pieczemy w 180 stopniach przez około 60-80 minut, w zależności od wielkości schabu. Mięso dobrze jest pozostawić w rękawie aż do całkowitego ostudzenia, dzięki temu będzie jeszcze bardziej soczyste.
Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej delikatesowej: 190g / 2,30 zł brutto
![„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1877478853,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War
![Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!](/files/_uploaded/glownekonf_147330958,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!
![Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach](/files/_uploaded/glownekonf_777565942,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Media
![](/files/1922771799/el-gendy-wstawanie-foto-2,w_274,_small.jpg)
Robert El Gendy: Jestem śpiochem i przychodzę do studia w ostatniej chwili. Raz nie obudziłem się na czas i dopiero telefon z redakcji postawił mnie na nogi
Prezenter „Pytania na śniadanie” zaznacza, że lubi sobie pospać, dlatego prowadzenie porannego programu to dla niego prawdziwe wyzwanie. Musi się bowiem sporo natrudzić, by być w studiu telewizyjnym na czas. Zazwyczaj nie udaje mu się jednak obudzić wraz z dźwiękiem pierwszego budzika i zdarzyło się, że z głębokiego snu wyrwał go dopiero telefon od produkcji „Pytania na śniadanie”.
Problemy społeczne
Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków
![](/files/1922771799/zdrowie-ukraincy-foto,w_133,r_png,_small.png)
Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.
Teatr
Mateusz Banasiuk: Podczas studiów uczyliśmy się żonglerki maczugami i popisów cyrkowych. Te umiejętności przydały mi się w zawodzie aktora
![](/files/1922771799/banasiuk-zonglerka,w_133,r_png,_small.png)
W pracy zawodowej kolejny raz przydały się Mateuszowi Banasiukowi umiejętności zdobyte w szkole aktorskiej. W spektaklu „Wypiór” wystawianym na scenie Teatru IMKA odtwórca roli Łukasza udowodnił, że potrafi perfekcyjnie żonglować, wzbudzając podziw widowni. W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle artysta zdradza, że podczas studiów nauczył się jeszcze kilku innych sztuczek cyrkowych.