Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole?

Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Święta Bożego Narodzenia kojarzą nam się z pierogami, barszczem, makowcem, ale…..czasami warto pomyśleć o innych potrawach i zaskoczyć gości perfekcyjnie upieczonym mięsem czy niekonwencjonalnym sposobem podania śledzi. Przedstawiamy kilka przepisów na świąteczne dania, które zachwycą nawet najbardziej wymagających smakoszy!
Podstawowa porada najlepszych kucharzy to wykorzystanie tradycyjnych produktów o najwyższej jakości – aby mieć pewność, że podczas świątecznych przygotowań wszystko pójdzie po naszej myśli. Mogą być to świeże zioła zamiast suszonych, ryby i mięso od sprawdzonych producentów oraz sosy od firm z wieloletnim doświadczeniem. Doskonałym uzupełnieniem świątecznych potraw będzie z pewnością tradycyjna Musztarda Kielecka delikatesowa, która gości na polskich stołach od 1932 roku.
Śledzie w nowej odsłonie
W niektórych rodzinach podczas Świąt Bożego Narodzenia jada się barszcz, a w niektórych grzybową lub rybną. W jednych pierogi, w innych kulebiak. Co pojawia się jednak na prawie każdym wigilijnym stole? Odpowiedź jest prosta – śledzie. A gdyby tak podać je inaczej niż zazwyczaj, na przykład w formie sałatki? Bez wątpienia będzie pysznie!
Potrzebne składniki:
- 4 filety śledziowe z oleju
- 1 jabłko
- 2 ogórki kiszone
- 1 mała cebula
- 2 jajka ugotowane na twardo
- pół szklanki groszku z puszki
- 2 łyżki Majonezu Kieleckiego
- łyżeczka Musztardy Kieleckiej delikatesowej
- 2 łyżki śmietany 18%
- sól i pieprz
Śledzie osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na niewielkie paski i przekładamy do miski. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Obrane jabłko, jajka i ogórki kiszone kroimy na trochę większe kawałki, po czym dodajemy do śledzi razem z cebulą. Na koniec dosypujemy groszek i łączymy wszystkie składniki z Majonezem Kieleckim, Musztardą Kielecką delikatesową, śmietaną, solą oraz pieprzem.
Przepis na idealny schab
To danie, które doskonale sprawdzi się w Boże Narodzenie! Przedstawiamy przepis na idealnie soczysty i wspaniale aromatyczny pieczony schab z dodatkiem sekretnego składnika – Musztardy Kieleckiej delikatesowej.
Co będzie potrzebne do jego przygotowania?
- ok. 1-1,5 kg schabu środkowego bez kości
- pół szklanki oliwy z oliwek
- majeranek
- rozmaryn
- Musztarda Kielecka delikatesowa
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Zaczynamy od przygotowania marynaty. Do dużej miski wlewamy oliwę, dodajemy przyprawy, Musztardę Kielecką delikatesową oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i dokładnie smarujemy mięso marynatą. Odstawiamy do lodówki na około 12 godzin. Schab najlepiej jest upiec w rękawie do pieczenia, dzięki temu będzie bardziej soczysty. Po wyjęciu mięsa z lodówki, wkładamy je do rękawa i szczelnie zamykamy, pozostawiając wewnątrz puste miejsce. Pieczemy w 180 stopniach przez około 60-80 minut, w zależności od wielkości schabu. Mięso dobrze jest pozostawić w rękawie aż do całkowitego ostudzenia, dzięki temu będzie jeszcze bardziej soczyste.
Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej delikatesowej: 190g / 2,30 zł brutto

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Trwający Festiwal Mozartowski przyciąga tłumy melomanów. To jedno z najważniejszych wydarzeń w stolicy
Artystka zaznacza, że za sprawą Warszawskiej Opery Kameralnej jeszcze przez dwa tygodnie Warszawa będzie rozbrzmiewać Mozartem. Kolejna edycja festiwalu poświęconego temu wybitnemu kompozytorowi zajmuje ważne miejsce w kulturalnym kalendarzu stolicy i przyciąga tłumy melomanów. A przed nimi jeszcze sporo atrakcji. Alicja Węgorzewska szczególnie zaprasza na dwie premiery, jedną skierowaną do młodych odbiorców, drugą – dedykowaną koneserom. Niezwykle ciekawie zapowiada się także nowy sezon artystyczny w WOK-u. Twórcy już pracują nad kolejnymi spektaklami i nagrywają nowe płyty.
Muzyka
Mietek Szcześniak: Gdybym chciał zbudować karierę, tobym ją budował. Nigdy o tym nie myślałem, zawsze po prostu chciałem muzykować

Wokalista zaznacza, że płyta „Brothers”, którą nagrał z czarnoskórym chórem, to efekt jego amerykańskiej przygody. Nie planuje robić kariery za granicą, ale z entuzjazmem przyjął propozycję współpracy z ludźmi, którzy tak jak on kochają śpiewać i muzykować. Krążek utrzymany jest w klimacie starego rhytm’n’bluesa, gospelu i soulu. Producentem jest H.B. Barnum, który przez trzy dekady był kierownikiem muzycznym Arethy Franklin i produkował albumy Franka Sinatry.
Farmacja
Konieczna większa edukacja na temat dbania o zdrowie i dostępnych leków. To kluczowe dla rozwoju samoleczenia

Osoba o niskim poziomie świadomości zdrowotnej zapłaci ostatecznie za opiekę medyczną trzy razy tyle, ile osoba, która wie na ten temat więcej – wskazuje Jonathan Workman z AESGP. Świadomość to ważny element samoleczenia, czyli samodzielnego dbania o zdrowie i zajmowania się drobnymi dolegliwościami, które pełni coraz istotniejszą funkcję w przeciążonym systemie ochrony zdrowia. Dlatego eksperci wskazują na konieczność prowadzenia szeroko zakrojonych kampanii zdrowotnych, a w działania edukacyjne powinny się włączyć zarówno firmy farmaceutyczne, personel medyczny, jak i rząd.