Komunikaty PR

Czego nie może zabraknąć na świątecznym stole?

2020-12-23  |  14:00
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

Święta Bożego Narodzenia kojarzą nam się z pierogami, barszczem, makowcem, ale…..czasami warto pomyśleć o innych potrawach i zaskoczyć gości perfekcyjnie upieczonym mięsem czy niekonwencjonalnym sposobem podania śledzi. Przedstawiamy kilka przepisów na świąteczne dania, które zachwycą nawet najbardziej wymagających smakoszy! 

Podstawowa porada najlepszych kucharzy to wykorzystanie tradycyjnych produktów o najwyższej jakości – aby mieć pewność, że podczas świątecznych przygotowań wszystko pójdzie po naszej myśli. Mogą być to świeże zioła zamiast suszonych, ryby i mięso od sprawdzonych producentów oraz sosy od firm z wieloletnim doświadczeniem. Doskonałym uzupełnieniem świątecznych potraw będzie z pewnością tradycyjna Musztarda Kielecka delikatesowa, która gości na polskich stołach od 1932 roku.

Śledzie w nowej odsłonie

W niektórych rodzinach podczas Świąt Bożego Narodzenia jada się barszcz, a w niektórych grzybową lub rybną. W jednych pierogi, w innych kulebiak. Co pojawia się jednak  na prawie każdym wigilijnym stole? Odpowiedź jest prosta – śledzie. A gdyby tak podać je inaczej niż zazwyczaj, na przykład w formie sałatki? Bez wątpienia będzie pysznie!

Potrzebne składniki:

  • 4 filety śledziowe z oleju
  • 1 jabłko
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 mała cebula
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • pół szklanki groszku z puszki
  • 2 łyżki Majonezu Kieleckiego
  • łyżeczka Musztardy Kieleckiej delikatesowej
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • sól i pieprz

Śledzie osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na niewielkie paski i przekładamy do miski. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Obrane jabłko, jajka i ogórki kiszone kroimy na trochę większe kawałki, po czym dodajemy do śledzi razem z cebulą. Na koniec dosypujemy groszek i łączymy wszystkie składniki z Majonezem Kieleckim, Musztardą Kielecką delikatesową, śmietaną, solą oraz pieprzem.

Przepis na idealny schab

To danie, które doskonale sprawdzi się w Boże Narodzenie! Przedstawiamy przepis na idealnie soczysty i wspaniale aromatyczny pieczony schab z dodatkiem sekretnego składnika – Musztardy Kieleckiej delikatesowej.

Co będzie potrzebne do jego przygotowania?

  • ok. 1-1,5 kg schabu środkowego bez kości
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • majeranek
  • rozmaryn
  • Musztarda Kielecka delikatesowa
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Zaczynamy od przygotowania marynaty. Do dużej miski wlewamy oliwę, dodajemy przyprawy, Musztardę Kielecką delikatesową oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i dokładnie smarujemy mięso marynatą. Odstawiamy do lodówki na około 12 godzin. Schab najlepiej jest upiec w rękawie do pieczenia, dzięki temu będzie bardziej soczysty. Po wyjęciu mięsa z lodówki, wkładamy je do rękawa i szczelnie zamykamy, pozostawiając wewnątrz puste miejsce. Pieczemy w 180 stopniach przez około 60-80 minut, w zależności od wielkości schabu. Mięso dobrze jest pozostawić w rękawie aż do całkowitego ostudzenia, dzięki temu będzie jeszcze bardziej soczyste.

Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej delikatesowej: 190g / 2,30 zł brutto

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Best Brands PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Unsplash
2025-07-31 | 06:00

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

W raporcie Równi i równiejsi? Czas na środki lustrzane w handlu produktami rolnymi pisano o podwójnych standardach w polityce UE dotyczącej
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Polityka

Niemal 2 mln Polaków jest zagrożonych skrajnym ubóstwem. Są duże trudności w mierzeniu skali tego zjawiska

W 2024 roku w Polsce nastąpiło zmniejszenie zasięgu zagrożenia ubóstwem skrajnym o 1,4 pp. – z 6,6 proc. rok wcześniej do 5,2 proc. Jest to jednak mniejszy spadek niż wzrost odnotowany pomiędzy 2022 a 2023 rokiem – wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego. W 2024 roku zwiększył się jednak zasięg zagrożenia ubóstwem relatywnym (do 13,3 proc.) i zmniejszył ubóstwem ustawowym – do poziomu 2,6 proc. Miliony Polaków wciąż nie realizują potrzeb na podstawowym poziomie, co może powodować konsekwencje polityczne i społeczne. Eksperci apelują o wprowadzenie obiektywnych miar ubóstwa, co ma pomóc w jego zwalczaniu.

Media

Edyta Herbuś: Ostatnio bardziej koncentrowałam się na aktorskim rozwoju w teatrze. Teraz znowu zawołała mnie telewizja i jest to czas fajnego odświeżenia

Tancerka robi sobie przerwę od teatralnej sceny i cieszy się, że teraz będzie jej więcej w telewizji. Ostatnie tygodnie spędza przede wszystkim na planie produkcji realizowanych dla Polsatu. Swoich sił próbuje między innymi w 22. edycji programu „Twoja twarz brzmi znajomo”. Będzie ją można oglądać również w nowych odcinkach serialu „Przyjaciółki”. Edyta Herbuś zaznacza jednak, że niezależnie od tego, jak bardzo jest zajęta, zawsze znajdzie chwilę, by potańczyć czy stworzyć spontaniczny układ choreograficzny.