Komunikaty PR

Czosnkowa nuta w delikatnych potrawach

2020-02-07  |  10:00
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

Lekkie dania i delikatne smaki. Z nutą słodyczy, cytrusów, ziół albo czosnku. Na liście chętnie przyrządzanych i jeszcze chętniej jedzonych przekąsek znajdziemy grillowaną pierś z kurczaka lub indyka – podawaną jako gyros na chlebie pita albo jako składnik wiosennej, wielowarzywnej sałatki. A także ryby z pieca i patelni – aromatyczny tuńczyk, chrupki łosoś i smakowity halibut. Pyszności! Zwłaszcza w duecie z czosnkowym Sosem Kieleckim.  

Czosnek działa na przeziębienie i na kubki smakowe. Niektórzy twierdzą, że jest zbyt ostry i nie lubią zapachu, który pozostawia. Zwłaszcza smażony, lub raczej nieopacznie przepalony czosnek. Co innego surowy, w jogurtowych i majonezowych sosach – takich jak czosnkowy Sos Kielecki, podawany do dań ciepłych i zimnych. Do kanapek, sałatek, potraw z jaj, ryb i mięs. Dobrze mieć go pod ręką – na wypadek lekkiego głodu albo wizyty gości. Pomoże nie tylko doprawić, ale też udekorować jedzenie.

Czosnkowy Sos Kielecki – mistrz smaku i… dekoracji!

Sos Kielecki czosnkowy to kropka nad „i” wielu tradycyjnych i nowoczesnych potraw. Znajdziemy go w burgerach, u boku frytek, między listkami sałaty i w towarzystwie innych dipów na imprezowym stole. Podkręci smak ogórków, pomidorów, buraków i marchewki; nada charakteru kanapkom, doskonale sprawdzi się też przy dekorowaniu. Linie, spirale, motywy roślinne i uśmiechy od ucha do ucha – wszystko to można wycisnąć z wygodnego opakowania z sosem lub misternie ułożyć przy użyciu łyżeczki.

Ziemniaczane i warzywne zapiekanki, sałatki na bazie czerwonej fasoli i zielonego groszku, śledzie, wędliny, kiełbasy, kabanosy – aż proszą o odrobinę czosnkowego sosu oraz kwaśny kontrast w postaci korniszonów, patisonów, marynowanej cebulki i oliwek. Bez sosu ani rusz!

Greckie, tureckie, polskie

Daniem doskonale przyjętym (a przez to niemalże tradycyjnym) stał się przez ostatnie lata kebab, którego nie warto wyobrażać sobie bez czosnkowej nuty. Teraz ulubione danie kuchni greckiej lub tureckiej możesz przygotować w domu i doprawić ukochanymi składnikami, takimi jak marynowane pikle, pomidorki koktajlowe, kolendra, posypka z kaszy kus kus i z prażonej cebulki – a na to wszystko Sos Kielecki czosnkowy.

Sztuka kulinarnych eksperymentów

Takie danie podawać można w tradycyjnym chlebie pita, w mniejszej bułce, na chrupkich tostach albo na talerzu – z bukietem surówek oraz smażonymi ziemniakami. Kebab to tylko inspiracja do tworzenia podobnych kompozycji – również tych wegetariańskich, w których mięso zastąpić może tofu albo kotlety z cieciorki, buraka lub fasoli.

Burgery warzywne cieszą się dużym zainteresowaniem – lubią je również dzieci. Zwłaszcza, jeśli kanapkę podamy ze zdrowymi frytkami ze słodkich ziemniaków albo z… zapiekaną pietruszką! Jej korzeń wykorzystamy do gotowania, nać zaś do dekoracji oraz niwelowania czosnkowego zapachu z ust. Zielone listki natki są skuteczniejsze i zdrowsze od gumy do życia. Czas na kulinarne eksperymenty!

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Best Brands PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Unsplash
2025-07-31 | 06:00

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

W raporcie Równi i równiejsi? Czas na środki lustrzane w handlu produktami rolnymi pisano o podwójnych standardach w polityce UE dotyczącej
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Prawo

Kolejne polskie miasta chcą być przyjazne dzieciom. Planują stworzyć najmłodszym dobre warunki do rozwoju

Cztery miasta w Polsce posiadają tytuł Miasta Przyjaznego Dzieciom nadany przez UNICEF Polska. Dziewięć kolejnych miast czeka na certyfikację, a w ostatnich miesiącach do programu zgłosiło się kilka następnych. Na całym świecie inicjatywa została przyjęta już w ponad 4 tys. samorządów, a w Hiszpanii objęła połowę dziecięcej populacji miast. Program UNICEF-u ma na celu zachęcenie włodarzy do traktowania najmłodszych obywateli w sposób podmiotowy, respektowania ich praw i zaproszenia ich do współdecydowania o przyszłości.

Media

Agnieszka Hyży: W „Halo, tu Polsat” wreszcie mogę wykorzystać swoją wiedzę, wykształcenie i doświadczenie. Bardzo się tam rozwijam

Przy okazji prezentacji nowej ramówki Polsatu Agnieszka Hyży chwaliła programy, jakie proponuje stacja, i strategię działania Edwarda Miszczaka. Prezenterka przekonuje, że jesień spędzi albo w studiu, bo jest gospodynią weekendowego pasma śniadaniowego „Halo, tu Polsat” i show „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, albo przed telewizorem. Zamierza oglądać m.in. „Taniec z gwiazdami” i „Milionerów”.