Komunikaty PR

Czosnkowa nuta w delikatnych potrawach

2020-02-07  |  10:00
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

Lekkie dania i delikatne smaki. Z nutą słodyczy, cytrusów, ziół albo czosnku. Na liście chętnie przyrządzanych i jeszcze chętniej jedzonych przekąsek znajdziemy grillowaną pierś z kurczaka lub indyka – podawaną jako gyros na chlebie pita albo jako składnik wiosennej, wielowarzywnej sałatki. A także ryby z pieca i patelni – aromatyczny tuńczyk, chrupki łosoś i smakowity halibut. Pyszności! Zwłaszcza w duecie z czosnkowym Sosem Kieleckim.  

Czosnek działa na przeziębienie i na kubki smakowe. Niektórzy twierdzą, że jest zbyt ostry i nie lubią zapachu, który pozostawia. Zwłaszcza smażony, lub raczej nieopacznie przepalony czosnek. Co innego surowy, w jogurtowych i majonezowych sosach – takich jak czosnkowy Sos Kielecki, podawany do dań ciepłych i zimnych. Do kanapek, sałatek, potraw z jaj, ryb i mięs. Dobrze mieć go pod ręką – na wypadek lekkiego głodu albo wizyty gości. Pomoże nie tylko doprawić, ale też udekorować jedzenie.

Czosnkowy Sos Kielecki – mistrz smaku i… dekoracji!

Sos Kielecki czosnkowy to kropka nad „i” wielu tradycyjnych i nowoczesnych potraw. Znajdziemy go w burgerach, u boku frytek, między listkami sałaty i w towarzystwie innych dipów na imprezowym stole. Podkręci smak ogórków, pomidorów, buraków i marchewki; nada charakteru kanapkom, doskonale sprawdzi się też przy dekorowaniu. Linie, spirale, motywy roślinne i uśmiechy od ucha do ucha – wszystko to można wycisnąć z wygodnego opakowania z sosem lub misternie ułożyć przy użyciu łyżeczki.

Ziemniaczane i warzywne zapiekanki, sałatki na bazie czerwonej fasoli i zielonego groszku, śledzie, wędliny, kiełbasy, kabanosy – aż proszą o odrobinę czosnkowego sosu oraz kwaśny kontrast w postaci korniszonów, patisonów, marynowanej cebulki i oliwek. Bez sosu ani rusz!

Greckie, tureckie, polskie

Daniem doskonale przyjętym (a przez to niemalże tradycyjnym) stał się przez ostatnie lata kebab, którego nie warto wyobrażać sobie bez czosnkowej nuty. Teraz ulubione danie kuchni greckiej lub tureckiej możesz przygotować w domu i doprawić ukochanymi składnikami, takimi jak marynowane pikle, pomidorki koktajlowe, kolendra, posypka z kaszy kus kus i z prażonej cebulki – a na to wszystko Sos Kielecki czosnkowy.

Sztuka kulinarnych eksperymentów

Takie danie podawać można w tradycyjnym chlebie pita, w mniejszej bułce, na chrupkich tostach albo na talerzu – z bukietem surówek oraz smażonymi ziemniakami. Kebab to tylko inspiracja do tworzenia podobnych kompozycji – również tych wegetariańskich, w których mięso zastąpić może tofu albo kotlety z cieciorki, buraka lub fasoli.

Burgery warzywne cieszą się dużym zainteresowaniem – lubią je również dzieci. Zwłaszcza, jeśli kanapkę podamy ze zdrowymi frytkami ze słodkich ziemniaków albo z… zapiekaną pietruszką! Jej korzeń wykorzystamy do gotowania, nać zaś do dekoracji oraz niwelowania czosnkowego zapachu z ust. Zielone listki natki są skuteczniejsze i zdrowsze od gumy do życia. Czas na kulinarne eksperymenty!

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Best Brands PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Nauka

MNiSW reaguje na problemy psychiczne w środowisku akademickim. Specjalny zespół ma opracować skuteczne rozwiązania

W środowisku naukowym rośnie świadomość znaczenia dobrostanu psychicznego i potrzeby budowania bezpiecznego miejsca – zarówno dla studentów, jak i kadry akademickiej. Z badania SWPS wynika, że wiele osób w tym środowisku zmaga się z silnym stresem, wypaleniem zawodowym oraz zaburzeniami lękowymi i depresyjnymi. Do tego dochodzi także coraz częściej występujący problem mobbingu i dyskryminacji. Tematem zajmuje się MNiSW, powołując specjalny międzyresortowy zespół, ale też same uczelnie.

Media

Maciej Dowbor: Domówki i rolki przyniosły nam dużo większą popularność niż telewizja. Ludzie nas odbierają jak dobrych znajomych

Prezenter przyznaje, że domówki online i publikowane w mediach społecznościowych rolki pozwoliły im zbudować mocną pozycję w cyfrowym świecie. Dzięki nim zyskali dużo większą popularność niż z racji udziału w różnych projektach telewizyjnych czy serialowych. Maciej Dowbor odczuwa dużą satysfakcję z tego, że ich działalność internetowa przyciąga miliony odbiorców, zainteresowanie proponowanymi przez nich treściami nie słabnie, a widzowie, z którymi się spotykają na ulicy, traktują ich jak dobrych znajomych.