Komunikaty PR

Czy burger bez mięsa to prawdziwy burger?

2021-07-08  |  15:40
Biuro prasowe
Kontakt
Anna Szatybełko
Agencja kreatywna Od kuchni

Chodakowska 12
03-826 Warszawa
anna.szatybelko|odkuchni.co| |anna.szatybelko|odkuchni.co
665113144
www.odkuchni.co

Wygląda jak mięso, smakuje prawie jak mięso, a mięsem nie jest. Fani burgerów, którzy wykluczają mięso ze swojej diety mogą wciąż jeść burgery, ale w oryginalnej wersji. Poznaj amerykańskiego smash burgera w wersji dla wegetarian.

 

Coraz więcej osób wybiera życie bez mięsa lub produktów pochodzenia odzwierzęcego. Według badań* przeprowadzonych w 2021 roku, średnio aż 20% Polaków zrezygnowało z jedzenia mięsa. Dla jednych to idea wynikająca z przekonań, dla innych kwestia zdrowotna, a kolejne osoby wymieniają doznania smakowe. Powstaje coraz więcej restauracji dla wegan i wegetarian, a fani między innymi warzyw strączkowych mogą najeść się do syta i wybierać w bogatych w ciekawe pomysły kompozycjach menu.

 

Co ciekawe, wegetariańskie mogą być także burgery, choć na myśl jako pierwsze przychodzi nam mięso zamknięte w bułce. Smashny Burger to lokal, który istnieje na mapie Warszawy od kwietnia 2021. W swojej ofercie posiada burgera Veggy, w którym zamiast wołowiny Black Angus, zamknięty jest grillowany kotlet z Beyond Meat. Pod tą tajemniczą nazwą kryje się białko, którego źródłem jest groch, zaś śladowe ilości buraków nadają burgerowi mięsistej czerwieni. Poza tym w składzie znajduje się olej kokosowy i skrobia ziemniaczana, która zapewnia apetyczną soczystość. 

 

“Mam świadomość, że jest coraz więcej osób, które nie jedzą mięsa. Wychodząc im naprzeciw, mamy w swojej ofercie burgera z roślinnym zamiennikiem. Do produkcji veggy smash burgera wykorzystujemy Beyond Meat. Wielu z naszych Gości wręcz nie wierzy, że jest to burger bez mięsa, ponieważ niewiele różni się w smaku od wołowiny. Choć zawsze jest to kwestia gustu i upodobań.” - mówi Lucas Pollier, właściciel Smashny Burger.

 

Kulka "mięsa" w burgerze veggy jest smażona na grillu i rozbijana cienko przy pomocy prasy aż do intensywnego jej wysmażenia (podobnie jak w przypadku mięsa pochodzenia zwierzęcego). Pozostałe składniki veggy burgera to ser cheddar, poszatkowana sałata, cebula pokrojona drobno w kostkę, domowe pikle i specjalny sos.

 

Czym tak właściwie jest smash burger w wersji wegetariańskiej?

Technika przyrządzania smash burgera polega na umieszczeniu roślinnej wersji “mięsa” Beyond Meat na dymiącym, gorącym grillu i rozbijaniu jej stosunkowo cienko przy pomocy ciężkiej łopatki. To, co dzieje się później, nazywa się reakcją Maillarda, którą w XX wieku opracował francuski chemik Louis-Camille Maillard. Seria tego typu reakcji występuje przy smażeniu i ogrzewaniu prawie każdego rodzaju produktu żywnościowego zawierającego białka i cukry.  Podobnie jak w przypadku karmelizacji, reakcja ta tworzy subtelną skórkę, dzięki czemu kotlet jest jednocześnie chrupiący i soczysty oraz zostaje nasycony bardzo specyficznym smakiem.

 

Tworząc Smashny Burger, Lucas Pollier, francuski przedsiębiorca, chciał wprowadzić nowy sposób wytwarzania burgerów na scenie street foodu w Polsce. Veggy Burger to również ciekawe rozwiązanie dla osób, które na co dzień są fanami wołowiny, ale mają ochotę aby spróbować czegoś nowego.

 

*raport „Wegetarianie i mięsożercy pod lupą!" 

 

Restauracja "SMASHNY"
ul. Wilcza 26
00-544 Warszawa (Śródmieście)

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Agencja kreatywna Od kuchni
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Głodny? Spróbuj „Porcji DobreGO!” od Żabki Biuro prasowe
2024-07-25 | 15:30

Głodny? Spróbuj „Porcji DobreGO!” od Żabki

Kluczowym warunkiem utrzymania dobrej kondycji i samopoczucia jest dbanie o właściwe nawyki żywieniowe przez cały rok. By ułatwić konsumentom to zadanie, szczególnie
Żywienie Grillowanie z VEGETA Natur: niezwykłe smaki na Twoim talerzu
2024-07-23 | 01:00

Grillowanie z VEGETA Natur: niezwykłe smaki na Twoim talerzu

Słoneczne i ciepłe dni zachęcają do spędzenia wolnego czasu poza domem. To dobry moment, aby przenieść rodzinny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi na świeże powietrze i
Żywienie Celebruj Światowy Dzień Sernika i nie tylko z letnią ofertą ciast w Tchibo
2024-07-22 | 16:50

Celebruj Światowy Dzień Sernika i nie tylko z letnią ofertą ciast w Tchibo

Czy jest coś lepszego niż rozkoszowanie się letnimi smakami z filiżanką ulubionej kawy w ręku? Dzięki nowościom dostępnym w coffee barach Tchibo sprawienie sobie tej przyjemności

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Handel

Firma

Polki są przedsiębiorcze. Wciąż mają jednak mniej wiary w swoje kompetencje i pewności siebie niż kobiety biznesu na świecie

Według danych PIE na koniec 2023 roku do kobiet należało 34 proc. jednoosobowych działalności gospodarczych w Polsce. To więcej niż średnio w skali całej UE, ale i tak kobiety wciąż rzadziej niż mężczyźni decydują się na prowadzenie własnej firmy. Powstrzymuje je przed tym głównie strach przed porażką, brak wiary w swoje umiejętności i wiedzy na temat narzędzi niezbędnych w prowadzeniu biznesu. Według danych przytaczanych przez Fundację LBC Business Women Foundation tylko 11 proc. przedsiębiorczych Polek uważa się za ekspertki w technologiach, a aż 60 proc. kobiet biznesu ocenia, że poziom ich kompetencji w tym zakresie jest niewystarczający. Kampania społeczna GO digital – realizowana przez Fundację LBC przy wsparciu Mastercard Strive, globalnej inicjatywy Caribou Digital i Mastercard Center for Inclusive Growth – ma zachęcić do sprawdzenia poziomu cyfryzacji firmy oraz testowania i wdrażania narzędzi cyfrowych, niezbędnych do rozwoju własnego przedsiębiorstwa.

Media

Katarzyna Pakosińska: Uwielbiam programy na żywo i nieprzewidziane sytuacje. Duże doświadczenie dała mi praca na estradzie

Gospodyni „Pytania na śniadanie” przekonuje, że zarówno występując na scenie, jak i prowadząc program realizowany „na żywo”, jest w swoim żywiole. I choć w obu przypadkach może się zdarzyć wiele nieprzewidzianych rzeczy, to absolutnie się tym nie stresuje. Zawsze ma w zanadrzu jakiś komentarz czy ripostę i potrafi wybrnąć z każdej sytuacji. Katarzyna Pakosińska zauważa, że widzowie lubią autentyczność, dlatego zamiast udawać, że nic się nie dzieje, ona sama woli odpowiednio zareagować i  w ten sposób rozładować napięcie.