Komunikaty PR

Czy burger bez mięsa to prawdziwy burger?

2021-07-08  |  15:40
Biuro prasowe
Kontakt
Anna Szatybełko
Agencja kreatywna Od kuchni

Chodakowska 12
03-826 Warszawa
anna.szatybelko|odkuchni.co| |anna.szatybelko|odkuchni.co
665113144
www.odkuchni.co

Wygląda jak mięso, smakuje prawie jak mięso, a mięsem nie jest. Fani burgerów, którzy wykluczają mięso ze swojej diety mogą wciąż jeść burgery, ale w oryginalnej wersji. Poznaj amerykańskiego smash burgera w wersji dla wegetarian.

 

Coraz więcej osób wybiera życie bez mięsa lub produktów pochodzenia odzwierzęcego. Według badań* przeprowadzonych w 2021 roku, średnio aż 20% Polaków zrezygnowało z jedzenia mięsa. Dla jednych to idea wynikająca z przekonań, dla innych kwestia zdrowotna, a kolejne osoby wymieniają doznania smakowe. Powstaje coraz więcej restauracji dla wegan i wegetarian, a fani między innymi warzyw strączkowych mogą najeść się do syta i wybierać w bogatych w ciekawe pomysły kompozycjach menu.

 

Co ciekawe, wegetariańskie mogą być także burgery, choć na myśl jako pierwsze przychodzi nam mięso zamknięte w bułce. Smashny Burger to lokal, który istnieje na mapie Warszawy od kwietnia 2021. W swojej ofercie posiada burgera Veggy, w którym zamiast wołowiny Black Angus, zamknięty jest grillowany kotlet z Beyond Meat. Pod tą tajemniczą nazwą kryje się białko, którego źródłem jest groch, zaś śladowe ilości buraków nadają burgerowi mięsistej czerwieni. Poza tym w składzie znajduje się olej kokosowy i skrobia ziemniaczana, która zapewnia apetyczną soczystość. 

 

“Mam świadomość, że jest coraz więcej osób, które nie jedzą mięsa. Wychodząc im naprzeciw, mamy w swojej ofercie burgera z roślinnym zamiennikiem. Do produkcji veggy smash burgera wykorzystujemy Beyond Meat. Wielu z naszych Gości wręcz nie wierzy, że jest to burger bez mięsa, ponieważ niewiele różni się w smaku od wołowiny. Choć zawsze jest to kwestia gustu i upodobań.” - mówi Lucas Pollier, właściciel Smashny Burger.

 

Kulka "mięsa" w burgerze veggy jest smażona na grillu i rozbijana cienko przy pomocy prasy aż do intensywnego jej wysmażenia (podobnie jak w przypadku mięsa pochodzenia zwierzęcego). Pozostałe składniki veggy burgera to ser cheddar, poszatkowana sałata, cebula pokrojona drobno w kostkę, domowe pikle i specjalny sos.

 

Czym tak właściwie jest smash burger w wersji wegetariańskiej?

Technika przyrządzania smash burgera polega na umieszczeniu roślinnej wersji “mięsa” Beyond Meat na dymiącym, gorącym grillu i rozbijaniu jej stosunkowo cienko przy pomocy ciężkiej łopatki. To, co dzieje się później, nazywa się reakcją Maillarda, którą w XX wieku opracował francuski chemik Louis-Camille Maillard. Seria tego typu reakcji występuje przy smażeniu i ogrzewaniu prawie każdego rodzaju produktu żywnościowego zawierającego białka i cukry.  Podobnie jak w przypadku karmelizacji, reakcja ta tworzy subtelną skórkę, dzięki czemu kotlet jest jednocześnie chrupiący i soczysty oraz zostaje nasycony bardzo specyficznym smakiem.

 

Tworząc Smashny Burger, Lucas Pollier, francuski przedsiębiorca, chciał wprowadzić nowy sposób wytwarzania burgerów na scenie street foodu w Polsce. Veggy Burger to również ciekawe rozwiązanie dla osób, które na co dzień są fanami wołowiny, ale mają ochotę aby spróbować czegoś nowego.

 

*raport „Wegetarianie i mięsożercy pod lupą!" 

 

Restauracja "SMASHNY"
ul. Wilcza 26
00-544 Warszawa (Śródmieście)

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Agencja kreatywna Od kuchni
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Transport

W Amazon pracuje ponad 750 tys. robotów. Najnowszy jest wyposażony w „zmysł” dotyku

Pierwsze roboty wyposażone w „zmysł” dotyku wykorzystywane są przez Amazon do obsługi produktów w centrach realizacji zamówień w USA i Niemczech. Roboty potrafią precyzyjnie przeszukiwać nawet ciasne przestrzenie półek w poszukiwaniu konkretnych produktów i z wyczuciem przenosić je na taśmę. Dzięki nim pracownicy nie muszą się schylać ani wspinać po drabinie w poszukiwaniu towaru. Automatyzacja wspiera też pracę kurierów. Paczki, które mają być dostarczone pod wskazany adres, podświetlane są w furgonetce na zielono, co ułatwia znalezienie właściwej przesyłki i skraca czas dostawy.

Medycyna

Diagnostyka zaburzeń snu może być łatwiejsza. Inteligentna piżama monitoruje bruksizm i bezdech senny

Naukowcy z Uniwersytetu Cambridge opracowali inteligentną piżamę, której zadaniem jest monitorowanie w warunkach domowych wzorców oddechu podczas snu i wykrywanie jego zaburzeń takich jak bezdech senny, chrapanie czy bruksizm. Jest to możliwe dzięki znajdującym się w materiale zaawansowanym grafenowym czujnikom tensometrycznym. Urządzenie może stać się alternatywą dla często niekomfortowej dla pacjentów diagnostyki w warunkach szpitalnych lub z wykorzystaniem nieporęcznego sprzętu.

Gwiazdy

Julia Kamińska: Elektrośmieci to duży problem. Sama mam w piwnicy zepsutą pralkę i muszę zorganizować jej wywóz

Piotr Zelt, Julia Kamińska i Klaudia Zioberczyk zauważają, że mimo wielu akcji informacyjnych i edukacyjnych nadal nie wszyscy Polacy zdają sobie sprawę z tego, że elektrośmieci, które nie są w odpowiedni sposób zutylizowane, stanowią ogromne zagrożenie dla środowiska. I choć istnieją różne możliwości przekazania zużytych, nieużywanych lub uszkodzonych urządzeń elektrycznych i elektronicznych do punktów zbiórki czy firm zajmujących się recyklingiem, to nie brakuje osób, które lekceważą wszelkie wytyczne i idą na łatwiznę. Wyrzucają takie sprzęty do zwykłych śmietników albo wywożą na przykład do lasu.