Czy Polacy wrzucają na ruszt ryby?

M&CC
ul. Jana Kazimierza 32B/17
01-248 Warszawa
nowak|mcconsultants.pl| |nowak|mcconsultants.pl
662 086 500
https://www.mcconsultants.pl/
Grillowanie to bez wątpienia wiosenno-letni narodowy sport Polaków, w którym jesteśmy absolutnymi mistrzami! I nic dziwnego, że korzystamy z plenerowego biesiadowania, bo to najlepszy moment na to, by skorzystać z produktów sezonowych i wrzucić na ruszt ulubione przysmaki. Jakie miejsce w grillowym menu Polaków zajmują ryby? Sprawdził to Instytut Badania Rynku i Opinii Społecznej IMAS International, w ramach kampanii „Karp – Zdrowy Natury”.
Grillowe postawy Polaków
Choć wydawałoby się, że ze względu na łatwą dostępność do ryb w Polsce – szczególnie słodkowodnych, będą one królowały podczas wiosennego grillowania, to niestety okazuje się, że nie są częstymi składnikami naszych dań. Tylko 11 proc. respondentów zadeklarowało, że często wrzuca ryby na ruszt a 33 proc. uczestników badania - sporadycznie.
A jeśli już decydujemy się na ryby, to które?
Niekwestionowanym królem grilla wśród ryb jest pstrąg, którego wskazało aż 43 proc. osób grillujących ryby – nawet sporadycznie. Drugie miejsce zajął łosoś – 23 proc., a podium zamknął dorsz – 20 proc.
Tuż za pierwszą trójką znalazł się karp, nasza lokalna ryba w stylu „slow food”, która wyprzedziła w grillowym rankingu tuńczyka. Choć cieszy, że karp znalazł się wysoko, to jednak bez wątpienia zasługuje, by pierwsze miejsce należało do niego.
Dlaczego warto wrzucić na ruszt karpia?
Karp jest naszą lokalną rybą, którą mamy na wyciągnięcie ręki. Organizacja Producentów Polski Karp zrzesza ponad 80 gospodarstw z całej Polski, specjalizujących się w hodowli tej ryby. Karp, hodowany w stylu „slow”, zanim trafi do naszej kuchni, dorasta aż trzy lata, mając do dyspozycji 10-20 m2 stawu. Do jego hodowli nie używa się antybiotyków i nie przyspiesza wzrostu, który wpisany jest w naturalny cykl dojrzewania ryby.
- Mięso karpi jest odpowiednie dla diety wysokobiałkowej, ponieważ zawiera 17-18% łatwostrawnego białka. Karp należy do ryb średniotłustych - zawiera zazwyczaj od 2 do 5% tłuszczów.
- Kwasy tłuszczowe zawarte w rybach są efektywniej wbudowywane w plazmę lipidów w ludzkim organizmie niż te, podawane w postaci suplementów diety.
- Karp jest doskonałym źródłem żelaza oraz cynku. Ilość tych składników mineralnych w mięsie karpia jest porównywana z ich zawartością w wędzonej makreli czy szprotach.
- Karpie cechują się również wysokim poziomem wapnia. W ich mięśniach jest ponad 2 razy więcej wapnia niż w tkance pstrąga i ponad 3,5 razy więcej niż w mięsie łososia!
Przepis na grillowanego karpia z owocami: https://www.youtube.com/watch?v=xuFGxXhYmlc&t=1s
A co z kulinarnymi walorami?
Karp to ryba przede wszystkim bardzo smaczna i prosta w obróbce kulinarnej, a przy tym uniwersalna pod kątem łączenia z innymi produktami. Jego soczyste, kruche mięso świetnie sprawdzi się w otoczeniu sezonowych warzyw i owoców! Doskonale pasują do niego salsy czy owocowe musy. Z łatwością przygotować można go w tradycyjnej postaci ryby grillowanej, przełamując jej smak kwaśnymi owocami lub pokusić się o przygotowanie tradycyjnego amerykańskiego dania typu fast food - w polskiej wersji „slow”, czyli burgerów z karpia! Co ważne, rybę dostaniemy w wielu postaciach:
Karpie nie muszą być mrożone, nie muszą przebyć tysięcy kilometrów, by trafić na nasze stoły, ponieważ dorastają tuż obok nas w lokalnych, rodzinnych gospodarstwach. Samą rybę możemy dostać w wygodnej dla nas formie, np.: rybę patroszoną, tuszki, płaty, dzwonko, filety – schłodzone, luzem lub zapakowane filety nacinane. Dzięki tak wielu możliwościom, możemy wybrać tę formę, która najbardziej odpowie naszym potrawom! I nie bójmy się eksperymentować z karpiem w kuchni, ponieważ to ryba idealna do nieoczywistych - grillowych - połączeń! – powiedział Paweł Wielgosz, Prezes Organizacji Producentów – Polski Karp.
Przepisy na karpia w różnych odsłonach znajdują się na stronie: https://polskikarp.com/przepisy/
Więcej informacji o karpiu znajduje się na stronie: www.polskikarp.eu.
Dodatkowe pytania prosimy kierować na adres: biuro@polskikarp.eu
***
O kampanii Karp – Zdrowy z Natury
Kampania Karp – Zdrowy z Natury to kontynuacja rozpoczętych w 2020 roku działań edukacyjno-promocyjnych, których celem jest budowanie świadomości społeczeństwa na temat zrównoważonej akwakultury i jej produktów – karpi. Kampanię realizuje Polski Karp Sp. z o.o. - Organizacja producentów, zrzeszająca obecnie około 80 gospodarstw rybackich w całej Polsce. Kampania współfinansowana jest z Programu Operacyjnego "Rybactwo i Morze". Więcej informacji o projekcie na stronie: https://polskikarp.com/.

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Lil Masti: Dużo się dzieje w moim życiu. Napędza mnie miłość do córki i jako matka kwitnę
Aniela Bogusz znana w sieci jako Lil Masti podkreśla, że po narodzinach córki w jej życiu dużo się zmieniło. Teraz spełnia się nie tylko w świecie cyfrowym, ale również na płaszczyźnie prywatnej. Jest dumna z tego, że udało jej się stworzyć szczęśliwą i pełną rodzinę. Wkrótce jej córeczka Aria będzie świętować drugie urodziny i z tej okazji rodzice szykują dla niej w ogrodzie przyjęcie z wieloma atrakcjami.
Konsument
Wielu konsumentów rezygnuje z fast fashion. Pozytywne zmiany w branży zależeć będą głównie od podejścia marek

Przeciętny Europejczyk i Europejka każdego roku kupują prawie 26 kg tekstyliów, z czego pozbywają się ok. 11 kg – wynika z danych Parlamentu Europejskiego. Świadomość ekologiczna konsumentów wzrasta, co stopniowo przekłada się na ich decyzje zakupowe. Zdaniem przedstawicieli Fashion Revolution Polska odpowiedzialności za pozytywne zmiany w branży modowej nie można przerzucać wyłącznie na klientów. Wiele zależy bowiem od podejścia marek, ale też regulatorów.
Podróże
Anna Dec: Klimat się zmienia i w tym roku wybitnie to widać. Musimy być przygotowani na różne warunki pogodowe na wakacjach

Pogodynka przyznaje, że tegoroczne lato jest wyjątkowo kapryśne. Prognozy wskazują, że w najbliższych tygodniach upały będą się przeplatać z chłodem, burzami i obfitymi opadami deszczu. Taka zmienna pogoda nie powinna nas jednak całkowicie zniechęcać do aktywności na świeżym powietrzu. Zdaniem Anny Dec trzeba korzystać z uroków lata i niezależnie od tego, czy świeci słońce, czy też pada, tak organizować czas wolny, by nie siedzieć w domu.