Komunikaty PR

Czy trzeba bać się przetworzonej żywności?

2021-11-23  |  01:00
Biuro prasowe
Kontakt

Katarzyna Matczuk
Planet Partners sp.z.o.o.

Grodzka, 42/1
31-044 Kraków
k.matczuk|planetpartners.pl| |k.matczuk|planetpartners.pl
+48 666 300 014
https://planetpartners.pl/
Do pobrania info_pras ( 3.74 MB )

Ekspertka podpowiada, jak wybierać świadomie

Po „slow” i „comfort” przyszedł czas na rewolucję „processed food”, czyli żywności przetworzonej. Sam termin może mówić nam niewiele, ale przecież od lat korzystamy z różnego rodzaju przetworów, chociażby owocowych i warzywnych. I chociaż często żywność przetworzona kojarzy nam się źle, nie musi być niezdrowa. Ekspertka zarządzająca marką produktową odpowiada na pytanie: na co zwracać uwagę, by wybierać zdrowe produkty.

Jako żywność przetworzoną kojarzymy przede wszystkim kolorowe, gazowane napoje, słodycze i słone przekąski. Prawdą jest jednak, że zdecydowana większość produktów, które znajdujemy na sklepowych półkach, w jakimś stopniu poddana jest przetworzeniu. To właśnie stopień przetworzenia często decyduje o tym, czy dany produkt będzie miał negatywny wpływ na nasz organizm.

Jak wybierać świadomie?

Pierwszorzędnym celem w przypadku przetworzenia produktów jest przedłużenie ich trwałości – m.in. suszone owoce i mrożone warzywa są trwalsze niż świeże. Im wyższy stopień przetworzenia produktu, tym więcej różnych procesów przechodzi on, zanim trafi na sklepową półkę. Warto wiedzieć, które z nich są bezpieczne i dobre dla naszego zdrowia, a których warto unikać.

Po pierwsze musimy uświadomić sobie, że niektóre produkty muszą zostać poddane przetworzeniu, ponieważ inaczej nie nadają się do zjedzenia. Tak jest z wieloma gatunkami owoców, warzyw i innych roślin– mówi Katerina Navrátilová, Dyrektor Generalna Waterdrop CEE i dodaje: po drugie, fakt przetworzenia jakiegoś produktu nie jest sam w sobie niczym złym, wszystko zależy od w jaki sposób go przetworzymy, czy zostanie np. ususzony, zakonserwowany w cukrze, czy zamrożony, i jakich substancji użyjemy w tym procesie.

Nie bez powodu producenci umieszczają na opakowaniach składy produktów. Nawet jeśli nie znamy wszystkich wypisanych na etykiecie substancji, warto zwrócić uwagę na ich liczbę. Niepisana zasada mówi, że im dłuższy skład, tym bardziej przetworzony produkt. Jak wspomina ekspertka, samo przetworzenie produktu nie jest niczym złym, a niejednokrotnie poprawia nie tylko smak, ale też trwałość czy łatwość jego spożycia. Tak samo nasze mamy i babcie przygotowywały domowe przetwory, konserwując owoce i warzywa na zimowe miesiące.

Przetworzona żywność kojarzy nam się też negatywnie z „chemią”, dlatego warto wiedzieć, które z wykorzystywanych konserwantów (i w jakich ilościach) są bezpieczne dla naszego zdrowia. Wiele substancji o skomplikowanych nazwach to tak naprawdę środki, które znamy z codziennego życia. Za przykład może stanowić węglan sodu, czyli soda stosowana w kuchni od dziesięcioleci.

Wybory, które mają znaczenie

Warto wybierać te produkty, które bazują na naturalnych składnikach. Słodzone napoje i słodycze często znajdują się w grupie bardzo wysoko przetworzonych produktów. Co zatem wybierać, by w dalszym ciągu móc cieszyć się ulubionymi smakami?

Na szczęście rynek oferuje nam coraz więcej alternatyw dla tradycyjnych słodkości i napojów. Zamiast słodyczy możemy wybrać przekąski na bazie warzyw i owoców: suszone owoce, owocowe „żelki” na bazie soku i im podobne.

Zamiast butelkowanych napojów warto sięgnąć oczywiście po wodę, ale by dodać jej smaku można skorzystać na przykład z mikrodrinków od Waterdrop. Tworzymy je na bazie roślin i owoców i chociaż poddajemy je procesom, takim jak suszenie i proszkowanie, zachowujemy ich naturalny smak i właściwości – wskazuje Katerina Navrátilová.

Gdzie szukać alternatyw?

Racjonalne zakupy żywieniowe to klucz do utrzymania zdrowej diety. Produkty przetworzone to nie tylko fast foody, ale przede wszystkim różnego rodzaju przetwory i bogate w składniki odżywcze produkty inspirowane naturą. Znajdziemy je w specjalnych sklepach ze zdrową żywnością, ale coraz częściej też w supermarketach. Niektóre produkty, jak mikrodrinki od Waterdrop, kupimy też w internecie.

Aktualnie na stronie producenta waterdrop.pl dostępny jest limitowany, zimowy smak mikrodrinków, SNOW. Jego receptura oparta jest na odświeżającym połączeniu jeżyny, jagody i aromatycznego jabłka. W opakowaniu znajdziemy aż 12 kostek, każda z nich wystarczy do przygotowania 600 ml napoju, czyli ok. dwóch dużych szklanek pysznego napoju. Nowemu smakowi towarzyszą limitowane akcesoria, które wykonane są z wysokiej jakości materiałów, bezpiecznych dla środowiska. W kolekcji SNOW znajdziemy szklaną butelkę, skarpetki oraz szklanki.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Planet Partners sp.z.o.o.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Świętuj Dzień Czekolady razem z Lidl Polska Biuro prasowe
2024-07-05 | 12:09

Świętuj Dzień Czekolady razem z Lidl Polska

Lidl Polska, dla którego zrównoważony rozwój jest jednym z filarów polityki CSR, promuje świadome odżywianie, z poszanowaniem zasobów oraz osób
Żywienie „Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War
2024-07-03 | 15:05

„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War

Oranżada Hellena wystartowała z nową odsłoną kampanii #hellendż, realizowaną w tym roku pod hasłem „Chwalcie siebie!”. W ramach akcji, na Nowym Mieście w Warszawie, pojawił
Żywienie Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!
2024-07-03 | 15:00

Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!

Spotkanie z ulubionymi postaciami z kultowych animacji, światowej klasy pokazy oraz pięć niezwykłych krain – to tylko część atrakcji jakie czekają na zwycięzcę loterii „Mus

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Konsument

Media

Robert El Gendy: Jestem śpiochem i przychodzę do studia w ostatniej chwili. Raz nie obudziłem się na czas i dopiero telefon z redakcji postawił mnie na nogi

Prezenter „Pytania na śniadanie” zaznacza, że lubi sobie pospać, dlatego prowadzenie porannego programu to dla niego prawdziwe wyzwanie. Musi się bowiem sporo natrudzić, by być w studiu telewizyjnym na czas. Zazwyczaj nie udaje mu się jednak obudzić wraz z dźwiękiem pierwszego budzika i zdarzyło się, że z głębokiego snu wyrwał go dopiero telefon od produkcji „Pytania na śniadanie”.

Problemy społeczne

Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków

Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.