Komunikaty PR

Czy znasz najpopularniejszą przekąskę, która podbija polskie restauracje?

2023-08-29  |  01:00
Biuro prasowe

Internauci na całym świecie zwariowali na punkcie… masła! Przystawka, której bazę stanowi deska wysmarowana ubitym masłem, zagościła na dobre w najlepszych polskich restauracje. Stała się również niekwestionowaną gwiazdą wielu domówek, trafiając w gusta smakoszy w każdym wieku. W czym tkwi fenomen tego kulinarnego odkrycia? Jak samodzielnie przygotować deskę masła i dodatkowo podkręcić klasyczny przepis?

 

Za co kochamy polskie masło?

 

Do niedawna masło traktowane było jako dodatek do pieczywa oraz bazowy składnik wielu ciast i sosów. Nigdy nie grało „pierwszych skrzypiec” w kulinarnej orkiestrze. Do czasu, kiedy amerykańscy food-influencerzy postanowili się nim zabawić i uczynić prawdziwą gwiazdą mediów społecznościowych. Oryginalny pomysł na nową, choć opartą na klasycznym składniku przekąskę, szybko podchwyciły miliony blogerów, vlogerów oraz użytkowników TikToka i Instagrama na całym świecie. Moda na „butter boards” uczyniła ze zwykłego masła luksusową przystawkę, która na stałe zagościła w menu najpopularniejszych restauracji, a którą niezwykle łatwo można odtworzyć we własnej kuchni.

 

Sekretem przekąski jest najwyższej jakości masło, które samo w sobie stanowi rozpływający się w ustach smakołyk. Dodatkowo posolone masło wyostrza apetyt i podbija smak pozostałych składników. A jak powstaje i z czego powinno się składać dobrej jakości masło?

 

Produkowane przez MSM Mońki masło składa się z tłuszczu mlecznego, mleka, wody i odrobiny soli. To całkowicie naturalny produkt, który nie potrzebuje żadnych dodatkowych ulepszaczy chemicznych - podkreśla Ewa Polińska z MSM Mońki. – Jest przy tym doskonałym źródłem witamin i mikroelementów. To lekkostrawny tłuszcz, który jest ceniony także w medycynie alternatywnej. Działa przeciwnowotworowo i zmniejsza stany zapalne w organizmie. Ponadto wpływa pozytywnie na układ hormonalny. – dodaje.

 

Deska masła – w czym tkwi sekret najmodniejszej przekąski tego sezonu?

 

Ubite, puszyste i nierównomiernie rozsmarowane na desce masło zastąpiło klasyczne deski serów lub wędlin. Dzięki oryginalnym dodatkom, może przypominać prawdziwe dzieło sztuki, nie tylko kulinarnej. Stanowi idealną bazę dla lokalnych, sezonowych produktów z całego świata i w każdej wersji prezentuje się obłędnie.

 

Klasyczna „butter board” to kleksy ubitego masła artystycznie rozsmarowane na drewnianej desce, które są posypane różnego rodzaju dodatkami oraz polane słodkim miodem lub wytrawnym sosem na bazie oliwy i świeżych ziół. Im więcej różnego rodzaju struktur, smaków i aromatów zaprezentujemy na desce, tym lepszy efekt uzyskamy. Tu nie ma miejsca na umiar, a estetyka podania wyraźnie wyróżnia przekąskę na tle innych. Deska masła serwowana jest w centralnym miejscu na stole, tak by każdy z gości miał do niej swobodny dostęp.

 

Istotną rolę w smaku i konsystencji masła odgrywa zawartość procentowa tłuszczu mlecznego. Powinna wynosić minimum 82% – zauważa Ewa Polińska, MSM Mońki. – Do wytworzenia kilograma masła potrzeba aż 20-30 litrów mleka. Z mleka uzyskuje się śmietankę, którą następnie ubija się, aż tłuszcz mleczny zwiąże się i oddzieli od płynnej części śmietanki. Następnie zbrylony, ale nadal miękki tłuszcz zbiera się, płucze i formuje. Aby masło najdłużej zachowało swoją świeżość, należy przechowywać je w niskiej temperaturze, najlepiej w szklanym lub ceramicznym naczyniu. – podpowiada.

 

Jak samodzielnie przygotować deskę masła?

Kluczem do sukcesu deski masła jest nie tylko najwyższej jakości baza, ale także odpowiedni dobór dodatków. Przystawka może być podawana na słodko lub na wytrawnie. W obu wersjach mogą znaleźć się różnego rodzaju orzechy i owoce, które doskonale uzupełnią pozostałe składniki.

Miękkie masło ubijamy energicznie przez kilka minut, aż nabierze odpowiedniej puszystości. Następnie rozsmarowujemy je bezpośrednio na drewnianej desce lub na wyłożonym na niej papierze do pieczenia. Możemy mu nadać formę artystycznych kleksów, fal, rybich łusek, a nawet płatków kwiatów.

Na maśle rozkładamy nierównomiernie plastry owoców, wędlin, różnego rodzaju serów, a nawet piklowanych warzyw. Całość posypujemy świeżymi ziołami, orzechami i ulubionymi przyprawami. Kropkę nad „i” stanowią sosy, przygotowane najczęściej na bazie miodu lub oliwy. Aby osiągnąć bardziej spektakularny efekt, możemy użyć jadalnych kwiatów – bratków, nasturcji, bergamotek czy fiołków. Tak przygotowaną deskę masła podajemy z kromkami pieczywa, krakersami lub drożdżowymi paluchami, których używamy do nabierania zamiast sztućców.

 

Masło w roli głównej, czyli kreatywne pomysły na smaczne wykorzystanie masła

„Butter board” to przekąska, która integruje gości. Wszyscy jedzą z jednej deski, dlatego warto zadbać o jej różnorodność i za każdym razem zaskakiwać nowymi połączeniami. Deskę masła można dopasować zarówno do pory roku, jak i charakteru spotkania. Jesienią możemy dodać do masła odrobinę cynamonu i puree z dyni, a zimą dodać mielone orzechy i kawałki suszonej żurawiny. Dzieciom możemy zaserwować ubite masło orzechowe z kawałkami czekolady, a seniorom masło ubite z dodatkiem serów pleśniowych. Wielbicieli mięsa zachwyci masło z dodatkiem smażonego bekonu, a wegetarianie z pewnością docenią smak masła podbity pieczonym burakiem.

 

Idealnym towarzyszem „masłowych desek” są różnego rodzaju grzanki z dodatkiem ziołowego pesto. Sprawdzony przepis na grzanki pachnące bazylią i żółtym serem znajdziecie poniżej. Smacznego!

 

Grzanka z pesto bazyliowym

 

Składniki:

- duży pęczek świeżej bazylii

- 2 łyżki łuskanego słonecznika

- 100 g sera Nadbiebrzańskiego MSM Mońki

- 2 ząbki czosnku

- 150 ml oliwy z oliwek

- sól i pieprz do smaku

- bagietka pszenna

 

Wykonanie:

 

Słonecznik podprażyć na suchej patelni, przełożyć do pojemnika, polać oliwą i zmiksować. Dodać drobno pokrojone listki bazylii, starkowany ser i wyciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i dokładnie wymieszać. Pesto podawać na kromkach podpieczonej bagietki.

Smacznego

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Trwający Festiwal Mozartowski przyciąga tłumy melomanów. To jedno z najważniejszych wydarzeń w stolicy

Artystka zaznacza, że za sprawą Warszawskiej Opery Kameralnej jeszcze przez dwa tygodnie Warszawa będzie rozbrzmiewać Mozartem. Kolejna edycja festiwalu poświęconego temu wybitnemu kompozytorowi zajmuje ważne miejsce w kulturalnym kalendarzu stolicy i przyciąga tłumy melomanów. A przed nimi jeszcze sporo atrakcji. Alicja Węgorzewska szczególnie zaprasza na dwie premiery, jedną skierowaną do młodych odbiorców, drugą – dedykowaną koneserom. Niezwykle ciekawie zapowiada się także nowy sezon artystyczny w WOK-u. Twórcy już pracują nad kolejnymi spektaklami i nagrywają nowe płyty.

Muzyka

Mietek Szcześniak: Gdybym chciał zbudować karierę, tobym ją budował. Nigdy o tym nie myślałem, zawsze po prostu chciałem muzykować

Wokalista zaznacza, że płyta „Brothers”, którą nagrał z czarnoskórym chórem, to efekt jego amerykańskiej przygody. Nie planuje robić kariery za granicą, ale z entuzjazmem przyjął propozycję współpracy z ludźmi, którzy tak jak on kochają śpiewać i muzykować. Krążek utrzymany jest w klimacie starego rhytmnbluesa, gospelu i soulu. Producentem jest H.B. Barnum, który przez trzy dekady był kierownikiem muzycznym Arethy Franklin i produkował albumy Franka Sinatry.

Farmacja

Konieczna większa edukacja na temat dbania o zdrowie i dostępnych leków. To kluczowe dla rozwoju samoleczenia

Osoba o niskim poziomie świadomości zdrowotnej zapłaci ostatecznie za opiekę medyczną trzy razy tyle, ile osoba, która wie na ten temat więcej – wskazuje Jonathan Workman z AESGP. Świadomość to ważny element samoleczenia, czyli samodzielnego dbania o zdrowie i zajmowania się drobnymi dolegliwościami, które pełni coraz istotniejszą funkcję w przeciążonym systemie ochrony zdrowia. Dlatego eksperci wskazują na konieczność prowadzenia szeroko zakrojonych kampanii zdrowotnych, a w działania edukacyjne powinny się włączyć zarówno firmy farmaceutyczne, personel medyczny, jak i rząd.