Komunikaty PR

Czym doprawić jajko?

2024-05-21  |  13:30
Biuro prasowe
Kontakt
Sylwia Makowska
Orchidea Creative Group

ul. Ruska 51B
50-079 Wrocław
s.makowska|grupaorchidea.pl| |s.makowska|grupaorchidea.pl
517 412 466
https://grupaorchidea.pl/

Jedzenie jest dla człowieka koniecznością, ale też ogromną przyjemnością. Aby tę przyjemność zmaksymalizować, wykorzystuje się m.in. przyprawy, które potrafią ukazać nawet znane i wydawało by się codzienne dania w całkiem nowej odsłonie. Które z nich najlepiej komponują się z potrawami z jaj?

Niektórzy mawiają, że przyprawy są esencją kuchni, tym magicznym dodatkiem, który potrafi odmienić każde danie, a jego obecność decyduje o finalnych wrażeniach i zadowoleniu z jedzenia. Często idziemy w kuchni po najmniejszej linii oporu i wykorzystujemy przyprawy najbardziej znane, niechętnie eksperymentując z nowymi smakami. Najwyższy czas to zmienić! Przeczytajcie nasze propozycje jak ciekawie przyprawić jajka.

- Doprawiając jajka, mamy naprawdę wiele możliwości – mówi Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel. - Nie oznacza to jednak, że możemy sypnąć na nie dowolną przyprawę. Niektóre dobrze się do tego nadają, a innych powinniśmy wręcz unikać.

 

Przede wszystkim sól i pieprz

W okresie starożytności stanowiła środek płatniczy, a w średniowieczu określano ją mianem „białego złota”. Sól, bo o niej mowa, stosowana jest przede wszystkim jako przyprawa wzmacniająca smak jajek. Z kolei ostrego, palącego smaku nadaje jajkom pieprz. Ta przyprawa trafiła do Europy z wojskami Aleksandra Wielkiego. Należy pamiętać, że pieprz różnicuje się pod względem ostrości: pieprz biały jest najłagodniejszy, potem na skali ostrości znajdują się te o barwie różowej i zielonej, a najostrzejszy jest czarny. Pieprz posiada przyjemny korzenny zapach.

Wspaniały aromat ziół

W swoich domowych szafkach z przyprawami posiadamy zwykle dużo różnych ziół. Oczywiście wspaniale jest korzystać z ich świeżych wersji, uprawianych w doniczkach czy ogródku, jednak i te suszone mają swoje plusy, a wśród nich największy – mocny aromat. Które najlepiej pasują do jajek?

Bazylia to jednoroczna roślina, z której do przyprawiania pozyskujemy świeże lub suszone liście. Ma orzeźwiający, korzenny, lekko słodkawy smak i zapach. Estragon znany był już w średniowiecznej kuchni arabskiej, ma lekko gorzki smak i świeży, przyjemny zapach. Ta przyprawa stanowi doskonały zamiennik soli i powinna być stosowana w diecie bezsolnej. Koper to jednoroczna roślina o charakterystycznych, pierzastych liściach i to one doskonale nadają się do przyprawiania jajek. Starożytni Grecy traktowali koper jako oznakę bogactwa i dobrobytu. Posiada przyjemny, charakterystyczny zapach i słodkawy, lekko piekący smak. Do jajek idealnie nadaje się też szczypior, warzywo o ostrym, aromatycznym smaku.

 

Rzadziej widywane z jajkami

Z przypraw dobrze pasujących do jajek, ale rzadziej z nimi kojarzonych warto wymienić trybulę, lubczyk i gorczycę.

Trybula ma liście podobne do pietruszki, ale delikatniejsze i gęstsze. Posiada korzenny, kojarzący się trochę z anyżkiem i pieprzem, smak. Warto wspomnieć, że przyjemny zapach trybuli znika pod wpływem gotowania lub suszenia, dlatego najlepiej korzystać ze świeżej. Lubczyk to dorastająca do 2 metrów bylina, z której do przyprawiania używa się wszystkich części rośliny, zarówno w formie świeżej, jak i suszonej. Posiada bardzo charakterystyczny zapach podobny do przyprawy Maggi. Wreszcie gorczyca, z której do przyprawiania wykorzystujemy nasiona – mają one ostry smak, ale nie posiadają mocno wyczuwalnego zapachu.
 


Fermy Drobiu Jokiel to rodzinna polska firma od ponad 30 lat zajmująca się profesjonalną produkcją jaj konsumpcyjnych, mająca swoją siedzibę we Wroniawach koło Wolsztyna w woj. wielkopolskim. Jakość jaj z Ferm Drobiu Jokiel jest zagwarantowana przez kompleksową kontrolę na wszystkich etapach produkcji. Cały proces od początku do końca przebiega wewnątrz firmy, począwszy od wyhodowania kur niosek, przez produkcję jaj, do ich pakowania i dystrybucji. Na Fermach Drobiu Jokiel każdego dnia 190 tys. kur znosi ponad 170 tys. jaj. Nioski karmione są pełnowartościowymi ziarnami zbóż i piją wodę z czystego, lokalnego ujęcia. Producent działa zgodnie ze standardami GMP (Good Manufacturing Practice). www.fdjokiel.pl

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Orchidea Creative Group
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Problemy społeczne

Od lipca ułatwienia w dostępie do terapii dla osób z przewlekłą chorobą nerek. Eksperci apelują o włączenie dietetyków w proces leczenia

Na przewlekłą chorobę nerek cierpi nawet ponad 4,7 mln osób. Według prognoz WHO liczba pacjentów wymagających dializ będzie szybko rosnąć. Niskobiałkowa dieta w połączeniu z leczeniem farmakologicznym obejmującym ketoanalogi aminokwasów może znacząco opóźnić konieczność rozpoczęcia dializoterapii. Od 1 lipca Ministerstwo Zdrowia ułatwia dostęp do terapii. Zmiany mają odciążyć specjalistów, dostosować program do codziennej praktyki lekarskiej i uprościć dostęp do terapii.

Żywienie

Dorota Szelągowska: W moim rodzinnym domu się nie przelewało. Od mamy i babci się nauczyłam, jak ugotować coś z niczego

Prezenterka zaznacza, że dużo czasu spędza w kuchni i jak przekonuje, zawsze da się przyrządzić coś smacznego, nawet gdy pod ręką nie ma zbyt wielu produktów. Tego nauczyła się w rodzinnym domu. Dorota Szelągowska uwielbia kulinarne eksperymenty, dlatego też chętnie podgląda, jak gotują inni i z ich pomysłów również czerpie inspiracje.