Komunikaty PR

Czym doprawić jajko?

2024-05-21  |  13:30
Biuro prasowe
Kontakt
Sylwia Makowska
Orchidea Creative Group

ul. Ruska 51B
50-079 Wrocław
s.makowska|grupaorchidea.pl| |s.makowska|grupaorchidea.pl
517 412 466
https://grupaorchidea.pl/

Jedzenie jest dla człowieka koniecznością, ale też ogromną przyjemnością. Aby tę przyjemność zmaksymalizować, wykorzystuje się m.in. przyprawy, które potrafią ukazać nawet znane i wydawało by się codzienne dania w całkiem nowej odsłonie. Które z nich najlepiej komponują się z potrawami z jaj?

Niektórzy mawiają, że przyprawy są esencją kuchni, tym magicznym dodatkiem, który potrafi odmienić każde danie, a jego obecność decyduje o finalnych wrażeniach i zadowoleniu z jedzenia. Często idziemy w kuchni po najmniejszej linii oporu i wykorzystujemy przyprawy najbardziej znane, niechętnie eksperymentując z nowymi smakami. Najwyższy czas to zmienić! Przeczytajcie nasze propozycje jak ciekawie przyprawić jajka.

- Doprawiając jajka, mamy naprawdę wiele możliwości – mówi Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel. - Nie oznacza to jednak, że możemy sypnąć na nie dowolną przyprawę. Niektóre dobrze się do tego nadają, a innych powinniśmy wręcz unikać.

 

Przede wszystkim sól i pieprz

W okresie starożytności stanowiła środek płatniczy, a w średniowieczu określano ją mianem „białego złota”. Sól, bo o niej mowa, stosowana jest przede wszystkim jako przyprawa wzmacniająca smak jajek. Z kolei ostrego, palącego smaku nadaje jajkom pieprz. Ta przyprawa trafiła do Europy z wojskami Aleksandra Wielkiego. Należy pamiętać, że pieprz różnicuje się pod względem ostrości: pieprz biały jest najłagodniejszy, potem na skali ostrości znajdują się te o barwie różowej i zielonej, a najostrzejszy jest czarny. Pieprz posiada przyjemny korzenny zapach.

Wspaniały aromat ziół

W swoich domowych szafkach z przyprawami posiadamy zwykle dużo różnych ziół. Oczywiście wspaniale jest korzystać z ich świeżych wersji, uprawianych w doniczkach czy ogródku, jednak i te suszone mają swoje plusy, a wśród nich największy – mocny aromat. Które najlepiej pasują do jajek?

Bazylia to jednoroczna roślina, z której do przyprawiania pozyskujemy świeże lub suszone liście. Ma orzeźwiający, korzenny, lekko słodkawy smak i zapach. Estragon znany był już w średniowiecznej kuchni arabskiej, ma lekko gorzki smak i świeży, przyjemny zapach. Ta przyprawa stanowi doskonały zamiennik soli i powinna być stosowana w diecie bezsolnej. Koper to jednoroczna roślina o charakterystycznych, pierzastych liściach i to one doskonale nadają się do przyprawiania jajek. Starożytni Grecy traktowali koper jako oznakę bogactwa i dobrobytu. Posiada przyjemny, charakterystyczny zapach i słodkawy, lekko piekący smak. Do jajek idealnie nadaje się też szczypior, warzywo o ostrym, aromatycznym smaku.

 

Rzadziej widywane z jajkami

Z przypraw dobrze pasujących do jajek, ale rzadziej z nimi kojarzonych warto wymienić trybulę, lubczyk i gorczycę.

Trybula ma liście podobne do pietruszki, ale delikatniejsze i gęstsze. Posiada korzenny, kojarzący się trochę z anyżkiem i pieprzem, smak. Warto wspomnieć, że przyjemny zapach trybuli znika pod wpływem gotowania lub suszenia, dlatego najlepiej korzystać ze świeżej. Lubczyk to dorastająca do 2 metrów bylina, z której do przyprawiania używa się wszystkich części rośliny, zarówno w formie świeżej, jak i suszonej. Posiada bardzo charakterystyczny zapach podobny do przyprawy Maggi. Wreszcie gorczyca, z której do przyprawiania wykorzystujemy nasiona – mają one ostry smak, ale nie posiadają mocno wyczuwalnego zapachu.
 


Fermy Drobiu Jokiel to rodzinna polska firma od ponad 30 lat zajmująca się profesjonalną produkcją jaj konsumpcyjnych, mająca swoją siedzibę we Wroniawach koło Wolsztyna w woj. wielkopolskim. Jakość jaj z Ferm Drobiu Jokiel jest zagwarantowana przez kompleksową kontrolę na wszystkich etapach produkcji. Cały proces od początku do końca przebiega wewnątrz firmy, począwszy od wyhodowania kur niosek, przez produkcję jaj, do ich pakowania i dystrybucji. Na Fermach Drobiu Jokiel każdego dnia 190 tys. kur znosi ponad 170 tys. jaj. Nioski karmione są pełnowartościowymi ziarnami zbóż i piją wodę z czystego, lokalnego ujęcia. Producent działa zgodnie ze standardami GMP (Good Manufacturing Practice). www.fdjokiel.pl

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Orchidea Creative Group
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach Biuro prasowe
2024-07-02 | 11:00

Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach

Świadomość konsumentów w kwestii odżywiania rośnie w szybkim tempie, co potwierdzają wyraźne trendy z ostatnich lat[i]. Polacy coraz uważniej analizują składy
Żywienie Polscy konsumenci zainteresowani mlekiem A2A2
2024-06-28 | 10:00

Polscy konsumenci zainteresowani mlekiem A2A2

Chociaż mleko A2A2 – w przeciwieństwie do krajów zachodnich – nie jest jeszcze powszechnie dostępne w naszym kraju, dotychczasowe działania w ramach
Żywienie Wakacyjne odchudzanie - jak utrzymać motywację podczas zrzucania kilogramów?
2024-06-25 | 23:20

Wakacyjne odchudzanie - jak utrzymać motywację podczas zrzucania kilogramów?

Zapewne myślami jesteś już na wakacjach w nadmorskim kurorcie, ale sporym wyzwaniem wydaje się utrzymanie zdrowej diety podczas błogiego lenistwa na all inclusive. Ale jak tu nie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Katarzyna Pakosińska: Siostrzeństwo kobiet jest jeszcze w powijakach. Natomiast w „Pytaniu na śniadanie” mam wspaniałe koleżanki, a Kinga Dobrzyńska jest dla nas jak mama

Prezenterka TVP ubolewa nad tym, że kobiety nadal dość często postrzegają siebie nawzajem jako rywalki i zamiast się wspierać, to jedna drugiej wbija szpilkę. Katarzyna Pakosińska zauważa, że damska solidarność wciąż jest rzadkością, a dużo częściej ze względu na niską samoocenę i różne uprzedzenia kobiety rzucają sobie kłody pod nogi. Jednocześnie podkreśla, że miała ogromne szczęście, trafiając do ekipy „Pytania na śniadanie”. W tej redakcji może bowiem rozwijać skrzydła kariery i liczyć na wsparcie ze strony innych kobiet.

Handel

Konsumenci w coraz lepszych nastrojach. Mogą być dźwignią polskiej gospodarki

Dane z gospodarki wskazują, że inflacyjny szok jest za nami, a Polacy ruszyli na zakupy. – Konsument przestał aż tak bardzo patrzeć na każdą wydawaną złotówkę – mówi Agnieszka Górnicka, prezeska zarządu Inquiry. Wciąż jednak ostrożnie podchodzimy do przyszłości i planowania większych zakupów. Podejście konsumentów do cen, ale też kanału zakupowego to jeden z elementów, do którego branża handlowa musi się przystosowywać. Zmiany w sektorze wymuszają też kwestie regulacyjne. Wśród istotnych wyzwań na najbliższe miesiące będzie system kaucyjny i ewentualny powrót do handlowych niedziel.

Media

Aleksandra Popławska: Tantiemy z internetu to są zarobki za naszą pracę i nam się należą. W Europie wszyscy powinniśmy działać na podobnych prawach

W piątek zakończyła się batalia środowiska filmowego o tantiemy z platform streamingowych. Dzięki nowym przepisom twórcy i wykonawcy utworów audiowizualnych oraz wykonawcy utworów słownych i słowno-muzycznych będą uzyskiwać stosowne wynagrodzenie za udostępnianie ich dzieł w sieci. Za nowelą głosowało 417 posłów, 18 było przeciw, a jedna osoba wstrzymała się od głosu. Aktorzy mogą więc wreszcie odetchnąć z ulgą. Aleksandra Popławska i Krzysztof Dracz są jednak rozgoryczeni tym, że tak długo musieli czekać na takie rozwiązanie. Stosowne rozporządzenie powinno wejść w życie już trzy lata temu.