Dania Dalekiego Wschodu podbijają Polskę. W czym tkwi ich sekret?
Agencja kreatywna Od kuchni
Chodakowska 12
03-826 Warszawa
anna.szatybelko|odkuchni.co| |anna.szatybelko|odkuchni.co
665113144
www.odkuchni.co
Jeszcze kilkanaście lat temu dań kuchni azjatyckiej można było spróbować głównie w ulicznych barach szybkiej obsługi. Wraz z rosnącym trendem i upodobaniami Polaków zaczęło powstawać coraz więcej renomowanych restauracji, które w swoich lokalach serwują dania kuchni tajskiej, wietnamskiej lub japońskiej na najwyższym poziomie. A ich fanów wciąż przybywa.
Według badań rynku, średnio co trzeci Polak wybiera dania azjatyckie jako ulubiony typ kuchni*. Choć na pierwszym miejscu niezmiennie plasują się dania kuchni polskiej, wśród kulinarnych patriotów nie brakuje również tych, którzy chcą spróbować czegoś oryginalnego z innych zakątków świata. Restauracje orientalne otwiera w naszym kraju coraz więcej rdzennych mieszkańców Azji. Dzięki temu przenoszą do Polski smaki, które poznali w swoich domach i które postanowili wyeksportować do Polski, by podzielić się pasją, kulturą Dalekiego Wschodu oraz urozmaicić kulinarną mapę rynku restauracyjnego.
“Obserwując upodobania naszych Gości zauważamy, że największą popularnością cieszą się dania, które bazują na krewetkach w różnej postaci, a także wołowinie i kurczaku. Coraz częściej zamawiane są także wersje wegetariańskie np. z tofu w roli głównej. Wśród kultowych potraw, które wybierają Goście znajdują się m.in. Pad-Thai oraz Curry i co nas cieszy - chętnie eksperymentują, by spróbować czegoś z pozycji naszego menu, czego nigdy wcześniej nie jedli np. Ca Kho To, lub Bun Cha.” - mówi Linh Ziółkowska, manager restauracji wietnamsko-tajskiej “Wi-Taj”.
Dania tajskie słyną z połączenia pięciu smaków: słodkiego, kwaśnego, słonego, gorzkiego oraz umami. To właśnie ten piąty składnik dopełnia swoją wyjątkowością każde danie, które dopieszcza smakiem i pozostawia niezapomniane doznania kulinarne. Kuchnię tę cechuje charakterystyczny smak i świeżość. I choć może kojarzyć się z pikantnością, posiada szeroki wachlarz stopnia ostrości, zarówno dla fanów łagodnych dań jak i tych podkręconych papryczką chilli.
“W naszej restauracji nie serwujemy tylko dań. Oferujemy gościnną atmosferę oraz garść wiedzy. Często osoby odwiedzające nas chcą poznać historię dania, a także dowiedzieć się czym jest tajemnicze hasło umami. Otóż określa ono jeden z pięciu podstawowych smaków odczuwanych przez człowieka. Aby przybliżyć jego charakterystykę możemy go opisać jako “mięsny” lub np. “rosołowy”, który pozostawia na języku wrażenie tłustości, a do tego dopełnia i balansuje smak oraz zapach potrawy.” - dodaje Hong Nguyen, właścicielka restauracji “Wi-Taj”.
Restauracja “Wi-Taj” istnieje na kulinarnej mapie Warszawy od pięciu lat. Menu zawiera pozycje inspirowane kuchnią wietnamsko-tajską, a przepisy odwzorowywane są przez kucharzy na bazie książek kucharskich przekazywanych w rodzinie z pokolenia na pokolenie.
Jeśli jeszcze nie masz doświadczenia z kuchnią azjatycką, może to dobry moment, aby spróbować czegoś nowego? Sprawdź gdzie w twoim mieście skosztujesz kuchni orientu.
*Źródło: Rynek HoReCa w Polsce 2020, PMR
Życie w biegu a zdrowe odżywianie
Jak przyrządzać szparagi? Poznaj sprawdzone sposoby!
Wiosna – idealny czas, by schudnąć zdrowo i bez wysiłku
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Żywienie
Prawie 60 proc. Polaków podejmowało próby odchudzania. U większości efekty były krótkotrwałe i powodowały problemy zdrowotne
Trzech na pięciu Polaków ma za sobą próby odchudzania, a w tej grupie więcej jest kobiet – wynika z raportu Centrum Respo. Odchudzamy się z różnym skutkiem, najczęściej osiągamy efekty, ale okazują się one krótkotrwałe. Może o tym świadczyć informacja, że 54 proc. odchudzających się Polaków w ostatnich pięciu latach podchodziło do diety między dwa a pięć razy, a co 10. nawet częściej. Jak podkreślają autorzy raportu, to, że wielu Polaków się odchudza, nie jest niczym niepokojącym, ale jest kilka czynników, które czynią kulturę dietetyczną toksyczną. Jednym z nich jest wczesny wiek rozpoczynania odchudzania, ale też negatywne skutki diet, również dla zdrowia psychicznego.
Edukacja
Polacy mało wiedzą o instytucji rodzicielstwa zastępczego. Dwie trzecie społeczeństwa nigdy nie spotkało się z tym pojęciem
Aż 64 proc. Polaków nigdy nie spotkało się z pojęciem rodzicielstwa zastępczego zawodowego – wynika z badania przeprowadzonego w marcu br. na zlecenie Fundacji Happy Kids. Najliczniejszą grupą, która nie zna tego pojęcia, stanowią respondenci między 18. a 22. rokiem życia. Co 10. badany nie wie, jaka jest różnica między rodzicem zastępczym a rodzicem adopcyjnym. Zdaniem ekspertów brak świadomości ma konsekwencje dla rozwoju instytucji pieczy zastępczej w Polsce.
Muzyka
Luna: Trochę podupadłam na zdrowiu i mój głos nie działa tak, jak bym chciała. Czuję się bezradna i bezsilna
Przed wyjazdem na Konkurs Eurowizji reprezentantka Polski nie ukrywa, że boryka się z problemami zdrowotnymi, a bezradność i zwątpienie mieszają się z nadzieją i chęcią pokonania swoich słabości. By jak najlepiej zadbać o swoje struny głosowe, na jakiś czas zrezygnowała z koncertów. Teraz robi wszystko, by jej głos wrócił do formy i by mogła godnie się zaprezentować na scenie w Malmö.