Komunikaty PR

Dania Dalekiego Wschodu podbijają Polskę. W czym tkwi ich sekret?

2021-08-18  |  15:15
Biuro prasowe
Kontakt
Anna Szatybełko
Agencja kreatywna Od kuchni

Chodakowska 12
03-826 Warszawa
anna.szatybelko|odkuchni.co| |anna.szatybelko|odkuchni.co
665113144
www.odkuchni.co

Jeszcze kilkanaście lat temu dań kuchni azjatyckiej można było spróbować głównie w ulicznych barach szybkiej obsługi. Wraz z rosnącym trendem i upodobaniami Polaków zaczęło powstawać coraz więcej renomowanych restauracji, które w swoich lokalach serwują dania kuchni tajskiej, wietnamskiej lub japońskiej na najwyższym poziomie. A ich fanów wciąż przybywa.

 

Według badań rynku, średnio co trzeci Polak wybiera dania azjatyckie jako ulubiony typ kuchni*. Choć na pierwszym miejscu niezmiennie plasują się dania kuchni polskiej, wśród kulinarnych patriotów nie brakuje również tych, którzy chcą spróbować czegoś oryginalnego z innych zakątków świata. Restauracje orientalne otwiera w naszym kraju coraz więcej rdzennych mieszkańców Azji. Dzięki temu przenoszą do Polski smaki, które poznali w swoich domach i które postanowili wyeksportować do Polski, by podzielić się pasją, kulturą Dalekiego Wschodu oraz urozmaicić kulinarną mapę rynku restauracyjnego.

 

“Obserwując upodobania naszych Gości zauważamy, że największą popularnością cieszą się dania, które bazują na krewetkach w różnej postaci, a także wołowinie i kurczaku. Coraz częściej zamawiane są także wersje wegetariańskie np. z tofu w roli głównej.  Wśród kultowych potraw, które wybierają Goście znajdują się m.in. Pad-Thai oraz Curry i co nas cieszy - chętnie eksperymentują, by spróbować czegoś z pozycji naszego menu, czego nigdy wcześniej nie jedli np. Ca Kho To, lub Bun Cha.” - mówi Linh Ziółkowska, manager restauracji wietnamsko-tajskiej “Wi-Taj”.

 

Dania tajskie słyną z połączenia pięciu smaków: słodkiego, kwaśnego, słonego, gorzkiego oraz umami. To właśnie ten piąty składnik dopełnia swoją wyjątkowością każde danie, które dopieszcza smakiem i pozostawia niezapomniane doznania kulinarne. Kuchnię tę cechuje charakterystyczny smak i świeżość. I choć może kojarzyć się z pikantnością, posiada szeroki wachlarz stopnia ostrości, zarówno dla fanów łagodnych dań jak i tych podkręconych papryczką chilli.

 

“W naszej restauracji nie serwujemy tylko dań. Oferujemy gościnną atmosferę oraz garść wiedzy. Często osoby odwiedzające nas chcą poznać historię dania, a także dowiedzieć się czym jest tajemnicze hasło umami. Otóż określa ono jeden z pięciu podstawowych smaków odczuwanych przez człowieka. Aby przybliżyć jego charakterystykę możemy go opisać jako “mięsny” lub np. “rosołowy”, który pozostawia na języku wrażenie tłustości, a do tego dopełnia i balansuje smak oraz zapach potrawy.” - dodaje Hong Nguyen, właścicielka restauracji “Wi-Taj”.

 

Restauracja “Wi-Taj” istnieje na kulinarnej mapie Warszawy od pięciu lat. Menu zawiera pozycje inspirowane kuchnią wietnamsko-tajską, a przepisy odwzorowywane są przez kucharzy na bazie książek kucharskich przekazywanych w rodzinie z pokolenia na pokolenie.

Jeśli jeszcze nie masz doświadczenia z kuchnią azjatycką, może to dobry moment, aby spróbować czegoś nowego? Sprawdź gdzie w twoim mieście skosztujesz kuchni orientu.


 

*Źródło: Rynek HoReCa w Polsce 2020, PMR

 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Agencja kreatywna Od kuchni
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Tylko 7% Polaków wie, co oznacza pierwotna czystość wody Biuro prasowe
2025-02-17 | 13:20

Tylko 7% Polaków wie, co oznacza pierwotna czystość wody

Pierwotna czystość oznacza brak jakichkolwiek zanieczyszczeń chemicznych i mikrobiologicznych już w źródle. To główna cecha naturalnych wód mineralnych
Żywienie Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!
2024-12-31 | 10:00

Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!

Wraz z nowym rokiem OSM Piątnica powraca z kampanią reklamową „Przejdź na dobrą stronę mocy”, promującą Skyry – jogurty typu islandzkiego. Dzięki wysokiej zawartości
Żywienie Ciasta na sylwestrowy stół
2024-12-30 | 14:50

Ciasta na sylwestrowy stół

Ile ciast potrzeba na świąteczno-noworoczny stół, aby domownicy byli zadowoleni? Wszystko zależy od liczby zaproszonych gości, ale jesteśmy pewni, że często wystarczy jedno ciasto,

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Seriale

Zdrowie

Przybywa osób biorących leki dla chorych na cukrzycę, aby szybciej schudnąć. To rozwiązanie niekorzystne dla zdrowia

Dietetycy ostrzegają przed wykorzystywaniem leków niezgodnie z ich przeznaczeniem. Tak dzieje się coraz częściej z lekami na cukrzycę, które stosują osoby chcące zrzucić zbędne kilogramy. Jak podkreśla dietetyk Jakub Mauricz, może to prowadzić do przykrych dolegliwości zdrowotnych, a nawet zagrażać życiu. Jednocześnie zaznacza, że podstawą leczenia dla osób z nadwagą powinna być zmiana nawyków żywieniowych.

Media

Patricia Kazadi: Maciek Rock jest dla mnie ogromną inspiracją. Uczę się od mistrza

Prowadząca „Must Be the Music” jest przekonana, że nowa odsłona programu zrobi wśród widzów prawdziwą furorę. Ona sama, mimo że zna kulisy, to i tak z dużym zaciekawieniem obejrzała pierwszy odcinek i to, co zobaczyła na ekranie, zrobiło na niej ogromne wrażenie. Patricia Kazadi chwali uczestników, jurorów, a także współprowadzących nową edycję. Nie ukrywa, że dużą inspiracją jest dla niej Maciej Rock, pracowity, utalentowany, a zarazem niezwykle skromny człowiek.