Dieta dla lepszej odporności
Aby wszystkie komórki układu odpornościowego funkcjonowały prawidłowo, niezbędna jest odpowiednia dieta, styl życia, a czasami w sytuacjach niedoboru - suplementacja. Jak podkreśla dietetyk kliniczny Paulina Ihnatowicz, należy pamiętać, iż odporność budujemy latami. – Bardzo ważne jest, aby żywieniem modulować swoją odporność przez lata – mówi Paulina Ihnatowicz. - Zły stan odżywienia może zwiększać ryzyko i ciężkość infekcji, a także wydłużać czas powrotu do zdrowia.
Jakie związki zawarte w żywności wpływają na układ immunologiczny?
Dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego niezbędne są witaminy A, C, E, witaminy z grupy B, kwas foliowy, beta karoten, żelazo, selen i cynk.
Witamina A
Witaminę A można uzyskać głównie ze źródeł zwierzęcych (wątróbka, oleje z wątróbek rybnych, jaja i produkty mleczne). Warto też sięgać po produkty roślinne, które dostarczają prowitaminy A - przede wszystkim ciemnozielone warzywa liściaste i owoce pomarańczowe. Wykorzystując owoce cytrusowe, można przygotować pyszne śniadanie na zdrowy początek dnia – dodając je do pożywnej granoli np. Granola Sante Gold lub Granola czekoladowa Sante Organic, bądź do tradycyjnej owsianki.
Selen
Niedobór selenu to kolejny czynnik, który może wpłynąć na problemy z układem odpornościowym. Selen znajdziemy w dobrej, jakości orzechach – np. Bakalia firmy Sante (orzechy włoskie, laskowe, nerkowca, migdały), a także w łososiu czy jajkach.
Witamina C i cynk
Witamina C jest jedną z najbardziej popularnych witamin wpływających na układ odpornościowy organizmu. Jej stężenie we krwi drastycznie spada podczas infekcji i silnego stresu. Witamina C jest również silnym antyoksydantem, dzięki czemu chroni organizm przed przewlekłym stanem zapalnym, który upośledza funkcjonowanie układu odpornościowego. Najlepszymi źródłami witaminy C są warzywa (np. papryka, brukselka, brokuły, kalarepa) oraz owoce (cytrusowe, owoce dzikiej róży). Duża zawartość witaminy C wyróżnia też Jagody Goji z linii Skarby Ziemi firmy Sante.
Witaminy z grupy B
Witaminy z grupy B są niezbędne do syntezy i przemian białek, takich jak przeciwciała. Najlepszym naturalnym źródłem jest mięso i wędliny, przetwory mleczne, ale też produkty pełnoziarniste.
Dieta powinna być także bogata w polifenole, które znajdziemy w ciemnych owocach takich jak borówki, jeżyny, maliny. Powinniśmy natomiast wyeliminować tłuszcze trans, pochodzące z margaryn czy słodyczy. Prawidłowa, dobrze zbilansowana dieta opiera się na świeżych, sezonowych warzywach i owocach oraz dobrych źródłach białka, takich jak rośliny strączkowe, mięso i jaja. Zarówno mięsa, jak i rośliny strączkowe powinny być dobrej, jakości i pochodzić ze sprawdzonych źródeł. Smaczną i odżywczą ciecierzycę czy soczewicę znaleźć można w asortymencie Sante.
W diecie nie powinno zabraknąć ryb, które dzięki zawartości kwasów omega 3 stymulują układ odpornościowy. Ważną rolę we wzmacnianiu odporności pełni też wapń. Dobrym jego źródłem jest nabiał – ale nie tylko. Nie każdy wie, że więcej wapnia niż mleko zawiera quinoa w 100 g produktu. Quinoa Skarby Ziemi jest smaczna, sycąca i pożywna. Warto też sięgnąć po napój ryżowy z quinoa Sante Organic.
- Żywność jest źródłem wszystkich składników, które mają wpływ na układ odpornościowy – podkreśla dietetyk Paulina Ihnatowicz. - Ważne jest, aby dieta była zbilansowana i opiewała o te składniki odżywcze długofalowo. W przypadku odporności nagłe zmiany nawyków żywieniowych nie przyniosą pożądanych efektów. Jednak, jako dietetyk muszę powiedzieć, że dieta to nie wszystko - ważny jest też styl życia.
Sen ma bardzo duże znaczenie w aspekcie odporności - wpływa na prawidłową aktywację zarówno wrodzonej, jak i nabytej odporności. Prawidłowa ilość snu oddziałuje na zmniejszenie ilości infekcji. Stres to kolejny aspekt naszego życia, który wywiera ogromny wpływ na układ immunologiczny. Stres długotrwały przyczynia się do ciągłego stanu zapalnego w organizmie. To z kolei prowadzić może do rozregulowania układu odpornościowego i zwiększenia tym samym ryzyka infekcji, rozwoju chorób autoimmunologicznych czy nasilenia występujących już chorób.
- Stosowanie zbilansowanej diety i zdrowego stylu życia, powinno dać nam prawidłowo funkcjonujący układ odpornościowy – podkreśla Paulina Ihnatowicz. - Dieta powinna być różnorodna, należy unikać monotonii i skupiania się na jednej grupie produktów. Dieta powinna być też dostosowana do indywidualnych potrzeb. Jeśli na co dzień będziemy jeść zdrowo i różnorodnie, pamiętajmy, iż drobne odstępstwa nie będą stanowiły większego problemu. Jednak zamiast słodkich batonów, lepszym rozwiązaniem będą dobrej jakości batony proteinowe, jak te marki Go On 30%.

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nowe technologie

Anna Dec: Często zapominamy, że poza ekranami telefonów jest prawdziwe życie i wartościowi ludzie. Bądźmy blisko nich i komunikujmy się najprościej, jak tylko się da
Prezenterka przyznaje, że w naszym społeczeństwie można zauważyć coraz większe bariery komunikacyjne, dlatego stoimy przed niezwykle trudnym wyzwaniem zachowania równowagi między korzystaniem z nowoczesnych mediów a pielęgnowaniem relacji osobistych. Aby jednak zobaczyć drugiego człowieka, czegoś się od niego nauczyć czy zainspirować jego życiem, przede wszystkim trzeba wyjrzeć zza szklanych ekranów swoich telefonów. Anna Dec zauważa też, że w dzisiejszych czasach coraz rzadziej rozmawiamy ze sobą w realnym świecie, a zbyt często poprzez różnego rodzaju komunikatory.
Prawo
70 proc. Polaków planuje wyjazd na urlop w sezonie letnim 2025. Do łask wracają wakacje last minute

Ponad 70 proc. Polaków planuje wyjechać na urlop w sezonie letnim, czyli między końcem czerwca a końcem września – wynika z badania Polskiej Organizacji Turystycznej. 35 proc. zamierza wyjechać tylko raz, a 30 proc. – co najmniej dwa razy. Z grupy wyjeżdżających jedna trzecia wybierze się na wyjazd zagraniczny. Jak wskazuje Katarzyna Turosieńska z Polskiej Izby Turystyki, po kilku latach ponownie do łask wracają oferty last minute, a zagraniczne kierunki pozostają niezmienne – prym wiodą m.in. Grecja, Tunezja, Egipt czy Hiszpania.
Prawo
Adaptacje poddaszy bez odpowiednich zabezpieczeń to realne zagrożenie pożarowe. Eksperci apelują o lepsze egzekwowanie przepisów

Z danych Państwowej Straży Pożarnej wynika, że w okresie od 1 stycznia do 13 lipca 2025 roku doszło do blisko 77 tys. pożarów. Ponad 17 tys. wybuchło w budynkach mieszkalnych, co jest nieco wyższym wynikiem niż rok temu. Ogień zbyt łatwo rozprzestrzenia się przez nieodpowiednio zabezpieczone kanały wentylacyjne i trasy kablowe. Źródłem problemów są także zaadaptowane poddasza bez zabezpieczeń przeciwpożarowych czy dachy z instalacjami fotowoltaicznymi.