Komunikaty PR

Dieta dla lepszej odporności

2020-03-27  |  15:30
Biuro prasowe

Aby wszystkie komórki układu odpornościowego funkcjonowały prawidłowo, niezbędna jest odpowiednia dieta, styl życia, a czasami w sytuacjach niedoboru - suplementacja. Jak podkreśla dietetyk kliniczny Paulina Ihnatowicz, należy pamiętać, iż odporność budujemy latami. – Bardzo ważne jest, aby żywieniem modulować swoją odporność przez lata – mówi Paulina Ihnatowicz. - Zły stan odżywienia może zwiększać ryzyko i ciężkość infekcji, a także wydłużać czas powrotu do zdrowia.

Jakie związki zawarte w żywności wpływają na układ immunologiczny?

Dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego niezbędne są witaminy A, C, E, witaminy z grupy B, kwas foliowy, beta karoten, żelazo, selen i cynk.

Witamina A

Witaminę A można uzyskać głównie ze źródeł zwierzęcych (wątróbka, oleje z wątróbek rybnych, jaja i produkty mleczne). Warto też sięgać po produkty roślinne, które dostarczają prowitaminy A -  przede wszystkim ciemnozielone warzywa liściaste i owoce pomarańczowe. Wykorzystując owoce cytrusowe, można przygotować pyszne śniadanie na zdrowy początek dnia – dodając je do pożywnej granoli np. Granola Sante Gold lub Granola czekoladowa Sante Organic, bądź do tradycyjnej owsianki.

Selen

Niedobór selenu to kolejny czynnik, który może wpłynąć na problemy z układem odpornościowym. Selen znajdziemy w dobrej, jakości orzechach – np. Bakalia firmy Sante (orzechy włoskie, laskowe, nerkowca, migdały), a także w łososiu czy jajkach.

Witamina C i cynk

Witamina C jest jedną z najbardziej popularnych witamin wpływających na układ odpornościowy organizmu. Jej stężenie we krwi drastycznie spada podczas infekcji i silnego stresu. Witamina C jest również silnym antyoksydantem, dzięki czemu chroni organizm przed przewlekłym stanem zapalnym, który upośledza funkcjonowanie układu odpornościowego. Najlepszymi źródłami witaminy C są warzywa (np. papryka, brukselka, brokuły, kalarepa) oraz owoce (cytrusowe, owoce dzikiej róży). Duża zawartość witaminy C wyróżnia też Jagody Goji z linii Skarby Ziemi firmy Sante.

Witaminy z grupy B

Witaminy z grupy B są niezbędne do syntezy i przemian białek, takich jak przeciwciała. Najlepszym naturalnym źródłem jest mięso i wędliny, przetwory mleczne, ale też produkty pełnoziarniste.

Dieta powinna być także bogata w polifenole, które znajdziemy w ciemnych owocach takich jak borówki, jeżyny, maliny. Powinniśmy natomiast wyeliminować tłuszcze trans, pochodzące z margaryn czy słodyczy. Prawidłowa, dobrze zbilansowana dieta opiera się na świeżych, sezonowych warzywach i owocach oraz dobrych źródłach białka, takich jak rośliny strączkowe, mięso i jaja. Zarówno mięsa, jak i rośliny strączkowe powinny być dobrej, jakości i pochodzić ze sprawdzonych źródeł. Smaczną i odżywczą ciecierzycę czy soczewicę znaleźć można w asortymencie Sante.

W diecie nie powinno zabraknąć ryb, które dzięki zawartości kwasów omega 3 stymulują układ odpornościowy. Ważną rolę we wzmacnianiu odporności pełni też wapń. Dobrym jego źródłem jest  nabiał – ale nie tylko. Nie każdy wie, że więcej wapnia niż mleko zawiera quinoa w 100 g produktu. Quinoa Skarby Ziemi jest smaczna, sycąca i pożywna. Warto też sięgnąć po napój ryżowy z quinoa Sante Organic.

- Żywność jest źródłem wszystkich składników, które mają wpływ na układ odpornościowy – podkreśla dietetyk Paulina Ihnatowicz. - Ważne jest, aby dieta była zbilansowana i opiewała o te składniki odżywcze długofalowo. W przypadku odporności nagłe zmiany nawyków żywieniowych nie przyniosą pożądanych efektów. Jednak, jako dietetyk muszę powiedzieć, że dieta to nie wszystko - ważny jest też styl życia.

Sen ma bardzo duże znaczenie w aspekcie odporności - wpływa na prawidłową aktywację zarówno wrodzonej, jak i nabytej odporności. Prawidłowa ilość snu oddziałuje na zmniejszenie ilości infekcji. Stres to kolejny aspekt naszego życia, który wywiera ogromny wpływ na układ immunologiczny. Stres długotrwały przyczynia się do ciągłego stanu zapalnego w organizmie. To z kolei prowadzić może do rozregulowania układu odpornościowego i zwiększenia tym samym ryzyka infekcji, rozwoju chorób autoimmunologicznych czy nasilenia występujących już chorób.

- Stosowanie zbilansowanej diety i zdrowego stylu życia, powinno dać nam prawidłowo funkcjonujący układ odpornościowy – podkreśla Paulina Ihnatowicz. - Dieta powinna być różnorodna, należy unikać monotonii i skupiania się na jednej grupie produktów. Dieta powinna być też dostosowana do indywidualnych potrzeb. Jeśli na co dzień będziemy jeść zdrowo i różnorodnie, pamiętajmy, iż drobne odstępstwa nie będą stanowiły większego problemu. Jednak zamiast słodkich batonów, lepszym rozwiązaniem będą dobrej jakości batony proteinowe, jak te marki Go On 30%.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Unsplash
2025-07-31 | 06:00

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

W raporcie Równi i równiejsi? Czas na środki lustrzane w handlu produktami rolnymi pisano o podwójnych standardach w polityce UE dotyczącej
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Prawo

Kolejne polskie miasta chcą być przyjazne dzieciom. Planują stworzyć najmłodszym dobre warunki do rozwoju

Cztery miasta w Polsce posiadają tytuł Miasta Przyjaznego Dzieciom nadany przez UNICEF Polska. Dziewięć kolejnych miast czeka na certyfikację, a w ostatnich miesiącach do programu zgłosiło się kilka następnych. Na całym świecie inicjatywa została przyjęta już w ponad 4 tys. samorządów, a w Hiszpanii objęła połowę dziecięcej populacji miast. Program UNICEF-u ma na celu zachęcenie włodarzy do traktowania najmłodszych obywateli w sposób podmiotowy, respektowania ich praw i zaproszenia ich do współdecydowania o przyszłości.

Media

Agnieszka Hyży: W „Halo, tu Polsat” wreszcie mogę wykorzystać swoją wiedzę, wykształcenie i doświadczenie. Bardzo się tam rozwijam

Przy okazji prezentacji nowej ramówki Polsatu Agnieszka Hyży chwaliła programy, jakie proponuje stacja, i strategię działania Edwarda Miszczaka. Prezenterka przekonuje, że jesień spędzi albo w studiu, bo jest gospodynią weekendowego pasma śniadaniowego „Halo, tu Polsat” i show „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, albo przed telewizorem. Zamierza oglądać m.in. „Taniec z gwiazdami” i „Milionerów”.