Komunikaty PR

Dieta na home office, czyli jak zachować formę

2020-04-23  |  14:00
Biuro prasowe
Kontakt
Materiał prasowy
Symetria PR

Kozia 26a
30-733 Kraków
kontakt|symetriapr.com| |kontakt|symetriapr.com
506 436 176
www.facebook.com/symetriapr

W ciągu ostatnich dwóch miesięcy przywykliśmy już do myśli, że praca zdalna jest możliwa. Dostosowaliśmy przestrzeń wokół siebie, nauczyliśmy się też odpoczywać w takich warunkach, ale czy zadbaliśmy o dobre odżywianie? Jeśli nie, najwyższy czas to zrobić!

Home office, zwłaszcza w obecnej sytuacji, nie jest łatwy dla nikogo. Niemniej, jeśli zadbamy o wypracowanie odpowiednich nawyków, możemy nie tylko zadbać o swoje zdrowie, ale także polepszyć nasze żywieniowe nawyki.

Na wszystko jest miejsce i czas

Podczas pracy zwykle planujemy zadania do wykonania i ustalamy harmonogram dnia lub tygodnia. Dokładnie to samo warto zrobić z odżywianiem.

Podstawą jest zorganizowanie czasu na posiłki. Zaplanujmy przerwę na obiad, podczas której skoncentrujemy się tylko na jedzeniu. To spokojna chwila na odpoczynek, dlatego telefon warto zostawić na biurku. Posiłki najlepiej spożywać też z dala od komputera, np. w kuchni. Dzięki takiej przerwie na spokojny lunch powrócimy do pracy zresetowani i pełni sił do kolejnych zadań.

Przy pracy doskonale popija się świeżą, aromatyczną kawę. Jednak i tutaj należy pamiętać o odpowiednim balansie. Przyjmuje się, że 400 mg kofeiny to maksymalna ilość, jaką możemy przyjąć na dobę. Dlatego znacznie lepiej sprawdza się picie kawy w porannych godzinach, bowiem jej działanie jest wówczas zwiększone, zaś nasz naturalny, dobowy rytm nie zostaje zakłócony.

Co zatem popijać w późniejszych godzinach? Dobrze sprawdzi się woda, np. z kawałkami pokrojonej cytryny. Nawodnienie organizmu będzie sprzyjać naszej koncentracji podczas wykonywania zadań.

Przekąski, które odżywią mózg

Przebywanie w domu może być niebezpieczne. Zwłaszcza gdy często sięgamy do lodówki i przestajemy to kontrolować. Dlatego zanim zaczniemy pracę, przygotujmy przekąski, które umilą nam kolejne osiem godzin i jednocześnie dostarczą cennych witamin i minerałów.

Domowe przekąski zawsze dostarczają mnóstwa radości. Przede wszystkim dlatego, że sami decydujemy, co się w nich znajduje, oraz dobrze się bawimy przy ich komponowaniu. Jedną z takich opcji jest granola. Można zjeść ją na śniadanie, ale także podjadać przy pracy. Jej przygotowanie wcale nie zajmuje tak wiele czasu, jak mogłoby się wydawać. Wystarczy użyć składników, które z pewnością znajdziemy w kuchennych szafkach. Podstawą są płatki owsiane, do nich możemy dorzucić suszoną żurawinę, kawałki owoców, np. jabłka, rodzynki, odrobinę orzechów i słonecznika. Smakołyki wykładamy na blachę i polewamy lekko miodem. Po półtorej godzinie pieczenia w 150 stopniach granola jest gotowa. Żurawina da nam mnóstwo witamin, np. A i C. Z kolei jabłka wspomagają pracę mózgu oraz pomagają organizmowi oczyścić się z toksyn. Ziarna słonecznika uzupełniają ten zestaw o witaminy E i D oraz cenny cynk, żelazo i wapń.

Możemy też upiec własny chleb, który przyda się do zdrowych i odżywczych kanapek na drugie śniadanie.

- Fasolowy chleb może być ciekawą alternatywą dla tradycyjnego. Głównymi składnikami są biała fasola oraz kasza jaglana, obie bogate w białko i żelazo. Jeśli posiadasz, ostatnio bardzo popularne garnki wielofunkcyjne, typu All in One, to takie garnki idealnie sprawdzą się do upieczenia fasolowego chleba – wyjaśnia Grzegorz Kozieł, ekspert marki Zwieger produkującej między innymi patelnie, garnki i noże.


Zdrowo, lekko, kolorowo

Planując codzienne obiady, warto kierować się zasadą, aby były one kolorowe, lekkie i maksymalnie odżywcze. Ponadto, potrawy powinny być szybkie do przyrządzenia i odgrzania.

Makaron to doskonała baza dla twórczości kulinarnej. Wybierajmy przede wszystkim razowy, który dostarczy nam dużo błonnika oraz sprawdzi się jako zamiennik zwykłego i bardziej kalorycznego. Możemy dodać do niego świeże pomidory, niskokalorycznego tuńczyka oraz czarne oliwki.

Wykorzystując smaki wiosny, sięgnijmy także po szpinak, który już za chwilę zacznie pojawiać się w sklepach. Dobrze czuje się w towarzystwie równie zielonych warzyw, jak chociażby zielony groszek czy fasolka. Chociaż sezon na dwa ostatnie jeszcze nie nadszedł, to zawsze istnieje jeszcze alternatywa w postaci ich mrożonych wersji. Z warzyw można przygotować ciepłe i bardzo sycące risotto.

- Sekret risotto tkwi w jego odpowiednim przyrządzeniu. Zaczynamy od usmażenia cebuli. Aby niwelować tłuszcz w diecie, a tym samym kalorie, do smażenia cebuli najlepiej użyć patelni z nieprzywierającą powłoką. Następnie wsypujemy do niej ryż, zalewamy gorącym bulionem i dusimy. Na końcu dodajemy warzywa, np. szpinak i zielony groszek. Całość warto ozdobić smacznym akcentem, np. startym parmezanem – mówi Grzegorz Kozieł.

Jeśli jednak marzą Wam się egzotyczne dania, to koniecznie zróbcie kurczaka curry z warzywami. Jego przygotowanie nie jest skomplikowane, wymaga natomiast odpowiednich przypraw. Wystarczy mieć jednak tylko zioła prowansalskie oraz kolorowe curry. Aby danie miało więcej barw, dodajmy do niego paprykę i pomidory. Ich częste spożywanie da nam dużo witaminy C, co pomoże wzmocnić odporność. Danie wzbogacą też kasze: jaglana lub jęczmienna.
 

Dieta to nie wszystko

Praca z domu to także mniej ruchu. Dlatego pamiętajmy, aby podczas przerw przespacerować się po mieszkaniu albo wykonać kilka przysiadów. Warto też zaplanować kilka treningów w tygodniu, które pomogą nam zachować formę oraz wyzwolą w organizmie endorfiny, zwane inaczej hormonami szczęścia.

Zadbajmy również o odpowiedni wypoczynek. Jeśli praca z domu wiąże się dla nas z dodatkowym stresem, produkujemy więcej kortyzolu, czyli hormonu stresu. Może być on przyczyną trudności w zachowaniu właściwej masy ciała.

Odpowiednia, lekka dieta, treningi oraz chwile odpoczynku to z pewnością dobry przepis na zdrową zdalną pracę, która pozwoli nam bez szwanku przetrwać ten stresujący czas. Sięgnijmy zatem po nowalijki czy zamrożone warzywa z wcześniejszych sezonów, z których ugotujemy pyszne, smakowite i odżywcze dania, dodające sił do działania. Wówczas z pewnością zachowamy formę.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Kupuj, rejestruj i ciesz się smakiem zwycięstwa! Startuje wielka loteria 4MOVE z Biuro prasowe
2024-05-14 | 11:00

Kupuj, rejestruj i ciesz się smakiem zwycięstwa! Startuje wielka loteria 4MOVE z

Kup dowolny napój 4MOVE, zachowaj paragon i zarejestruj go na stronie konkursowej. To wystarczy, by wziąć udział w losowaniu sportowego samochodu BMW Serii 2 Gran Coupe! Ponadto, co
Żywienie Idealny dodatek do grilla. Poznaj nowy przepis na ziemniaczaną sałatkę
2024-05-14 | 09:00

Idealny dodatek do grilla. Poznaj nowy przepis na ziemniaczaną sałatkę

Początek maja to długo wyczekiwane otwarcie sezonu grillowego. W menu, obok aromatycznych mięs i kolorowych przekąsek, warto przypomnieć klasyczną sałatkę ziemniaczaną, która z
Żywienie Idealny dodatek do grilla. Poznaj nowy przepis na ziemniaczaną sałatkę
2024-05-14 | 09:00

Idealny dodatek do grilla. Poznaj nowy przepis na ziemniaczaną sałatkę

Początek maja to długo wyczekiwane otwarcie sezonu grillowego. W menu, obok aromatycznych mięs i kolorowych przekąsek, warto przypomnieć klasyczną sałatkę ziemniaczaną, która z

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Zdrowie

Ochrona środowiska

Mniej niż 2 proc. polskich rzek ma czystą wodę zdatną do picia. Podczas akcji sprzątania wolontariusze zbierają setki ton śmieci

Z badań Głównego Inspektoratu Ochrony Środowiska wynika, że w latach 2014–2020 zły stan wód odnotowano w 99,5 proc. polskich rzek. Problemem jest także zaśmiecanie rzek i ich okolic. W trakcie corocznych akcji sprzątania wolontariusze zbierają setki ton śmieci. Rozwijanie powszechnej świadomości i odpowiedzialności za lokalne środowisko to jeden z głównych celów akcji Operacja Czysta Rzeka. Trwa właśnie szósta edycja akcji, w którą angażują się także prywatne firmy.

Teatr

Artur Barciś: Odkąd mieszkam na wsi, znam dużo więcej sąsiadów, niż kiedy mieszkałem w bloku. W miastach poznawanie ludzi nie bardzo nas interesuje

W spektaklu „Barabuum!” wyreżyserowanym przez Artura Barcisia pewna para postanawia zainteresować się życiem swoich sąsiadów i bliżej ich poznać. Ta znajomość z czasem przeradza się jednak w zupełnie nieoczywistą relację. Aktor podkreśla, że choć jest to historia z przymrużeniem oka, to jednak powinna zachęcić do przemyśleń. Jego zdaniem warto pokonać nieśmiałość i otworzyć się na nowe znajomości. Jak przyznaje, on sam prywatnie utrzymuje dobre kontakty ze swoimi sąsiadami i każda z tych osób wnosi do jego życia coś wartościowego.