Dieta przedszkolaków: co powinni jeść najmłodsi i dlaczego jest to takie ważne?
Odżywianie kilkulatka to nie tylko kwestia dostarczania mu m.in. potrzebnych białek, dobroczynnych tłuszczów i złożonych węglowodanów, ale także wyrobienia w dziecku prawidłowych nawyków żywieniowych, które pozostaną z nim na lata. Gra toczy się więc zarówno o właściwy rozwój przedszkolaka, jak i o uniknięcie w przyszłości niebezpiecznych chorób cywilizacyjnych, związanych z nadwagą i otyłością.
Ukształtowane w wieku przedszkolnym niewłaściwe nawyki żywieniowe mogą być dla dziecka w przyszłości źródłem problemów. Chcąc temu zapobiec warto od najmłodszych lat zaznajamiać krok po kroku dziecko z pożądanymi składnikami diety jak np. warzywa i owoce zapewniając do nich dostęp w domu i jedząc je. To jaki sami dajemy przykład jest również bardzo ważne - mówi Katarzyna Zadka, ekspertka ds. żywienia programu „Gotuj się na zmiany”.
Solidne podstawy składają się na sukces
Jak to robić? Przede wszystkim warto dołożyć starań, aby typowy dzienny jadłospis składał się ze wszystkich grup produktów polecanych w diecie dziecka. Nie może w nim zabraknąć źródeł pełnowartościowego białka, takich jak chude mięso ryby, jaja, produkty mleczne czy nasiona roślin strączkowych. Ważne są także produkty pełnoziarniste, warzywa i owoce.
- W diecie maluszka należy szczególną uwagę zwrócić na produkty mleczne - codziennie warto uwzględnić co najmniej ich dwie-trzy porcje. Może to być mleko, ser biały, a także jogurty czy kefiry. Starajmy się przekonać dziecko także do warzyw i owoców biorąc pod uwagę, że ich wprowadzenie może wymagać czasu i ponawiania prób. Jeśli nasze dziecko je początkowo tylko kilka wybranych warzyw i owoców nie zniechęcamy się i traktujemy to jako nasz sukces. Nauka nawyków to droga. – podpowiada Katarzyna Zadka.
Nie zapominajmy, że wiele witamin (A, D, E, K) rozpuszcza się w tłuszczach - dlatego, aby dziecko mogło je przyswoić, powinniśmy w posiłkach serwować także wartościowe tłuszcze takie jak oleje roślinne, czy orzechy. Źródłem tłuszczów są też ryby. Jak to robić w praktyce? Do pokrojonych lub podanych w formie deseru owoców możemy dorzucić orzechy, a warzywa serwujmy z olejami roślinnymi, np. oliwą z oliwek.
Coś na ząb(ek), czyli dobre przekąski w zasięgu ręki
Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej alarmuje: w Polsce problem nadwagi i otyłości dotyczy około 10% dzieci w wieku 1-3 lata oraz aż 30% dzieci w wieku wczesnoszkolnym.
Jak uniknąć nadmiernej masy ciała u dziecka? Przekazywanie przez rodziców na swoim własnym przykładzie dobrych nawyków jest kluczowe dla ukształtowania przyszłego sposobu odżywiania się młodego człowieka. Dzieci, nawet nieświadomie, obserwują i powielają wiele zachowań, które spotykają w domu. Dieta nie jest tu wyjątkiem.
- Pokazujmy dziecku na swoim przykładzie, że każdy produkt ma miejsce w diecie człowieka, ale w odpowiednich ilościach. Niech częściej ma kontakt z warzywnymi zupami, surówkami, źródłami białka niż szybkimi przekąskami. Nie traktujmy również słodyczy jak nagrody ,by nie jawiły się jako coś wyjątkowego. Zaprośmy dzieci do kuchni - dotykanie, próbowanie składników to nauka i sposób na pokonanie lęku przed nowymi produktami. - wyjaśnia Katarzyna Zadka.
Dlatego szczególnie ważne jest dobór zbilansowanych, wartościowych przekąsek, które nasz przedszkolak zjadłby z przyjemnością.
- Nasze dziecko prędzej czy później spotka się z przekąskami. Ważne, aby pokazać mu smaki tych, które są nie tylko słodkie, ale także wartościowe. Suszone owoce w formie chipsów, pieczone warzywne frytki, ciasteczka owsiane to alternatywy, które możemy przygotować w domu. A jeśli już wybieramy coś gotowego zwróćmy uwagę na porcję - niech będzie dostosowana do wieku dziecka. Po zjedzeniu słodkiego co nieco pamiętajmy o jeszcze jednej kwestii - ruchu. Aktywność pomaga w pracy nad prawidłową masą ciała, a także rozwojem fizycznym i psychicznym – proponuje specjalistka ds. żywienia.
Przedszkolaki to nowa grupa włączona do programu WINIARY Gotuj się na zmiany. Jego celem jest kształtowanie dobrych nawyków żywieniowych i odpowiedzialnego stylu życia w duchu zero waste już od najmłodszych lat. Więcej informacji na temat prawidłowego żywienia najmłodszych, a także często błędów żywieniowych, można znaleźć w serii podcastów „Podjaduszki”, w którym Katarzyna Zadka w rozmowie z Pauliną Nawrocką-Olejniczak (Zabawy Jedzeniem) porusza m.in. tę tematykę. [link do podcastu]
***
O Winiary:
Marka WINIARY jest znana Polakom od ponad 80 lat. Produkty znajdujące się w jej portfolio są synonimem domowej kuchni, rodzinnej atmosfery oraz doskonałego połączenia tradycyjnego polskiego smaku z inspirującym i współczesnym podejściem do gotowania. Wśród znanych i cenionych produktów znajdują się m.in. POMYSŁ NA..., zupy, buliony, sosy, majonezy, dania instant, przyprawy, galaretki, kisiele oraz budynie – w sumie ponad 200 różnych wyrobów kulinarnych, które pozwalają w szybki i prosty sposób przyrządzić smaczny, domowy posiłek. Chętnie korzystają z nich zarówno wielbiciele kuchni tradycyjnej, jak i współczesnej.

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.