Komunikaty PR

Dlaczego jaja wpisują się doskonale w aktualne trendy?

2024-05-21  |  14:45
Biuro prasowe
Kontakt
Sylwia Makowska
Orchidea Creative Group

ul. Ruska 51B
50-079 Wrocław
s.makowska|grupaorchidea.pl| |s.makowska|grupaorchidea.pl
517 412 466
https://grupaorchidea.pl/

Jedzenie, które dba o nasze zdrowie i dobre samopoczucie, zero waste i moda na niemarnowanie, kuchnia polska połączona z egzotycznymi smakami, dania znane z dzieciństwa
w nowoczesnym wydaniu – to tylko niektóre tendencje kulinarne, które zdaniem ekspertów będą królować w najbliższym czasie. Produktem, który ułatwi nam gotowanie zgodnie z najnowszymi trendami, są jaja. Sprawdź, dlaczego nie może ich zabraknąć w twojej lodówce.

 

Z myślą o zdrowiu

O konieczności dbania o zdrowie mówi się dużo już od pewnego czasu. Coraz więcej osób decyduje się prowadzić zdrowszy tryb życia – stawiamy na aktywność fizyczną, pamiętamy o badaniach profilaktycznych, ograniczamy używki. Jednym z kluczowych aspektów, których bez wątpienia nie można pominąć, jest jedzenie. Myślimy o diecie już nie tylko w kontekście odchudzania. Świadomie wybieramy produkty i sposoby ich przygotowania, które będą dobre dla naszego organizmu – podniosą odporność, dostarczą niezbędnych składników odżywczych i zapewnią dobre samopoczucie.

- Jajka są bogate w witaminy, takie jak A, D, E i K oraz B12, która występuje tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego – wymienia Tomasz Jokiel, ekspert firmy Fermy Drobiu Jokiel. – Nie brakuje w nich również składników mineralnych, takich jak żelazo, potas, magnez, wapń, jod, fosfor, cynk, miedź czy selen. Są w nich także wszystkie niezbędne aminokwasy,
a także tłuszcze, w tym te zawierające kwasy omega-3.

Moda na niemarnowanie

Coraz więcej osób wyrabia też sobie proekologiczne nawyki, których celem jest troska o środowisko. Przekłada się to także na zwracanie większej uwagi na możliwość recyklingu opakowań, a także dbaniu o niemarnowanie jedzenia. Wyznacza to nowe standardy nie tylko w restauracjach, ale też kuchniach domowych.

- Jaja mogą być przetwarzane na wiele sposobów – podkreśla ekspert marki Fermy Drobiu Jokiel. – Potrzebujesz jedynie białek? Żółtka wykorzystaj do zrobienia domowego majonezu czy sosu holenderskiego albo makaronu. Jeśli natomiast po przyrządzaniu jakichś potraw pozostały ci białka, możesz zrobić na przykład pyszną bezę. Ugotowane na twardo jajka, których rodzina nie zjadła na śniadanie, mogą stać się podstawą pysznej sałatki lub pasty kanapkowej. Nie zapominajmy też o możliwości wykorzystania jaj dosłownie w stu procentach. Cenne są bowiem także ich skorupki, które często odruchowo chcemy wyrzucić. Są np. doskonałym nawozem w ogródku, po sproszkowaniu i połączeniu z płynem do naczyń pomogą usunąć trudne zabrudzenia z garnków i patelni, a dodane do prania w lnianym woreczku wybielą firanki.

Warto podkreślić, że jajko jest produktem trwałym, który można długo przechowywać. Nie traci swoich właściwości przez miesiąc, a nawet dwa miesiące od zniesienia. Zadbać jedynie należy o właściwe warunki. Temperatura powinna być stabilna, nie wyższa niż 20 st. C. Często umieszczane są w lodówce, ale równie dobrze sprawdzi się chłodna i ciemna spiżarnia.

- Jeśli mamy nadmiar jaj i nie chcemy, aby się zmarnowały, możemy je zamrozić – podpowiada Tomasz Jokiel. – Białka świetnie znoszą mrożenie. Natomiast żółtka warto przed włożeniem do zamrażalnika lekko roztrzepać.

Tradycja w nowym wydaniu

Kulinarny powrót do przeszłości staje się coraz modniejszy. Paradoksalnie na topie jest właśnie to, co tradycyjne. I nic dziwnego, jedzenie, które kojarzy nam się ze smakami z dzieciństwa budzi w nas pozytywne skojarzenia i pozwala ukoić skołatane nerwy w bardzo ostatnio niestabilnym współczesnym świecie. Już w poprzednich sezonach comfort food zawładnął kuchennymi trendami. Dziś coraz głośniej robi się o tzw. newstalgii. A więc wracamy do tego, co dobrze znane, ale nie do końca. Sięgamy po klasyczne przepisy, ale podchodzimy do nich kreatywnie, dodając im rys nowoczesności.

Tendencja ta idzie w parze z rosnącą popularnością kuchni polskiej. Ale i tu uwaga! Podchodzimy do naszych rodzimych dań z otwartością. Modne staje się bowiem łączenie typowo polskich smaków z tymi wyrastającymi z innych kultur.

- Jaja to produkt doskonale wszystkim znany i głęboko zakorzeniony w naszych tradycjach kulinarnych – podkreśla ekspert. – Wydawać by się mogło, że w jajeczne menu jest przez to nudne. Nic bardziej mylnego! Możliwości zaserwowania jaj jest bez liku. Warto więc podjąć wyzwanie i trochę poeksperymentować. A właśnie jajka są materiałem wyjątkowo wdzięcznym do takich kuchennych eksperymentów. Zamiast klasycznego jajka w koszulce możemy np. zaskoczyć domowników efektownym jajem w panierce z panko, które na azjatyckim sposobem smaży się w głębokim tłuszczu. A może by tak polską zupę pomidorową, jeden z naszych szlagierów, wzbogacić zupę pomidorową o jajko sadzone. Wystarczy jeszcze dodać cebulę i mamy zupę pomidorową w klimacie wprost z Madery. Taki miks tradycji i nowoczesności, tego co dobrze znane z tym, co egzotyczne, może okazać się wyjątkowo samkowity.


Fermy Drobiu Jokiel to rodzinna polska firma od ponad 30 lat zajmująca się profesjonalną produkcją jaj konsumpcyjnych, mająca swoją siedzibę we Wroniawach koło Wolsztyna w woj. wielkopolskim. Jakość jaj z Ferm Drobiu Jokiel jest zagwarantowana przez kompleksową kontrolę na wszystkich etapach produkcji. Cały proces od początku do końca przebiega wewnątrz firmy, począwszy od wyhodowania kur niosek, przez produkcję jaj, do ich pakowania i dystrybucji. Na Fermach Drobiu Jokiel każdego dnia 190 tys. kur znosi ponad 170 tys. jaj. Nioski karmione są pełnowartościowymi ziarnami zbóż i piją wodę z czystego, lokalnego ujęcia. Producent działa zgodnie ze standardami GMP (Good Manufacturing Practice).

www.fdjokiel.pl

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Orchidea Creative Group
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Oliwki drylowane czarne OLE! Śródziemnomorski smak zamknięty w słoiczku Biuro prasowe
2024-07-22 | 12:00

Oliwki drylowane czarne OLE! Śródziemnomorski smak zamknięty w słoiczku

Aromatyczne Oliwki drylowane czarne OLE!  to przekąska, która porywa w kulinarną podróż. Wyśmienite jako klasyczny dodatek do pizzy, oczarują smakoszy również
Żywienie Obalamy mity – ser żółty
2024-07-22 | 01:00

Obalamy mity – ser żółty

Tłusty, tuczący i niezdrowy – wokół dojrzewającego sera żółtego narosło wiele fałszywych mitów. Tymczasem to pełnowartościowa i wysokobiałkowa przekąska, a
Żywienie Wakacyjne, kulinarne podróże z produktami WSP „Społem”
2024-07-22 | 01:00

Wakacyjne, kulinarne podróże z produktami WSP „Społem”

Nawet krótkie wyjazdy inspirują, zachęcają do działania oraz pozwalają na odrobinę relaksu. Podczas urlopu z zaciekawieniem poznajemy nowe zwyczaje i kuchnie regionalne, które

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Teatr

Eliza Rycembel: Sztukę „Czułe słówka” zrobiliśmy na podstawie znanego filmu. Udało się uwspółcześnić tę historię i przenieść ją na nasze realia

Już po pierwszych przedstawieniach Eliza Rycembel i Krzysztof Dracz widzą, że bardziej współczesna teatralna wersja obsypanego Oscarami kinowego hitu sprzed 40 lat również przypadła do gustu widzom. „Czułe słówka” w reżyserii Pawła Paszta to historia wzruszająca, ale nie ckliwa, z odpowiednią dozą akcentów dramatycznych i komediowych. Spektakl opowiada o trudnej relacji nadopiekuńczej matki i córki, która czując się przytłoczona jej miłością i oczekiwaniami, decyduje się na szybkie małżeństwo i opuszczenie domu.

Inwestycje

Polskie wybrzeże przyciąga coraz więcej turystów z zagranicy. Apartamenty nad morzem wracają do łask inwestorów

Polskie wybrzeże z każdym rokiem cieszy się rosnącym zainteresowaniem krajowych, ale i zagranicznych turystów – głównie z Niemiec, Czech, Szwecji i Norwegii. Tym, co przyciąga ich nad Bałtyk, są m.in. ceny, które wciąż pozostają konkurencyjne w stosunku do cen innych, popularnych destynacji wakacyjnych, jak i dobra baza noclegowa. Nadmorskie hotele i apartamenty w sezonie notują nawet ponad 90-proc. obłożenie, a zainteresowanie inwestowaniem w takie obiekty nie słabnie. Apartamenty typowo pod wynajem – wykończone pod klucz, w dobrej lokalizacji, z operatorem i gwarancją comiesięcznego zysku – są popularne wśród osób, którym zależy na zabezpieczeniu i pomnożeniu swoich oszczędności, które jednocześnie oczekują, by formalności związane obsługą lokalu były dla nich jak najmniej angażujące.

Media

Katarzyna Dowbor: Niektórym bohaterom programu „Nasz nowy dom” pomagam do dziś. A moje nazwisko otwiera drzwi, których inaczej nie można otworzyć

Prezenterka przyznaje, że historia wielu bohaterów programu „Nasz nowy dom” poruszyła ją do tego stopnia, że postanowiła im pomagać także na własną rękę, już poza kamerami. I mimo że teraz nie jest już związana z tym formatem Polsatu, to nadal ma kontakt z niektórymi uczestnikami i wspiera ich, jak tylko może. Katarzyna Dowbor podkreśla, że dużą satysfakcje daje jej to, że ktoś chętnie korzysta z jej rad i życiowego doświadczenia. Ma też żal do władz Polsatu, że nadal nie poznała powodów ich decyzji dotyczącej zmiany gospodyni programu, który tworzyła od podszewki.