Dlaczego Japonki 5-krotnie rzadziej umierają na raka piersi?
Agencja Face it!
Bagatela 10 lok. 31
00-585 Warszawa
j.gniadzik|agencjafaceit.pl| |j.gniadzik|agencjafaceit.pl
+48 510 189 848
https://agencjafaceit.pl/
Problemem choroby włóknisto-torbielowatej piersi jest tzw. hiperplazja, czyli nadmierna ilość tkanki, która rozwija tkankę włóknistą. W niektórych partiach piersi może to potencjalnie doprowadzić do stanów przedrakowych, chociaż podkreśla się, że torbiele tak naprawdę nie są bardzo groźne. Jeśli jednak się tym nie zajmiemy, następnym krokiem może być coś gorszego.
Niestety przyczyny rozwijania się torbieli w piersiach nie są do końca znane. Podejrzewa się, że rolę w ich powstawaniu odgrywają zaburzenia gospodarki hormonalnej, a konkretnie estrogenowo-progesteronowej. Problem jest niedobór jodu. Ten pierwiastek chroni tkanki organizmu przed nadmierną ilością estrogenu, zwłaszcza w piersi. Koncentruje się on głównie w tarczycy, gdzie zamieniany jest na hormony T4, czyli zawierające cztery cząsteczki jodu, które później zamieniają się na T3, przechodząc przez wątrobę, pęcherzyk żółciowy i nerki. Nawet do 30% naszych rezerw jodu jest skoncentrowane w tkance piersi, w szyjce macicy, oczach, żołądku czy gruczołach ślinowych.
Pokarmy zawierające jod to przede wszystkim wodorosty morskie i inne tzw. owoce i warzywa morza
Dlaczego Japonia ma najniższy na świecie wskaźnik umieralności na raka piersi? W Japonii spożywa się najwięcej na świecie wodorostów, w których jest najwięcej jodu. Umiera tam na raka piersi średnio 6,5 na 100000 osób w porównaniu np. ze Stanami Zjednoczonymi, w których śmiertelność z powodu raka piersi wynosi aż 28 na każde 100000 kobiet.
W 2017 r. opublikowano badanie, w którym sprawdzono, jak u karmionych estrogenem myszy z niedoborem jodu rozwijają się cysty, a następnie uzupełniono im jod i u 75% badanych osobników uzyskano korzystny efekt.
Jeśli więc twoje piersi mają tendencję do rozwoju choroby włóknisto-torbielowatej piersi lub pragniesz zapobiec wielu niezrozumiałym dla medycyny zmianom chorobowym w twoim organizmie, upewnij się, że regularnie – najlepiej codziennie – zażywasz jod.
Tekst przygotował Mariusz Budrowski
Mariusz Budrowski to współautor projektu „Odmładzanie na Surowo” – jego aktywność na facebooku obserwuje ponad 400 tys. osób, a kanał na YT subskrybuje prawie 300 tys. oglądających. Mariusz jest witarianinem, autorem bestsellera: „Surowe Zdrowie”, książki kulinarnej: „Na Surowo Przepisy” i książki dla dzieci „Wierszykowo na Surowo”. Dodatkowo jest także pomysłodawcą programów na odchudzanie, festiwalu Witariada, oraz konferencji Surowe Życie. Swoimi działaniami Mariusz chce inspirować Polaków do zmiany ich stylu życia i diety na takie, które przyniosą im zdrowie i poprawią jakość ich codziennego funkcjonowania.

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tylko 7% Polaków wie, co oznacza pierwotna czystość wody
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Dom i ogród

Eliza Gwiazda: Bez chemii naprawdę można wysprzątać mieszkanie na błysk. Wiele rzeczy da się doczyścić na przykład sodą
Influencerka lubi, gdy w jej domu wszystko lśni, i ma swoje sprawdzone metody sprzątania bez używania chemii. Popularne składniki, które można znaleźć w każdej kuchni, takie jak soda, ocet czy kwasek cytrynowy, okazują się bowiem równie skuteczne i wydajne jak detergenty. Eliza Gwiazda zaznacza, że naturalne metody sprzątania i czyszczenia różnych powierzchni są przyjazne dla środowiska oraz bezpieczne dla domowników i zwierząt.
Handel
Piwo bezalkoholowe stanowi już 6,5 proc. sprzedaży browarów. Konsumenci świadomie ograniczają spożycie alkoholu

W 2024 roku polscy konsumenci kupowali ponad 1 mln butelek i puszek piwa 0,0% dziennie. Przez ostatnią dekadę rynek tych piw urósł pod względem wolumenu 10-krotnie. Branża inwestuje w innowacje w segmencie piw bezalkoholowych, wzmacniając nie tylko smak, ale również ich wartości odżywcze. Piwa 0,0% wpisują się w coraz popularniejszy, zwłaszcza wśród młodszego pokolenia, trend NoLo (no alcohol low alcohol), co może okazać się furtką do ograniczenia konsumpcji alkoholu.
Moda
Krzysztof Skórzyński: Lubimy mówić, że dbamy o środowisko i dajemy rzeczom drugie życie. A potem idziemy do galerii i kupujemy nowe ubrania

Z obserwacji dziennikarza wynika, że choć niektóre firmy promują swoje działania i produkty jako ekologiczne, to zdarza się, że rzeczywistość jest zgoła inna. Podobnie jest z osobami z naszego otoczenia. Bywa, że głośno mówią o recyklingu, a jednocześnie ślepo gonią za modą i wciąż kupują nowe ubrania, dodatki czy elementy wyposażenia wnętrz. Krzysztof Skórzyński i Kajra zapewniają jednak, że zależy im na tym, by nie zanieczyszczać środowiska kolejnymi odpadami, dlatego są zwolennikami ponownego wykorzystywania różnych rzeczy.