Komunikaty PR

Dlaczego warto pościć?

2021-03-02  |  10:00
Biuro prasowe
Kontakt
Karina Grygielska
Ramka PR

Regeneruje i oczyszcza organizm, przynosi ulgę dla układu trawiennego, wzmaga produkcję komórek macierzystych, spala tłuszcz – to tylko niektóre z zalet długotrwałego postu. Mariusz Budrowski, twórca projektu „Odmładzanie na Surowo” przekonuje, że warto pójść krok dalej i nawet na kilka dni zapomnieć o jedzeniu, lub przynajmniej zredukować ilość pożywienia do absolutnego minimum.

 W Polsce tradycyjnie, jak co roku obchodzi się czas Wielkiego Postu. Dziś oznacza to tylko parę dni tzw. „postu ścisłego”, który polega na wykluczeniu z diety mięsa oraz na ograniczeniu liczby posiłków. Dawniej w okresie przed Wielkanocą przez trzy dni w tygodniu nie wolno było jeść potraw mięsnych, a w niektórych regionach kraju w te dni wykluczano wszelkie potrawy gorące. Post znany jest w różnych kulturach i religiach, a historia udowadnia, że w życiu człowieka okres postu występował niezwykle często. Mariusz Budrowski, propagator zdrowego odżywiania, wyciąga z tych faktów prosty wniosek: organizm ludzki przystosowany jest  do czasowego niejedzenia, a o korzyściach postu doskonale wiedzieli już nasi przodkowie! Naukowcy także potwierdzają, że już jednodniowe głodówki działają zbawiennie na nasz organizm. Dr Yoshinori Osumi otrzymał w 2016 r. Nagrodę Nobla w dziedzinie medycyny za odkrycie mechanizmów autofagii, czyli „zjadania” przez nasz organizm uszkodzonych fragmentów komórek, a proces ten może zachodzić znacznie intensywniej, gdy nie musimy trawić jedzenia. 

Jak bardzo korzystne jest więc niejedzenie przez kilka dni? 

Nasze ciało ma wtedy dużo czasu, by pozbyć się wszystkiego co szkodliwe – przekonuje Mariusz. Już po 12 h od ostatniego posiłku zaczynamy produkować większe ilości hormonu wzrostu, który umożliwia syntezę białek, przyspiesza wydzielanie glukozy i rozkładnie tkanki tłuszczowej. Następnym procesem, który uruchamia się po 18 h jest wspomniana już autofagia. Poza oczyszczaniem organizmu ze zniszczonych komórek i białek, post pomaga także pozbyć się infekcji i stresu oksydacyjnego oraz przyspiesza regenerację naszego mózgu. Czas bez przetwarzania jedzenia to też dobra wiadomość dla jelit, które mogą się odbudowywać w spokoju i wydalać pozostałości niepotrzebnych składników pożywienia. Najistotniejsze są jednak ketony, które zaczynają wydzielać się po 24 h. Naszej wątrobie kończy się wtedy cukier i rozpoczyna się czerpanie energii z zapasów tłuszczu. Wiele organów zaczyna działać sprawniej, gdy zasilane są ketonami – wyjaśnia Mariusz. Ketony dają tyle energii, że uznawane są np. za legalny doping dla sportowców! Dodatkowo pojawiają się duże ilości antyoksydantów, które drastycznie obniżają ryzyko zachorowania na raka. Prawdziwa walka z nowotworami zaczyna się jednak od trzeciej doby niejedzenia – w szpiku kostnym rośnie wtedy produkcja komórek macierzystych, które mogą zamienić się w dowolną komórkę naszego ciała, przez co odbywa się naturalna naprawa uszkodzonych organów. Ostatnim ważnym etapem jest wzmożona aktywność ludzkiego układu odpornościowego, który po ok. 72 h jest już w stanie znacznie sprawniej niż zazwyczaj walczyć z patogenami, a jednocześnie redukują się stany zapalane o podłożu autoimmunologicznym. 

Jak skutecznie pościć? 

Twórca „Odmładzania na surowo” zapewnia, że poszczenie wcale nie jest trudne – wystarczy się dobrze przygotować, a już sam post nie będzie stanowił wyzwania. Najpierw warto wprowadzić przez kilka dni „czasowe jedzenie”, czyli jeść maksymalnie dwa posiłki dziennie, w ciągu 6 h na dobę, by przyzwyczaić ciało, że nie musi cały czas otrzymywać jedzenia, by się dobrze czuć. Potem na 2-3 dni przed planowanym kilkudniowym postem należy zrobić jednodniową przerwę od jedzenia, która wstępnie oczyści organizm i zapoczątkuje korzystne procesy. Na co dzień warto pić sok z selera naciowego, np. 500 ml z rana – przypomina Mariusz. Taki sok uzupełnia elektrolity i dostarcza wielu korzystnych składników mineralnych, odżywia i działa lepiej niż czysta woda, choć podczas samego postu najlepiej w ogóle się nie nawadniać. Mariusz preferuje post „suchy” i twierdzi, że rezultaty są nawet dwa, trzy razy lepsze, gdy nie wypłukuje się minerałów z organizmu. Jeśli jednak podczas postu będziesz bardzo potrzebować, by coś zjeść lub wypić – sięgnij właśnie po sok z selera naciowego. Pamiętaj też o tym, by po zakończeniu swojego postu, nie rzucać się od razu na duże ilości pożywienia, a już na pewno na nic tłustego i ciężkiego. Zacznij od sałatek, soków warzywnych i owocowych i powoli wracaj do jedzenia. Dodatkowo pomyśl nad zmianą swojej diety na taką, która będzie bogata w warzywa i owoce.

Ciekawostka: fascynującym przykładem radykalnej diety jest historia Angusa Barbieriego. W latach 60. pod opieką lekarzy mężczyźnie udało się przetrwać w dobrym zdrowiu 382 dni bez jedzenia! Barbieri przed eksperymentem ważył ponad 200 kg, a w ponad rok schudł o 125 kg. Przez cały czas zużywał do produkcji energii jedynie zgromadzony tłuszcz, więc organizm zasilany był jedynie ketonami. Dodatkowo poza wodą przyjmował jedynie sole mineralne i witaminy. 

Zacznij zmiany od dziś!  Dowiedz się więcej:  https://www.odmladzanienasurowo.com

Mariusz Budrowski to współautor projektu „Odmładzanie na Surowo” – bloga obserwowanego przez ponad 272 tys. osób na Facebooku, mającego 413 tys. subskrypcji na YT oraz 39 tys. na Instagramie. Jest autorem bestsellera: „Surowe Zdrowie” oraz książki kulinarnej: „Na Surowo Przepisy” i książki dla dzieci „Wierszykowo na Surowo”, a także pomysłodawcą programów na odchudzanie oraz festiwalu Witariada i konferencji Surowe Życie.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Ramka PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Dom i ogród

Farmacja

Innowacyjne leki zmieniają oblicze rzadkich chorób neurologicznych uznawanych dotychczas za nieuleczalne. Tak jest w przypadku rdzeniowego zaniku mięśni

Jeszcze kilka lat temu rokowania w SMA były niekorzystne. Zmieniło je uruchomienie w styczniu 2019 roku modelowego programu lekowego B.102, w którym pacjenci otrzymali pierwszą na świecie terapię – nusinersen. Kolejnym krokiem milowym w walce z chorobą było uruchomienie badań przesiewowych noworodków w kierunku SMA, dzięki którym dzieci otrzymują leczenie, zanim wystąpią pierwsze objawy choroby. We wrześniu 2023 roku udostępnione zostały dwie kolejne terapie zarejestrowane w Europie, co mogło sugerować, że wachlarz możliwości terapeutycznych w Polsce został wyczerpany. Tymczasem Ministerstwo Zdrowia poszło o krok dalej – w kwietniu ubiegłego roku podjęto decyzję o kontynuacji leczenia kobiet z SMA w czasie ciąży pierwszym zarejestrowanym terapeutykiem.

Zdrowie

Doda: Udało mi się całkowicie zwalczyć przyczynę Hashimoto, a nie tylko skutki tej choroby. Nadal będę się dzielić moimi doświadczeniami i nie dam się zastraszyć

Niedawno piosenkarka podzieliła się swoim sposobem na wyleczenie się z hashimoto. Jak podkreśla, kiedy ona sama kilka lat temu usłyszała diagnozę, postanowiła zrobić wszystko, by zatrzymać rozwój przewlekłego zapalenia tarczycy o podłożu autoimmunologicznym. Przede wszystkim zaczęła prowadzić zdrowy styl życia i postawiła na restrykcyjną dietę. Skutecznym antidotum miały się też okazać suplementy. Jej wypowiedź wywołała spore kontrowersje. Lekarze podkreślają bowiem, że całkowite wyleczenie się z tego schorzenia nie jest możliwe, a rozwój choroby mogą powstrzymać wyłącznie leki.