Komunikaty PR

Do grillowania... Gotowi... Start!

2023-05-09  |  11:30
Biuro prasowe
Kontakt
Sylwia Makowska
Orchidea Creative Group

ul. Ruska 51B
50-079 Wrocław
s.makowska|grupaorchidea.pl| |s.makowska|grupaorchidea.pl
517 412 466
https://grupaorchidea.pl/

Wreszcie nadeszła długo oczekiwania wiosna… Dni są cieplejsze, zieleni się wokół, a to zachęca do spędzania czasu na zewnątrz. Można robić to na wiele sposobów, jednym z najbardziej lubianych jest grill w gronie przyjaciół i znajomych. Mamy dla was kilka kulinarnych porad, z którymi warto zapoznać się zanim postanowicie upiec coś na ruszcie.   

 

Co na grilla?

Grillować można prawie wszystko, ale oczywiście są produkty mniej i bardziej popularne. Bez wątpienia najczęściej na ruszcie kładziemy kiełbasy, różne rodzaje mięsa oraz warzywa.

Kiełbasa

To idealna wędlina na grilla. Nie każdy jej rodzaj pieczemy jednak w ten sam sposób. Te wędzone po prostu kładziemy na ruszcie, wcześniej delikatnie nacinając. Trochę inaczej powinniśmy postąpić z kiełbasami surowymi (np. białą) – przed pieczeniem dobrze jest sparzyć je przez 5-10 minut we wrzątku.

- Nie kupujmy na grilla kiełbas bardzo tłustych i bardzo chudych – mówi Anna Burak z firmy Dobrowolscy.  - Te pierwsze pękają, gdy wypływa z nich tłuszcz, te drugie natomiast łatwo wysychają. Typowym wyborem są kiełbasy śląska i podwawelska. Miłośnikom delikatnego smaku polecamy Kiełbaski białe lub Kiełbaski z piersi kurczaka marki Dobrowolscy. Wyrazisty aromat uzyskamy, przyrządzając na ruszcie produkty wędzone na drewnie bukowym z linii Tradycyjnie Wędzone, np. Kiełbasę głogowską czy Paluszki wadowickie z szynki.

Kiełbasy można piec bezpośrednio na ruszcie, ale korzystniej ułożyć je na aluminiowej tackach – nie będą spalone, a tłuszcz nie będzie skapywał do ognia. Przygotowując porcje, pamiętajmy o tym, aby miały podobną wielkość, dzięki czemu upieką się mniej więcej w tym samym czasie. Smak grillowanej kiełbasy doskonale poprawiają też marynaty (np. piwna z czosnkiem, ziarnami pieprzu i jałowca), glazury i pasty (np. z musztardy, soli i przypraw). Można nimi natrzeć wędlinę, a stanie się bardziej aromatyczna i chrupiąca. Doskonałym pomysłem jest też owinięcie kiełbasy plasterkami bekonu.

Mięso

Przygotowując na grillu mięso, przede wszystkim powinniśmy pamiętać o właściwej, odpowiednio wysokiej temperaturze. Befsztyki, szaszłyki, polędwiczki, kotlety i żeberka pieczemy nad gorącym żarem, układając je blisko środka grilla. Dopiero kiedy się przypieką, przesuwamy je na obrzeża, gdzie temperatura jest niższa. Najdłużej piecze się żeberka – na duże kawałki trzeba przeznaczyć nawet godzinę. Plastry polędwicy i niezbyt duże kotlety potrzebują ok. 6-8 minut z każdej strony, a szaszłyki 5-7 minut. Szacunkowe temperatury pieczenia to w przypadku drobiu 70-74oC, w przypadku wołowiny 55-63oC, a wieprzowiny ok. 63oC. Do grillowania nie używamy mrożonego mięsa. Dla nadania pięknego zapachu, można rzucić do paleniska świeże zioła np. rozmaryn, tymianek, lawendę, jałowiec, szałwię, korę cynamonu czy skorupy orzechów.

- Jeżeli nie mamy czasu na wcześniejsze przygotowanie mięsa, możemy skorzystać z oferty dań gotowych, które również możemy upiec na grillu – mówi Anna Burak z firmy Dobrowolscy. – Wykorzystując Klopsiki mięsne, Hamburgery mięsne, Roladki mięsne kebab lub Roladki mięsne z serem i pieczarkami marki Dobrowolscy, w kilka chwil przygotujemy na świeżym powietrzu smaczny i sycący posiłek. Wystarczy dobrać do nich ulubione dodatki.

Warzywa

Jeżeli chcemy zjeść smaczne grillowane warzywa warto je najpierw zamarynować, wtedy uzyskają lepszy aromat. Marynatę możemy przygotować z 2 ząbków czosnku, soku z cytryny, 3 łyżek posiekanych ziół (rozmaryn, natka pietruszki, oregano), 4 łyżek oliwy i szczypty pieprzu. Do zrobienia marynaty nie wykorzystujemy soli, ponieważ wtedy warzywa puszczą sok, co jest niekorzystne przy pieczeniu. W marynacie powinny postać ok. 30 minut w warunkach pokojowych, a w lodówce 2 godziny.

Niektóre warzywa przed grillowaniem dobrze jest obgotować – ziemniaki, marchew i kolby kukurydzy ok. 8-10 minut, a seler i czosnek 5-8 minut. Następnie pieczemy je 5-8 minut. Należy pamiętać, że czas przygotowywania surowych warzyw na grillu jest różny, np. papryka jest dobra, gdy ma prawie czarną skórkę, a czosnek ma kolor złotawy. Grillowanie warzyw powinno rozpoczynać się w wysokiej temperaturze na środku grilla, ponieważ zapobiega to zarówno wydostawaniu się soków, jak i wysychaniu.

Szaszłyki

Sprawdzonym i wygodnym sposobem przyrządzenia dań na grillu są szaszłyki, ponieważ dają możliwość stworzenia różnorodnego dania. Sprawdzą się w nich zarówno kawałki kiełbasy, mięsa, warzyw, a nawet tofu.

- Jeśli do szaszłyków będziemy wykorzystywać drewniane patyczki, powinniśmy namoczyć je najpierw w wodzie przez 25 minut, żeby to aby nie zapaliły się w czasie pieczenia  – mówi Anna Burak. - Wygodnym rozwiązaniem jest też nadziewanie szaszłyka na dwa równoległe patyczki, bo dzięki temu łatwiej się go obraca.


Dobrowolscy to rodzinny zakład mięsny założony w 1990 roku przez Stanisława Dobrowolskiego i jego syna Adama, zlokalizowany w Wadowicach Górnych. Specjalizuje się w produkcji wysokiej jakości wędlin i dań gotowych zgodnie z mottem
„Łączymy smakiem pokolenia”. Do produkcji wykorzystuje mięso pozyskiwane z tradycyjnego chowu. Od początku współpracuje z lokalnymi hodowcami, co łączy z dbałością o środowisko naturalne. Jest firmą ze 100% polskim kapitałem, która uzyskała liczne nagrody i wyróżnienia, m.in. Podkarpacką Nagrodę Gospodarczą i certyfikaty „Przedsiębiorstwo Fair Play” oraz „Solidna Firma”. www.dobrowolscy.pl

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Orchidea Creative Group
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Maciej Pertkiewicz: Kasia Dowbor na planie programu interesowała się remontami i była dociekliwa. Niczego nie udawała tylko na potrzeby zdjęć

Architekt niezwykle miło wspomina współpracę z Katarzyną Dowbor przy realizacji programu „Nasz nowy dom”. I mimo że nie jest już ona gospodynią tego formatu, to nadal utrzymują ze sobą kontakt, wymieniają się doświadczeniami i mają wiele wspólnych tematów do rozmów. Maciej Pertkiewicz zaznacza, że na planie zdjęciowym prezenterka nie przyglądała się kolejnym etapom remontów z założonymi rękami, ale brała w nich czynny udział, by jak najwięcej się nauczyć. Nie bała się żadnej pracy, pomagała zrywać tynki, malować ściany czy też montować poszczególne elementy wyposażenia.

Konsument

Australijscy rodzice zaniepokojeni kierowanymi do dzieci reklamami niezdrowej żywności. Duże poparcie społeczne dla ich ograniczenia

Blisko 90 proc. rodziców i opiekunów w Australii wyraża zaniepokojenie nadmierną ekspozycją dzieci na reklamy niezdrowej żywności – wynika z badania naukowców z Deakin University w Australii. Dlatego chcą jego ograniczenia w różnych mediach i środowiskach. Zdaniem badaczy poparcie społeczne dla regulacji dotyczących marketingu niezdrowej żywności jest czynnikiem warunkującym ich wprowadzenie przez decydentów.

Gwiazdy

Mateusz Banasiuk: Dużo czytam swojemu synowi, bo kiedyś mój tata też mi czytał. Lektury lepiej wpływają na jego wyobraźnię i wyciszenie niż oglądanie bajek

Aktor zaznacza, że kultywuje rodzinną tradycję i z przyjemnością czyta swojemu synkowi. Przed laty bowiem jego tata zachęcał go do lektury, a teraz on pokazuje 7,5-letniemu Henrykowi, jaką wartość mają książki. Mateusz Banasiuk wspiera kampanię #TataTeżCzyta i zachęca też do tego, by rozwijać wyobraźnię dzieci nie tylko poprzez śledzenie historii opowiedzianych w bajkach, ale również tworząc własne opowieści. W jego rodzinie dużą popularnością cieszy się motyw pod hasłem „Chłopczyk i gruchocik”.