Dobra, bo polska – kiełbasa, królowa smacznych i pożywnych dań

Magdalena Mikołajczak
more communications agency
Katowicka 4/9
03-932 Warszawa
magdalena.mikolajczak|more-ca.com| |magdalena.mikolajczak|more-ca.com
505165355
more-ca.com
Biała, parzona, wędzona. Serwowana jako samodzielne danie lub jako dodatek, wzbogacający smak potraw. Tradycyjna, polska kiełbasa, nie ma sobie równych. Kto próbował zagranicznej wersji tego produktu wie, że nic nie jest w stanie zastąpić bogactwa smaku i aromatu kiełbasy przygotowanej według rodzimych receptur. Sprawdźcie, jakie pyszności można stworzyć z tym prostym i często niedocenianym składnikiem polskiej kuchni.
Kiełbasa to prosty, a jednocześnie smaczny i pożywny składnik, który warto docenić w naszym menu, zwłaszcza w chłodniejsze dni. Zaspokoi głód, zapewniając jednocześnie energię na dłużej. Można zwyczajnie pokroić ją na kanapkę, podpiec, usmażyć lub spróbować przygotować pyszne potrawy z kiełbasą w roli głównej. Podpowiadamy, jak z jej najbardziej popularnych rodzajów, stworzyć dania, które zaspokoją gusta każdego smakosza polskiej kuchni.
Fajerczak z farszem z kiełbasą i pieczarkami
Składniki:
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki
- płaska łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki sody
- 125 ml zsiadłego mleka
Składniki na farsz:
- 300 g kiełbasy śląskiej spec (np. od JBB Bałdyga)
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- łyżka smalcu
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki zagniatamy na jednolite ciasto, zostawiamy pod przykryciem na jakiś czas. Ciasto przekładamy na stolnicę, kroimy na kawałki i rozwałkowujemy na mniejsze placuszki. Smażymy na suchej patelni na wolnym ogniu z obu stron. Kiełbasę kroimy w plastry, pieczarki na ćwiartki i cebulę w pióra. Podsmażamy wszystko na smalcu, aż do zrumienienia. Gotowe fajerczaki podajemy
z przygotowanym farszem.
Zalewajka
Składniki:
- 1,5 l wody
- 500 ml zakwasu na żurek
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- 300-350 g kiełbasy swojskiej (np. od JBB Bałdyga)
- 150 g boczku z beczki #JBB
- 5 suszonych podgrzybków
- 1 duża cebula
- 4 duże ząbki czosnku
- 4 ziemniaki
- 2 średnie marchewki
- 1 mała pietruszka
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1 łyżka oleju
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek podsmaż w garnku na oleju. Następnie dodaj wodę, liście laurowe, ziele angielskie, majeranek oraz grzyby. Doprowadź do wrzenia. Po zagotowaniu dodaj pokrojone w niewielką kostkę ziemniaki, marchewki i pietruszkę. Dopraw solą, pieprzem i gotuj przez 15 minut. Do wywaru wrzuć pokrojoną w półplasterki kiełbasę oraz drobno pokrojony boczek. Gotuj kolejne 15 minut. Na koniec połącz zupę ze śmietaną i doprowadź całość do wrzenia. Spróbuj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Pajda ze smażoną kiełbasą
Składniki:
- kiełbasa swojska (np. od JBB Bałdyga)
- 2 cebule
- kilka ogórków konserwowych
- smalec do smażenia
- szczypiorek
- ulubione pieczywo
Sposób przygotowania:
Kiełbasę pokrój w talarki. Cebulę pokrój w piórka. Na smalcu podsmaż kiełbasę, po chwili dodaj do tego cebulę. Smaż kilka minut. Na pieczywie ułóż smażoną kiełbasą z cebulą. Na to ułóż plasterki ogórka i szczypiorek.

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Ostatnio bardziej koncentrowałam się na aktorskim rozwoju w teatrze. Teraz znowu zawołała mnie telewizja i jest to czas fajnego odświeżenia
Tancerka robi sobie przerwę od teatralnej sceny i cieszy się, że teraz będzie jej więcej w telewizji. Ostatnie tygodnie spędza przede wszystkim na planie produkcji realizowanych dla Polsatu. Swoich sił próbuje między innymi w 22. edycji programu „Twoja twarz brzmi znajomo”. Będzie ją można oglądać również w nowych odcinkach serialu „Przyjaciółki”. Edyta Herbuś zaznacza jednak, że niezależnie od tego, jak bardzo jest zajęta, zawsze znajdzie chwilę, by potańczyć czy stworzyć spontaniczny układ choreograficzny.
Edukacja
Zaspokajanie potrzeb behawioralnych kota pomaga w budowaniu z nim pozytywnych relacji. Kluczem jest poznanie jego typu osobowości

Dobrostan kotów w dużej mierze zależy od właściwej opieki. Niezwykle istotne jest zaspokajanie ich potrzeb behawioralnych, wśród których ważne jest poczucie bezpieczeństwa, ale również m.in. prawidłowa dieta czy też instynkt łowiecki. Dla opiekunów pomocne w tym może być poznanie typu osobowości swojego kota. Już 7 sierpnia 2025 roku w specjalnej strefie WHISKAS przed wejściem do centrum handlowego Westfield Arkadia w Warszawie każdy będzie mógł wziąć udział w specjalnym Quizie Osobowości Kota i spotkaniu z behawiorystą.
Media
Tomasz Jacyków: W tym sezonie w Polsacie jest dużo „spadochroniarzy” z innych stacji. Ja nie oglądam telewizji w ogóle

Co prawda stylista zaznacza, że nie ogląda telewizji, ale pojawił się na prezentacji jesiennej ramówki Polsatu. To dla niego okazja, by nie tylko samemu się pokazać na ściance w nietuzinkowym stroju, ale także podejrzeć, co pozostali postanowili na siebie założyć. Tomasz Jacyków zauważa też, że do stacji dołączyły niedawno nazwiska wcześniej kojarzone z innymi kanałami, jest więc ciekawy, jakie będą efekty tej współpracy.