Dobry wybór to sztuka - 5 wskazówek żywieniowych
Niektórzy z nas najchętniej wskoczyliby pod gruby koc i zostali pod nim do wiosny. Jednak to nie jedyny sposób na lepsze samopoczucie w kapryśne dni. Dietetyk Maczfit podpowiada, jak zadbać o dobry nastrój i na jakie rozwiązania się zdecydować, by dostarczyć ciału potrzebną energię.
Jesień dla wielu z nas oznacza spadek formy i obniżoną odporność. Co zrobić, aby nie wpaść w sezonową chandrę? Nie mamy wpływu na pogodę za oknem, ale mamy wpływ na to, jak o siebie zadbamy. Moją tajną bronią jest smaczna i bogata w witaminy dieta. O czym jeszcze warto pamiętać w tym sezonie? Na czym się skupić, by poczuć się lepiej fizycznie i psychicznie, wyjaśnia Paula Frończuk – dietetyk Maczfit.
1. Suplementacja witaminą D
Okres jesienno-zimowy w Polsce to czas, gdy liczba słonecznych dni zdecydowanie maleje, dlatego warto zadbać o suplementację witaminą D. Odpowiednia dawka tej witaminy nie tylko wzmocni nasze kości, ale wesprze budowanie układu odpornościowego i zmniejszy podatność na infekcje. Jak to zrobić? Można wybrać się do apteki lub… do sklepu rybnego, ponieważ ryby są również świetnym jej źródłem.
2. Produkty wspierające odporność
Warzywa oraz owoce bogate w witaminę C, A oraz beta-karoten to klucz do zdrowia w tym okresie. Dlatego starajmy się zwracać uwagę na to, co jemy i dodajmy do naszego jadłospisu paprykę, natkę pietruszki, brokuły, kalafiory, a także jabłka, porzeczki i kiwi. Teraz zaczyna się sezon na cytrusy! Pomarańcze, mandarynki i cytryny będą również świetnym źródłem witaminy C.
3. Produkty sezonowe w jadłospisie
Idzie jesień, plony niesie… I owszem, ta pora roku również przynosi nam smaczne i zdrowe dary w postaci owoców i warzyw. Sezonowość w kuchni jest bardzo ważna, ponieważ mamy pewność, że spożywane produkty są smaczniejsze i bogatsze w wartościowe witaminy i mikroelementy. Dlatego warto włączyć do swojego jadłospisu jabłka, gruszki, śliwki, żurawinę, a na obiad przygotować must have sezonu – zupę krem z dyni, kalafiora albo buraka, które często możesz znaleźć w menu Maczfit.
4. Posiłki comfort food
Za oknem zimno i plucha, dlatego sięgamy coraz chętniej po posiłki comfort food. Poprawiają samopoczucie, są pełne witamin i składników mineralnych, rozgrzewają, kuszą aromatem, są po prostu pyszne! Spróbuj jesiennej tarty z jabłkiem i gruszką pod cynamonową kruszonką, rozgrzewającego curry z warzywami korzeniowymi, dahlu z soczewicą i mleczkiem kokosowym czy aromatycznych naparów i gorących herbatek z dodatkiem imbiru, cynamonu, suszonych jabłek.
5. Postaw na kakao i czekoladę
Jesień to czas, który wielu z nas kojarzy się z „jesienną chandrą”. Dlatego warto wesprzeć swoje zdrowie psychiczne i zadbać o poziom endorfin. Produkty, które poprawią samopoczucie, a także mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia depresji to np. kakao i czekolada.
Jeżeli chcesz zadbać o swoją odporność i dobry nastrój podczas jesiennych dni, możesz też skorzystać z wygodnego rozwiązania i zdecydować się na posiłki od Maczfit. To 10 Gotowych diet i 3 diety z Wyborem Menu. Do tego odejmujesz i dodajesz dania wedle swojego uznania oraz elastycznie zmieniasz datę i miejsce dostaw.
***
O firmie Maczfit: Założony w 2015 roku Maczfit jest liderem cateringu dietetycznego w Polsce. Dostarcza pełnowartościowe i zbilansowane posiłki konsumentom do blisko 3000 lokalizacji na terenie całego kraju. Firma oferuje 10 gotowych diet, ale także 3 warianty Diet z Wyborem Menu, w ramach których klienci decydują się na 5 z nawet 40 dostępnych dziennie posiłków. Wśród profesjonalnych jadłospisów znajdziemy m.in. diety dla osób z chorobą Hashimoto, wegetarian, wegan, diabetyków oraz klientów nietolerujących laktozy. O oferowanej jakości marki świadczą liczne certyfikaty i nagrody m.in.: Zdrowa Marka Roku 2023, Super Marka 2023 czy Konsumencki Lider Jakości 2023. Więcej o działaniach marki na stronie www.maczfit.pl/ oraz blogu Maczfit https://www.maczfit.pl/blog/.
Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach
Polscy konsumenci zainteresowani mlekiem A2A2
Wakacyjne odchudzanie - jak utrzymać motywację podczas zrzucania kilogramów?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Teatr
Mateusz Banasiuk: Podczas studiów uczyliśmy się żonglerki maczugami i popisów cyrkowych. Te umiejętności przydały mi się w zawodzie aktora
W pracy zawodowej kolejny raz przydały się Mateuszowi Banasiukowi umiejętności zdobyte w szkole aktorskiej. W spektaklu „Wypiór” wystawianym na scenie Teatru IMKA odtwórca roli Łukasza udowodnił, że potrafi perfekcyjnie żonglować, wzbudzając podziw widowni. W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle artysta zdradza, że podczas studiów nauczył się jeszcze kilku innych sztuczek cyrkowych.
Ochrona środowiska
Rośnie liczba producentów ekologicznych zarówno w Polsce, jak i innych krajach Unii. Wciąż jednak jest to ułamek produkcji rolnej
Rolnictwo i hodowla zwierząt to jedna z głównych przyczyn wycinki lasów na świecie, utraty bioróżnorodności i największy emitent metanu. Sektor ten pochłania ogromne zasoby wody i odpowiada w dużym stopniu za zanieczyszczenie gleby. Ekspansja rolnictwa przyczynia się więc do zmian klimatu, a jednocześnie sektor boleśnie odczuwa ich skutki, co odbija się na produkcji rolnej. Zdaniem naukowców transformacja ekologiczna rolnictwa jest dziś koniecznością w walce z postępującymi niekorzystnymi zmianami klimatycznymi.
Ochrona środowiska
Radykalne formy protestów klimatycznych mogą mieć wpływ na spadek poparcia społecznego dla działań na rzecz klimatu. Najmniej akceptowalne blokady dróg czy niszczenie obrazów
Aktywiści klimatyczni coraz częściej wykorzystują pokojowe nieposłuszeństwo obywatelskie, aby podnieść ekologiczną świadomość społeczeństwa. Badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu George’a Masona wykazały, że niektóre z ich działań, jak np. marsze i protesty okupacyjne, są postrzegane jako bardziej akceptowalne niż na przykład blokady dróg czy niszczenie obrazów. To sugeruje, że forma protestu może więc wpłynąć na to, jak bardzo ludzie popierają postulaty głoszone przez protestujących, ale wymaga to dalszych badań.