Komunikaty PR

Dobry wybór to sztuka - 5 wskazówek żywieniowych

2023-10-17  |  16:09
Biuro prasowe

Niektórzy z nas najchętniej wskoczyliby pod gruby koc i zostali pod nim do wiosny. Jednak to nie jedyny sposób na lepsze samopoczucie w kapryśne dni. Dietetyk Maczfit podpowiada, jak zadbać o dobry nastrój i na jakie rozwiązania się zdecydować, by dostarczyć ciału potrzebną energię.

Jesień dla wielu z nas oznacza spadek formy i obniżoną odporność. Co zrobić, aby nie wpaść w sezonową chandrę? Nie mamy wpływu na pogodę za oknem, ale mamy wpływ na to, jak o siebie zadbamy. Moją tajną bronią jest smaczna i bogata w witaminy dieta. O czym jeszcze warto pamiętać w tym sezonie? Na czym się skupić, by poczuć się lepiej fizycznie i psychicznie, wyjaśnia Paula Frończuk – dietetyk Maczfit.

1. Suplementacja witaminą D

Okres jesienno-zimowy w Polsce to czas, gdy liczba słonecznych dni zdecydowanie maleje, dlatego warto zadbać o suplementację witaminą D. Odpowiednia dawka tej witaminy nie tylko wzmocni nasze kości, ale wesprze budowanie układu odpornościowego i zmniejszy podatność na infekcje. Jak to zrobić? Można wybrać się do apteki lub… do sklepu rybnego, ponieważ ryby są również świetnym jej źródłem.

2. Produkty wspierające odporność

Warzywa oraz owoce bogate w witaminę C, A oraz beta-karoten to klucz do zdrowia w tym okresie. Dlatego starajmy się zwracać uwagę na to, co jemy i dodajmy do naszego jadłospisu paprykę, natkę pietruszki, brokuły, kalafiory, a także jabłka, porzeczki i kiwi. Teraz zaczyna się sezon na cytrusy! Pomarańcze, mandarynki i cytryny będą również świetnym źródłem witaminy C.

3. Produkty sezonowe w jadłospisie

Idzie jesień, plony niesie… I owszem, ta pora roku również przynosi nam smaczne i zdrowe dary w postaci owoców i warzyw. Sezonowość w kuchni jest bardzo ważna, ponieważ mamy pewność, że spożywane produkty są smaczniejsze i bogatsze w wartościowe witaminy i mikroelementy. Dlatego warto włączyć do swojego jadłospisu jabłka, gruszki, śliwki, żurawinę, a na obiad przygotować must have sezonu – zupę krem z dyni, kalafiora albo buraka, które często możesz znaleźć w menu Maczfit.

4. Posiłki comfort food

Za oknem zimno i plucha, dlatego sięgamy coraz chętniej po posiłki comfort food. Poprawiają samopoczucie, są pełne witamin i składników mineralnych, rozgrzewają, kuszą aromatem, są po prostu pyszne! Spróbuj jesiennej tarty z jabłkiem i gruszką pod cynamonową kruszonką, rozgrzewającego curry z warzywami korzeniowymi, dahlu z soczewicą i mleczkiem kokosowym czy aromatycznych naparów i gorących herbatek z dodatkiem imbiru, cynamonu, suszonych jabłek.

5. Postaw na kakao i czekoladę

Jesień to czas, który wielu z nas kojarzy się z „jesienną chandrą”. Dlatego warto wesprzeć swoje zdrowie psychiczne i zadbać o poziom endorfin. Produkty, które poprawią samopoczucie, a także mogą zmniejszyć ryzyko wystąpienia depresji to np. kakao i czekolada.

Jeżeli chcesz zadbać o swoją odporność i dobry nastrój podczas jesiennych dni, możesz też skorzystać z wygodnego rozwiązania i zdecydować się na posiłki od Maczfit. To 10 Gotowych diet i 3 diety z Wyborem Menu. Do tego odejmujesz i dodajesz dania wedle swojego uznania oraz elastycznie zmieniasz datę i miejsce dostaw.

***

O firmie Maczfit: Założony w 2015 roku Maczfit jest liderem cateringu dietetycznego w Polsce. Dostarcza pełnowartościowe i zbilansowane posiłki konsumentom do blisko 3000 lokalizacji na terenie całego kraju. Firma oferuje 10 gotowych diet, ale także 3 warianty Diet z Wyborem Menu, w ramach których klienci decydują się na 5 z nawet 40 dostępnych dziennie posiłków. Wśród profesjonalnych jadłospisów znajdziemy m.in. diety dla osób z chorobą Hashimoto, wegetarian, wegan, diabetyków oraz klientów nietolerujących laktozy. O oferowanej jakości marki świadczą liczne certyfikaty i nagrody m.in.: Zdrowa Marka Roku 2023, Super Marka 2023 czy Konsumencki Lider Jakości 2023. Więcej o działaniach marki na stronie www.maczfit.pl/ oraz blogu Maczfit https://www.maczfit.pl/blog/.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Muzyka

Trwający Festiwal Mozartowski przyciąga tłumy melomanów. To jedno z najważniejszych wydarzeń w stolicy

Artystka zaznacza, że za sprawą Warszawskiej Opery Kameralnej jeszcze przez dwa tygodnie Warszawa będzie rozbrzmiewać Mozartem. Kolejna edycja festiwalu poświęconego temu wybitnemu kompozytorowi zajmuje ważne miejsce w kulturalnym kalendarzu stolicy i przyciąga tłumy melomanów. A przed nimi jeszcze sporo atrakcji. Alicja Węgorzewska szczególnie zaprasza na dwie premiery, jedną skierowaną do młodych odbiorców, drugą – dedykowaną koneserom. Niezwykle ciekawie zapowiada się także nowy sezon artystyczny w WOK-u. Twórcy już pracują nad kolejnymi spektaklami i nagrywają nowe płyty.

Muzyka

Mietek Szcześniak: Gdybym chciał zbudować karierę, tobym ją budował. Nigdy o tym nie myślałem, zawsze po prostu chciałem muzykować

Wokalista zaznacza, że płyta „Brothers”, którą nagrał z czarnoskórym chórem, to efekt jego amerykańskiej przygody. Nie planuje robić kariery za granicą, ale z entuzjazmem przyjął propozycję współpracy z ludźmi, którzy tak jak on kochają śpiewać i muzykować. Krążek utrzymany jest w klimacie starego rhytmnbluesa, gospelu i soulu. Producentem jest H.B. Barnum, który przez trzy dekady był kierownikiem muzycznym Arethy Franklin i produkował albumy Franka Sinatry.

Farmacja

Konieczna większa edukacja na temat dbania o zdrowie i dostępnych leków. To kluczowe dla rozwoju samoleczenia

Osoba o niskim poziomie świadomości zdrowotnej zapłaci ostatecznie za opiekę medyczną trzy razy tyle, ile osoba, która wie na ten temat więcej – wskazuje Jonathan Workman z AESGP. Świadomość to ważny element samoleczenia, czyli samodzielnego dbania o zdrowie i zajmowania się drobnymi dolegliwościami, które pełni coraz istotniejszą funkcję w przeciążonym systemie ochrony zdrowia. Dlatego eksperci wskazują na konieczność prowadzenia szeroko zakrojonych kampanii zdrowotnych, a w działania edukacyjne powinny się włączyć zarówno firmy farmaceutyczne, personel medyczny, jak i rząd.