Komunikaty PR

Domowa kostka rosołowa - to prostsze niż myślisz!

2022-11-08  |  10:00
Biuro prasowe
Kontakt
Lech Sapieha
Krystalpoint

Nowoursynowska
02-776 Warszawa
lech|krystalpoint.pl| |lech|krystalpoint.pl
501 209 530
www.krystalpoint.pl

Jesień to idealna pora na ciepłe rozgrzewające zupy na bazie własnoręcznie przyrządzonego wywaru. Domowy rosół drobiowo-wołowy, to nie tylko znak rozpoznawczy naszej kuchni, ale świetny sposób na jesienną słotę i niepogodę. Esencjonalny wywar z jesiennych warzyw i mięsa stanowi także bazę do rozmaitych zup czy sosów. Jak można zachować smaki jesieni? Otóż rozwiązaniem jest zamknięcie ich w postaci domowej kostki rosołowej przygotowanej na bazie ekologicznych warzyw i mięsa.

Dostępne w sklepach kostki rosołowe, mimo pozornych zalet nie stanowią wartościowego i odżywczego produktu – wręcz przeciwnie. Ich główny skład to sól, tłuszcz palmowy czy wzmacniacze smaku. Samego mięsa nie uświadczymy tam powyżej jednego procenta! Na szczęście samemu możemy szybko i łatwo przygotować ekologiczną wersję kostki czy pasty rosołowej, która na długie miesiące zamknie smaki jesieni w poręcznej i łatwo dostępnej postaci. Jak to zrobić?

Esencja domowej kostki rosołowej płynie z prostych składników – warzyw i ziół oraz mięsa. Te pierwsze takie jak marchew, pietruszka, seler czy cebula doskonale współgrają z ziołami takimi jak lubczyk, ziele angielskie czy liść laurowy. Rodzaj mięsa, jakiego użyjesz, jest dowolny, poczynając od wieprzowiny, wołowiny, indyka czy kurczaka. Ważne, aby do przygotowania domowej bazy do zup i sosów użyć ekologicznych składników. Zioła i warzywa ze znakiem PL EKO czy BIO można już spotkać w popularnych sieciach handlowych. Są nieco droższe, ale warto dołożyć trochę do produktów wolnych od chemii, pochodzących ze zrównoważonych upraw. Z dostępnością dobrego mięsa,  może być nieco trudniej. Tu warto rozejrzeć się za ekologicznym mięsem w Internecie. Głęboko mrożone ekologiczne mięso, dostarczane na przykład przez Mięsną Paczkę, to świetny wybór dla tych, którzy szukają certyfikowanego ekologicznego mięsa bez azotynów i innych chemicznych dodatków. Mając wszystkie ekologiczne składniki, możemy przystąpić do działania.

Zaczynamy od klasyki gatunku, czyli kostki drobiowo-wołowej. Podstawą oprócz mięsa będą zioła, tu można dowolnie dobierać je według preferencji. Liście laurowe, ziele angielskie, kolendrę czy ziarna pieprzu warto rozdrobnić w moździerzu lub po prostu w malakserze. Już nasze babcie doskonale wiedziały, że tajemnicą rosołu oprócz lubczyku jest także palona cebula. Tę warto obrać i pokroić na grube plastry i każdy z nich z obu stron zrumienić na suchej patelni. Lubczyk, jeżeli masz suszony, dodaj do pozostałych ziół, a świeży możesz drobno posiekać i dodać wraz z pietruszką do duszenia. Warzywa takie jak marchew, korzeń pietruszki czy seler zetrzyj na tarce. Ekologiczne mięso, opraw z kości i  najlepiej dwukrotnie przepuścić przez maszynkę, na coraz drobniejszych sitach. Wszystkie składniki wrzuć do garnka i dodaj wodę tak, aby zakrywała ona wszystkie składniki. Nie żałuj soli. Zagotuj całość pod przykryciem, a potem odkryj i cały czas mieszając, podgrzewaj ok. 40-50 minut do uzyskania gęstej konsystencji. Na końcu wszystko zblenduj.

Jak przechowywać gotową pastę? Można zrobić to na kilka sposobów. Najprostszy to słoiki, które także możesz pasteryzować. Tak przechowywane wytrzymają kilka miesięcy. Bez pasteryzacji możesz umieścić je w lodówce, tam także pasta będzie długo świeża. Mrożenie zawsze jest dobrym pomysłem. Tu możesz wykorzystać formę z kostek do lodu lub worek strunowy. Ta druga opcja zajmuje mniej miejsca, a zaznaczając swoistą kratkę przed zamrożeniem masy na płasko rozłożonym worku wraz z pastą rosołową, możesz wydzielić z niej kostki, które później możesz łatwo odłamać. Teraz masz zawsze pod ręką ekologiczną esencję do zup czy sosów. Smacznego!


Składniki na kostkę:

  • 2-3 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 10 ziaren kolendry,
  • 10 ziaren czarnego pieprzu,
  • dwie duże cebule,
  • ½ małego korzenia selera,
  • trzy duże marchewki,
  • dwa duże korzenie pietruszki,
  • pęczek natki pietruszki,
  • pęczek świeżego lubczyku,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 430g szpondra wołowego,
  • 350g mięsa z podudzi kurczaka,
  • 250g soli morskiej.
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Krystalpoint
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Zdrowie

Katarzyna Dowbor: Jak najszybciej muszę się zaszczepić przeciw kleszczowemu zapaleniu mózgu. Do tej pory zabezpieczałam przed tymi pasożytami tylko moje zwierzęta

Prezenterka przyznaje, że do tej pory nie zdawała sobie sprawy, że kleszczowe zapalenie mózgu to taka podstępna i groźna choroba. Jest ona wywoływana przez wirusa, który dostaje się do naszego organizmu w wyniku ukłucia przez kleszcza. Dlatego tak ważne jest, by przed tymi pajęczakami zabezpieczać nie tylko naszych pupili, ale także siebie. Katarzyna Dowbor już umówiła się na przyjęcie odpowiedniej szczepionki. Z danych opracowanych przez Ośrodek Badań Socjomedycznych Instytutu Stosowanych Nauk Społecznych UW wynika, że na taki krok decyduje się zaledwie co dziesiąty Polak.

Moda

Julia Kamińska: Założyłam sobie, że w tym roku nie będę kupować żadnych nowych ubrań. Z sukcesem sprzedaję też swoje rzeczy na popularnej platformie

Aktorka chętnie podjęła wyzwanie „no-buy 2025” i jak zapewnia, w tym roku nie zamierza kupować żadnych nowych ubrań. Poza tym systematycznie „wietrzy” swoją szafę i te rzeczy, które już nie są jej potrzebne, sprzedaje przez internet albo oddaje znajomym. Julia Kamińska zaznacza też, że kompletując stylizację na czerwony dywan, stara się nie wydawać pieniędzy na nowe ubrania. Najpierw zagląda do garderoby, by znaleźć w niej coś, co można ponownie wykorzystać.

Infrastruktura

Mazowsze turystycznie radzi sobie lepiej niż przed pandemią. Odwiedzających przyciąga już nie tylko Warszawa

Województwo mazowieckie jest liderem pod względem liczby turystów. W ubiegłym roku odwiedziło je prawie 7 mln gości. I choć lokomotywą ruchu turystycznego pozostaje Warszawa, to coraz więcej osób wybiera zwiedzanie regionu w wolniejszym tempie niż w stolicy i bliżej natury. Mazowsze od lat postrzegane było jako idealny kierunek na mikrowyprawę, ale teraz przybywa osób, które chcą się tu zatrzymać na dłużej niż 1–2 dni.