Domowe grillowanie, czyli smaczne kąski na talerzu
Symetria PR
Kozia 26a
30-733 Kraków
kontakt|symetriapr.com| |kontakt|symetriapr.com
506 436 176
www.facebook.com/symetriapr
Zbliżająca się majówka to czas spotkań ze znajomymi i rodziną. W tym roku nie tylko spotkania, ale i grillowanie na świeżym powietrzu zostały ograniczone. Na szczęście pozostają pewne rozwiązania, z których warto skorzystać w tym szczególnym momencie.
Kojarzące się z majówką i plenerem pyszności można przygotować także w domu. Wystarczy mieć patelnię grillową. Z pewnością przyda się ona nie tylko w maju, ale także w letnie i deszczowe dni. Co powinniśmy wiedzieć o tym sprzęcie?
Jak na grillu
Nauka prawidłowego używania patelni grillowej wymaga trochę czasu, jednak zdecydowanie warto go poświęcić, aby zyskać wyśmienite potrawy. Na co koniecznie musimy zwrócić uwagę, wybierając odpowiedni model?
- Kompletując sprzęt do grillowania, pamiętajmy o kilku elementach. Przede wszystkim znajdujące się na dnie patelni grillowej wypustki powinny być wysokie. To właśnie między nimi gromadzi się tłuszcz wyciekający w trakcie smażenia. Dzięki temu nie wsiąknie on z powrotem w potrawę. Grubość ścianek też ma znaczenie dla równomiernego rozgrzewania patelni i utrzymywania wysokiej temperatury. Równie ważna jest tzw. wylewka. Pozwoli łatwo odlać tłuszcz po grillowaniu bez obawy o pochlapanie blatu czy kuchni. Wybór takiej patelni sprawi, że dania będą wyglądać i smakować tak jak przygotowane na ogrodowym grillu – wyjaśnia Grzegorz Kozieł, ekspert marki Zwieger produkującej między innymi patelnie, garnki i noże.
Aromatyczne mięsiwa
Wiele osób nie wyobraża sobie bez nich udanego grilla. Przy ich wyborze praktycznie nie ma ograniczeń. Grillować możemy przeróżne rodzaje mięs, pamiętając jednak o paru zasadach, które ułatwią nam życie. Jakie mięsa przyrządzić zatem na domową ucztę?
Drób to klasyka, z której możemy z powodzeniem skorzystać. Skrzydełka, udka lub filety - wybór jest ogromny. Pozwólmy sobie jednak na przełamanie znanych smaków. Ciekawą alternatywą jest kurczak w sosie miodowo-musztardowym. Do jego przygotowania potrzebne są tylko miód, francuska musztarda oraz cytryna. Nacieramy sosem kurczaka i grillujemy go na specjalnie przeznaczonej do tego patelni.
- Po grillowaniu pozostawmy jeszcze kurczaka na patelni przez 5 minut bez włączonej kuchenki. Dzięki temu będzie on bardziej soczysty w środku i zyska doskonały smak – radzi ekspert marki Zwieger.
Podczas grillowania, oprócz kiełbasek czy kaszanki, sprawdzą się jeszcze mniej oczywiste mięsa, jak polędwica wołowa. Przyrządzone z niej steki z pewnością podbiją podniebienia wszystkich domowników. Jej sekretem jest ziołowa marynata.
- Siekamy drobno tymianek, rozmaryn, czosnek oraz suszone liście laurowe. Następnie, za pomocą noża, miażdżymy ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Wystarczy wymieszać wszystko z oliwą i marynata jest już gotowa. Pamiętajmy także, że podczas smażenia steków z polędwicy możemy tylko raz obrócić je na drugą stronę. Wówczas nie będą one w niczym odbiegać od tych podawanych w restauracjach – dodaje Grzegorz Kozieł.
Ryby idealne na ruszt
W przypadku ryb warto wiedzieć, które najlepiej sprawdzą się podczas domowego grillowania.
- Doskonale nadają się do tego tuńczyk i łosoś. Mają znacznie mniej ości, co ułatwia ich przygotowanie. Dobrym wyborem będzie też pstrąg. Te właśnie ryby zawierają najwięcej niezbędnych nam nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3. Do grillowania warto również użyć patelni z nieprzywierającą powłoką, dzięki czemu z łatwością zdejmiemy z niej ryby – mówi ekspert marki Zwieger.
Zawsze należy pamiętać o tym, aby ryby były świeże. Mrożonki to nie najlepszy wybór, chociażby ze względu na wydostającą się z nich wodę.
Charakterystyczny smak ryby warto podkreślić odpowiednimi przyprawami, których zwykle nie potrzeba wiele. Świetnie sprawdzają się klasyczne składniki, jak cytryna, sól czy pieprz. Do wielu ryb pasują również aromatyczne świeże zioła, np. szałwia, koperek, tymianek lub bazylia. Z kolei fanom bardziej wyrazistych smaków do gustu przypadną papryka lub czosnek.
Kolory na patelni
Grillowanie może jednak przybrać inny obrót. Zadbajmy o to, aby na stole nie zabrakło też potraw z warzyw. W pierwszej kolejności wybierzmy świeże, kolorowe bakłażany, cukinię, marchewkę lub paprykę. Są one łatwo dostępne, pełne witamin i można je przyrządzić na wiele sposobów. Pokrojone w równomierne plastry lub słupki kładziemy na grillowej patelni. Dodajmy do nich też odrobinę oliwy – warzywa nabiorą wyjątkowego smaku.
Pamiętajmy również o tym, że nie potrzebują one zbyt wiele czasu. Wystarczy im około 5 do 10 minut, aby stały się idealne do podania.
Tak przygotowane warzywa podajmy z sosami. Możemy skorzystać ze sprawdzonego zestawu: jogurtu i ulubionych, świeżych ziół, lub postawić na oryginalne połączenia. Apetyczna, pomidorowo-paprykowa salsa lub sos chrzanowo-majonezowy z pewnością zasmakują wszystkim domownikom.
Grillowane smakołyki możemy przygotować, nie wychodząc z domu. Do wyboru mamy smakowite mięsa, ryby, a także pachnące, świeże warzywa. Dobra patelnia pozwala przyrządzić je w taki sposób, że z pewnością poczujemy się jak na majówkowym spotkaniu z przyjaciółmi. Zachęcamy do próbowania nowych potraw i życzymy smacznego!

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Dorota Szelągowska: W moim rodzinnym domu się nie przelewało. Od mamy i babci się nauczyłam, jak ugotować coś z niczego
Prezenterka zaznacza, że dużo czasu spędza w kuchni i jak przekonuje, zawsze da się przyrządzić coś smacznego, nawet gdy pod ręką nie ma zbyt wielu produktów. Tego nauczyła się w rodzinnym domu. Dorota Szelągowska uwielbia kulinarne eksperymenty, dlatego też chętnie podgląda, jak gotują inni i z ich pomysłów również czerpie inspiracje.
Nauka
MNiSW reaguje na problemy psychiczne w środowisku akademickim. Specjalny zespół ma opracować skuteczne rozwiązania

W środowisku naukowym rośnie świadomość znaczenia dobrostanu psychicznego i potrzeby budowania bezpiecznego miejsca – zarówno dla studentów, jak i kadry akademickiej. Z badania SWPS wynika, że wiele osób w tym środowisku zmaga się z silnym stresem, wypaleniem zawodowym oraz zaburzeniami lękowymi i depresyjnymi. Do tego dochodzi także coraz częściej występujący problem mobbingu i dyskryminacji. Tematem zajmuje się MNiSW, powołując specjalny międzyresortowy zespół, ale też same uczelnie.
Media
Maciej Dowbor: Domówki i rolki przyniosły nam dużo większą popularność niż telewizja. Ludzie nas odbierają jak dobrych znajomych

Prezenter przyznaje, że domówki online i publikowane w mediach społecznościowych rolki pozwoliły im zbudować mocną pozycję w cyfrowym świecie. Dzięki nim zyskali dużo większą popularność niż z racji udziału w różnych projektach telewizyjnych czy serialowych. Maciej Dowbor odczuwa dużą satysfakcję z tego, że ich działalność internetowa przyciąga miliony odbiorców, zainteresowanie proponowanymi przez nich treściami nie słabnie, a widzowie, z którymi się spotykają na ulicy, traktują ich jak dobrych znajomych.