Domowe grillowanie, czyli smaczne kąski na talerzu
Symetria PR
Kozia 26a
30-733 Kraków
kontakt|symetriapr.com| |kontakt|symetriapr.com
506 436 176
www.facebook.com/symetriapr
Zbliżająca się majówka to czas spotkań ze znajomymi i rodziną. W tym roku nie tylko spotkania, ale i grillowanie na świeżym powietrzu zostały ograniczone. Na szczęście pozostają pewne rozwiązania, z których warto skorzystać w tym szczególnym momencie.
Kojarzące się z majówką i plenerem pyszności można przygotować także w domu. Wystarczy mieć patelnię grillową. Z pewnością przyda się ona nie tylko w maju, ale także w letnie i deszczowe dni. Co powinniśmy wiedzieć o tym sprzęcie?
Jak na grillu
Nauka prawidłowego używania patelni grillowej wymaga trochę czasu, jednak zdecydowanie warto go poświęcić, aby zyskać wyśmienite potrawy. Na co koniecznie musimy zwrócić uwagę, wybierając odpowiedni model?
- Kompletując sprzęt do grillowania, pamiętajmy o kilku elementach. Przede wszystkim znajdujące się na dnie patelni grillowej wypustki powinny być wysokie. To właśnie między nimi gromadzi się tłuszcz wyciekający w trakcie smażenia. Dzięki temu nie wsiąknie on z powrotem w potrawę. Grubość ścianek też ma znaczenie dla równomiernego rozgrzewania patelni i utrzymywania wysokiej temperatury. Równie ważna jest tzw. wylewka. Pozwoli łatwo odlać tłuszcz po grillowaniu bez obawy o pochlapanie blatu czy kuchni. Wybór takiej patelni sprawi, że dania będą wyglądać i smakować tak jak przygotowane na ogrodowym grillu – wyjaśnia Grzegorz Kozieł, ekspert marki Zwieger produkującej między innymi patelnie, garnki i noże.
Aromatyczne mięsiwa
Wiele osób nie wyobraża sobie bez nich udanego grilla. Przy ich wyborze praktycznie nie ma ograniczeń. Grillować możemy przeróżne rodzaje mięs, pamiętając jednak o paru zasadach, które ułatwią nam życie. Jakie mięsa przyrządzić zatem na domową ucztę?
Drób to klasyka, z której możemy z powodzeniem skorzystać. Skrzydełka, udka lub filety - wybór jest ogromny. Pozwólmy sobie jednak na przełamanie znanych smaków. Ciekawą alternatywą jest kurczak w sosie miodowo-musztardowym. Do jego przygotowania potrzebne są tylko miód, francuska musztarda oraz cytryna. Nacieramy sosem kurczaka i grillujemy go na specjalnie przeznaczonej do tego patelni.
- Po grillowaniu pozostawmy jeszcze kurczaka na patelni przez 5 minut bez włączonej kuchenki. Dzięki temu będzie on bardziej soczysty w środku i zyska doskonały smak – radzi ekspert marki Zwieger.
Podczas grillowania, oprócz kiełbasek czy kaszanki, sprawdzą się jeszcze mniej oczywiste mięsa, jak polędwica wołowa. Przyrządzone z niej steki z pewnością podbiją podniebienia wszystkich domowników. Jej sekretem jest ziołowa marynata.
- Siekamy drobno tymianek, rozmaryn, czosnek oraz suszone liście laurowe. Następnie, za pomocą noża, miażdżymy ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu. Wystarczy wymieszać wszystko z oliwą i marynata jest już gotowa. Pamiętajmy także, że podczas smażenia steków z polędwicy możemy tylko raz obrócić je na drugą stronę. Wówczas nie będą one w niczym odbiegać od tych podawanych w restauracjach – dodaje Grzegorz Kozieł.
Ryby idealne na ruszt
W przypadku ryb warto wiedzieć, które najlepiej sprawdzą się podczas domowego grillowania.
- Doskonale nadają się do tego tuńczyk i łosoś. Mają znacznie mniej ości, co ułatwia ich przygotowanie. Dobrym wyborem będzie też pstrąg. Te właśnie ryby zawierają najwięcej niezbędnych nam nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega-3. Do grillowania warto również użyć patelni z nieprzywierającą powłoką, dzięki czemu z łatwością zdejmiemy z niej ryby – mówi ekspert marki Zwieger.
Zawsze należy pamiętać o tym, aby ryby były świeże. Mrożonki to nie najlepszy wybór, chociażby ze względu na wydostającą się z nich wodę.
Charakterystyczny smak ryby warto podkreślić odpowiednimi przyprawami, których zwykle nie potrzeba wiele. Świetnie sprawdzają się klasyczne składniki, jak cytryna, sól czy pieprz. Do wielu ryb pasują również aromatyczne świeże zioła, np. szałwia, koperek, tymianek lub bazylia. Z kolei fanom bardziej wyrazistych smaków do gustu przypadną papryka lub czosnek.
Kolory na patelni
Grillowanie może jednak przybrać inny obrót. Zadbajmy o to, aby na stole nie zabrakło też potraw z warzyw. W pierwszej kolejności wybierzmy świeże, kolorowe bakłażany, cukinię, marchewkę lub paprykę. Są one łatwo dostępne, pełne witamin i można je przyrządzić na wiele sposobów. Pokrojone w równomierne plastry lub słupki kładziemy na grillowej patelni. Dodajmy do nich też odrobinę oliwy – warzywa nabiorą wyjątkowego smaku.
Pamiętajmy również o tym, że nie potrzebują one zbyt wiele czasu. Wystarczy im około 5 do 10 minut, aby stały się idealne do podania.
Tak przygotowane warzywa podajmy z sosami. Możemy skorzystać ze sprawdzonego zestawu: jogurtu i ulubionych, świeżych ziół, lub postawić na oryginalne połączenia. Apetyczna, pomidorowo-paprykowa salsa lub sos chrzanowo-majonezowy z pewnością zasmakują wszystkim domownikom.
Grillowane smakołyki możemy przygotować, nie wychodząc z domu. Do wyboru mamy smakowite mięsa, ryby, a także pachnące, świeże warzywa. Dobra patelnia pozwala przyrządzić je w taki sposób, że z pewnością poczujemy się jak na majówkowym spotkaniu z przyjaciółmi. Zachęcamy do próbowania nowych potraw i życzymy smacznego!

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nowe technologie

Anna Dec: Często zapominamy, że poza ekranami telefonów jest prawdziwe życie i wartościowi ludzie. Bądźmy blisko nich i komunikujmy się najprościej, jak tylko się da
Prezenterka przyznaje, że w naszym społeczeństwie można zauważyć coraz większe bariery komunikacyjne, dlatego stoimy przed niezwykle trudnym wyzwaniem zachowania równowagi między korzystaniem z nowoczesnych mediów a pielęgnowaniem relacji osobistych. Aby jednak zobaczyć drugiego człowieka, czegoś się od niego nauczyć czy zainspirować jego życiem, przede wszystkim trzeba wyjrzeć zza szklanych ekranów swoich telefonów. Anna Dec zauważa też, że w dzisiejszych czasach coraz rzadziej rozmawiamy ze sobą w realnym świecie, a zbyt często poprzez różnego rodzaju komunikatory.
Prawo
70 proc. Polaków planuje wyjazd na urlop w sezonie letnim 2025. Do łask wracają wakacje last minute

Ponad 70 proc. Polaków planuje wyjechać na urlop w sezonie letnim, czyli między końcem czerwca a końcem września – wynika z badania Polskiej Organizacji Turystycznej. 35 proc. zamierza wyjechać tylko raz, a 30 proc. – co najmniej dwa razy. Z grupy wyjeżdżających jedna trzecia wybierze się na wyjazd zagraniczny. Jak wskazuje Katarzyna Turosieńska z Polskiej Izby Turystyki, po kilku latach ponownie do łask wracają oferty last minute, a zagraniczne kierunki pozostają niezmienne – prym wiodą m.in. Grecja, Tunezja, Egipt czy Hiszpania.
Prawo
Adaptacje poddaszy bez odpowiednich zabezpieczeń to realne zagrożenie pożarowe. Eksperci apelują o lepsze egzekwowanie przepisów

Z danych Państwowej Straży Pożarnej wynika, że w okresie od 1 stycznia do 13 lipca 2025 roku doszło do blisko 77 tys. pożarów. Ponad 17 tys. wybuchło w budynkach mieszkalnych, co jest nieco wyższym wynikiem niż rok temu. Ogień zbyt łatwo rozprzestrzenia się przez nieodpowiednio zabezpieczone kanały wentylacyjne i trasy kablowe. Źródłem problemów są także zaadaptowane poddasza bez zabezpieczeń przeciwpożarowych czy dachy z instalacjami fotowoltaicznymi.