Komunikaty PR

Doskonała kompozycja smaków na wyjątkowe okazje

2023-04-04  |  11:20
Biuro prasowe

Chrupiące pieczywo, naleśniki, omlety czy gofry z ich dodatkiem są idealną propozycją na słodkie śniadanie lub podwieczorek, dlatego zazwyczaj właśnie w ten sposób je wykorzystujemy. Ale produkty dżemowe dają nam dużo więcej kulinarnych możliwości! Dżemy i konfitury Herbapol są też idealnym dodatkiem do wykwintnych dań wytrawnych. Dzięki nim potrawy mięsne zyskają wyjątkowy charakter, spełniając oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Kaczka, polędwiczki, schab czy szynka przygotowane z dodatkiem dżemu lub konfitury, zyskają zupełnie nowy wymiar smaku. Słodycz owoców ciekawie przełamuje wytrawne nuty, zmieniając zwykłe danie mięsne w kulinarne dzieło sztuki. To prosty, a przy tym niezwykle efektowny sposób, by przygotować wyjątkową potrawę na świąteczny stół. Taka propozycja doskonale sprawdzi się też przy innych okazjach, gdy chcemy zaserwować danie nie wymagające wiele pracy, a przy tym wykwintne i wspaniale prezentujące się na talerzu.

Idealnym dodatkiem do takich potraw będą dżemy i konfitury Herbapol. Gwarancją ich wyśmienitego smaku są najwyższej jakości owoce, pochodzące od sprawdzonych dostawców. Produkty dżemowe Herbapol nie zawierają zbędnych dodatków (w tym gumy guar). Połączenie pysznych owoców i sprawdzonych receptur, zgodnie z którymi powstają dżemy i konfitury Herbapol, to klucz do kulinarnego sukcesu. A po które z nich warto sięgnąć przygotowując dania wytrawne? To już zależy od naszej inwencji! W tej roli doskonale sprawdzą się m.in.:

  • Dżem z owocami leśnymi Herbapol – pyszna kompozycja jagód leśnych, jeżyn i malin. Powstaje z dojrzałych owoców, pochodzących wyłącznie z Polski.
  • Konfitura z malin Herbapol – wyjątkowa, bo wytwarzana z dojrzałych malin polskiej odmiany polana, która charakteryzuje się dużymi, aromatycznymi i bardzo smacznymi owocami.
  • Konfitura z wiśni Herbapol – która powstaje wyłącznie z wiśni nadwiślanki, słynącej ze swego wyśmienitego smaku i esencjonalności. Wiśnia nadwiślanka jest produktem zarejestrowanym jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP). Herbapol pozyskuje je wyłącznie od plantatorów posiadających stosowny certyfikat na świętokrzyskich terenach nadwiślańskich.

A oto dwie oryginalne inspiracje kulinarne, które perfekcyjnie łączą owocową słodycz dżemów i konfitur z wytrawnymi nutami.

Kaczka na puree ziemniaczanym z malinowym sosem

2 piersi z kaczki

2 ząbki czosnku

2 łyżki oleju

1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego

1/2 łyżeczki soli

1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego

szczypta soli

700 g ziemniaków

100 ml śmietanki 30%

50 g masła

2 łyżki Konfitury z malin Herbapol

2 łyżki sosu z pieczenia kaczki

Skórę kaczki naciąć, natrzeć przyprawami, olejem i odstawić na 30 minut. Na rozgrzanej patelni smażyć piersi, pod przykryciem, skórą do dołu, przez 8 minut. Odwrócić i smażyć kolejne 8 minut. Usmażone mięso owinąć szczelnie w folię i odstawić na 10 minut. Dwie łyżki z powstałego wywaru ze smażenia wymieszać z konfiturą z malin. Ugotowane, ciepłe ziemniaki ubić na puree z masłem i śmietanką.

 

Polędwiczki z nutą owoców leśnych na misie sałat

1 polędwiczka, około 400 g

2 łyżki Dżemu z owocami leśnymi Herbapol

2 łyżki oleju

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego

1 łyżeczka przyprawy do mięsa

1/2 łyżeczki soli

50 g masła klarowanego

100 g miksu sałat

1 małe awokado

4 rzodkiewki

2 łyżki oliwy

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka soku z cytryny

Polędwiczkę natrzeć marynatą z dżemu, przypraw i oleju. Odstawić na 2-3 godziny do zamarynowania. Na rozgrzanym maśle klarowanym smażyć polędwiczkę przez 5 minut, odwrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 5 minut. Kolejno mięso zdjąć z ognia, szczelnie zakryć folią aluminiową i odstawić na 10 minut. W tym czasie wymieszać miks sałat z pokrojoną rzodkiewką i awokado, polać marynatą z oliwy, miodu i cytryny.

 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Grillowanie z VEGETA Natur: niezwykłe smaki na Twoim talerzu Biuro prasowe
2024-07-23 | 01:00

Grillowanie z VEGETA Natur: niezwykłe smaki na Twoim talerzu

Słoneczne i ciepłe dni zachęcają do spędzenia wolnego czasu poza domem. To dobry moment, aby przenieść rodzinny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi na świeże powietrze i
Żywienie Celebruj Światowy Dzień Sernika i nie tylko z letnią ofertą ciast w Tchibo
2024-07-22 | 16:50

Celebruj Światowy Dzień Sernika i nie tylko z letnią ofertą ciast w Tchibo

Czy jest coś lepszego niż rozkoszowanie się letnimi smakami z filiżanką ulubionej kawy w ręku? Dzięki nowościom dostępnym w coffee barach Tchibo sprawienie sobie tej przyjemności
Żywienie Oliwki drylowane czarne OLE! Śródziemnomorski smak zamknięty w słoiczku
2024-07-22 | 12:00

Oliwki drylowane czarne OLE! Śródziemnomorski smak zamknięty w słoiczku

Aromatyczne Oliwki drylowane czarne OLE!  to przekąska, która porywa w kulinarną podróż. Wyśmienite jako klasyczny dodatek do pizzy, oczarują smakoszy również

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Podatki od żywności wysokoprzetworzonej mogą pomóc walczyć z otyłością. Wpływy z nich można przeznaczyć na dopłaty do zdrowego jedzenia

Nie tylko napoje słodzone, jak ma to miejsce w Polsce, ale i cała niezdrowa żywność powinna być objęta dodatkowym opodatkowaniem – przekonują badacze z Centrum Ekonomiki Zdrowia i Polityki Innowacji w Imperial College Business School, którzy przyjrzeli się wynikom badań w tym zakresie z całego świata. Pieniądze z podatku od żywności wysokoprzetworzonej, z dużą zawartością soli czy cukru, powinny ich zdaniem zostać spożytkowane na dopłaty do zdrowego jedzenia. Okazuje się, że zwłaszcza w krajach o niskich i średnich dochodach to czynnik ekonomiczny decyduje o wyborze niezdrowego jedzenia, które jest mocno reklamowane i często tańsze.

Gwiazdy

Aleksandra Popławska: Pomysł na trenowanie boksu zrodził się u mnie z fascynacji Sashą Sidorenko. Dyscyplina ta wymaga skupienia, a właśnie tego mi na co dzień brakuje

Aktorka zaznacza, że trenuje boks, bo pozwala jej nauczyć się trzeźwo myśleć, analizować i szybko podejmować decyzje. Z uprawiania tej dyscypliny czerpie sporą przyjemność, zwłaszcza że robi to pod okiem mistrzyni – Sashy Sidorenko. Aleksandra Popławska podkreśla, że dla niej nie tyle liczy się zwycięstwo na ringu, ile taktyka gry, jaką przyjmuje się wobec przeciwnika.