Doskonała kompozycja smaków na wyjątkowe okazje
Chrupiące pieczywo, naleśniki, omlety czy gofry z ich dodatkiem są idealną propozycją na słodkie śniadanie lub podwieczorek, dlatego zazwyczaj właśnie w ten sposób je wykorzystujemy. Ale produkty dżemowe dają nam dużo więcej kulinarnych możliwości! Dżemy i konfitury Herbapol są też idealnym dodatkiem do wykwintnych dań wytrawnych. Dzięki nim potrawy mięsne zyskają wyjątkowy charakter, spełniając oczekiwania nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Kaczka, polędwiczki, schab czy szynka przygotowane z dodatkiem dżemu lub konfitury, zyskają zupełnie nowy wymiar smaku. Słodycz owoców ciekawie przełamuje wytrawne nuty, zmieniając zwykłe danie mięsne w kulinarne dzieło sztuki. To prosty, a przy tym niezwykle efektowny sposób, by przygotować wyjątkową potrawę na świąteczny stół. Taka propozycja doskonale sprawdzi się też przy innych okazjach, gdy chcemy zaserwować danie nie wymagające wiele pracy, a przy tym wykwintne i wspaniale prezentujące się na talerzu.
Idealnym dodatkiem do takich potraw będą dżemy i konfitury Herbapol. Gwarancją ich wyśmienitego smaku są najwyższej jakości owoce, pochodzące od sprawdzonych dostawców. Produkty dżemowe Herbapol nie zawierają zbędnych dodatków (w tym gumy guar). Połączenie pysznych owoców i sprawdzonych receptur, zgodnie z którymi powstają dżemy i konfitury Herbapol, to klucz do kulinarnego sukcesu. A po które z nich warto sięgnąć przygotowując dania wytrawne? To już zależy od naszej inwencji! W tej roli doskonale sprawdzą się m.in.:
- Dżem z owocami leśnymi Herbapol – pyszna kompozycja jagód leśnych, jeżyn i malin. Powstaje z dojrzałych owoców, pochodzących wyłącznie z Polski.
- Konfitura z malin Herbapol – wyjątkowa, bo wytwarzana z dojrzałych malin polskiej odmiany polana, która charakteryzuje się dużymi, aromatycznymi i bardzo smacznymi owocami.
- Konfitura z wiśni Herbapol – która powstaje wyłącznie z wiśni nadwiślanki, słynącej ze swego wyśmienitego smaku i esencjonalności. Wiśnia nadwiślanka jest produktem zarejestrowanym jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP). Herbapol pozyskuje je wyłącznie od plantatorów posiadających stosowny certyfikat na świętokrzyskich terenach nadwiślańskich.
A oto dwie oryginalne inspiracje kulinarne, które perfekcyjnie łączą owocową słodycz dżemów i konfitur z wytrawnymi nutami.
Kaczka na puree ziemniaczanym z malinowym sosem
2 piersi z kaczki
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
1/2 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
szczypta soli
700 g ziemniaków
100 ml śmietanki 30%
50 g masła
2 łyżki Konfitury z malin Herbapol
2 łyżki sosu z pieczenia kaczki
Skórę kaczki naciąć, natrzeć przyprawami, olejem i odstawić na 30 minut. Na rozgrzanej patelni smażyć piersi, pod przykryciem, skórą do dołu, przez 8 minut. Odwrócić i smażyć kolejne 8 minut. Usmażone mięso owinąć szczelnie w folię i odstawić na 10 minut. Dwie łyżki z powstałego wywaru ze smażenia wymieszać z konfiturą z malin. Ugotowane, ciepłe ziemniaki ubić na puree z masłem i śmietanką.
Polędwiczki z nutą owoców leśnych na misie sałat
1 polędwiczka, około 400 g
2 łyżki Dżemu z owocami leśnymi Herbapol
2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka przyprawy do mięsa
1/2 łyżeczki soli
50 g masła klarowanego
100 g miksu sałat
1 małe awokado
4 rzodkiewki
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka soku z cytryny
Polędwiczkę natrzeć marynatą z dżemu, przypraw i oleju. Odstawić na 2-3 godziny do zamarynowania. Na rozgrzanym maśle klarowanym smażyć polędwiczkę przez 5 minut, odwrócić na drugą stronę i smażyć kolejne 5 minut. Kolejno mięso zdjąć z ognia, szczelnie zakryć folią aluminiową i odstawić na 10 minut. W tym czasie wymieszać miks sałat z pokrojoną rzodkiewką i awokado, polać marynatą z oliwy, miodu i cytryny.

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet
Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.
Farmacja
Polacy leczą samodzielnie ponad połowę lekkich dolegliwości zdrowotnych. Jesteśmy liderem UE

Szacuje się, że w Unii Europejskiej codziennie występuje ok. 3,3 mln przypadków lekkich dolegliwości. Gdyby każdy pacjent zgłaszał się z nimi do lekarza, potrzebnych byłoby dodatkowo 120 tys. lekarzy pierwszego kontaktu lub obecni lekarze musieliby pracować dodatkowe 144 minuty dziennie. Polska pod względem samoleczenia, ze wskaźnikiem na poziomie 55 proc., plasuje się w czołówce UE. – Samodzielne leczenie to nie tylko kwestia wygody pacjenta, ale przede wszystkim realne odciążenie systemu ochrony zdrowia – przekonuje Ewa Królikowska z PASMI.
Ochrona środowiska
Naukowcy wzywają do większej ochrony oceanów. Przestrzegają przed groźnym w skutkach przełowieniem stad

Bioróżnorodność oceanów jest zagrożona i musimy zrobić wszystko, aby ją chronić – biją na alarm naukowcy z całego świata. Badani przez organizację Marine Stewardship Council wskazują, że przyczyniają się do tego przede wszystkim zmiany klimatyczne i przełowienie. W związku z przypadającym 8 czerwca Światowym Dniem Oceanów eksperci MSC zachęcają do wspólnej edukacji na temat tego, jakie działania może podjąć każdy z nas na rzecz ochrony morskiego ekosystemu.