Komunikaty PR

Doskonały smak świąt tylko z Vegetą!

2022-12-21  |  01:00
Biuro prasowe

Vegeta od lat jest jedną z najbardziej znanych przypraw w polskiej kuchni. Towarzyszy wielu pokoleniom Polaków w przygotowaniu wyjątkowych dań: klasycznych oraz tych ze szczyptą nowoczesności. Dlatego ciężko sobie wyobrazić pyszne danie bez dodatku tej oryginalnej przyprawy. 

Vegeta w kuchni tradycyjnej czy nowoczesnej?

Do jakich dań pasuje Vegeta uniwersalna? Do wszystkich! Tę oryginalną mieszankę można stosować do przyrządzenia aromatycznych zup, dań wegetariańskich, jak i mięsnych, potraw duszonych oraz pieczonych. Wystarczy szczypta kreatywności, aby nadać codziennym posiłkom moc smaku. Vegeta dzięki swojemu uniwersalnemu zastosowaniu inspiruje do przygotowywania wielu potraw. Z Vegetą można puścić wodze fantazji, bo przecież gotowanie to doskonałe pole do popisu dla wyobraźni. 

Dla fanów prostych, tradycyjnych dań Vegeta sprawdzi się jako dodatek smakowy do świątecznych potraw, m.in. barszczu czerwonego.

Składniki na wigilijny barszcz czerwony z Vegetą uniwersalną:

1 kg buraków czerwonych

0,5 l domowego zakwasu buraczanego

2-3 litry wody

2 łyżki przyprawy Vegeta uniwersalna 

100 gram suszonych grzybów (namoczyć w wodzie)

Przygotowanie:

Obrane i pokrojone w plasterki buraczki należy zalać wodą w garnku i gotować ok. 7 minut na niewielkim ogniu. Następnie dodać zakwas i grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Po ok. godzinie, gdy buraki są miękkie doprawić Vegetą uniwersalną. Barszcz będzie smakował wyśmienicie z uszkami, jak i pity samodzielnie. 

Miłośnicy nowoczesnej kuchni na pewno docenią Vegetę w fantazyjnych, lekkich daniach, które coraz chętniej pojawiają się na świątecznym stole.

Składniki na grillowaną doradę z Vegetą uniwersalną:

  • 1,5 kg dorady (4-6 ryb)
  • 4 ząbki czosnku
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • sól
  • 1pęczek pietruszki
  • 1 łyżka Vegety uniwersalnej

Przygotowanie:

Do marynaty rybnej należy połączyć jedną łyżkę Vegety z oliwą z oliwek i wymieszać. Marynatą dokładnie natrzeć ryby. Następnie w piekarniku z opcją grilla rozgrzanego do 175°C , grillować ryby z gałązką rozmarynu zanurzonego w oliwie z oliwek i doprawionego Vegetą przez około 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy pesto. Drobno posiekać czosnek, dodać posiekane liście pietruszki i połączyć. Zgrillowane ryby posmarować pesto z pietruszki i czosnku, skropić oliwą z oliwek. 

Bez względu na preferencje smakowe – miłość do tradycyjnej, polskiej kuchni czy potrzebę kulinarnych eksperymentów, Vegeta uniwersalna spełni oczekiwania każdego smakosza.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Unsplash
2025-07-31 | 06:00

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

W raporcie Równi i równiejsi? Czas na środki lustrzane w handlu produktami rolnymi pisano o podwójnych standardach w polityce UE dotyczącej
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Handel

Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.

Podróże

Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.