Doskonały smak świąt tylko z Vegetą!
Vegeta od lat jest jedną z najbardziej znanych przypraw w polskiej kuchni. Towarzyszy wielu pokoleniom Polaków w przygotowaniu wyjątkowych dań: klasycznych oraz tych ze szczyptą nowoczesności. Dlatego ciężko sobie wyobrazić pyszne danie bez dodatku tej oryginalnej przyprawy.
Vegeta w kuchni tradycyjnej czy nowoczesnej?
Do jakich dań pasuje Vegeta uniwersalna? Do wszystkich! Tę oryginalną mieszankę można stosować do przyrządzenia aromatycznych zup, dań wegetariańskich, jak i mięsnych, potraw duszonych oraz pieczonych. Wystarczy szczypta kreatywności, aby nadać codziennym posiłkom moc smaku. Vegeta dzięki swojemu uniwersalnemu zastosowaniu inspiruje do przygotowywania wielu potraw. Z Vegetą można puścić wodze fantazji, bo przecież gotowanie to doskonałe pole do popisu dla wyobraźni.
Dla fanów prostych, tradycyjnych dań Vegeta sprawdzi się jako dodatek smakowy do świątecznych potraw, m.in. barszczu czerwonego.
Składniki na wigilijny barszcz czerwony z Vegetą uniwersalną:
1 kg buraków czerwonych
0,5 l domowego zakwasu buraczanego
2-3 litry wody
2 łyżki przyprawy Vegeta uniwersalna
100 gram suszonych grzybów (namoczyć w wodzie)
Przygotowanie:
Obrane i pokrojone w plasterki buraczki należy zalać wodą w garnku i gotować ok. 7 minut na niewielkim ogniu. Następnie dodać zakwas i grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Po ok. godzinie, gdy buraki są miękkie doprawić Vegetą uniwersalną. Barszcz będzie smakował wyśmienicie z uszkami, jak i pity samodzielnie.
Miłośnicy nowoczesnej kuchni na pewno docenią Vegetę w fantazyjnych, lekkich daniach, które coraz chętniej pojawiają się na świątecznym stole.
Składniki na grillowaną doradę z Vegetą uniwersalną:
- 1,5 kg dorady (4-6 ryb)
- 4 ząbki czosnku
- 150 ml oliwy z oliwek
- sól
- 1pęczek pietruszki
- 1 łyżka Vegety uniwersalnej
Przygotowanie:
Do marynaty rybnej należy połączyć jedną łyżkę Vegety z oliwą z oliwek i wymieszać. Marynatą dokładnie natrzeć ryby. Następnie w piekarniku z opcją grilla rozgrzanego do 175°C , grillować ryby z gałązką rozmarynu zanurzonego w oliwie z oliwek i doprawionego Vegetą przez około 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy pesto. Drobno posiekać czosnek, dodać posiekane liście pietruszki i połączyć. Zgrillowane ryby posmarować pesto z pietruszki i czosnku, skropić oliwą z oliwek.
Bez względu na preferencje smakowe – miłość do tradycyjnej, polskiej kuchni czy potrzebę kulinarnych eksperymentów, Vegeta uniwersalna spełni oczekiwania każdego smakosza.
![„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_1877478853,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War
![Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!](/files/_uploaded/glownekonf_147330958,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!
![Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach](/files/_uploaded/glownekonf_777565942,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Media
![](/files/1922771799/el-gendy-wstawanie-foto-2,w_274,_small.jpg)
Robert El Gendy: Jestem śpiochem i przychodzę do studia w ostatniej chwili. Raz nie obudziłem się na czas i dopiero telefon z redakcji postawił mnie na nogi
Prezenter „Pytania na śniadanie” zaznacza, że lubi sobie pospać, dlatego prowadzenie porannego programu to dla niego prawdziwe wyzwanie. Musi się bowiem sporo natrudzić, by być w studiu telewizyjnym na czas. Zazwyczaj nie udaje mu się jednak obudzić wraz z dźwiękiem pierwszego budzika i zdarzyło się, że z głębokiego snu wyrwał go dopiero telefon od produkcji „Pytania na śniadanie”.
Problemy społeczne
Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków
![](/files/1922771799/zdrowie-ukraincy-foto,w_133,r_png,_small.png)
Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.
Teatr
Mateusz Banasiuk: Podczas studiów uczyliśmy się żonglerki maczugami i popisów cyrkowych. Te umiejętności przydały mi się w zawodzie aktora
![](/files/1922771799/banasiuk-zonglerka,w_133,r_png,_small.png)
W pracy zawodowej kolejny raz przydały się Mateuszowi Banasiukowi umiejętności zdobyte w szkole aktorskiej. W spektaklu „Wypiór” wystawianym na scenie Teatru IMKA odtwórca roli Łukasza udowodnił, że potrafi perfekcyjnie żonglować, wzbudzając podziw widowni. W rozmowie z agencją Newseria Lifestyle artysta zdradza, że podczas studiów nauczył się jeszcze kilku innych sztuczek cyrkowych.