Komunikaty PR

Doskonały smak świąt tylko z Vegetą!

2022-12-21  |  01:00
Biuro prasowe

Vegeta od lat jest jedną z najbardziej znanych przypraw w polskiej kuchni. Towarzyszy wielu pokoleniom Polaków w przygotowaniu wyjątkowych dań: klasycznych oraz tych ze szczyptą nowoczesności. Dlatego ciężko sobie wyobrazić pyszne danie bez dodatku tej oryginalnej przyprawy. 

Vegeta w kuchni tradycyjnej czy nowoczesnej?

Do jakich dań pasuje Vegeta uniwersalna? Do wszystkich! Tę oryginalną mieszankę można stosować do przyrządzenia aromatycznych zup, dań wegetariańskich, jak i mięsnych, potraw duszonych oraz pieczonych. Wystarczy szczypta kreatywności, aby nadać codziennym posiłkom moc smaku. Vegeta dzięki swojemu uniwersalnemu zastosowaniu inspiruje do przygotowywania wielu potraw. Z Vegetą można puścić wodze fantazji, bo przecież gotowanie to doskonałe pole do popisu dla wyobraźni. 

Dla fanów prostych, tradycyjnych dań Vegeta sprawdzi się jako dodatek smakowy do świątecznych potraw, m.in. barszczu czerwonego.

Składniki na wigilijny barszcz czerwony z Vegetą uniwersalną:

1 kg buraków czerwonych

0,5 l domowego zakwasu buraczanego

2-3 litry wody

2 łyżki przyprawy Vegeta uniwersalna 

100 gram suszonych grzybów (namoczyć w wodzie)

Przygotowanie:

Obrane i pokrojone w plasterki buraczki należy zalać wodą w garnku i gotować ok. 7 minut na niewielkim ogniu. Następnie dodać zakwas i grzyby wraz z wodą, w której się moczyły. Po ok. godzinie, gdy buraki są miękkie doprawić Vegetą uniwersalną. Barszcz będzie smakował wyśmienicie z uszkami, jak i pity samodzielnie. 

Miłośnicy nowoczesnej kuchni na pewno docenią Vegetę w fantazyjnych, lekkich daniach, które coraz chętniej pojawiają się na świątecznym stole.

Składniki na grillowaną doradę z Vegetą uniwersalną:

  • 1,5 kg dorady (4-6 ryb)
  • 4 ząbki czosnku
  • 150 ml oliwy z oliwek
  • sól
  • 1pęczek pietruszki
  • 1 łyżka Vegety uniwersalnej

Przygotowanie:

Do marynaty rybnej należy połączyć jedną łyżkę Vegety z oliwą z oliwek i wymieszać. Marynatą dokładnie natrzeć ryby. Następnie w piekarniku z opcją grilla rozgrzanego do 175°C , grillować ryby z gałązką rozmarynu zanurzonego w oliwie z oliwek i doprawionego Vegetą przez około 30 minut. W międzyczasie przygotowujemy pesto. Drobno posiekać czosnek, dodać posiekane liście pietruszki i połączyć. Zgrillowane ryby posmarować pesto z pietruszki i czosnku, skropić oliwą z oliwek. 

Bez względu na preferencje smakowe – miłość do tradycyjnej, polskiej kuchni czy potrzebę kulinarnych eksperymentów, Vegeta uniwersalna spełni oczekiwania każdego smakosza.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Motoryzacja

Edukacja

Polskie uczelnie nie są wolne od mobbingu. Środowisko akademickie pracuje nad dobrymi praktykami w polityce antymobbingowej

Według danych Państwowej Inspekcji Pracy problem mobbingu w polskich uczelniach na tle zgłoszeń z rynku wydaje się marginalny. Badania ankietowe pokazują jednak zupełnie inną skalę tego problemu w środowiskach akademickich. Okazuje się, że z mobbingiem zetknęło się 63,5 proc. pracowników uczelni i 55 proc. studentów. Uniwersytet Warszawski i Uniwersytet Śląski realizują projekt, którego celem jest zebranie najlepszych realizowanych przez szkoły wyższe praktyk i polityk antymobbingowych, a potem opublikowanie ich jako gotowe rozwiązania do wdrożenia na uczelniach.

Psychologia

Qczaj: Po miesiącu w Tajlandii przeżywam jakieś przebudzenie. Ostatnio miałem w życiu dużo różnych trudności

Trener jest niezwykle zadowolony z ostatniego pobytu w Tajlandii. Wypoczął, pozbył się negatywnych emocji i naładował akumulatory, a jednocześnie zrealizował ciekawy projekt. Pełen energii wrócił do kraju, by podejmować kolejne wyzwania zawodowe. Qczaj zaznacza, że teraz zupełnie inaczej spojrzał na ten kraj po tym, jak w jego życiu nastąpił przełom i wreszcie uwolnił się od nałogu alkoholowego.

Nasza strona używa cookies między innymi w celu gromadzenia statystyk oraz prawidłowego funkcjonowania serwisu. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przegladarki oznacza, że ciasteczka będa zapisywane na Twoim urządzeniu. Pamietaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia. Kliknij tutaj aby zamknąć