Dożynkowy chlebek musztardowy – idealny na 15 sierpnia!
W dniu 15 sierpnia, zgodnie z wielowiekową tradycją, wiele wsi i wybranych miast „święci” płody ziemi: zioła, kwiaty, zboża, owoce i warzywa. Nie brakuje więc obrządków kościelnych oraz tradycyjnych spotkań dożynkowych – także tych przy stole. Można wtedy spróbować lokalnych potraw czy posłuchać o nich podczas kolorowych procesji i parad.
WSP „Społem” podpowiada jak stworzyć niecodzienny, żytni chlebek musztardowy na zakwasie. Może on być idealną dekoracją nie tylko wieńców, ale głównym elementem świątecznego stołu. Dodatkowo, robiony jest na dwóch rodzajach mąki, z dodatkiem np. słonecznika i siemienia lnianego – czyli wszystkim tym, czym matka natura nas obdarzyła. Podczas tradycyjnych odpustów, uroczystości ulicznych i tzw. zielnych bazarów, 15 sierpnia w dniu Matki Boskiej Zielnej można spróbować go w wielu rejonach Polski, zwłaszcza na Wileńszczyźnie. Dekorowane są nim stoły, często też dołącza się je do kwietnych bukietów. Zazwyczaj chleby i bułki są wtedy pięknie przybrane np. jarzębiną lub kwiatami. Tradycja ta, powoli odradza się nie tylko na polskich wsiach, będąc kontynuacją sezonu dożynek lub pożegnaniem żniw.
Składniki:
- 200 g zakwasu żytniego
- 150 g Musztardy Kieleckiej Delikatesowej WSP „Społem”
- 400 ml wody
- 100 g ziaren, do dekoracji bochenka (możesz użyć zarówno łuskany słonecznik, jak i siemię lnianie).
- Sól do smaku
- 200 g mąki żytniej oraz 250 g mąki razowej
- Keksówka do chleba (idealna o wymiarach 9x30)
Jak przygotować?
Tuż przed przygotowaniem ciasta na chleb, warto w kilku zdaniach opisać proces tworzenia zakwasu. Ten naturalny i wiejski, znany z wielu polskich domów, zrobisz w kilka dni – z pewnością zdążysz przed świętem Matki Boski Zielnej. Wyparz duży słoik, najlepiej 2-litrowy lub większy (zakwas będzie bąbelkował). Dokładnie wymieszaj 100 g mąki żytniej razowej i zalej ją połową szklanki letniej wody. Nie zamykaj słoika, ale zakryj go folią spożywczą i zrób w niej dziurki (możesz też użyć do tego ściereczki), tak, by zakwas mógł oddychać. Odstaw go w ciepłe miejsce. W kolejnym dniu ponów czynność – dodaj 100 g mąki i 100 ml wody. Wymieszaj. Następnego dnia ponownie dodaj tę samą ilość mąki i ok. ¼ szklanki wody. Czwartego dnia poczujesz wyraźny kwasowy zapach wydobywający się ze słoika i to będzie ostatni dzień, kiedy „dokarmisz” zakwas 100-gramami mąki i 60 ml wody. Ok. 5-tego dnia, powinien już być gotowy do użytku. Jeśli nie skorzystasz z całego zakwasu, nie wyrzucaj go, tylko włóż do lodówki. Wróćmy jednak do przygotowania chleba: wszystkie wymienione składniki wymieszaj drewnianą łyżką i przykryj ściereczką. Jeśli chcesz, aby chlebek był bardziej wyrazisty w smaku, dołóż jeszcze jedną łyżkę Musztardy Kieleckiej Delikatesowej lub Musztardy Kieleckiej Ostrej. Po 4 godzinach, ciasto przełóż do keksówki posmarowanej oliwą lub masłem oraz opruszonej mąką. Dla lepszego efektu całość posyp ziarnami. Odstaw na kolejne ok. 3 godziny, aby ciasto urosło po brzegi naczynia. Po tym czasie, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 st. C (warto, aby na dno piekarnika włożyć naczynie z wodą, aby powstała para). Piecz 50 min, wyciągnij naczynie z wodą aby skórka chleba była chrupiąca i piecz jeszcze przez ok. 25 min. Wyłóż chlebek z keksówki i ostudź. Zajadaj z masełkiem i solą!

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Anna Dec: Klimat się zmienia i w tym roku wybitnie to widać. Musimy być przygotowani na różne warunki pogodowe na wakacjach
Pogodynka przyznaje, że tegoroczne lato jest wyjątkowo kapryśne. Prognozy wskazują, że w najbliższych tygodniach upały będą się przeplatać z chłodem, burzami i obfitymi opadami deszczu. Taka zmienna pogoda nie powinna nas jednak całkowicie zniechęcać do aktywności na świeżym powietrzu. Zdaniem Anny Dec trzeba korzystać z uroków lata i niezależnie od tego, czy świeci słońce, czy też pada, tak organizować czas wolny, by nie siedzieć w domu.
Problemy społeczne
Stres w życiu zawodowym może działać destrukcyjnie. O profilaktykę muszą zadbać zarówno pracownicy, jak i pracodawcy

Co czwarty Polak doświadcza w pracy wysokiego lub bardzo wysokiego stresu, a trzech na czterech pracowników znajduje się w stresowej sytuacji zawodowej przynajmniej raz w tygodniu – wynika z badań Instytutu Psychologii Stresu. Najwyższy poziom częstego stresu dotyczy kobiet i pracowników powyżej 55. roku życia. To grupy najbardziej narażone na poczucie przeciążenia obowiązkami zawodowymi, co odbija się na ich zdrowiu fizycznym i psychicznym, a w kontekście społecznym niesie ze sobą poważne skutki ekonomiczne. W Unii Europejskiej stres zabija rocznie nawet 10 tys. osób.
Gwiazdy
Maciej Dowbor: Ostatnio kupiłem zdalnie sterowane motorówki dla córki. Ten wspólnie spędzony czas pozwala oderwać dzieci od smartfonów

Zdaniem prezentera nawet niepozorny gadżet może pomóc w budowaniu relacji ze swoimi pociechami i tworzeniu pięknych wspomnień. On sam przekonał się o tym, kiedy jego siedmioletnia córka chętnie zaczęła się bawić małymi, zdalnie sterowanymi motorówkami. Teraz kolekcja systematycznie się powiększa, a w zabawie bierze udział cała rodzina.