Komunikaty PR

Dwa pomysły na jesienne potrawy z nutą czosnku

2020-10-30  |  10:00
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

Jesień to czas intensywnych kolorów w naturze i wyrazistych, rozgrzewających smaków na naszych talerzach. Kiedy temperatury za oknem nie są już tak zachęcające jak podczas letnich miesięcy, zaczynamy poszukiwać odrobiny ciepła w szafce z przyprawami oraz w sklepach na stosikach z warzywami. Dynie, bakłażany, wszelkiego typu strączkowe i aromatyczny czosnek to najlepsi towarzysze chłodnych, jesiennych wieczorów.

Czosnek poza intensywnym smakiem, którego nie może zabraknąć w wielu potrawach, ma też szereg niezwykłych właściwości. Regularnie spożywany może wpływać na zwiększenie zdolności obrony organizmu przed infekcjami oraz bakteriami – nie bez przyczyny nazywany jest naturalnym antybiotykiem. Co więcej, jest bogaty w antyoksydanty, które między innymi spowalniają procesy starzenia. To tylko niektóre z jego szczególnych właściwości, ale jedno jest pewne – czosnek warto jeść jak najczęściej!

Dynia i czosnek, czyli duet idealny

Czy dynię możemy połączyć z czosnkiem? Oczywiście! Jedną z największych zalet dyni jest jej uniwersalny charakter. Pasuje niemal do wszystkiego – od słodkich wypieków przez pikantne indyjskie curry, po kremowe zupy i placki. Wyróżnia ją także fakt, że smakuje równie wspaniale w pojedynkę, grając na talerzu główną rolę. To wspaniałe warzywo jest też skarbnicą wielu witamin, minerałów, błonnika, a także posiada właściwości antyoksydacyjne. Nic tylko jeść! Poniżej przedstawiamy przepis na doskonałą pieczoną dynię, która zadowoli nawet najbardziej wymagające kubki smakowe.

Do przygotowania tego dania najlepiej sprawdzi się odmiana Hokkaido, ponieważ posiada ona wyjątkowo miękką skórkę, która po upieczeniu nadaje się do jedzenia. Piekarnik nagrzewamy do około 190 stopni. Zaczynamy od pokrojenia dyni w półksiężyce. W miseczce łączymy ze sobą składniki marynaty: 1/3 szklanki oliwy z oliwek, sól, pieprz oraz dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Tak przygotowaną mieszanką dokładnie smarujemy dynię z każdej strony. Kawałki dyni rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia – najlepiej tak, żeby się ze sobą nie stykały i pieczemy do miękkości i lekkiego zarumienienia. W czasie, kiedy dynia się piecze, przygotowujemy sos z Majonezu Kieleckiego z czosnkiem i jogurtu naturalnego w proporcjach 2:1, soli oraz pieprzu. Tak przyrządzony dip będzie idealnym uzupełnieniem dla delikatnego smaku pieczonej dyni. Smacznego!

Kulinarna podróż na Bliski Wschód

Baba ghanoush to bardzo popularny przysmak kuchni arabskiej. Wykonana z bakłażanów pasta to doskonała propozycja do przygotowania w tym momencie roku – sezon na to smaczne warzywo będzie trwał jeszcze do końca jesieni, więc warto z niego skorzystać. A jak się za to zabrać?

Kluczem do przygotowania tradycyjnej baba ghanoush jest opalenie skórki bakłażana ogniem. Właśnie dzięki temu zabiegowi pasta posiada charakterystyczny, lekko dymny aromat. Możemy zrobić to na przykład za pomocą palnika gazowego, ale dobrze sprawdzi się także piekarnik rozgrzany do wysokiej temperatury.

Przygotowanie pasty zaczynamy od opalenia nad palnikiem gazowym 1 kg bakłażanów aż będą miękkie, a skórka będzie zwęglona. Tak przygotowane warzywa wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni na 15 minut. Alternatywnym sposobem przygotowania jest upieczenie bakłażanów w 220 stopniach przez około 45 minut. Po opaleniu i upieczeniu bakłażany obieramy ze skórki i siekamy na desce – drobno, ale tak, żeby wyczuwalne były też większe kawałki. Miąższ przekładamy do miski, a następnie dodajemy dwie łyżki pasty tahini, dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, dwie łyżki soku z cytryny, pieprz oraz sól. Opcjonalnie do pasty możemy dodać także szczyptę kminu rzymskiego. Całość mieszamy, schładzamy w lodówce i podajemy z natką pietruszki. Baba ghanoush wyśmienicie smakuje na przykład na grzance podsmażonej na maśle i posmarowanej Majonezem Kieleckim z czosnkiem – bo czosnku jesienią nigdy nie za wiele!

 

Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego z czosnkiem: 6,60 zł brutto/ 310g

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Best Brands PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Otyłość nie wynika z braku samodyscypliny czy lenistwa. Ta poważna choroba niesie ze sobą 200 różnych powikłań

– Walka z otyłością wymaga nie tylko wprowadzenia zmian w stylu życia i sposobie odżywiania, ale przede wszystkim zrozumienia, że jest to choroba zarówno o podłożu fizycznym, jak i psychicznym – podkreśla psycholog Adrianna Sobol. Niestety często to schorzenie jest postrzegane jako wynik braku dyscypliny, nieprawidłowej diety lub lenistwa, co jest błędnym i krzywdzącym stereotypem. W rzeczywistości otyłość jest bowiem poważną chorobą, która niesie ze sobą wiele powikłań zdrowotnych i wymaga kompleksowego podejścia. Kluczowymi elementami, które mogą się przyczynić do skuteczniejszego leczenia i poprawy jakości funkcjonowania pacjentów, jest wsparcie emocjonalne oraz zwiększenie dostępności do specjalistów.

Prawo

Seniorzy zyskają na rencie wdowiej średnio 350 zł miesięcznie. Od 2027 roku świadczenie jeszcze wzrośnie

Z początkiem lipca ruszyły wypłaty tzw. renty wdowiej. Ponad milion wniosków o świadczenie wpłynęło do wszystkich organów emerytalno-rentowych, przy czym zdecydowana większość do ZUS. Pierwszego dnia do 86 tys. osób trafiło łącznie blisko 317 mln zł, z czego ponad 30 mln zł to kwota, o którą wzrosły wypłaty w związku z zastosowaniem zbiegu świadczeń.

Motoryzacja

Qczaj: Na drogach szybkiego ruchu lubię mocniej wcisnąć pedał gazu. Niebawem planuję też zrobić prawo jazdy na motocykl

Trener podkreśla, że decyzja o zrobieniu prawa jazdy była jedną z najlepszych w jego życiu. Teraz, kiedy odpowiedni dokument ma już w kieszeni, z ogromną przyjemnością wsiada za kierownicę i mknie przed siebie. Najbardziej lubi drogi szybkiego ruchu, bo tam może mocniej wcisnąć pedał gazu. W innych okolicznościach jednak jeździ z dużą rozwagą, dostosowując prędkość do warunków panujących na jezdni. Qczaj zdradza też, że kolejnym krokiem będzie kurs na prawo jazdy na motocykl.