Dyniowa owsianka z orzechami – pomysł na śniadanie w październikowy poranek
Jakie warzywo najbardziej kojarzy się z jesienią? Jest to oczywiście dynia – królowa tematycznych dekoracji i pierwszoplanowa bohaterka rozgrzewających posiłków. Śniadanie z nią w roli głównej ściągnie z łóżka nawet największego śpiocha, dodając mu pozytywnej energii na cały poranek. Zobacz, jak w prosty sposób przygotować owsiankę z karmelizowaną dynią i orzechami!
Sezon na dynię
Październikowe poranki nie budzą raczej zbyt wielu pozytywnych konotacji. Nic dziwnego
– jeszcze nie tak dawno, od rana aż do wieczora, towarzyszyły nam ciepłe promienie letniego słońca, a teraz pogoda najczęściej nas nie rozpieszcza. Rankiem niejednokrotnie pojawia się mgła lub mżawka. Widok ten niespecjalnie zachęca do wyjścia do pracy, szkoły czy na uczelnię. Dlatego pyszne i pożywne śniadanie będzie wówczas najlepszym rozwiązaniem: umili poranek, rozgrzeje i doda energii. Owsianka na bazie dyni i orzechów to bardzo dobra propozycja dla osób, które chcą z wigorem zacząć dzień pełen wyzwań.
Dynia jest stosunkowo niskokalorycznym owocem, bogatym w wiele witamin – takich jak A, C, E – i minerałów, m.in. magnez, selen, potas, a także cynk. Zatem wpływa ona w bardzo pozytywny sposób na nasz organizm. Dodatkowo zapobiega zaparciom, a także obniża stężenie cholesterolu we krwi. Płatki owsiane to z kolei źródło błonnika i białka, zapewniających długie uczucie sytości. Ponadto dostarczają one sporej ilości żelaza, kwasu foliowego, witamin z grupy B, a także manganu. Jeśli dodamy do tego jeszcze dobrodziejstwo orzechów – powstaje mix idealny.
Gotowana owsianka z karmelizowaną dynią i orzechami
Przygotowanie tej pysznej owsianki nie zajmie zbyt wiele czasu. Jeśli jednak wygospodarowanie 30 minut rano będzie kłopotem, możemy bez obaw przyrządzić ją poprzedniego dnia wieczorem i przechować w lodówce. Rankiem wystarczy ją tylko lekko podgrzać.
Składniki na owsiankę:
- szklanka mleka Łaciate 3,2%
- 5 łyżek płatków owsianych górskich
- pół łyżeczki mielonego cynamonu
Składnik potrzebne do przyrządzenia dyni:
- kawałek dyni
- 1 łyżeczka masła ekstra Łaciate
- cukier lub miód do smaku
- sok z cytryny według uznania
Dodatkowo:
- łyżka orzechów włoskich
- 1 mała, słodka pomarańcza
Przygotowanie: Zaczynamy od obrania dyni i usunięcia z niej pestek. Następnie dynię dokładnie myjemy i osuszamy, po czym kroimy w kostkę. Pokrojoną dynię przekładamy na patelnię lub do garnka, podlewamy odrobiną gorącej wody i dusimy do miękkości. Gdy będzie już prawie wystarczająco miękka, odparowujemy nadmiar wody i dodajemy masło, miód, a dla podbicia smaku – cukier, choć ten krok możemy pominąć. Całość podsmażamy kilka chwil, aż do lekkiego skarmelizowania się dyni. Na sam koniec możemy dodać odrobinę soku z cytryny.
Teraz zabieramy się za przygotowanie owsianki. Do gotującego się mleka wsypujemy płatki owsiane i cynamon. Przez krótki czas podtrzymujemy gotowanie, by owsianka mogła zgęstnieć. Jeśli jej konsystencja jest w naszej opinii za rzadka, możemy dosypać trochę płatków. Gotową owsiankę przekładamy do miski, a na wierzch dodajemy przygotowaną wcześniej dynię. Wykonujemy kilka ruchów łyżką, aby dynia lekko przemieszała się z owsianką, po czym całość posypujemy orzechami włoskimi. Możemy również dodać małe cząstki pomarańczy, gdyż świetnie wzbogacą one smak potrawy. Pyszne śniadanie gotowe!
Tak przyrządzona owsianka z pewnością rozgrzeje nas w zamglone, październikowe poranki. Więcej kulinarnych inspiracji z wykorzystaniem dyni – i nie tylko – znajdziecie na stronie www.najlepszewkuchni.pl.

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.