Dżem dla wielbicieli białej czekolady
Soul&Mind
ul. Grudzieniec 102b
60-621 POZNAŃ
ewa.kawiecka@soulandmind.pl
+ 48 664979170
https://www.soulandmind.pl/
Przetwory od lat cieszą się niezmienną popularnością w polskich domach. Stanowią one nie tylko doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców i warzyw, ale także niezastąpiony element tradycyjnych śniadań czy deserów. W dobie rosnącej kreatywności kulinarnej, coraz częściej poszukujemy nowych, oryginalnych smaków, które mogą zaskoczyć nasze podniebienia. Jednym z takich niecodziennych pomysłów jest dżem bananowy z białą czekoladą, przygotowany z wykorzystaniem cukru żelującego Diamant 3:1. Ten nietypowy przepis nie tylko pozwala na stworzenie wyjątkowego przysmaku, ale także stanowi doskonały pomysł na oryginalny i smaczny prezent.
Dżem bananowy z białą czekoladą to połączenie, które na pierwszy rzut oka może wydawać się nieoczywiste, jednak po spróbowaniu okazuje się być wyjątkowo harmonijne. Banan, dzięki swojej naturalnej słodyczy, doskonale łączy się z delikatną, aksamitną białą czekoladą. Taka kompozycja smaków jest nie tylko innowacyjna, ale również niezwykle apetyczna. Dodanie cukru żelującego Diamant 3:1 sprawia, że dżem nie jest przesłodzony, a jego konsystencja jest idealnie gładka i łatwa do smarowania
Oprócz walorów smakowych, dżem bananowy z białą czekoladą ma jeszcze jedną, nieocenioną zaletę – stanowi doskonały pomysł na prezent. W czasach, gdy coraz częściej doceniamy ręcznie wykonane upominki, taki dżem idealnie się sprawdzi w tej sytuacji. Możemy go umieścić w ozdobnym słoiczku, elegancko zapakować, dodać odręcznie wypisaną etykietę i wręczyć jako prezent na różne okazje – od urodzin, przez święta, albo po prostu aby wyrazić naszą sympatię wobec osoby obdarowanej. Taki prezent jest nie tylko smaczny, ale także pokazuje, że włożyliśmy w niego serce i czas.
SKŁADNIKI:
- 1 kg bananów
- 300 g cukru żelującego 3:1 Diamant
- 100 g białej czekolady
- sok z 1 cytryny
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Banany obrane ze skórki należy pokroić na mniejsze kawałki. Następnie dodać sok z cytryny, zasypać cukrem żelującym Diamant 3:1 i wymieszać. Można rozgnieść banany, jeśli nadal są w zbyt dużych kawałkach.
Następnie należy podgrzewać, często mieszając aby dżem się nie przypalił. Gdy masa będzie ciepła, dodać drobno połamaną czekoladę i nadal mieszać. Gotować przez 3-4 minuty, a następnie napełnić słoiczki.
Po więcej przepisów warto zajrzeć na stronę marki Diamant. Znajdziemy tam kulinarne pomysły oraz wskazówki, jak w szybki i „zero waste” sposób przygotowywać posiłki tak, aby w naszej kuchni nic się nie marnowało:
https://www.diamant.pl/przepisy

Tylko 7% Polaków wie, co oznacza pierwotna czystość wody

Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!

Ciasta na sylwestrowy stół
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Patricia Kazadi: Maciek Rock jest dla mnie ogromną inspiracją. Uczę się od mistrza
Prowadząca „Must Be the Music” jest przekonana, że nowa odsłona programu zrobi wśród widzów prawdziwą furorę. Ona sama, mimo że zna kulisy, to i tak z dużym zaciekawieniem obejrzała pierwszy odcinek i to, co zobaczyła na ekranie, zrobiło na niej ogromne wrażenie. Patricia Kazadi chwali uczestników, jurorów, a także współprowadzących nową edycję. Nie ukrywa, że dużą inspiracją jest dla niej Maciej Rock, pracowity, utalentowany, a zarazem niezwykle skromny człowiek.
Handel
Ekonomiczna dostępność alkoholu rośnie. To zwiększa jego konsumpcję i prowadzi do uzależnień

Spożycie alkoholu w Polsce systematycznie wzrasta, co pociąga za sobą dziesiątki tysięcy przedwczesnych zgonów i koszty społeczno-ekonomiczne liczone w miliardach złotych rocznie. – W Polsce alkohol tanieje w stosunku do naszych zarobków, jego cena nie nadąża za wzrostem gospodarczym. A im wyższa dostępność ekonomiczna, tym wyższa konsumpcja. Alkohol jest według mnie absurdalnie tani – mówi dr hab. n. med. Łukasz Balwicki, krajowy konsultant ds. zdrowia publicznego. Jak ocenia, konieczna jest kompleksowa zmiana polityki podatkowej, dzięki której alkohol stałby się mniej dostępną ekonomicznie używką.
Transport
Co trzeci wypadek na kolei powoduje kierowca samochodu. Wciąż za mało skrzyżowań bezkolizyjnych

Ze statystyk Urzędu Transportu Kolejowego wynika, że w systemie kolejowym w Polsce co trzeci wypadek powodują kierowcy samochodów. Zdaniem eksperta najsłabszymi punktami w bezpieczeństwie na kolei są miejsca, w których tory przecinają się z drogami. Kierowcy zapominają, że droga hamowania pociągu jest bardzo długa, a samochód w starciu z lokomotywą jest bez szans.