Dzień Bez Mięsa 2023. Jakie dania na bazie roślin oferuje kuchnia azjatycka?
Niektórzy nie przepadają za jego smakiem, inni unikają go z powodów zdrowotnych lub etycznych. Na ograniczenie lub wyeliminowanie mięsa z diety decyduje się coraz więcej z nas. Według raportu Fundacji im. Heinricha Bölla w Warszawie oraz Fundacji Instytut na rzecz Ekorozwoju „Atlas Mięsa” z 2022 roku, aż 44% Polaków w wieku 15–29 lat deklaruje zmniejszenie ilości spożywanego mięsa. Co więcej, 1/3 badanych zadeklarowała, że w przyszłości zrezygnuje (4%) lub ograniczy (27%) jego spożycie.
Dzień Bez Mięsa (Meatout Day) przypadający na 20 marca czy zbliżający się Międzynarodowy Dzień Ziemi (22 kwietnia) to doskonałe okazje do tego, by chociaż na jeden dzień zrezygnować z jedzenia mięsa i spróbować posiłków na bazie warzyw, owoców i zbóż. Czy jednak ograniczenie spożycia mięsa oznacza tym samym rezygnację z ulubionych potraw w restauracjach? Nic bardziej mylnego – dziś propozycje bezmięsne spotkamy nie tylko w lokalach specjalizujących się w kuchni roślinnej, ale także w tych, które serwują tradycyjne kuchnie świata. Przyjrzyjmy się bliżej temu, jak wygląda oferta bezmięsna w przypadku uwielbianej przez Polaków kuchni azjatyckiej.
Klasyki kuchni azjatyckiej w wersji roślinnej
Kuchnia azjatycka, która kojarzona jest w większości z daniami mięsnymi, bazuje również na świeżych warzywach, ziołach, oryginalnych grzybach i zamiennikach mięsa, takich jak tofu. Bogactwo przypraw, smaków, aromatów i tekstur w daniach kuchni wietnamskiej czy tajskiej sprawia, że smakują one wyśmienicie zarówno w wersji tradycyjnej, jak i roślinnej. Co więcej, to właśnie w krajach Azji zapoczątkowano stosowanie popularnych dziś zamienników mięsa jak tempeh, seitan czy tofu. Dziś w coraz większej liczbie miejsc na kulinarnej mapie Polski można skosztować azjatyckich dań w wersji roślinnej. Autentycznych dań kuchni wietnamskiej oraz tajskiej w wersji bezmięsnej można spróbować między innymi w warszawskiej restauracji Wi-Taj, której szef kuchni przybył specjalnie z Hanoi, by serwować gościom oryginalne potrawy tamtejszych regionów Azji.
Danie bez dodatku mięsa w restauracjach to dziś w wielu miejscach must have. Wielu z nas po prostu ogranicza jego spożycie lub całkowicie wyklucza ze swojej diety. W Wi-Taj wiele dań, które serwujemy, można dziś zamówić w wariancie wegetariańskim. Dzięki temu nasi goście mogą zjeść ulubioną potrawę zarówno w wersji mięsnej lub bezmięsnej – z dodatkiem tofu lub chrupiących warzyw – komentuje Linh Ziółkowska, managerka restauracji Wi-Taj.
W menu warszawskiej restauracji znaleźć można zarówno autorskie przepisy na bazie roślinnych składników, jak i azjatyckie klasyki w wersji bezmięsnej. Sprawdźmy, na jakie pozycje w Wi-Taj warto zwrócić uwagę!
Nem chay z grzybami
Nemy, zwane także przez niektórych sajgonkami, stanowią jeden z najbardziej rozpoznawalnych elementów kuchni azjatyckiej. W wersji roślinnej wypełnione są grzybami mun, shiitake i shimeji, makaronem sojowym, kiełkami fasoli mung, marchewką i cebulą. Całość zawinięta jest w papier ryżowy i usmażona na złoty kolor. Chrupiące nemy świetnie sprawdzą się jako przystawka lub pełne danie z dodatkiem ryżu jaśminowego lub sałatki z kalarepy i marchewki.
Dau Non Chien z tofu
Prawdziwa gratka dla fanów aksamitnego tofu. Danie bazujące na smażonym roślinnym tofu, w chrupiącej panierce, serwowane z sosem słodko-kwaśnym oraz kawałkami świeżego ananasa. Polecane jako przystawka lub danie na mniejszy głód z dodatkiem porcji ryżu jaśminowego.
Tom Yum Kung z tofu
Tajska zupa ostro-kwaśna z dodatkiem tofu, grzybów shimeji, pomidorków cherry, galangi, trawy cytrynowej, kolendry oraz liści kafiru. Serwowana z niewielką ilością mleka kokosowego lub solo. Dokonała dla fanów wyrazistych, azjatyckich smaków w wersji roślinnej.
Pad Thai z tofu
Absolutny klasyk kuchni tajskiej, który podbił serca wielu Polaków. Pad thai to danie bazujące na smażonym w woku makaronie ryżowym z dodatkiem tofu, jajka, kiełków oraz kolendry. Serwowany jest z sosem tamaryndowym oraz chrupiącymi orzechami.
Udon Xao z tofu lub warzywami
Zdecydowanie kolejna pozycja dla fanów comfort foodu. Udon Xao to pszeniczny makaron smażony z tofu lub warzywami, grzybami shitake, pieczarkami, cebulą, fasolką, brokułem oraz marchewką. Serwowany z dodatkiem odrobiny oleju sezamowego, czosnku oraz sosu sojowego.
Curry Thai z tofu lub warzywami
Kolejny aromatyczny klasyk kuchni tajskiej w wydaniu roślinnym. Azjatyckie Curry Thai to żółte, czerwone lub zielone curry z tofu lub warzywami, bambusem, brokułem, szalotką, fasolką, marchewką i kapustą pak choi.
Przedstawione propozycje to tylko kilka dań, które w restauracji Wi-Taj dostępne są w opcji roślinnej. Poza pozycjami wytrawnymi, na miejscu dostaniemy także roślinne azjatyckie desery – soczyste mango ze specjalnym, kleistym ryżem i mleczkiem kokosowym oraz aksamitne banany w cieście z wiórkami kokosowymi. Managerka restauracji podkreśla też, że Wi-Taj umożliwia również indywidualne roślinne modyfikacje poszczególnych dań.

NDP i brak wzajemności standardów –pięta Achillesa unijnej polityki handlowej

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Kiedyś niepotrzebnie uwierzyłam, że nie umiem śpiewać. Teraz już wiem, że to była nieprawda
Tancerka cieszy się, że wreszcie dała się namówić do udziału w programie „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, bo podczas nagrań przekonała się, że stać ją na więcej, niż myślała. Znalazła w sobie odwagę do tego, by przełamać pewne swoje wewnętrzne blokady, i teraz jest dumna z tego, co udało jej się osiągnąć. Wcześniej Edyta Herbuś bała się przede wszystkim tego, że nie poradzi sobie wokalnie. Teraz dzięki odpowiednim warsztatom staje już na scenie dużo pewniejsza siebie.
Handel
Polscy naukowcy pracują nad materiałami budowlanymi z roślin. Szerokie zastosowanie mogą mieć przede wszystkim konopie

W związku ze zmianami klimatycznymi i kurczącymi się zasobami naturalnymi naukowcy szukają nowoczesnych, odnawialnych materiałów budowlanych. Przyszłość budownictwa może należeć do roślin jednorocznych – przede wszystkim słomy i konopi. Naukowcy z Wydziału Leśnego i Technologii Drewna z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu pracują nad materiałami roślinnymi, które mogą zastąpić tradycyjne surowce.
Podróże
Tomasz Jacyków: Nie lubię uczestniczyć w wakacyjnym obłędzie migracji ludzi. Unikam jak ognia tego, na co inni czekają cały rok

Stylista zaznacza, że nieco na przekór w wakacje dużo pracuje, a po nich, kiedy kurorty świecą już pustkami, on odpoczywa. W tym roku jednak ze względu na nadmiar obowiązków zawodowych i nawiązanie współpracy z branżą filmową pod znakiem zapytania staje jego urlop, który planował na przełomie września i października.