Edukacja kulinarna nie musi być nudna: startuje program Akademia Lubella

PR Hub
ul. Długa 16/205
00-238 Warszawa
martyna.dalkowska|prhub.eu| |martyna.dalkowska|prhub.eu
+48 516 168 873
https://prhub.eu/
Choć kulinarne gwiazdy podbiły serca młodych Polaków, wciąż niejeden nastolatek postrzega temat gotowania i odżywiania jako nieatrakcyjny. To przekonanie zamierza zmienić Akademia Lubella – program edukacyjny dla szkół, który wspiera kształtowanie właściwych nawyków żywieniowych poprzez naukę komponowania zróżnicowanych posiłków i inspirowanie młodych do samodzielnego gotowania. Do tegorocznej edycji programu zgłosiło się już ponad 210 tysięcy uczniów z ponad 2400 szkół w całej Polsce.
Zdrowy styl życia to aktualnie jeden z najpopularniejszych trendów, a zainteresowanie Polaków dietą stale rośnie. Naprzeciw tym potrzebom wyszli organizatorzy programu Akademia Lubella, którego kolejna edycja startuje w szkołach w całej Polsce. Program kierowany jest do uczniów klas VI-VIII szkół podstawowych, a cel, jaki mu przyświeca, to edukacja na temat potrzeby różnicowania produktów w codziennej diecie oraz niemarnowanie żywności. Akademia Lubella ma nie tylko poszerzać wiedzę młodych na temat odżywiania, ale też kreować postawy służące ich najlepszemu rozwojowi oraz kształtowaniu właściwych nawyków żywieniowych. W ramach Akademii uczniowie dowiedzą się, jak wybierać produkty i je komponować, poznają sposoby na niemarnowanie jedzenia, a przy okazji odkryją wartość płynącą ze wspólnego spożywania posiłków.
Edukacja kulinarna na prostych zasadach
Akademia Lubella to inicjatywa skierowana do wszystkich polskich szkół podstawowych. Udział w niej jest całkowicie bezpłatny, nie ma też ograniczeń w liczbie klas zgłaszanych do programu w ramach jednej placówki. W praktyce program polega na przeprowadzeniu 3 lekcji poświęconych podstawom zdrowego stylu życia, niemarnowaniu żywności i wspólnemu komponowaniu posiłków, a każda szkoła, która je zrealizowała, otrzymuje certyfikat potwierdzający udział w akcji. Akademia Lubella zapewnia wszystkim uczestnikom pakiet materiałów niezbędnych do przeprowadzenia zajęć, stworzony przez zespół metodyków we współpracy z dietetykiem. Materiały do tegorocznej edycji projektu powstały we współpracy z Fundacją Polskie Dzieci, która aktywnie kreuje trendy zdrowego i racjonalnego odżywiania wśród dzieci i młodzieży. Pakiet materiałów obejmuje materiały merytoryczne dla nauczycieli, scenariusze lekcji, pomoce dydaktyczne i gotowe karty prac dla uczniów.
Atrakcyjnie, kreatywnie i samodzielnie
Organizatorzy Akademii Lubella skoncentrowali projekt na ćwiczeniach praktycznych, zachęcających do samodzielnego przygotowywania posiłków oraz rozwijających kreatywność. Materiały lekcyjne opracowane przez metodyków dostosowano do stylu życia i zainteresowań nastolatków, wypełniono łatwą do zapamiętania wiedzą oraz rozwiązaniami praktycznymi, przydatnymi w codziennym życiu. Nowością w bieżącej edycji Akademii jest formuła zajęć. Lekcje będą w całości lub w części prowadzone przez młodzież, która otrzyma zadanie przygotowania się do nich wcześniej, w ramach pracy domowej. Taka formuła zwiększy efektywność programu pod względem edukacyjnym: zbuduje zaangażowanie i wzmocni poczucie odpowiedzialności. Będzie też atrakcyjniejsza i skuteczniej zainspiruje uczniów do codziennego przygotowywania posiłków oraz ich spożywania wspólnie z bliskimi. Wszystko po to, by pozytywne nawyki żywieniowe wypracować bez wysiłku i utrwalić na lata.

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.