Komunikaty PR

EEQF, czyli prawdziwe włoskie smaki na 6!

2022-06-09  |  01:19
Biuro prasowe

Włochy przodują w Europie w liczbie produktów, które posiadają unijne certyfikaty, potwierdzające ich oryginalność. Są to oznaczenia:

  • ChNP: Chroniona Nazwa Pochodzenia,
  • ChOG: Chronione Oznaczenie Geograficzne,
  • GTS: Gwarantowane Tradycyjne Specjalności.

 

Według najnowszych danych włoskich produktów z certyfikatami jest obecnie 1065. Czy jednak każde włoskie wino musujące jest produkowane z zachowaniem tradycyjnych metod wytwarzania? Czy każda oliwa z oliwek extra vergine jest wytwarzana jest z najlepszej jakości oliwek? A co z serami – czy każda mozzarella smakuje tak samo? Otóż nie. Jako konsumenci jesteśmy często wprowadzani w błąd, dlatego konsorcja zrzeszające włoskich producentów, przy udziale unijnego wsparcia, wprowadziły system certyfikacji oryginalnych produktów.

Enjoy European Quality Food, czyli oryginały smakują lepiej

Projekt Enjoy European Quality Food obejmuje pięć krajów: Włochy, Niemcy, Wielką Brytanię, Hiszpanię i Polskę. Jest współfinansowany jest przez Wspólnotę Europejską i powstał w celu promowania 6 wyjątkowych europejskich produktów z oznaczeniem gwarancji pochodzenia.

Są to:

  • Asti DOCG,
  • Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG
  • Vino Nobile di Montepulciano DOCG
  • Provolone Valpadana DOP
  • Olio Extravergine d’Oliva Toscano IGP
  • Mozzarella STG

 

Celem Enjoy European Quality Food jest zwiększenie świadomości na temat wysokiej jakości żywności i produktów winiarskich tj. wina, oliwy i serów posiadających oznaczenie Denominazione d’Origine (Chroniona Nazwa Pochodzenia), Indicazione Geografica (Chronione Oznaczenie Geograficzne) i Specialità Tradizionale Garantita (Gwarantowane Tradycyjne Specjalności). Produkty te, wyróżnia unikalny i niezrównany smak. A wszystko dlatego, że są one owocem wieloletniej tradycji, na którą składają się historia, miejsce pochodzenia i wytwarzający je ludzie.

Enjoy European Quality Food w Polsce

Projekt Enjoy European Quality Food wystartował w listopadzie 2019 roku i będzie trwał 3 lata – do 2022 roku. W Polsce EEQF nadzoruje Włoska Izba Przemysłowo-Handlowa.

Koferencja degustacyjno-prasowa, na którą zostali zaproszeni dziennikarze, blogerzy, oraz influencerzy odbyła się 7 czerwca w Centrum Prasowym Foksal. Podczas spotkania zaproszeni goście będą mieli okazję degustacji 6 wyjątkowych europejskich produktów z oznaczeniem gwarancji pochodzenia. Nie zabrakło też ekspertów i przedstawicieli włoskich konsorcjów:

  • Wojciech Bońkowski – krytyk winiarski i degustator, Winicjatywa.pl.
  • Gieno Mientkiewicz – dziennikarz kulinarny i ekspert serów.
  • Alberto Leotti oraz Luigi Fanciulli wice prezydent i prezydent Consorzio Dop Terre di Siena – eksperci ds. Oliwy z oliwek extra vergine.

Wszystkie serwowane podczas konferencji dania zostały przygotowane przez  Włoską Akademię Kulinarną.

Więcej informacji o projekcie Enjoy European Quality Food znajduje się na stronie: www.eeqf.eu/pl

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie „Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War Biuro prasowe
2024-07-03 | 15:05

„Chwalcie siebie!” przekonuje Oranżada Hellena i realizuje niezwykły mural w War

Oranżada Hellena wystartowała z nową odsłoną kampanii #hellendż, realizowaną w tym roku pod hasłem „Chwalcie siebie!”. W ramach akcji, na Nowym Mieście w Warszawie, pojawił
Żywienie Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!
2024-07-03 | 15:00

Chrup wafle Familijne i wygraj rodzinny wyjazd do krainy bajek pod Paryżem!

Spotkanie z ulubionymi postaciami z kultowych animacji, światowej klasy pokazy oraz pięć niezwykłych krain – to tylko część atrakcji jakie czekają na zwycięzcę loterii „Mus
Żywienie Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach
2024-07-02 | 11:00

Świadome wybory żywieniowe Polaków. Naturalne składniki nadal w trendach

Świadomość konsumentów w kwestii odżywiania rośnie w szybkim tempie, co potwierdzają wyraźne trendy z ostatnich lat[i]. Polacy coraz uważniej analizują składy

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Konsument

Media

Robert El Gendy: Jestem śpiochem i przychodzę do studia w ostatniej chwili. Raz nie obudziłem się na czas i dopiero telefon z redakcji postawił mnie na nogi

Prezenter „Pytania na śniadanie” zaznacza, że lubi sobie pospać, dlatego prowadzenie porannego programu to dla niego prawdziwe wyzwanie. Musi się bowiem sporo natrudzić, by być w studiu telewizyjnym na czas. Zazwyczaj nie udaje mu się jednak obudzić wraz z dźwiękiem pierwszego budzika i zdarzyło się, że z głębokiego snu wyrwał go dopiero telefon od produkcji „Pytania na śniadanie”.

Problemy społeczne

Ukraińcy mają podobne problemy związane z ochroną zdrowia, co Polacy. Problemem jest długi czas oczekiwania na wizytę i wysokie koszty leków

Długi czas oczekiwania, wysokie koszty leczenia i zakupu leków – to największe bariery w dostępie do opieki zdrowotnej, z jakimi mierzą się uchodźcy z Ukrainy w Polsce – wynika z raportu GUS i WHO. – Problemy stają się coraz bardziej podobne do tych charakterystycznych dla całego systemu ochrony zdrowia. Mniej mają charakter nagły, który był charakterystyczny dla okresu tuż po wybuchu wojny – wskazuje dr Dominik Rozkrut, prezes Głównego Urzędu Statystycznego. Większość przypadków, z powodu których Ukraińcy potrzebują pomocy lekarza, to ostre schorzenia. Co czwarty leczy się z powodu choroby przewlekłej. Wyzwaniem pozostają szczepienia ukraińskich dzieci: wskaźnik wyszczepienia rośnie, ale jest poniżej poziomu wśród polskich dzieci.