Komunikaty PR

EKO grillowanie – jak robić to dobrze?

2022-06-15  |  01:00
Biuro prasowe
Kontakt
Lech Sapieha
Krystalpoint

Nowoursynowska
02-776 Warszawa
lech|krystalpoint.pl| |lech|krystalpoint.pl
501 209 530
www.krystalpoint.pl
Do pobrania docx ( 0.01 MB )

Sezon grillowy rozgrzewa się z każdym weekendem coraz mocniej. Letnie dni to doskonała okazja do spędzenia czasu w plenerowej otoczce przyrody wspólnie z rodziną czy znajomymi. Czy jednak można zorganizować EKO grilla? Zdecydowanie tak! Oto wskazówki jak grillować EKO – nie szkodząc naturze.

Jaki grill wybrać?

Podstawowym elementem każdego grillowania jest sam grill. Tu do wyboru mamy kilka opcji w zależności od tego, gdzie chcemy zorganizować naszą plenerową kuchnię. Właściciele ogrodów czy działek mogą skorzystać z elektrycznych bądź gazowych urządzeń – te uważane są za najbardziej ekologiczne. Warto wybierać te z pokrywą, które lepiej trzymają temperaturę i samo grillowanie odbywa się szybciej. Jeżeli wybieramy się w miejsce publiczne, warto sprawdzić, czy można tam organizować tego typu rekreację. Tu przenośny grill gazowy także będzie świetnym rozwiązaniem. Dla fanów otwartego ognia pojawiły się ostatnio na rynku ekologiczne grille, wykonane w całości z drewna, które po wszystkim zamieniają się w ognisko.

Dobrze się przygotuj

Chcąc zadbać o ograniczenie emisji do atmosfery szkodliwych substancji, warto zadbać o kilka elementów. Przede wszystkim korzystajmy z tacek, które zgromadzą wytapiany tłuszcz. Ograniczysz w ten sposób dymienie. Dostępne są także specjalne grille z misą zbierającą tłuszcz, ale tacki są naszą pierwszą linią obrony w ograniczaniu emisji szkodliwych związków do atmosfery. Ważne jest także to, czym rozpalamy grilla. Stara gazeta, czy płynne lub stałe rozpałki mimo tego, że są wygodne to, ich używanie nie jest najlepszym pomysłem. Podejmij wyzwanie rozpalenia grilla tylko przy pomocy zapałek i kilku suchych patyków! Nie zapominaj także o ekologicznych jednorazowych naczyniach i sztućcach. Te znajdziesz w każdym markecie lub możesz wygodnie zamówić je przez Internet.

Co na ruszt?

Wszystko to, co lubisz! Ważne, aby wybierać produkty ze znakiem unijnego zielonego listka lub symbolem PL-EKO. Mamy wtedy gwarancję, że produkty pochodzą z gospodarstw prowadzonych według zasad zrównoważonego rolnictwa. Dziś oferta ekologicznych produktów jest niezwykle szeroka. W każdym markecie znajdziesz ekologiczne warzywa. O ekologiczne, certyfikowane, mięso, kiełbasę czy kaszankę, jest już nieco trudniej, ale tutaj z pomocą przychodzi Internet. – Prawdziwe, ekologiczne mięso czy kiełbasy to wciąż rzadki widok w polskich sklepach. Ja wyszedłem z założenia, że jeżeli chce jeść sprawdzone, wysokiej jakości mięso ze zrównoważonego chowu, to nie powinno być to trudne – wręcz przeciwnie. Tak w skrócie zrodziła się idea Mięsnej Paczki, dzięki której każdy z nas może zamówić EKO mięso wprost do domu – mówi Damian Kopecki, założyciel mięsnej paczki, która posiada w ofercie całą gamę produktów na grilla.

Jak grillować?

Tajemnicą dobrze przygotowanego EKO grilla jest także jak najkrótszy czas grillowania. Unikajmy spalenizny, ponieważ z przypalonego mięsa czy warzyw wydzielają się szkodliwe związki, których nie chcemy jeść. Aby mięso było kruche i delikatne, a zarazem dobrze zgrillowane warto zadbać o kilka rzeczy. Przede wszystkim wysokiej jakości produkty. To kolejna premia za wybór ekologicznego mięsa. Z pewnością pomoże pokrojenie go w mniejsze kawałki, dzięki czemu upiecze się ono po prostu szybciej. Karkówkę, stek czy kurczaka warto zamarynować dzień wcześniej. Dzięki temu mięso skruszenie, a Ty będziesz miał pewność, że każdy kawałek będzie smakował tak, jak chcesz, a nie jak zaplanował to ktoś w fabryce. Świeże zioła, odrobina oleju, sól i pieprz czy ostra papryka z pewnością wzbogaci smak, choć sam smak ekologicznego mięsa z dodatkiem niewielkiej ilości soli może mocno pozytywnie Cię zaskoczyć!

Organizacja EKO grilla jest prosta. Wszystko, co niezbędne znajdziesz w Internecie, a zamówienie dotrze do Ciebie w przeciągu kilku dni. Dzięki prostym wskazówkom będziesz miał okazję spędzić wspólnie czas ze znajomymi, w przyjazny dla planety sposób, delektując się prawdziwymi ekologicznymi produktami.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Krystalpoint
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Konsument

Polacy odczuwają brak wiedzy na temat inwestowania. Może to sprzyjać podejmowaniu nieracjonalnych decyzji finansowych

Co trzeci Polak odczuwa brak wiedzy w obszarze inwestowania, a tylko co piąty chciałby pogłębić swoją wiedzę na ten temat – wynika z badania „Poziom wiedzy finansowej Polaków 2025”. Ci, którzy na własną rękę szukają informacji i porad, coraz częściej sięgają do blogów, portali, podcastów i wideo w internecie. Eksperci przestrzegają, że finansowych i inwestycyjnych porad udzielają nie tylko specjaliści w danej dziedzinie, więc potrzebna jest zasada ograniczonego zaufania.

Handel

Do 2030 roku liczba plastikowych opakowań w e-handlu modowym może się podwoić. Ich udział najszybciej rośnie w Polsce

Wraz ze wzrostem kanału e-commerce w branży modowej rośnie liczba wykorzystywanych opakowań, z których znaczną część wciąż stanowią te z plastiku. Do 2030 roku w Polsce e-sprzedawcy zużyją 147 mln plastikowych opakowań – wynika z badania przeprowadzonego na zlecenie DS Smith. Można zauważyć rosnący trend wśród marek modowych, które coraz częściej wybierają opakowania wykonane z papieru lub materiałów z recyklingu. To o tyle istotne, że polscy konsumenci odczuwają wyrzuty sumienia z powodu ilości plastiku, w którym dostarczane są ich zamówienia.

Teatr

Alicja Węgorzewska: Trzeba dbać o rozwój kulturalny młodego pokolenia. Chcę zachęcić młodzież do przychodzenia do opery na wielkie dzieła

Dyrektor Warszawskiej Opery Kameralnej chce przyciągnąć na widownię coraz młodsze pokolenia, stąd też pomysł na współpracę ze studentami i doktorantami warszawskiego Uniwersytetu Muzycznego. Owocem jest spektakl „Prawdziwa historia Czarodziejskiego fletu” – nowa interpretacja mozartowskiego arcydzieła. Alicja Węgorzewska zapewnia, że ten tytuł na stałe zagości w repertuarze WOK-u.