Ekologia i innowacje, czyli nowa era rolnictwa
W obliczu rosnących wyzwań związanych z ochroną środowiska oraz nowych regulacji unijnych, rolnictwo wkracza w nową erę zrównoważonego rozwoju. Agrii Polska, jako lider w branży, wdraża innowacyjne i ekologiczne rozwiązania, które nie tylko wspierają rolników, ale także chronią zasoby naturalne. W ramach inicjatywy Zielone Horyzonty firma pokazuje, że troska o środowisko i nowoczesność mogą iść w parze, wprowadzając rolnictwo w przyszłość.
Nowe wyzwania w rolnictwie - unijne dyrektywy i zrównoważony rozwój
Tematyka ochrony środowiska i zrównoważonego rozwoju staje się kluczowa w kontekście przyszłości rolnictwa i europejskiego ustawodawstwa. Unia Europejska, wprowadzając w ostatnich latach strategię Zielonego Ładu oraz dyrektywę CSDR (Corporate Sustainability Reporting Directive), dąży do zwiększenia przejrzystości i uporządkowania działań firm w zakresie ochrony środowiska.
Chociaż jeszcze nie wszystkie przedsiębiorstwa zobowiązane są do raportowania swoich działań proekologicznych (ESG - Environmental, Social, Corporate Governance), wymóg ten będzie miał duży wpływ na polskie rolnictwo. Liderzy sektora rolniczego, zdając sobie sprawę z konieczności wprowadzenia zmian, już dzisiaj, podejmują strategiczne działania na rzecz zrównoważonego rozwoju swoich biznesów.
Zielone Horyzonty, czyli ekologiczne inicjatywy Agrii Polska
Agrii Polska, lider w produkcji i dystrybucji nowoczesnych nawozów, materiału siewnego oraz środków ochrony roślin, aktywnie angażuje się w działania proekologiczne w ramach wewnętrznej inicjatywy Zielone Horyzonty. Spółka aktywnie działa w pięciu obszarach - od prowadzenia zintegrowanej produkcji i zielonego biura, poprzez poprawienie rentowności farm i ochronę środowiska. Wspiera również inicjatywy Komisji Europejskiej w osiąganiu neutralności dla klimatu. Program jest zobowiązaniem firmy do ochrony środowiska, produkcji zdrowej żywności oraz współpracy w zakresie wdrażania nowoczesnych, bezpiecznych i efektywnych rozwiązań w rolnictwie.
Innowacyjny zakład foliQ w Aleksandrowie Kujawskim
W maju bieżącego roku, w istniejącym kompleksie produkcyjnym w Aleksandrowie Kujawskim, Agrii Polska otworzyła nowoczesny zakład nawozów dolistnych foliQ. Obiekt ten, którego wydajność może osiągnąć pięć milionów litrów rocznie przy jednej zmianie produkcyjnej, został zaprojektowany zgodnie z inicjatywą środowiskową firmy.
- Ciepły proces produkcji
Produkcja nawozów w zakładzie foliQ odbywa się przy zastosowaniu tzw. ciepłego procesu, czyli mieszania składników w warunkach podgrzewania. Dzięki wymiennikom ciepła, energia wykorzystywana do podgrzania zbiorników produkcyjnych jest również używana do ogrzewania hali, co przekłada się na wyższą efektywność energetyczną. - Oszczędność wody
Agrii Polska położyła szczególny nacisk na ograniczenie zużycia wody, która jest kluczowym zasobem w produkcji nawozów. Zużyta woda, bogata w makro i mikroelementy, jest magazynowana w oddzielnych zbiornikach jako półprodukt i w pełni przetwarzana na nawóz dla lokalnych gospodarstw. - Bezpieczeństwo pracowników
Zakład foliQ składa się z trzech niezależnych modułów o łącznej pojemności 73 tysięcy litrów. Dla zapewnienia bezpieczeństwa pracowników oraz ochrony środowiska, zainstalowano system separatorów, które chronią przed wyciekiem substancji czynnych oraz umożliwiają odseparowanie wody skażonej od deszczówki w przypadku awarii.
Stabilne i skuteczne produkty dla zrównoważonego rolnictwa
Zrównoważony rozwój w sektorze rolnym to przede wszystkim odpowiedzialność za stan gleby i roślinność. Agrii Polska stawia na nowoczesne rozwiązania, które wspierają rolników i zwiększają rentowność farm. Kluczową rolę odgrywa nowoczesne laboratorium chemiczne, które nadzoruje produkcję stabilnych i jakościowych produktów, sprawując kontrolę nad jakością wszystkich nawozów w portfolio marki.
Firma stale poszerza ofertę o nowe, innowacyjne formulacje, które nie tylko pomagają zoptymalizować zabiegi w polu, ale również w zrównoważony sposób wspierają uprawę. Z myślą o wsparciu gospodarstw ekologicznych, powstała dedykowana linia certyfikowanych produktów ECO - nawozów dolistnych foliQ AminoVigor, foliQ AscoVigor i Amical.
Agrii Polska, poprzez inicjatywę Zielone Horyzonty, aktywnie przyczynia się do zrównoważonego rozwoju rolnictwa. Wdrożenie nowoczesnych i ekologicznych rozwiązań w zakładzie foliQ w Aleksandrowie Kujawskim jest dowodem na to, że dbałość o środowisko i innowacyjność mogą iść w parze. Dzięki tym działaniom firma nie tylko wspiera rolników, ale także przyczynia się do ochrony zasobów naturalnych, pokazując całej branży, że nowa era rolnictwa jest już rzeczywistością, a zrównoważony rozwój, możliwy już teraz.

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Maciej Dowbor: Ostatnio kupiłem zdalnie sterowane motorówki dla córki. Ten wspólnie spędzony czas pozwala oderwać dzieci od smartfonów
Zdaniem prezentera nawet niepozorny gadżet może pomóc w budowaniu relacji ze swoimi pociechami i tworzeniu pięknych wspomnień. On sam przekonał się o tym, kiedy jego siedmioletnia córka chętnie zaczęła się bawić małymi, zdalnie sterowanymi motorówkami. Teraz kolekcja systematycznie się powiększa, a w zabawie bierze udział cała rodzina.
Problemy społeczne
Od lipca ułatwienia w dostępie do terapii dla osób z przewlekłą chorobą nerek. Eksperci apelują o włączenie dietetyków w proces leczenia

Na przewlekłą chorobę nerek cierpi nawet ponad 4,7 mln osób. Według prognoz WHO liczba pacjentów wymagających dializ będzie szybko rosnąć. Niskobiałkowa dieta w połączeniu z leczeniem farmakologicznym obejmującym ketoanalogi aminokwasów może znacząco opóźnić konieczność rozpoczęcia dializoterapii. Od 1 lipca Ministerstwo Zdrowia ułatwia dostęp do terapii. Zmiany mają odciążyć specjalistów, dostosować program do codziennej praktyki lekarskiej i uprościć dostęp do terapii.
Żywienie
Dorota Szelągowska: W moim rodzinnym domu się nie przelewało. Od mamy i babci się nauczyłam, jak ugotować coś z niczego

Prezenterka zaznacza, że dużo czasu spędza w kuchni i jak przekonuje, zawsze da się przyrządzić coś smacznego, nawet gdy pod ręką nie ma zbyt wielu produktów. Tego nauczyła się w rodzinnym domu. Dorota Szelągowska uwielbia kulinarne eksperymenty, dlatego też chętnie podgląda, jak gotują inni i z ich pomysłów również czerpie inspiracje.